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“San Jacopo” (S.J.) Rosso Toscana IGT 2018
Spannende Cuvée aus Sangiovese mit einem kleinen Teil Merlot. Satt Rubinrot im Glas, im typisch toskanischen Bouquet Schwarzkirsche, Tabak, Zedernholz, junges Leder und Lakritze. Breitet sich weit am Gaumen aus, seine Saftigkeit und Ausdrucksstärke machen ihn zu einem großzügigen, fruchtig-eleganten Erlebnis mit hohem Genuss- und Wiedererkennungswert. SUPERIORE.DE
"A beautifully juicy red with currant, berry, chocolate and some plum character. It’s full-bodied, layered and creamy with delicious fruit and a long, flavorful finish." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorten: 80% Sangiovese, 20% Merlot
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 7 Monate Tonneau/Barrique
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,85 g/l
- Gesamtsäure: 5,65 g/l
- Restzucker: 1,39 g/l
- Sulfit: 88 mg/l
- ph-Wert: 3,52
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2025+
- Speiseempfehlung: Bucatini all'amatriciana
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512418 · 0,75 l · 28,00 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
“San Jacopo” (S.J.) Rosso Toscana IGT 2019
Spannende Cuvée aus Sangiovese mit einem kleinen Teil Merlot. Satt Rubinrot im Glas, im typisch toskanischen Bouquet Schwarzkirsche, Tabak, Zedernholz, junges Leder und Lakritze. Breitet sich weit am Gaumen aus, seine Saftigkeit und Ausdrucksstärke machen ihn zu einem großzügigen, fruchtig-eleganten Erlebnis mit hohem Genuss- und Wiedererkennungswert. SUPERIORE.DE
mehr erfahrenDieser Jahrgang wurde noch nicht bewertet.
Der 2018er erhielt folgende Auszeichnungen:- Rebsorten: 80% Sangiovese, 20% Merlot
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 7 Monate Tonneau/Barrique
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,00 % vol
- Gesamtextrakt: 31,25 g/l
- Gesamtsäure: 5,72 g/l
- Restzucker: 1,30 g/l
- Sulfit: 85 mg/l
- ph-Wert: 3,54
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2026+
- Speiseempfehlung: Bucatini all'amatriciana
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512419 · 0,75 l · 30,00 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
“Ginestreto” Rosso di Montalcino DOC 2018
Helles Rubin. Reiches Bouquet nach roter Kirsche, Erdbeere, Schokolade und Veilchen. Am Gaumen großzügig und lebhaft nach Rhabarber-Erdbeerkuchen und Sauerkirsche, die Frucht schön konzentriert und voll. Die edel gewirkte Tanninstruktur geleitet diesen vielschichtigen und sehr ernstzunehmenden Rosso in einen reizvollen, mineralischen Abgang. Fuligni gelingt mit diesem Jahrgang ein für die Appellation herausragender Tropfen, der in punkto Stilistik genialer Grenzgänger zwischen Tradition und Moderne ist. SUPERIORE.DE
"A beautiful Rosso di Montalcino with berry, cherry, light cedar and chocolate undertones. The palate is medium-bodied with firm, linear tannins that are polished and lightly chewy. Just the right amount of tannin and cedar at the finish." James Suckling
"The 2018 Rosso di Montalcino Ginestreto is a gorgeous expression of Sangiovese fruit, showing spiced black cherries with hints of clove, sage and dusty florals. It’s ripe and generous yet also perfectly balanced, blending wild berry fruit with salty minerals, as zesty acids keep its energy high. There’s a bit of a tannic tug here, but it never gets in the way of this truly enjoyable Rosso; instead it just punctuates the expression perfectly. It will be hard to keep your hands off, but another year in bottle may bring out further depths." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 12 Monate Tonneau/Edelstahl
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,00 % vol
- Gesamtextrakt: 30,65 g/l
- Gesamtsäure: 5,78 g/l
- Restzucker: 1,15 g/l
- Sulfit: 77 mg/l
- ph-Wert: 3,36
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2026+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512318 · 0,75 l · 30,67 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
“Ginestreto” Rosso di Montalcino DOC 2019
Helles Rubin. Reiches Bouquet nach roter Kirsche, Erdbeere, Schokolade und Veilchen. Am Gaumen großzügig und lebhaft nach Rhabarber-Erdbeerkuchen und Sauerkirsche, die Frucht schön konzentriert und voll. Die edel gewirkte Tanninstruktur geleitet diesen vielschichtigen und sehr ernstzunehmenden Sangiovese in einen reizvollen, mineralischen Abgang. Fuligni gelingt hier jedes Jahr ein für die Appellation herausragender Tropfen, der in punkto Stilistik genialer Grenzgänger zwischen Tradition und Moderne ist. SUPERIORE.DE
