• "Meriggio" Bianco di Toscana Centrale IGT 2016 (BIO)

      “Meriggio” Bianco di Toscana Centrale IGT 2016 (BIO)

      Sehr appetitlicher Sauvignon Blanc aus der Toskana. Helles Strohgelb, schöner Duft mit Aromen von hellen Beeren, Birne und Honig. Runder, harmonischer Geschmack, der sich lang und komplex ausbreitet. (superiore.de)

      "The 2016 Meriggio, 100% Sauvignon, is bright, floral and varietally expressive, all qualities that are best enjoyed over the near term. Proprietor Giovanni Manetti aged the 2016 mostly in steel, with about 15% new oak and 10% amphora to round things out." Antonio Galloni

      • Antonio Galloni:89 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sauvignon
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 6 Monate Edelstahl
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 13,00 % vol
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 10-12 °C
      • Lagerpotenzial: 2020
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09480116 ·  0,75 l · 23,87 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versand11 Stück verfügbar

      17,90 €
    • "Meriggio" Bianco di Toscana Centrale IGT 2017 (BIO)

      “Meriggio” Bianco di Toscana Centrale IGT 2017 (BIO)

      Sehr appetitlicher Sauvignon Blanc aus der Toskana. Helles Strohgelb, schöner Duft mit Aromen von hellen Beeren, Birne und Honig. Runder, harmonischer Geschmack, der sich lang und komplex ausbreitet. (superiore.de)

      "The 2017 Meriggio is a pure expression of Sauvignon Blanc from the heart of the Panzano in Chianti growing area. This is a fresh and luminous wine with a pretty bouquet of citrus, white peach and honeydew melon." Robert Parker

      • Robert Parker:89 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sauvignon
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 6 Monate Edelstahl
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 13,00 % vol
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 10-12 °C
      • Lagerpotenzial: 2021
      • Speiseempfehlung: Spaghetti alle vongole
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09480117 · 0,75 l · 25,20 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      18,90 €
    • Chianti Classico DOCG 2015 (BIO)

      Chianti Classico DOCG 2015 (BIO)

      Chianti Classico von Giovanni Manetti bietet ein tiefgründiges Bouquet aus roten Früchten und feinen Würznoten. Der solide Geschmack mit lang anhaltenden Eindrücken, gut extrahiertem Tannin und der Sangiovese-typischen Säure zeigt deutlich erkennbaren Terroircharakter. (superiore.de)

      "Leuchtend dichte Farbe. Tiefer, dichter Geruch, verschlossen, jugendlich und kompakt. Satt und dicht am Gaumen, sehr feine delikate Frucht, weit gefasst und ausgewogen, mit lebendiger Säure und straffer Struktur. Sehr ansprechender, dichter Chianti Classico mit Rasse und Herz. Sehr klar, geradlinig, lang, immer frisch und saftig, mit ausgezeichneter Kraft." Weinwisser

      "Rich, packed with cherry, leather, dark chocolate and wild herb aromas and flavors. Dense and vibrant, with a long, mouthwatering finish that picks up a graphite edge." Wine Spectator

      "Delicate and dusty on the nose with some sweetness of oak spice. Dry, more chewy than some, the oak showing more in the texture than the flavour, which is all about pure fruit. Long, chalky but supple. Reined back but complete." Jancis Robinson

      "Fontodi's 90ha of vineyards are located in the Panzano's Conca d'Oro, one of the driest stretches of the Chianti Classico. Owned by the Manetti family since 1968, the property is totally self-sustaining and has been farmed organically since 1990. Exuberantly youthful, it exhibits plush black cherry, thyme and liquorice alongside a refreshing juiciness, despite the warm vintage. The tannins are quite serious and this could use another year in the bottle." Decanter

      "This is a great vintage for Sangiovese, and Fontodi embraces this fact with exuberance and enthusiasm. The 2015 Chianti Classico offers tight and precise fruit characteristics with crisp forest berry, cassis and dried blueberry. The wine is profoundly steady and straight with absolutely no rough edges. This is a lean to mid-weight red with balanced acidity tucked in on the finish." Robert Parker

