• Chianti Classico DOCG 2014 (BIO)

      Chianti Classico DOCG 2014 (BIO)

      Chianti Classico von Giovanni Manetti bietet ein tiefgründiges Bouquet aus roten Früchten und feinen Würznoten. Der solide Geschmack mit lang anhaltenden Eindrücken, gut extrahiertem Tannin und der Sangiovese-typischen Säure zeigt deutlich erkennbaren Terroircharakter. (superiore.de)

      Dieser Jahrgang wurde noch nicht bewertet.
      Der 2013er erhielt folgende Auszeichnungen:

      • Gambero Rosso 2017:
      • Veronelli 2017:90 Punkte
      • Vinibuoni 2017:
      • Robert Parker:92+ Punkte
      • Antonio Galloni:92 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: Sangiovese 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,71 g/l
      • Gesamtsäure: 6,22 g/l
      • Restzucker: 0,32 g/l
      • Sulfit: 53 mg/l
      • ph-Wert: 3,55
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2022+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482114 ·  0,75 l · 25,20 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versandsofort verfügbar

      18,90 €
    • "Case Via" Pinot Nero IGT 2012 (BIO)

      “Case Via” Pinot Nero IGT 2012 (BIO)

      Rubinrot verströmt der Pinot Nero Case Via ein sortentypisches Bouquet nach Waldbeeren und Pfeifentabak, welches sich harmonisch mit der Fasswürze verbindet. Der weiche, charaktervolle Geschmack stützt sich auf die Kraft des Tannins und eine exzellente Aromastruktur. (superiore.de)

      "A silky, delicious red with a velvety texture and a fruity palate. It's medium- to full-bodied, with chewy tannins and a fresh finish. Needs a year or two to soften." James Suckling

      "Sweet red cherries, mint, licorice and spices lift from the glass in the 2012 Pinot Nero Case Via. An attractive, mid-weight wine, the 2012 offers tons of near and medium-term appeal. A bit of rain at the end of August helped creating favorable conditions for the last phase of ripening in what had been up until then a dry, hot year." Antonio Galloni
      • Gambero Rosso 2015:
      • Duemilavini 2015:
      • Vitae 2015:
      • Veronelli 2015:90 Punkte
      • Antonio Galloni:92 Punkte
      • James Suckling:90 Punkte
      • Rebsorte: Pinot Nero 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,36 g/l
      • Gesamtsäure: 5,60 g/l
      • Restzucker: 1,87 g/l
      • Sulfit: 61 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482812 · 0,75 l · 37,20 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versandsofort verfügbar

      29,90 €27,90 €
    • "Case Via" Syrah IGT 2013 (BIO)

      “Case Via” Syrah IGT 2013 (BIO)

      Pfeffer- und Würzakzente, Aromen reifer roter und dunkler Früchte und eine leicht animalische Note prägen den präzisen Duft. Die perfekte Balance zwischen Tannin, seidigen Elementen und der Säurekraft garantieren einen charaktervollen und zugleich gefälligen Geschmack. (superiore.de)

      "Like the Fontodi Pinot Nero, this wine shows enormous creativity and courage. The 2013 Syrah Case Via opens to a dark and impenetrable appearance with blackberry, bitter chocolate, cured meat, Indian spice and crushed black pepper. This wine is absolutely unique within its context. The tannins are plush and succulent. With so many excellent game dishes in Tuscany like wild boar and rabbit, I cannot imagine a better pairing partner." Robert Parker

      "Fontodi's 2013 Syrah Case Via is deep, powerful and wonderfully giving. Inky blue/purplish fruit, lavender, cloves and new leather flesh out. Deep, creamy and intense, with striking fruit intensity and breadth, the 2013 is a gorgeous wine to drink over the next handful of years. This is not the most varietally expressive Syrah readers will come across, even in Tuscany, but it is a very good wine if taken on its own terms." Antonio Galloni

      "Wow. This is real syrah that competes with the best thanks to lots of structure and depth of fruit. Dried-meat, berry and spice character. Full and chewy yet shows polish and balance." James Suckling
      • Duemilavini 2017:
      • Veronelli 2017:91 Punkte
      • Robert Parker:95 Punkte
      • Antonio Galloni:92 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Rebsorte: Syrah 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 28,73 g/l
      • Gesamtsäure: 5,73 g/l
      • Restzucker: 1,71 g/l
      • Sulfit: 46 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482413 · 0,75 l · 39,87 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versandsofort verfügbar