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 12 Monate Tonneau/Edelstahl
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,00 % vol
- Gesamtextrakt: 30,80 g/l
- Gesamtsäure: 5,83 g/l
- Restzucker: 1,25 g/l
- Sulfit: 82 mg/l
- ph-Wert: 3,38
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2027+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512319 · 0,75 l · 32,67 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
Brunello di Montalcino DOCG 2012
Klassisch, kraftvoll, präzise, charmant und zugänglich. Besticht jedes Jahr durch Eleganz und Finesse, nachhaltig und lang. SUPERIORE.DE
"Glänzendes, sattes Rubingranat. Sehr offene und einladende Nase mit Noten nach Preiselbeeren und Kirschen, im Hintergrund etwas Siegellack. Rund und geschmeidig in Ansatz und Verlauf, zeigt viel präsente, offene Frucht, feinmaschiges Tannin das sich elegant entfaltet, sehr lange." Falstaff
"The 2012 Brunello di Montalcino is a dark and savory wine with a generous bouquet of meaty aromas that peel back in thick layers. At its core is a healthy dose of black fruit, but background aromas of cured meat, grilled spice and smoked bacon give the wine a unique personality. This wine shows enthusiastic readiness were it to be paired with a succulent, fire-roasted steak. The mouthfeel revealed by this Brunello from Fuligni is surprisingly dense, thick and velvety. The wine shows attractive richness on both the nose and the palate. It is ready to drink in the near or medium-term." Robert Parker
"Good full red. Complex, penetrating aromas and flavors of red cherry, strawberry, minerals and violet, plus a complicating hint of cinnamon. Rich and dense but with a strong mineral underpinning giving this a very precise, lifted mouthfeel. Long and very clean on the vibrant finish. Outstanding, classic, refined Brunello." Ian d’Agata (vinous.com)
"Forest floor, aromatic herb, dark spice and eucalyptus aromas come together with a floral twist. Bright and elegant, the palate shows succulent wild cherry, white pepper, star anise and chopped mint flavors. With its taut, fine-grained tannins and firm acidity, it needs time to unwind and fully develop." Wine Enthusiast
"Extremely floral with rose-petal and cherry character. Walnut and mushroom undertones. Medium to full body, velvety tannins and a flavorful finish. Citrus-rind undertones. Delicious, solid and harmonious wine." James Suckling
"Mid ruby. Fine, tight and brooding on the nose. Holding back a little on the palate too. Wonderful balance of fruit, succulent acidity and firm, chewy tannins. Real breeding and super-fine." Jancis Robinson
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 30 Monate 75/25 Eichenholzfass/Barrique
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2038+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512112 · 0,75 l · 69,33 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar
Brunello di Montalcino DOCG 2013
Tiefes Dunkelgranat. Straff und präzise der erste Eindruck, dann sehr viel dunkle Kirsche und etwas getrocknetes Obst. Noten von Teer und Asche und eine schöne Himbeernote am Gaumen. Ein insgesamt stimmiger und höchst-eleganter Wein aus exzellentem Jahrgang. SUPERIORE.DE
"Funkelndes, intensives Rubin mit Granatschimmer. Ansprechende, vielschichtige Nase, der Reigen beginnt mit Noten nach Siegellack, etwas Preiselbeeere, Harz und Zedernholz, dann saftige Zwetschke und Himbeere. Geschliffen und rund in Ansatz und Verlauf, strömt ruhig, aber kontinuierlich dahin, öffnet sich mit feinmaschigem Tannin, feiner Schmelz, im Finale mit satter Himbeer-Frucht." Falstaff
"Pristine and fresh, with driving acidity: the Fuligni style expresses elegance above all, reflecting its cool-sited vineyards in the north of the region. This Riserva has understated but finely delineated aromas of flowers, raspberries and fresh hay, and is fragrant, light and dancing on the palate too, with fine-milled tannins." Decanter
"A rich style, displaying cherry, strawberry, floral and wild herb aromas and flavors. Tightly wound, with iron, sanguine and tobacco notes rolling out on the finish." Wine Spectator