      "The purity of fruit here really makes an impression on you. The nose shines with freshly picked blackcurrants, dark plums, freshly cut herbs, cinnamon, raspberry cheesecake, glazed cherries, orange and lemon rind. The palate is so well-crafted with a silky ball of tannins surrounded by layers of blue and red fruit and enveloping acidity. A long finish. From organically grown grapes." James Suckling

      • Gambero Rosso 2019:
      • Veronelli 2019:90 Punkte
      • Robert Parker:91 Punkte
      • Wine Spectator :93 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Decanter :91 Punkte
      • Weinwisser:17,5 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,71 g/l
      • Gesamtsäure: 6,22 g/l
      • Restzucker: 0,32 g/l
      • Sulfit: 53 mg/l
      • ph-Wert: 3,55
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2023
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482115 · 0,75 l · 26,53 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      19,90 €
    • "Case Via" Pinot Nero IGT 2012 (BIO)

      “Case Via” Pinot Nero IGT 2012 (BIO)

      Rubinrot verströmt der Pinot Nero Case Via ein sortentypisches Bouquet nach Waldbeeren und Pfeifentabak, welches sich harmonisch mit der Fasswürze verbindet. Der weiche, charaktervolle Geschmack stützt sich auf die Kraft des Tannins und eine exzellente Aromastruktur. Verspricht ein exzellentes Lagerpotenzial! (superiore.de)

      "A silky, delicious red with a velvety texture and a fruity palate. It's medium- to full-bodied, with chewy tannins and a fresh finish. Needs a year or two to soften." James Suckling

      "Sweet red cherries, mint, licorice and spices lift from the glass in the 2012 Pinot Nero Case Via. An attractive, mid-weight wine, the 2012 offers tons of near and medium-term appeal. A bit of rain at the end of August helped creating favorable conditions for the last phase of ripening in what had been up until then a dry, hot year." Antonio Galloni

      • Gambero Rosso 2015:
      • Bibenda 2015:
      • Vitae 2015:
      • Veronelli 2015:90 Punkte
      • Antonio Galloni:92 Punkte
      • James Suckling:90 Punkte
      • Rebsorte: 100% Pinot Nero
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,36 g/l
      • Gesamtsäure: 5,60 g/l
      • Restzucker: 1,87 g/l
      • Sulfit: 61 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482812 · 0,75 l · 34,65 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      29,90 €25,99 €
    • "Case Via" Syrah IGT 2012 (BIO)

      “Case Via” Syrah IGT 2012 (BIO)

      Pfeffer- und Würzakzente, Aromen reifer roter und dunkler Früchte und eine leicht animalische Note prägen den präzisen Duft. Die perfekte Balance zwischen Tannin, seidigen Elementen und der Säurekraft garantieren einen charaktervollen und zugleich gefälligen Geschmack. (superiore.de)

      "Fontodi's 2012 Syrah Case Via is inky, powerful and racy, with plenty of blue/purplish fruit, violet and spice overtones. Although not especially varietal, the 2012 offers plenty of appeal in its bold, full-throttle personality." Antonio Galloni

      "A meaty red, sporting black pepper, blackberry and bacon fat notes. Intense and well-balanced, leaving an aftertaste of bittersweet chocolate." Wine Spectator

      "Beautiful aromas of meat, blueberries and minerals follow through to a full body, firm and silky tannins and a peppery, spicy and glorious finish." James Suckling

      • Bibenda 2016:
      • Guide l'Espresso 2016:
      • Veronelli 2016:93 Punkte
      • Antonio Galloni:91 Punkte
      • Wine Spectator :90 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Rebsorte: 100% Syrah
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 28,73 g/l
      • Gesamtsäure: 5,73 g/l
      • Restzucker: 1,71 g/l
      • Sulfit: 46 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482412 · 0,75 l · 39,87 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      29,90 €
    • "Case Via" Pinot Nero IGT 2013 (BIO)

      “Case Via” Pinot Nero IGT 2013 (BIO)