      29,90 €
    • "Case Via" Syrah IGT 2012 (BIO)

      “Case Via” Syrah IGT 2012 (BIO)

      Pfeffer- und Würzakzente, Aromen reifer roter und dunkler Früchte und eine leicht animalische Note prägen den präzisen Duft. Die perfekte Balance zwischen Tannin, seidigen Elementen und der Säurekraft garantieren einen charaktervollen und zugleich gefälligen Geschmack. (superiore.de)

      "Fontodi's 2012 Syrah Case Via is inky, powerful and racy, with plenty of blue/purplish fruit, violet and spice overtones. Although not especially varietal, the 2012 offers plenty of appeal in its bold, full-throttle personality." Antonio Galloni

      "A meaty red, sporting black pepper, blackberry and bacon fat notes. Intense and well-balanced, leaving an aftertaste of bittersweet chocolate." Wine Spectator

      "Beautiful aromas of meat, blueberries and minerals follow through to a full body, firm and silky tannins and a peppery, spicy and glorious finish." James Suckling

      • Duemilavini 2016:
      • Guide l'Espresso 2016:
      • Veronelli 2016:93 Punkte
      • Antonio Galloni:91 Punkte
      • Wine Spectator :90 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Rebsorte: Syrah 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 28,73 g/l
      • Gesamtsäure: 5,73 g/l
      • Restzucker: 1,71 g/l
      • Sulfit: 46 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482412 · 0,75 l · 39,87 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versandsofort verfügbar

      29,90 €
    • "Case Via" Pinot Nero IGT 2013 (BIO)

      “Case Via” Pinot Nero IGT 2013 (BIO)

      Rubinrot verströmt der Pinot Nero Case Via ein sortentypisches Bouquet nach Waldbeeren und Pfeifentabak, welches sich harmonisch mit der Fasswürze verbindet. Der weiche, charaktervolle Geschmack stützt sich auf die Kraft des Tannins und eine exzellente Aromastruktur. (superiore.de)

      "This fragrant red opens with aromas of violet, rose, woodland berry, tilled earth and a whiff of new leather. The polished, fruity palate delivers juicy morello cherry, red raspberry, white pepper, and mineral alongside refined tannins and bright acidity. A licorice note wraps around the lingering finish." Wine Enthusiast

      "A fruitier style of pinot noir with strawberry, floral and mineral aromas and flavors. Medium to full body, light tannins and a citrusy finish. Always a delicious pinot." James Suckling
      • Duemilavini 2016:
      • Veronelli 2016:90 Punkte
      • James Suckling:91 Punkte
      • Wine Enthusiast:91 Punkte
      • Rebsorte: Pinot Nero 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,36 g/l
      • Gesamtsäure: 5,60 g/l
      • Restzucker: 1,87 g/l
      • Sulfit: 61 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482813 · 0,75 l · 39,87 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versandsofort verfügbar

      29,90 €
    • Chianti Classico DOCG 2012 (BIO) <br>MAGNUM in Original-Holzkiste

      Chianti Classico DOCG 2012 (BIO) · MAGNUM in Original-Holzkiste

      Chianti Classico von Giovanni Manetti bietet ein tiefgründiges Bouquet aus roten Früchten und feinen Würznoten. Der solide Geschmack mit lang anhaltenden Eindrücken, gut extrahiertem Tannin und der Sangiovese-typischen Säure zeigt deutlich erkennbaren Terroircharakter. (superiore.de)

      "Fontodi's production reaches 300,000 bottles per year and this wine is the lion's share at 60% of the total. The 2012 Chianti Classico is a pure expression of Sangiovese that sees two years in botte and neutral. The vintage was hot and dry, but there was a big drop in temperatures right before the harvest that resulted in more noticeable acidity and less fruity intensity in terms of the bouquet. In fact, there is a noticeable crunchiness to the tannins and the wine offers flavors of wild berry, cassis and mild spice. Despite the difficult vintage, this wine bears all the hallmarks of Fontodi's winemaking excellence." Robert Parker