"The Fuligni 2013 Brunello di Montalcino exhibits a dark garnet color with copper-like highlights at the rim. The wine is sophisticated and austere in character, and the fruit tones are etched and firm. All of these qualities contribute to the overall sense of finesse and pedigree presented by Fuligni. Dark cherry and dried fruit segue to mineral aromas and campfire ash. The wine maintains a somewhat serious and introspective quality throughout." Robert Parker
"Concentrated mid ruby. Fresh, vigorous cherry nose and lots of concentrated cherry on the palate and fine, coating tannins. Youthful, but can already be approached. True class." Jancis Robinson
"Enticingly fragrant, this opens with delicate scents of forest berry, underbrush, new leather and crushed purple flowers. Juicy and enveloping, the smooth, full-bodied palate presents ripe Morello cherry, raspberry preserve, licorice and chewing tobacco framed in taut fine-grained tannins." Wine Enthusiast
"A balanced and firm red with plum, light chocolate, walnut and spice character. Medium to full body and silky tannins. I love the flavorful finish." James Suckling
"Luminous red. High-pitched aromas of sour red cherry, raspberry, rose, stainless steel, white pepper and minerals. Dense and silky in texture but displays great juiciness, clarity and floral lift; the lively but harmonious acidity really lifts and frames the bright red and mineral flavors. Totally saturates the palate and yet comes off as virtually weightless. This hauntingly beautiful wine showcases everything Brunello can be when made from an ultra-competent producer farming Sangiovese vines that grow in what is a real grand cru section of the much too large Brunello di Montalcino denomination." VINOUS
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 30 Monate 75/25 Eichenholzfass/Barrique
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,00 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2040+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512113 · 0,75 l · 72,00 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
Brunello di Montalcino DOCG 2017
Süße rote Beeren, Blumen, Minze, Gewürze und Anis sind in diesem großzügigen Wein auf einmalige Weise miteinander verwoben. Der Wein gewinnt an Volumen und Tiefe im Glas, während sich die Aromen zu einem ungeahnten Crescendo aufbauen. Dies ist ein außergewöhnlich gut ausbalancierter und finessenreicher Brunello voller Charakter und Eigenständigkeit. Die Tannine bleiben fest, aber es gibt genug Dichte und Komplexität der Frucht, so dass das Öffnen einer Flasche auch in jungen Jahren keinerlei Grund zur Reue gibt. SUPERIORE.DE
"Developing deep ruby. Perfumed red fruit that rises up from the glass like a cloud. Sappy, concentrated cherry fruit that is still embryonic. Bags of gravelly tannins masterfully kept in check by the fruit. Very long and focused, and deserves more time in the bottle." Jancis Robinson
"This has aromas of camphor, cedar and oak-driven spice. On the tight, rather assertive palate, a backbone of fine-grained tannins underscore dried cherry, prune, licorice and tobacco." Wine Enthusiast
"The 2017 Brunello di Montalcino is punchy and spry from the first tilt of the glass, featuring raspberry, roses, licorice and hints of flowery undergrowth. The bouquet darkens over time, taking on shades of cedar, along with blue and purple flowers. It’s silky, pliant and savory, masses of black cherry and spice filling the palate with silky textures that leave saturating minerals in their wake. This tapers off long, dry and primary, perfumed with violets and lavender, as cheek-puckering, tart red berries linger on. The 2017 may be a riper interpretation of Fuligni Brunello, but it has enough power and energy to be quite pleasurable and balanced over the medium term. All of the Riserva juice from 2017 went into the estate Brunello." Vinous
"The Fuligni 2017 Brunello di Montalcino is a beautiful wine, and it shines a much-deserved spotlight on one of the most consistent estates in Montalcino. It is bright and luminous with a dark ruby shine. The bouquet reveals deeply layered tones of red cherry, wild berry, rose, earth and candied violets. Give the wine an extra twirl or two, and you get some rosemary and lavender. Soft dusty mineral and limestone also appear. I'd definitely put this bottle on a short list of the most recommended bottles from the 2017 vintage." Robert Parker