      Rubinrot verströmt der Pinot Nero Case Via ein sortentypisches Bouquetnach Waldbeeren und Pfeifentabak, welches sich harmonisch mit derFasswürze verbindet. Der weiche, charaktervolle Geschmack stützt sichauf die Kraft des Tannins und eine exzellente Aromastruktur.(superiore.de)

      "This fragrant red opens with aromas of violet, rose, woodland berry, tilled earth and a whiff of new leather. The polished, fruity palate delivers juicy morello cherry, red raspberry, white pepper, and mineral alongside refined tannins and bright acidity. A licorice note wraps around the lingering finish." Wine Enthusiast

      "A fruitier style of pinot noir with strawberry, floral and mineral aromas and flavors. Medium to full body, light tannins and a citrusy finish. Always a delicious pinot." James Suckling

      • Bibenda 2016:
      • Veronelli 2016:90 Punkte
      • James Suckling:91 Punkte
      • Wine Enthusiast:91 Punkte
      • Rebsorte: 100% Pinot Nero
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,36 g/l
      • Gesamtsäure: 5,60 g/l
      • Restzucker: 1,87 g/l
      • Sulfit: 61 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482813 · 0,75 l · 39,87 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      29,90 €
    • Chianti Classico DOCG 2015 (BIO) <br>MAGNUM in Original-Holzkiste

      Chianti Classico DOCG 2015 (BIO) · MAGNUM in Original-Holzkiste

      Chianti Classico von Giovanni Manetti bietet ein tiefgründiges Bouquet aus roten Früchten und feinen Würznoten. Der solide Geschmack mit lang anhaltenden Eindrücken, gut extrahiertem Tannin und der Sangiovese-typischen Säure zeigt deutlich erkennbaren Terroircharakter. (superiore.de)

      "Leuchtend dichte Farbe. Tiefer, dichter Geruch, verschlossen, jugendlich und kompakt. Satt und dicht am Gaumen, sehr feine delikate Frucht, weit gefasst und ausgewogen, mit lebendiger Säure und straffer Struktur. Sehr ansprechender, dichter Chianti Classico mit Rasse und Herz. Sehr klar, geradlinig, lang, immer frisch und saftig, mit ausgezeichneter Kraft." Weinwisser

      "Rich, packed with cherry, leather, dark chocolate and wild herb aromas and flavors. Dense and vibrant, with a long, mouthwatering finish that picks up a graphite edge." Wine Spectator

      "Delicate and dusty on the nose with some sweetness of oak spice. Dry, more chewy than some, the oak showing more in the texture than the flavour, which is all about pure fruit. Long, chalky but supple. Reined back but complete." Jancis Robinson

      "Fontodi's 90ha of vineyards are located in the Panzano's Conca d'Oro, one of the driest stretches of the Chianti Classico. Owned by the Manetti family since 1968, the property is totally self-sustaining and has been farmed organically since 1990. Exuberantly youthful, it exhibits plush black cherry, thyme and liquorice alongside a refreshing juiciness, despite the warm vintage. The tannins are quite serious and this could use another year in the bottle." Decanter

      "This is a great vintage for Sangiovese, and Fontodi embraces this fact with exuberance and enthusiasm. The 2015 Chianti Classico offers tight and precise fruit characteristics with crisp forest berry, cassis and dried blueberry. The wine is profoundly steady and straight with absolutely no rough edges. This is a lean to mid-weight red with balanced acidity tucked in on the finish." Robert Parker

      "The purity of fruit here really makes an impression on you. The nose shines with freshly picked blackcurrants, dark plums, freshly cut herbs, cinnamon, raspberry cheesecake, glazed cherries, orange and lemon rind. The palate is so well-crafted with a silky ball of tannins surrounded by layers of blue and red fruit and enveloping acidity. A long finish. From organically grown grapes." James Suckling

      • Gambero Rosso 2019:
      • Veronelli 2019:90 Punkte
      • Robert Parker:91 Punkte
      • Wine Spectator :93 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Decanter :91 Punkte
      • Weinwisser:17,5 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,71 g/l
      • Gesamtsäure: 6,22 g/l
      • Restzucker: 0,32 g/l
      • Sulfit: 53 mg/l
      • ph-Wert: 3,55
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2025
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482515 · 1,5 l · 33,27 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      49,90 €
    • "Vigna del Sorbo" Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2014 (BIO)