      "The 2012 Chianti Classico is round, sweet and super-expressive. Dark red cherry, spice and tobacco meld together as this silky, open-knit Chianti Classico shows off its inviting personality. Succulent and racy to the core, the 2012 will drink well pretty much upon release. This is another fabulous showing from Fontodi." Antonio Galloni

      "This rich red features pure cherry, raspberry and subtle briar flavors, shaded by almond and tobacco accents. Firm and powerful, with a long, expansive finish." Wine Spectator

      "Aromas of blackberry, crushed violet, tilled earth and a hint of tobacco lead the nose of this generous wine. The chewy palate offers juicy Marasca cherry, ground pepper, clove and anise alongside ripe, velvety tannins. It’s already delicious but will continue to develop over the next few years." Wine Enthusiast

      "Very attractive strawberry aromas with hints of lemon rind and cherry. Full body, firm tannins, and a tangy finish. A wine with very pretty tension and clarity. A standard-bearer." James Suckling
      • Gambero Rosso 2016:
      • Duemilavini 2016:
      • Vitae 2016:
      • Guide l'Espresso 2016:
      • Veronelli 2016:89 Punkte
      • Doctor Wine 2016:90 Punkte
      • Vinibuoni 2016:
      • Robert Parker:90 Punkte
      • Antonio Galloni:92 Punkte
      • Wine Spectator :90 Punkte
      • James Suckling:92 Punkte
      • Wine Enthusiast:93 Punkte
      • Rebsorte: Sangiovese 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,71 g/l
      • Gesamtsäure: 6,22 g/l
      • Restzucker: 0,32 g/l
      • Sulfit: 53 mg/l
      • ph-Wert: 3,55
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2024+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482512 · 1,5 l · 29,27 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versand7 Stück verfügbar

      43,90 €
    • Chianti Classico DOCG 2013 (BIO) <br>MAGNUM in Original-Holzkiste

      Chianti Classico DOCG 2013 (BIO) · MAGNUM in Original-Holzkiste

      Chianti Classico von Giovanni Manetti bietet ein tiefgründiges Bouquet aus roten Früchten und feinen Würznoten. Der solide Geschmack mit lang anhaltenden Eindrücken, gut extrahiertem Tannin und der Sangiovese-typischen Säure zeigt deutlich erkennbaren Terroircharakter. (superiore.de)

      "The 2013 Chianti Classico is gorgeous. My impression is that proprietor Giovanni Manetti has pulled back on the intensity in his wines, although he insists nothing has changed. Still, the 2013 impresses for its total polish and finesse. Of course, some of that may be attributable to the late-ripening vintage. In my view, slightly shorter macerations and more use of large format oak plays a role here. At the same time, there is plenty of Fontodi's signature textural richness, but also striking aromatic presence and tons of persistence. A closing burst of acidity adds vivacity to the dark red and blue stone fruit flavors. The 2013 is fresh, less heavy and also less oaky than some recent editions. This is an absolutely impeccable wine from Fontodi." Antonio Galloni

      "A dense and velvety wine with black chocolate and cherry character. Medium to full body, fine tannins and a fresh finish. Altogether delicious." James Suckling

      "Fontodi's 2013 Chianti Classico is a textbook expression from the appellation. The wine represents a pure expression of Sangiovese that sees six months in large oak casks and an additional 18 months in neutral barrique. Thanks to that non-intrusive aging regime, the wine shows enormous clarity and purity. Sangiovese is front and center. Wild berry, blue flower and tangy spice abound." Robert Parker
      • Gambero Rosso 2017:
      • Veronelli 2017:90 Punkte
      • Vinibuoni 2017:
      • Robert Parker:92+ Punkte
      • Antonio Galloni:92 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Rebsorte: Sangiovese 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,71 g/l
      • Gesamtsäure: 6,22 g/l
      • Restzucker: 0,32 g/l
      • Sulfit: 53 mg/l
      • ph-Wert: 3,55
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2024+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482513 · 1,5 l · 30,60 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versand< 24 Stück verfügbar

      45,90 €
    • "Vigna del Sorbo" Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2012 (BIO) <br>MAGNUM in Originalholzkiste

      “Vigna del Sorbo” Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2012 (BIO) · MAGNUM in Originalholzkiste