"Plenty of complexity to this, with cherry, plum, blackberry and hints of cedar and stone. Full-bodied with layered, velvety tannins and a flavorful finish. Punctuated and defined for the 2017 vintage. Drinkable now, but better after 2023." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 30 Monate 75/25 Eichenholzfass/Barrique
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 32,42 g/l
- Gesamtsäure: 6,05 g/l
- Restzucker: 0,82 g/l
- Sulfit: 85 mg/l
- ph-Wert: 3,36
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2047+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512117 · 0,75 l · 84,00 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2013
Fulignis Brunello Riserva 2013 eröffnet mit einem Bouquet von Waldbeeren, Mandeln, gegrilltem Rosmarin, Balsamkraut und Cassis. Wie immer ist der hochelegante Stil des jedes Jahr ausgezeichneten Familienbetriebs sofort identifizierbar, er präsentiert sich schon heute nach guter Belüftung reichhaltig, komplex, mit schöner Frische und präzisem Tanningerüst und lässt auf mindestens 20 Jahre Reifepotenzial schließen. SUPERIORE.DE
"Glänzendes, sattes Granatrot. Sehr dichte und ansprechende Nase, satt nach Himbeere, Rosenblätter und Kirschenkonfitüre. Am Gaumen sehr präsent, saftig und mit feimaschigem Tannin ausgestattet, rollt förmlich über den Gaumen, langer Nachhall nach reifen Kirschen." Falstaff
"Mid ruby. Lifted dark-fruit nose. Really ripe yet tangy and with lovely chewy tannins supporting the fruit. Powerful, yet not overpowering." Jancis Robinson
"A dense, muscular version, this red boasts cherry, currant, tobacco, iron and wild herb aromas and flavors. Bright and juicy, with fine balance and a refreshing finish." Wine Spectator
"Luminous deep red. Steely aromas and flavors of redcurrant, cranberry cocktail, and sour red cherry are complicated by cinnamon and minerals, while lifted by a bright violet topnote. Fresh, precise and focused, with harmonious lively acidity providing outstanding clarity and cut extending the flavors nicely on the long, suave, refined finish." Vinous
"Initially closed and shy, the 2013 Brunello di Montalcino Riserva needs a little extra time in the glass before it starts to shine. The wine is made according to a very classic blueprint that prizes delicate primary fruit freshness, fully integrated tannins (nudged forward by Slavonian oak casks) and bright acidity. Fruit for this wine is sourced from 20-year-old vines that deliver the added extract and concentration worthy of a Riserva expression. This wine is impeccably balanced and radiant. It drinks beautifully straight out of the gate, however, it has the natural DNA to assure a graceful aging future." Robert Parker
"Very intense aromas of ripe dark fruit with plums and cherries, intermingled with aged meat, warm stones and sweet, dried-wood nuances. The concentrated palate has a suave and plush core with tannins building in impressive layers to hold a long, flavorful finish." James Suckling
"Rose, wild berry, camphor and a whiff of exotic spice float out of the glass along with a hint of new leather. Radiant and loaded with finesse, the taut, elegantly structured palate delivers juicy red cherry, strawberry compote, baking spice and licorice while fine-grained tannins and vibrant acidity provide balance and support." (Cellar Selection) Wine Enthusiast
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 36 Monate Eichenholzfass
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 31,55 g/l
- Gesamtsäure: 5,71 g/l
- Restzucker: 1,22 g/l
- Sulfit: 59 mg/l
- ph-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2043+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512213 · 0,75 l · 138,67 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2012
Im Bouquet kleine rote Beeren, Gewürze und eine gewisse Kräuterwürze. Explodiert förmlich am Gaumen mit einem klar definierten Mix aus Himbeere, Lakritz, Kirschfrucht und etwas Zimt. Feingranuliertes Tannin und eine schier endlose Tiefe runden den hervorragenden Gesamteindruck ab. Eine der besten Brunello Riserva des Jahrgangs. SUPERIORE.DE
"Glänzendes, sattes Granatrot. Zeigt in der Nase betont würzige Noten, nach Kardamom, Piment und Zimt, öffnet sich dann mit schöner Himbeere. Am Gaumen herzhaft und zupackend, feine gereifte Frucht, entfaltet sich dann mit dichtem Tannin, baut sich gut auf, wirkt im Finale aber ein wenig rau und trocknend, braucht noch Zeit." Falstaff