      “Vigna del Sorbo” Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2014 (BIO)

      Das Bouquet von roten Früchten, Veilchen und Graphit bildet eine Synthese von seltener Raffinesse. Im dichten und reichen, aber sehr feinen Geschmack taucht eine überaus interessante Tanninkomponente auf, die allerdings nirgends aneckt. Eine Riserva, die von hoher Professionalität zeugt und dazu noch aus biologischem Anbau stammt. (superiore.de)

      "Sehr klar und fein, intensiv und finessenreich, hochelegant und kraftvoll, mit grandioser Fülle. Satter, drahtiger und extraktreicher, tiefer Sangiovese." Weinwisser

      "An elegant version, with a keen edge of tannins underlining the pure cherry, blackberry, leather and earth flavors. Turns more polished with air, finishing up with a hint of bitter almond." Wine Spectator

      "I tasted the 2014 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo the day before it was to be bottled. The time the wine spent in barrique was shortened slightly to compensate for the delicate quality of fruit produced in this cool vintage. This 2014 edition is aged in barrel for 20 months, compared to 24 months for a warmer vintage such as 2012. The wine’s time in botte grande was extended to four months (instead of the usual one month usually employed) to afford more time for complete integration. The age of the Vigna del Sorbo vines is old enough to protect the plants from extreme temperatures. The vines are comfortably in their production prime. The fruit is balanced and bright with lively cherry and raspberry flavors followed by ethereal tones of crushed mineral, blue flower and balsam herb. Although the wine sports less overall volume, the finish is extremely polished and fine. It should flesh out further over the next year." Robert Parker

      "A powerful, structured wine, the 2014 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo won't be ready to drink for a number of years, much less be at its best. In recent years, the Sorbo has been much more forward, but the 2014 is decidedly austere and ungiving. Graphite, smoke, black cherry, plum and licorice notes infuse the dark, mysterious finish." Antonio Galloni

      "Solely owned by Fontodi, Vigna del Sorbo is a 40-year-old parcel within their Panzano property. Until 2012 it included a small amount of Cabernet Sauvignon, but is now made entirely from Sangiovese. It is aged in equal percentages of new and used barriques. While the 2014 needs time to come around, it won't be the longest-lived vintage, but it's an excellent wine with good cellaring potential. It's smoky and quietly alluring, with hints of balsam, truffle and baking spice. Layered without being lush, it is also sternly tannic." Decanter

      • Gambero Rosso 2018:
      • Bibenda 2018:
      • Vitae 2018:
      • Veronelli 2018:92 Punkte
      • Vinibuoni 2018:
      • Robert Parker:92-94 Punkte
      • Antonio Galloni:95+ Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • Decanter :94 Punkte
      • Weinwisser:18+ Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,44 g/l
      • Gesamtsäure: 5,86 g/l
      • Restzucker: 3,04 g/l
      • Sulfit: 62 mg/l
      • ph-Wert: 3,38
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2032
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482214 · 0,75 l · 71,87 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      53,90 €
    • "Vigna del Sorbo" Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2015 (BIO)

      “Vigna del Sorbo” Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2015 (BIO)

      Das Bouquet von roten Früchten, Veilchen und Graphit bildet eine Synthese von seltener Raffinesse. Im dichten und reichen, aber sehr feinen Geschmack taucht eine überaus interessante Tanninkomponente auf, die allerdings nirgends aneckt. Eine Riserva, die von hoher Professionalität zeugt und dazu noch aus biologischem Anbau stammt. (superiore.de)

      "This is concentrated and monolithic, with blackberry and black cherry flavors augmented by tar, tobacco and iron notes. Offers excellent potential, but needs time to absorb the tannins. Powerful, showing fine length." Wine Spectator

      "What a nose of clay, earth, crushed stones, rose petals, red licorice, baking spices, tar and Chinese spices. The level of sophistication to the red-fruited core, laser-sharp acidity and polished tannins, which grip and caress the palate, make this the greatest Chianti Classico ever made by Fontodi. From organically grown grapes. A long, long finish." James Suckling