      Das Bouquet von roten Früchten, Veilchen und Graphit bildet eine Synthese von seltener Raffinesse. Im dichten und reichen, aber sehr feinen Geschmack taucht eine überaus interessante Tanninkomponente auf, die allerdings nirgends aneckt. Eine Riserva, die von hoher Professionalität zeugt und dazu noch aus biologischem Anbau stammt. (superiore.de)

      "Vigna del Sorbo became a Gran Selezione wine starting with the 2010 vintage, although the first vintage ever made was 1985. The 2012 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo represents the first vintage in which the wine is made with 100% Sangiovese. Past vintages saw anywhere from five to ten percent Cabernet Sauvignon, but Giovanni Manetti pulled the vines to show his "commitment to Sangiovese," he says. "There's no going back." The Sangiovese comes from 45-year-old vines planted to southeast exposures in Galestro-rich limestone calcareous soils. This vintage in particular shows drying mineral sensations of brimstone and talc powder. The root systems on these plants are deep, resulting in added finesse and complexity. Feminine notes of rose petal and wild berry also appear. This wine offers a beautiful interpretation of Sangiovese with an extra level of fresh acidity at the rear." Robert Parker

      "Ripe plum, black cherry, blue flower, baking spice, toasted oak and a balsamic note are just some of the aromas and flavors you’ll find on this full-bodied, structured red. Velvety tannins support the juicy flavors and the fruit richness absorbs the hefty alcohol. It’s still a bit on its oak and will be even better once it has a chance to come together." Wine Enthusiast

      "A red with blueberry, blackberry and hints of flower on the nose and palate. Full body, firm and silky tannins and a crisp finish. Elegance with depth, yet structured and solid." James Suckling

      "The 2012 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo is one of the greatest wines I have ever tasted at Fontodi. Period. The long, sublime finish alone is enough to stop you dead in your tracks. An exceptionally beautiful and polished wine, the 2012 is incredibly finessed on the palate, with remarkable nuance for such an intense wine. Sweet rose petal, lavender and mint add brightness to the Sangiovese fruit in a stunning, vivid Chianti Classico that hits all the right notes. This is the first vintage in which Vigna del Sorbo is 100% Sangiovese. The elimination of 10% Cabernet Sauvignon has elevated the Sorbo to an even higher level than has been the norm of late. Over the last few months, the 2012 has begun to shut down in bottle, so readers will have to be patient. The 2012 Vigna del Sorbo is a must have wine. It's as simple as that." Antonio Galloni
      • Duemilavini 2016:
      • Vitae 2016:
      • Guide l'Espresso 2016:
      • Veronelli 2016:93 Punkte
      • Vinibuoni 2016:
      • Robert Parker:93 Punkte
      • Antonio Galloni:98 Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Wine Enthusiast:92 Punkte
      • Rebsorte: Sangiovese 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,44 g/l
      • Gesamtsäure: 5,86 g/l
      • Restzucker: 3,04 g/l
      • Sulfit: 62 mg/l
      • ph-Wert: 3,38
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482712 · 1,5 l · 79,33 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versand3 Stück verfügbar

      119,00 €
    • "Flaccianello della Pieve" Toscana IGT 2012 (BIO)<br>MAGNUM in Original-Holzkiste

      “Flaccianello della Pieve” Toscana IGT 2012 (BIO) · MAGNUM in Original-Holzkiste

      Im Duft dunkle Beeren, Rauch, Lakritz, Teer und Graphit, um nur einige der vielen Aromen zu nennen. Diese Opulenz setzt sich am Gaumen mit Bergen von reifer Frucht und dichtem Tannin fort. Phantastische, auf den Punkt gebrachte Eleganz mit hohem Reifepotenzial! (superiore.de)

      "As it is every year, the 2012 Flaccianello della Pieve represents a selection of the best fruit from the best vineyards (excluding, of course, Vigna del Sorbo that is dedicated to its own wine). The five parcels span various soils types and exposures, and the youngest vines are 20 years old. Because the fruit selection process is so detailed, the darkest and smallest clusters are carefully chosen. As a result, the fruit is rich in polyphenols, thick extract and extra aromatic intensity. The 2012 vintage saw yields reduced by as much as 20%, meaning that fruit selection was even more severe in this vintage. This beautiful wine shows abundant richness and generosity with toned mineral nuances that are wrapped within bold flavors of dark fruit and spice. The wine is rich and velvety in texture." Robert Parker