"Bright and juicy, this is packed with cherry, strawberry, floral and mineral aromas and flavors. Linear in shape and tightly wound, yet very pure, with a long, detailed aftertaste that pulls all the elements together." Wine Spectator
"From the moment you put your nose into the bouquet, the 2012 Brunello di Montalcino Riserva gives off heat, ripe fruit and power. Brunello from this warm vintage tends to be bold, muscular and emphatic, and this wine definitely supports that claim. Black cherry, prune and plum at the core are surrounded by soft oak spice and cinnamon." Robert Parker
"Mid ruby with narrow orange rim. Alluring cherry nose with minerally notes. Gorgeous intensity and length, the fruit streamlined with sappy acidity and fine, long tannins. Lots of class. Will give lots of pleasure for years to come." Jancis Robinson
"Enticing scents of iris, violet, perfumed berry and cake spice mingle with whiffs of balsamic and menthol. Full in body, but boasting a weightless elegance, the palate delivers juicy wild cherry, raspberry preserve, cinnamon and licorice. Taut, polished tannins provide structure and finesse while fresh acidity keeps it balanced." Wine Enthusiast
"There's a very complex and fresh nose with elegant red cherries, spices and light herbal nuances. Smells very fresh. The palate has beautiful focus and depth with effortless rich dark and red cherries cast amid perfectly proportioned silk-smooth tannins. Long and so focused, the finish is superb." James Suckling
"Bright saturated red. Deep, pure aromas of raspberry, licorice and minerals; a whiff of white pepper and aromatic herbs emerges with air. Sweet, dense, chewy and powerful, offering superb depth and nuance to the rich red cherry, licorice and potpourri flavors. Tactile, serious and extremely long on the fine-grained, lifted finish. Yet another great wine from Fuligni, and a knockout Brunello Riserva." VINOUS
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 36 Monate Eichenholzfass
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2042+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512212 · 0,75 l · 140,00 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2016
Man sagt, es soll hin und wieder Brunello Riserve geben, die aufgrund der längeren Fassreife austrocknend und eher fruchtlos daherkommen. Spätestens bei den Riserve von Fuligni sollte man mit diesem Vorurteil gänzlich aufräumen. Was hier in den besten Jahrgängen aus ausgesuchten Fässern des Jahrgangs kommt, ist das komplette Gegenteil.
Die 2016er Riserva zeigt eine schöne tertiäre Intensität mit Waldbeeren und Pflaumen, gefolgt von Balsamkräutern, Lakritze, gegrillten Kräutern und Gewürzen. Wir sind begeistert von der schieren Üppigkeit und dem Reichtum dieses Weins, der dabei die ganze Zeit über angenehm mittelgewichtig bleibt, auf der anderen Seite jedoch viel Eleganz und ausreichende Kraft produziert. Diese Riserva fühlt sich nie zu schwer oder zu flach an, sondern sie überzeugt mit disziplinierter Energie und Vitalität. Sie steigert sich mit jedem weiteren Glas in eine passgenau abgestimmte Welt aus Moderne und Tradition, die in ihrer weingewordenen Form ihresgleichen sucht. SUPERIORE.DE
"Ripe and harmonious, this red features cherry and berry flavors augmented by earth, mineral, tobacco and thyme accents. Fresh and firms up as it winds down on the long, fruit-, mineral- and spice-tinged finish." Wine Spectator
"Here's one of the show-stoppers in this report. The Fuligni 2016 Brunello di Montalcino Riserva is a layered and important wine with deep renderings of wild berry, ripe fruit, oak spice, pressed flowers and garden herbs. This Brunello lives up to its Riserva designation with extra textural richness, more oak definition, structure and a bigger, longer-lasting aromatic profile. The wine closes with hints of cola, rosemary and wild rose." Robert Parker
"Fuligni’s Riserva is born in the San Giovanni vineyard at Podere Cottimelli, the estate’s original site. It is a selection of the best bunches from vines averaging 50 years of age. The 2016 is currently a brooding beast, but a remarkably handsome one at close glance. It starts with polished leather and walnut skin before disclosing hints of lavender, anise and freshly turned earth. The structure is even denser and drier than the annata, but the fruit is also sweeter and more concentrated. Finely chiselled tannins wrap around black cherry and red plum, and with an intense mineral drive this is fully charged. It will take a few more years, however, to lay bare all of its lurking intricacies." Decanter