      "The 2015 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo (100% Sangiovese) is a wine that inspires a deep, deep breath into your glass. There's so much to take in and admire. So where to start? First, the wine shows a beautiful appearance that is thick and dark but allows for just enough ambient light to make it shine with ruby rays from deep inside. Then you have the bouquet that presents a solid wall of interwoven and ultimately beautifully balanced aromas. There is dark fruit, tobacco, leather, spice and polished river stone. Lastly, the mouthfeel reveals a similar level of extreme flavor equilibrium with very fine but still very young tannins. That mid-weight structure, matched to the wine's natural acidity, is a major guarantee of longevity." Robert Parker

      • Gambero Rosso 2019:
      • Robert Parker:96+ Punkte
      • Wine Spectator :95 Punkte
      • James Suckling:97 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,63 g/l
      • Gesamtsäure: 5,92 g/l
      • Restzucker: 2,78 g/l
      • Sulfit: 62 mg/l
      • ph-Wert: 3,45
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2034+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482215 · 0,75 l · 73,20 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      54,90 €
    • "Flaccianello della Pieve" Toscana IGT 2014 (BIO)

      “Flaccianello della Pieve” Toscana IGT 2014 (BIO)

      Im Duft dunkle Beeren, Rauch, Lakritz, Teer und Graphit, um nur einige der vielen Aromen zu nennen. Diese Opulenz setzt sich am Gaumen mit Bergen von reifer Frucht und dichtem Tannin fort. Phantastische, auf den Punkt gebrachte Eleganz mit hohem Reifepotenzial! (superiore.de)

      "Like the Vigna del Sorbo, the 2014 Flaccianello della Pieve spends a few additional months in botte grande than usual. The wine still breathes in large oak cask, but the environment is slightly more reductive (oxygen-free) compared to smaller barrique, thus allowing for a more complete and slower integration that is necessary in a cool vintage like this. The result is a beautifully complete wine that takes a few minutes to spread its wings. The bouquet starts off with a timid personality, but soon reaches a full regime of red fruit and spice that is so specific to this celebrated selection of Sangiovese from Panzano in Chianti. The September heat helped to eventually achieve fully ripened tannins. There is no greenness or astringency to disturb the soft and velvety mouthfeel." Robert Parker

      "Well-marked by toasty, vanilla-scented oak, this red boasts a core of cherry, floral, tobacco and graphite flavors. Pure and intense, with fine harmony and an aftertaste that echoes fruit and a smoky, minerally element. Terrific length." Wine Spectator

      "This is an excellent 2014 with beautiful linear fruit and silky, firm tannins. Full body, tight and bright. A lot of new wood showing now but should come around nicely." James Suckling

      "The 2014 Flaccianello della Pieve will probably drink well a bit earlier than the Vigna del Sorbo, as it has more midpalate creaminess, softer contours and a slightly more immediate personality. Even so, the translucent finesse of the vintage is very much in evidence. A rush of black cherry, plum, tobacco, licorice, chocolate and spice infuses the sweet, creamy finish." Antonio Galloni

      • Bibenda 2018:
      • Veronelli 2018:94 Punkte
      • Doctor Wine 2018:95 Punkte
      • Vinibuoni 2018:
      • Robert Parker:95 Punkte
      • Antonio Galloni:96 Punkte
      • Wine Spectator :94 Punkte
      • James Suckling:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,59 g/l
      • Gesamtsäure: 6,29 g/l
      • Restzucker: 3,20 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,35
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2032+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482314 · 0,75 l · 87,87 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      65,90 €
    • "Flaccianello della Pieve" Toscana IGT 2015 (BIO)

      “Flaccianello della Pieve” Toscana IGT 2015 (BIO)

      Im Duft dunkle Beeren, Rauch, Lakritz, Teer und Graphit, um nur einige der vielen Aromen zu nennen. Diese Opulenz setzt sich am Gaumen mit Bergen von reifer Frucht und dichtem Tannin fort. Phantastische, auf den Punkt gebrachte Eleganz mit hohem Reifepotenzial! (superiore.de)