      "The 2012 Flaccianello della Pieve, a selection of the estate's best fruit, presents a darker, more virile expression of Sangiovese. Here, too, the purity of the flavors is truly striking. Cinnamon, cloves, new leather, licorice and plums are some of the notes that soar from the glass. The 2012 is full-bodied and voluptuous, in classic Flaccianello style, but the new French oak is much better integrated than it often is at this stage, the result of a move to lower toast levels over the last few years. This is one of the finest young Flaccianellos I can remember. Simply put, the 2012 Flaccianello is a real stunner. Wow!" Antonio Galloni

      "A fresh and clean wine with mineral, blackberry, blueberry and lavender character. Full body, fine and chewy tannins and a tangy finish. Refined and beautiful." James Suckling
      • Gambero Rosso 2016:
      • Duemilavini 2016:
      • Vitae 2016:
      • Guide l'Espresso 2016:
      • Veronelli 2016:95 Punkte
      • Slow Wine 2016:Großer Wein
      • Doctor Wine 2016:92 Punkte
      • Vinibuoni 2016:
      • Robert Parker:94 Punkte
      • Antonio Galloni:97 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Rebsorte: Sangiovese 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,59 g/l
      • Gesamtsäure: 6,29 g/l
      • Restzucker: 3,20 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,35
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482612 · 1,5 l · 99,33 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versand< 24 Stück verfügbar

      149,00 €
    • "Vigna del Sorbo" Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2011 (BIO) <br>Doppel-MAGNUM in Originalholzkiste

      “Vigna del Sorbo” Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2011 (BIO) · Doppel-MAGNUM in Originalholzkiste

      Vigna del Sorbo 2011 gefällt schon allein mit ihrem vollen, kräftigen Rubinrot. Mit einer klaren, intensiven Fruchtigkeit, zu der sich kräuterwürzige Noten einstellen, vereinnahmt sie die Nase, bevor der weite, konsistente Geschmack und das geradlinige, makellose Finale einsetzen. Eine hervorragende Harmonie zwischen Struktur und Eleganz und schon heute eine der größten Gran Selezione des neuen Jahrgangs 2011. (superiore.de)

      "Tiefdunkles, sattes Rubin mit Violettschimmer. Intensive und dichte Nase, duftet nach Brombeeren, Tabak und Sandelholz, vielschichtig. Sehr dicht und stoffig am Gaumen, zeigt reife Frucht, startet dann mit dichtmaschigem Tannin mit geschmeidigem Kern durch, wie aus einem Strang geformt, sehr langer Nachhall." Falstaff

      "This is so layered and complex with dark chocolate, mineral, wet stone and black cherry character. So much fruit and polished tannins in this wine yet tight and composed. It needs another three to four years to completely open and show what great quality it truly has." James Suckling

      "Black stone fruits, smoke, tobacco, incense and sweet spices jump from the glass in the 2011 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo. The 2011 is going to need a few years for the baby fat to melt away. Today the flavors are ripe, dark and resonant, while the tannins are quite silky, but the best is yet to come. Even with all of its richness, the 2011 clocks in with acidity above 6%, which is virtually unheard of for a wine with this much dry extract, but, then again, we are talking about Sangiovese." Antonio Galloni

      • Gambero Rosso 2015:
      • Duemilavini 2015:
      • Vitae 2015:
      • Guide l'Espresso 2015:
      • Veronelli 2015:93 Punkte
      • Doctor Wine 2015:93 Punkte
      • Antonio Galloni:94 Punkte
      • Wine Spectator :93 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Falstaff:95 Punkte
      • Rebsorten: Sangiovese 95 %, Cabernet Sauvignon 5 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,44 g/l
      • Gesamtsäure: 5,86 g/l
      • Restzucker: 3,04 g/l
      • Sulfit: 62 mg/l
      • ph-Wert: 3,38
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482911 · 3 l · 81,67 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versand2 Stück verfügbar

      245,00 €
    • "Flaccianello della Pieve" Toscana IGT 2012 (BIO)<br>Doppel-MAGNUM in Original-Holzkiste

      “Flaccianello della Pieve” Toscana IGT 2012 (BIO) · Doppel-MAGNUM in Original-Holzkiste