"The 2016 Brunello di Montalcino Riserva seduces the senses as it mixes savory and sweet, the dusty rose and crushed stone aromas giving way to wild strawberry and dried cherry. A velvety textural wave saturates the palate with salty minerals and tart raspberry fruits, lifted by stunning acidity and cooling herbal tones that create a cascading feel to the crunchy red fruits. While structured and dry, it's also incredibly long, crystalline in nature, and lingers on notes of salted licorice and savory spice. This shows all of the best qualities of the vintage, expertly matched to the classic stylings of Fuligni. That said, the 2016 is a sleeping giant, in need of cellaring to show its best. Deciding between this and the estate Brunello from 2016 is like splitting hairs, but what I can say is that the Riserva has the potential for a longer life and possibly a higher score when at full maturity." Vinous
"The complexity and beauty of this wine is something else on the nose, offering perfume, cedar, dried flower, black cherry, blueberry and crushed stone. Orange peel, too. Full-bodied with incredible layers of ultra-fine tannins that give this wine horizontal depth that almost seems endless. Extremely long and lightly chewy at the end. This is one for the cellar. Try after 2026." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 36 Monate Eichenholzfass
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 31,55 g/l
- Gesamtsäure: 5,71 g/l
- Restzucker: 1,22 g/l
- Sulfit: 59 mg/l
- ph-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2048
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512216 · 0,75 l · 158,67 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versandsofort verfügbar
Limitierung auf 3 Artikel pro KundeBrunello di Montalcino Riserva DOCG 2010 · MAGNUM in Original-Holzkiste
Große Riserva aus Jahrhundertjahrgang: tiefe rubinrote Farbe, klarer, beeriger Duft, dazu ein wenig Tabakaromen. Von geschmeidiger Natur, gut strukturiert und komplex, voll und intensiv nach reifen Früchten und einem verhaltenen Vanilleton. Im langen Abgang findet sich die betörende Aromenvielfalt der Sangiovese-Traube wieder. SUPERIORE.DE
"The 2010 Brunello di Montalcino Riserva is a wine that shows immense harmony and inner poise. The powerful vintage is elegantly tempered in this expression thanks to the flowing and musical nature of the aromatic presentation. The bouquet opens to a steady pace with small berry nuances followed by spice, tobacco, pressed rose and moist earth. Dig deep and there is a bit of white truffle in there as well. The wine boasts a silky texture with a lean, tonic feel that excels in terms of length and persistence. It never feels too heavy or flat. In fact, the wine is brimming with inner energy and vitality." Robert Parker
"Fuligni's 2010 Brunello di Montalcino Riserva is deep, dense and powerful, with plenty of voluptuousness and inner sweetness for the year. Leather, menthol, spice, violet and licorice wrap around a core of intense, dark-fleshed fruit. The 2010 needs a few years to fully come together, but it is impressive, even today. Mocha, black cherry, plum and mentholated nuances are woven into the persistent, juicy finish. The 2010 spent three plus years in cask." VINOUS
"The nose is still a bit closed but eventually reveals black-skinned berry, dark spice, iris and a whiff of tilled soil. The palate is more expressive and downright delicious, offering juicy black cherry, raspberry jam, cinnamon and a touch of exotic spice. Firm, fine-grained tannins and fresh acidity provide the framework while a licorice note closes the lingering finish." Wine Enthusiast
"Wonderful aromas of dried mushrooms, flowers, plums, nuts and cedar. Complex. Full body, firm and silky tannins and a long, flavorful finish. I love the finish. Such elegance. Racy and very long. Superb. What a wine. I always love this." James Suckling
"Saturated with ripe cherry, plum, dusty cocoa, tobacco and tea aromas and flavors. The solid tannins provide support but don't get in the way of the fruit and savory components. Finishes long and expansive." Wine Spectator
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 36 Monate Eichenholzfass
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2040
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512610 · 1,5 l · 164,67 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versand2 Stück verfügbar
Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2012 · MAGNUM in Original-Holzkiste
Im Bouquet kleine rote Beeren, Gewürze und eine gewisse Kräuterwürze. Explodiert förmlich am Gaumen mit einem klar definierten Mix aus Himbeere, Lakritz, Kirschfrucht und etwas Zimt. Feingranuliertes Tannin und eine schier endlose Tiefe runden den hervorragenden Gesamteindruck ab. Eine der besten Brunello Riserva des Jahrgangs. SUPERIORE.DE
"Glänzendes, sattes Granatrot. Zeigt in der Nase betont würzige Noten, nach Kardamom, Piment und Zimt, öffnet sich dann mit schöner Himbeere. Am Gaumen herzhaft und zupackend, feine gereifte Frucht, entfaltet sich dann mit dichtem Tannin, baut sich gut auf, wirkt im Finale aber ein wenig rau und trocknend, braucht noch Zeit." Falstaff
"Bright and juicy, this is packed with cherry, strawberry, floral and mineral aromas and flavors. Linear in shape and tightly wound, yet very pure, with a long, detailed aftertaste that pulls all the elements together." Wine Spectator
"From the moment you put your nose into the bouquet, the 2012 Brunello di Montalcino Riserva gives off heat, ripe fruit and power. Brunello from this warm vintage tends to be bold, muscular and emphatic, and this wine definitely supports that claim. Black cherry, prune and plum at the core are surrounded by soft oak spice and cinnamon." Robert Parker
"Mid ruby with narrow orange rim. Alluring cherry nose with minerally notes. Gorgeous intensity and length, the fruit streamlined with sappy acidity and fine, long tannins. Lots of class. Will give lots of pleasure for years to come." Jancis Robinson
"Enticing scents of iris, violet, perfumed berry and cake spice mingle with whiffs of balsamic and menthol. Full in body, but boasting a weightless elegance, the palate delivers juicy wild cherry, raspberry preserve, cinnamon and licorice. Taut, polished tannins provide structure and finesse while fresh acidity keeps it balanced." Wine Enthusiast
"There's a very complex and fresh nose with elegant red cherries, spices and light herbal nuances. Smells very fresh. The palate has beautiful focus and depth with effortless rich dark and red cherries cast amid perfectly proportioned silk-smooth tannins. Long and so focused, the finish is superb." James Suckling
"Bright saturated red. Deep, pure aromas of raspberry, licorice and minerals; a whiff of white pepper and aromatic herbs emerges with air. Sweet, dense, chewy and powerful, offering superb depth and nuance to the rich red cherry, licorice and potpourri flavors. Tactile, serious and extremely long on the fine-grained, lifted finish. Yet another great wine from Fuligni, and a knockout Brunello Riserva." VINOUS
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 36 Monate Eichenholzfass
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2044+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512612 · 1,5 l · 164,67 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versand9 Stück verfügbar
Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2013 · MAGNUM in Original-Holzkiste
Fulignis Brunello Riserva aus ausgewogenem Jahrgang eröffnet mit einem Bouquet von Waldbeeren, Mandeln, gegrilltem Rosmarin, Balsamkraut und Cassis. Wie immer ist der hochelegante Stil des jedes Jahr ausgezeichneten Familienbetriebs sofort identifizierbar, er präsentiert sich schon heute nach guter Belüftung reichhaltig, komplex, mit schöner Frische und präzisem Tanningerüst und lässt auf mindestens 20 Jahre Reifepotenzial schließen. SUPERIORE.DE
"Glänzendes, sattes Granatrot. Sehr dichte und ansprechende Nase, satt nach Himbeere, Rosenblätter und Kirschenkonfitüre. Am Gaumen sehr präsent, saftig und mit feimaschigem Tannin ausgestattet, rollt förmlich über den Gaumen, langer Nachhall nach reifen Kirschen." Falstaff
"Mid ruby. Lifted dark-fruit nose. Really ripe yet tangy and with lovely chewy tannins supporting the fruit. Powerful, yet not overpowering." Jancis Robinson
"A dense, muscular version, this red boasts cherry, currant, tobacco, iron and wild herb aromas and flavors. Bright and juicy, with fine balance and a refreshing finish." Wine Spectator
"Luminous deep red. Steely aromas and flavors of redcurrant, cranberry cocktail, and sour red cherry are complicated by cinnamon and minerals, while lifted by a bright violet topnote. Fresh, precise and focused, with harmonious lively acidity providing outstanding clarity and cut extending the flavors nicely on the long, suave, refined finish." VINOUS