      "Rich and opulent, with a sheen to the black currant and blackberry fruit flavors. Additional notes of thyme, leather, mineral and tar add depth, while the burly tannins still ride roughshod on the finish. Nonetheless, all the components are there and this shows fine length. A more muscular style for this wine, reflecting the vintage." Wine Spectator

      "Manetti describes it as an almost perfect vintage: the summer was warmer than usual with lots of sunshine, but it was never too hot and rain fell at the right moments. It's surprisingly open on the nose, where sweet earth, dark cherry, grilled thyme and baking spice aromas unfold. The palate is full and voluptuous, with succulent fruits coated by firm tannins. This just needs time to take shape and it will reveal its more subtle complexities after a few years in the cellar." Decanter

      "A powerful, full-bodied red with a silky and minerally character. Hints of smoke and wet earth. Great length and beauty." James Suckling

      "I'm hardly surprised to report that Fontodi's 2015 Flaccianello della Pieve is one of the best wines recorded in this report of new releases from Tuscany. This wine sits as tall and as proud as the Colosseum in Rome or the Pyramids of Giza in its undeniable glory and beauty. It would be impossible to exaggerate its many lasting attributes and qualities. Perhaps the most remarkable is the smooth and seamless nature of its many complicated moving parts. It produces abundant power, intensity and elegance as if this were the easiest accomplishment in the world. But we all know that's far from the truth. Despite the heat of the vintage, this wine is constructed with firm building blocks as if it were from a cooler year. That's the Panzano magic in a nutshell. This vintage is very young and tight, and you need to exercise patience to allow it enough time to evolve." Robert Parker

      • Veronelli 2019:95 Punkte
      • Robert Parker:98 Punkte
      • Wine Spectator :96 Punkte
      • James Suckling:96-97 Punkte
      • Decanter :96 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,74 g/l
      • Gesamtsäure: 5,96 g/l
      • Restzucker: 2,85 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,35
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482315 · 0,75 l · 93,20 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versandsofort verfügbar

      69,90 €
    • "Vigna del Sorbo" Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2015 (BIO) <br>MAGNUM in Original-Holzkiste

      “Vigna del Sorbo” Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2015 (BIO) · MAGNUM in Original-Holzkiste

      Das Bouquet von roten Früchten, Veilchen und Graphit bildet eine Synthese von seltener Raffinesse. Im dichten und reichen, aber sehr feinen Geschmack taucht eine überaus interessante Tanninkomponente auf, die allerdings nirgends aneckt. Eine Riserva, die von hoher Professionalität zeugt und dazu noch aus biologischem Anbau stammt. (superiore.de)

      "This is concentrated and monolithic, with blackberry and black cherry flavors augmented by tar, tobacco and iron notes. Offers excellent potential, but needs time to absorb the tannins. Powerful, showing fine length." Wine Spectator

      "What a nose of clay, earth, crushed stones, rose petals, red licorice, baking spices, tar and Chinese spices. The level of sophistication to the red-fruited core, laser-sharp acidity and polished tannins, which grip and caress the palate, make this the greatest Chianti Classico ever made by Fontodi. From organically grown grapes. A long, long finish." James Suckling

      "The 2015 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo (100% Sangiovese) is a wine that inspires a deep, deep breath into your glass. There's so much to take in and admire. So where to start? First, the wine shows a beautiful appearance that is thick and dark but allows for just enough ambient light to make it shine with ruby rays from deep inside. Then you have the bouquet that presents a solid wall of interwoven and ultimately beautifully balanced aromas. There is dark fruit, tobacco, leather, spice and polished river stone. Lastly, the mouthfeel reveals a similar level of extreme flavor equilibrium with very fine but still very young tannins. That mid-weight structure, matched to the wine's natural acidity, is a major guarantee of longevity." Robert Parker

      • Gambero Rosso 2019:
      • Robert Parker:96+ Punkte
      • Wine Spectator :95 Punkte
      • James Suckling:97 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,63 g/l
      • Gesamtsäure: 5,92 g/l
      • Restzucker: 2,78 g/l
      • Sulfit: 62 mg/l
      • ph-Wert: 3,45
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482715 · 1,5 l · 86,00 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt & Versand< 24 Stück verfügbar