      Im Duft dunkle Beeren, Rauch, Lakritz, Teer und Graphit, um nur einige der vielen Aromen zu nennen. Diese Opulenz setzt sich am Gaumen mit Bergen von reifer Frucht und dichtem Tannin fort. Phantastische, auf den Punkt gebrachte Eleganz mit hohem Reifepotenzial! (superiore.de)

      "As it is every year, the 2012 Flaccianello della Pieve represents a selection of the best fruit from the best vineyards (excluding, of course, Vigna del Sorbo that is dedicated to its own wine). The five parcels span various soils types and exposures, and the youngest vines are 20 years old. Because the fruit selection process is so detailed, the darkest and smallest clusters are carefully chosen. As a result, the fruit is rich in polyphenols, thick extract and extra aromatic intensity. The 2012 vintage saw yields reduced by as much as 20%, meaning that fruit selection was even more severe in this vintage. This beautiful wine shows abundant richness and generosity with toned mineral nuances that are wrapped within bold flavors of dark fruit and spice. The wine is rich and velvety in texture." Robert Parker

      "The 2012 Flaccianello della Pieve, a selection of the estate's best fruit, presents a darker, more virile expression of Sangiovese. Here, too, the purity of the flavors is truly striking. Cinnamon, cloves, new leather, licorice and plums are some of the notes that soar from the glass. The 2012 is full-bodied and voluptuous, in classic Flaccianello style, but the new French oak is much better integrated than it often is at this stage, the result of a move to lower toast levels over the last few years. This is one of the finest young Flaccianellos I can remember. Simply put, the 2012 Flaccianello is a real stunner. Wow!" Antonio Galloni

      "A fresh and clean wine with mineral, blackberry, blueberry and lavender character. Full body, fine and chewy tannins and a tangy finish. Refined and beautiful." James Suckling
      • Gambero Rosso 2016:
      • Duemilavini 2016:
      • Vitae 2016:
      • Guide l'Espresso 2016:
      • Veronelli 2016:95 Punkte
      • Slow Wine 2016:Großer Wein
      • Doctor Wine 2016:92 Punkte
      • Vinibuoni 2016:
      • Robert Parker:94 Punkte
      • Antonio Galloni:97 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Rebsorte: Sangiovese 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,59 g/l
      • Gesamtsäure: 6,29 g/l
      • Restzucker: 3,20 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,35
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2038+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09483012 · 3 l · 106,33 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versand2 Stück verfügbar

      319,00 €
    • "Flaccianello della Pieve" Toscana IGT 2013 (BIO)<br>Doppel-MAGNUM in Original-Holzkiste

      “Flaccianello della Pieve” Toscana IGT 2013 (BIO) · Doppel-MAGNUM in Original-Holzkiste

      Im Duft dunkle Beeren, Rauch, Lakritz, Teer und Graphit, um nur einige der vielen Aromen zu nennen. Diese Opulenz setzt sich am Gaumen mit Bergen von reifer Frucht und dichtem Tannin fort. Phantastische, auf den Punkt gebrachte Eleganz mit hohem Reifepotenzial! (superiore.de)

      "Sattes, tiefdunkles Rubin. Eröffnet in der Nase mit leicht rauchigen Noten, etwas Graphit, dann viel Zwetschken und schwarze Kirschen, im Hintergrund nach Kardamom. Sehr dicht und satt in Ansatz und Verlauf, viel dunkle Frucht, vor allem Brombeeren und Zwetschken, kompaktes, zupackendes Tannin, entwickelt satten Druck." Falstaff

      "The 2013 Flaccianello della Pieve is a powerhouse. In this vintage, Flaccianello has all of its typical richness but also a good deal of freshness that will help it age. Interestingly, the stylistic difference between Flaccianello and Vigna del Sorbo is more accentuated in 2013 than in 2012. Deep, layered and unctuous, the 2013 offers plenty of blue and purplish-hued fruits, clove, lavender and new leather nuances, all supported by big, searing tannins that will require the better part of a decade to settle down. The 2013 is a magnificent Flaccianello with a bright, bright future." Antonio Galloni

      "Very precise and focused with blueberry, blackberry and currant character. Chewy yet tight tannins. Full body and fabulous density and length. A classic. Needs five or six years to open completely but so beautiful in its youth. Real deal. From organically grown grapes. Pure sangiovese." James Suckling