"Initially closed and shy, the 2013 Brunello di Montalcino Riserva needs a little extra time in the glass before it starts to shine. The wine is made according to a very classic blueprint that prizes delicate primary fruit freshness, fully integrated tannins (nudged forward by Slavonian oak casks) and bright acidity. Fruit for this wine is sourced from 20-year-old vines that deliver the added extract and concentration worthy of a Riserva expression. This wine is impeccably balanced and radiant. It drinks beautifully straight out of the gate, however, it has the natural DNA to assure a graceful aging future." Robert Parker
"Very intense aromas of ripe dark fruit with plums and cherries, intermingled with aged meat, warm stones and sweet, dried-wood nuances. The concentrated palate has a suave and plush core with tannins building in impressive layers to hold a long, flavorful finish." James Suckling
"Rose, wild berry, camphor and a whiff of exotic spice float out of the glass along with a hint of new leather. Radiant and loaded with finesse, the taut, elegantly structured palate delivers juicy red cherry, strawberry compote, baking spice and licorice while fine-grained tannins and vibrant acidity provide balance and support." (Cellar Selection) Wine Enthusiast
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Sangiovese
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 36 Monate Eichenholzfass
- vegane Klärung: Ja
- Filtration: Ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2046+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09512613 · 1,5 l · 168,67 €/l · Preis (DE) inkl. Ust, zzgl. Versand4 Stück verfügbar

Anfang des 20. Jahrhunderts ließ sich Giovanni Maria Fuligni in Montalcino nieder, um nach dem Vorbild seiner venezianischen Familie Weinbau zu betreiben. Das von Maria Flora Fuligni gegründete Gut wird heute von ihrem Neffen Roberto Guerrini Fuligni geleitet. Der schmucke Winzerbetrieb liegt im Landgebiet des Dorfes Cottimelli und erstreckt sich über rund 100 Hektar. Zehn Hektar sind in 380 bis 450 Metern Höhe mit Reben bestanden. Der Boden ist tonarm und somit recht locker. Auf später zum Gut hinzu gekommenen Flächen wurden weitere Rebstöcke gepflanzt, die heute im Schnitt zwölf Jahre alt sind. In den älteren Pflanzungen, die schon seit mehr als drei Jahrzehnte bestehen, waren von der Familie Fuligni alte Sangiovese-Klone bei geringerer Stockdichte verwendet worden.
Die Rebhügel mit den Namen S. Giovanni, Il Piano, Ginestreto und La Bandita werden getrennt abgeerntet. Anschließend werden die Trauben unter Berücksichtigung der verschiedenen Weinsorten zusammengestellt. Der Weinkeller bei Cottimelli, etwa drei Kilometer von Montalcino in Richtung Siena entfernt, befindet sich in einer noch im 18. Jahrhundert von den Großherzögen des Hauses Medici genutzten Residenz. Tatsächlich stammt er jedoch bereits aus dem 16. Jahrhundert. Unter der Erdoberfläche lagern Tonneaus im Volumen von fünf und siebeneinhalb Hektolitern, aber auch um ein Mehrfaches größere slawonische Eichenfässer. In den Kellern des Medici-Palastes, der dem Winzerbetrieb zugleich als Hauptsitz dient, reifen der berühmte Brunello sowie der Rosso und der IGT San Jacopo.
Roberto Guerrini Fuligni teilt mit einigen seiner Winzerkollegen nicht nur die Leidenschaft für exzellente Weine, sondern auch eine ausgeprägte Liebe zur Musik, die er zum Beispiel in den Zusammenhang von edlen toskanischen Rotweinen stellt. Die musikalischen Auftritte, die zunächst als privates Treffen unter Freunden ihren Anfang nahmen und sogar im Jahr 1999 eine Konzertpause der Salzburger Festspiele füllen durften, wurden in den vergangenen Jahren wegen des großen Erfolgs ausgedehnt. SUPERIORE.DE
"Weindesigner, Universitätsprofessor und passionierter Musikliebhaber in einer Person - ein vielseitiger Mann also, der sich aber nie verzettelt, sondern zielstrebig seine klaren Ideen verfolgt. Konzessionen an Weinmoden und Trends lehnt er strikt ab. Für ihn gibt es nur einen Stil, der, unverwechselbar in seiner sachlichen Eleganz, das Terroir in seinen Kellergeschöpfen zum Leben erweckt." Gambero Rosso
Fakten
- Gründungsjahr: 1923
- Eigentümer: Roberto Guerrini Fuligni
- Önologe: Paolo Vagaggini
- Jahresproduktion: ca. 52.000 Flaschen
- Rebfläche: ca. 12 Hektar
- Konventioneller Anbau