      129,00 €
    Winzer vorgestellt
    Fontodi
    Toskana | Chianti
    Fontodi

    Zweifellos zählt die Azienda Fontodi zu den Flaggschiffen des Chianti Classico. Seit das auf einem alleinstehenden Hügel vor den Toren Panzanos stehende Weingut von der Unternehmerfamilie Manetti  im Jahre 1968 erworben wurde, ist es von Grund auf erneuert worden. Giovanni und Marco Manetti waren damals noch im jugendlichen Alter, als sie mit der Neupflanzung der Weinberge in der Conca d'Oro begannen. Nachdem sie ausgiebig mit Rebsorten experimentiert hatten, entschieden sich die Geschwister neben der dominierenden Sangiovese auch für einen kleineren Anteil von Cabernet Sauvignon. Als Önologen verpflichteten sie keinen Geringeren als Franco Bernabei. Heute führt Giovanni das Gut alleine, sein Bruder kümmert sich um das Terrakotta-Geschäft.

    Fontodi ist ein zertifizierter biologischer Betrieb, auf Herbizide und Pestizide wurde von Anfang an verzichtet. Die Rebhügel öffnen sich wie in einem riesigen Amphitheater nach Süden. Sie sind ideal durchlüftet und entwässert. Der Kalkmergelboden (Galestro) ist sehr felsig und weist Schieferanteile auf. Auch günstigste klimatische Bedingungen sorgen dafür, dass der Sangiovese optimal reifen kann. Die Betriebsphilosophie von Fontodi ist kompromisslos auf Qualität ausgerichtet. Nichts wird dem Zufall überlassen. Die besten Trauben aus einem einzigen Weinberg werden für den berühmten "Flaccianello della Pieve" verwendet - einen Supertoscaner, der vollständig aus Sangiovese besteht. Der "Riserva Vigna del Sorbo", eine Cuvée aus Sangiovese und Cabernet Sauvignon, ist der zweite Premiumwein des Hauses.

    Damit die Qualität der Kellerarbeit mit der Arbeit im Weinberg Schritt halten kann und größere Erntemengen bewältigt werden können, hat die Familie kurz vor der Jahrtausendwende einen ganz neuen Weinkeller bauen lassen. In dessen unterstem Stockwerk werden seit 1998 die großen Gewächse im kühlen Barrique zur Reife gebracht. (superiore.de)

    "Fontodi hat seinen Qualitätsweg noch nicht abgeschlossen. Ziel ist die völlige Umstellung auf biologischen Anbau in den Weinbergen - eine Entwicklung, die den Weinen einen immer stärkeren Charakter und eine ausgeprägte Persönlichkeit verleiht." Gambero Rosso

    "The big news in Chianti Classico these past few months is that Fontodi's Giovanni Manetti has been elected as the new president of the Consorzio Chianti Classico. He takes the reins from Sergio Zingarelli who was president for two very successful mandates that included the introduction of the Chianti Classico Gran Selezione category. I am very happy to hear of this change, mostly because I firmly believe that Giovanni's genteel and non-confrontational personality will allow for a moment of reflection and unity in a growers' association that has seen its share of controversy and infighting over the years. A mandate of tranquility would be the least we should expect of this new presidency. The most we can expect, however, is a stronger voice from growers over mapping and the delineation of subzones within the greater appellation, something I have been advocating. Giovanni Manetti and Fontodi represent the pinnacle of quality that can be achieved in this part of Tuscany. That he has become a symbolic head of the region only brings more prestige and pedigree to an appellation that demands our highest respect and admiration." Robert Parker (2018)

    Fakten

    • Gründungsjahr: 1968
    • Eigentümer: Giovanni und Marco Manetti
    • Önologe: Franco Bernabei
    • Jahresproduktion: n.N.
    • Rebfläche: ca. 70 Hektar
    • Biologisch anerkannter Anbau (Zertifikat: ICEA)