      "The 2013 Flaccianello della Pieve is a commanding wine and a strong protagonist of both the vintage and its territory. Connoisseurs of Sangiovese will be hard pressed to find a wine more authentic, elegant, complex and pristine than this. I am a huge fan of the 2013 vintage in Chianti Classico and the Flaccianello della Pieva is one big reason for this love affair. The bouquet is gorgeous and delineated with wild berry, tangy spice, crushed mineral and forest flower. Yet, the wine's color is dark, brooding and austere. The wine offers exuberance and energy in the mouth, thanks to its balanced acidity and seemingly never-ending finish. It should age forward for twenty years or more. Congratulations Fontodi." Robert Parker
      • Veronelli 2017:93 Punkte
      • Slow Wine 2017:Großer Wein
      • Doctor Wine 2017:95 Punkte
      • Vinibuoni 2017:
      • Robert Parker:98 Punkte
      • Antonio Galloni:97+ Punkte
      • James Suckling:97 Punkte
      • Falstaff:95 Punkte
      • Rebsorte: Sangiovese 100 %
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,59 g/l
      • Gesamtsäure: 6,29 g/l
      • Restzucker: 3,20 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,35
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09483013 · 3 l · 109,67 €/l · Preis inkl. USt, ggf. zzgl. VerbrSt u. Versand4 Stück verfügbar

      329,00 €
    Winzer vorgestellt
    Fontodi
    Toskana | Chianti
    Fontodi

    Zweifellos zählt die Azienda Fontodi zu den Flaggschiffen des Chianti Classico. Seit das auf einem alleinstehenden Hügel vor den Toren Panzanos stehende Weingut von der Unternehmerfamilie Manetti  im Jahre 1968 erworben wurde, ist es von Grund auf erneuert worden. Giovanni und Marco Manetti waren damals noch im jugendlichen Alter, als sie mit der Neupflanzung der Weinberge in der Conca d'Oro begannen. Nachdem sie ausgiebig mit Rebsorten experimentiert hatten, entschieden sich die Geschwister neben der dominierenden Sangiovese auch für einen kleineren Anteil von Cabernet Sauvignon. Als Önologen verpflichteten sie keinen Geringeren als Franco Bernabei. Heute führt Giovanni das Gut alleine, sein Bruder kümmert sich um das Terrakotta-Geschäft.

    Fontodi ist ein zertifizierter biologischer Betrieb, auf Herbizide und Pestizide wurde von Anfang an verzichtet. Die Rebhügel öffnen sich wie in einem riesigen Amphitheater nach Süden. Sie sind ideal durchlüftet und entwässert. Der Kalkmergelboden (Galestro) ist sehr felsig und weist Schieferanteile auf. Auch günstigste klimatische Bedingungen sorgen dafür, dass der Sangiovese optimal reifen kann. Die Betriebsphilosophie von Fontodi ist kompromisslos auf Qualität ausgerichtet. Nichts wird dem Zufall überlassen. Die besten Trauben aus einem einzigen Weinberg werden für den berühmten "Flaccianello della Pieve" verwendet - einen Supertoscaner, der vollständig aus Sangiovese besteht. Der "Riserva Vigna del Sorbo", eine Cuvée aus Sangiovese und Cabernet Sauvignon, ist der zweite Premiumwein des Hauses.

    Damit die Qualität der Kellerarbeit mit der Arbeit im Weinberg Schritt halten kann und größere Erntemengen bewältigt werden können, hat die Familie kurz vor der Jahrtausendwende einen ganz neuen Weinkeller bauen lassen. In dessen unterstem Stockwerk werden seit 1998 die großen Gewächse im kühlen Barrique zur Reife gebracht. (superiore.de)

    "Fontodi hat seinen Qualitätsweg noch nicht abgeschlossen. Ziel ist die völlige Umstellung auf biologischen Anbau in den Weinbergen - eine Entwicklung, die den Weinen einen immer stärkeren Charakter und eine ausgeprägte Persönlichkeit verleiht." Gambero Rosso 2012

    Fakten

    • Gründungsjahr: 1968
    • Eigentümer: Giovanni und Marco Manetti
    • Önologe: Franco Bernabei
    • Jahresproduktion: n.N.
    • Rebfläche: ca. 70 Hektar
    • Biologisch anerkannter Anbau (Zertifikat: ICEA)