• Rosso di Montalcino DOC 2017 (BIO)

      Rosso di Montalcino DOC 2017 (BIO)

      Offenherziges, üppiges Bouquet nach Kirschen und Blumenwiese. Sehr viel Frucht am Gaumen, subtil mineralisch-salzig, gutes Tannin, ausgewogen, komplex und auf Brunello-Niveau. Super-expressiv und ein wahrer Genuss für die nächsten 10 Jahre. SUPERIORE.DE

      "The 2017 Poggio di Sotto Rosso di Montalcino will need some time to fully open up. The nose is reticent, requiring quite a bit of coaxing, before a bouquet of fresh sweet strawberry, cherry, Tuscan spice box, dusty florals and hints of mint lift from the glass. On the palate, soft textures flood the senses, offset by tart red fruits, minerals and spice, as the 2018 seems to hover - well poised, almost weightless, yet still fully satisfying. The finish is long and very pretty, as fresh red fruits resonate above a tactile mix of acid, minerals and light tannin, giving way to a singular red floral note that seems to go on for minutes." Vinous

      • Doctor Wine:95 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:93+ Punkte
      • Vinous:92 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: großes slawonisches Eichenholzfass
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,65 g/l
      • Gesamtsäure: 5,65 g/l
      • Restzucker: 1,15 g/l
      • Sulfit: 63 mg/l
      • ph-Wert: 3,42
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-006
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      klimatisiert gelagert

      29222117 · 0,75 l · 79,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      59,90 €
    • Rosso di Montalcino DOC 2018 (BIO)

      Rosso di Montalcino DOC 2018 (BIO)

      Offenherziges, üppiges Bouquet nach Kirschen und Blumenwiese. Sehr viel Frucht am Gaumen, subtil mineralisch-salzig, gutes Tannin, ausgewogen, komplex und auf Brunello-Niveau. Super-expressiv und ein wahrer Genuss für die nächsten 10 Jahre. SUPERIORE.DE

      "Aromas of redcurrants, plums, mushrooms, iodine and roasted meat. It’s medium-to full-bodied with fine tannins. Juicy, with a ripe, smoky note on the palate. Delicious finish." James Suckling

      "In the lighter 2018 vintage, Rosso achieves great suppleness in the southern exposure of Castelnuovo dell'Abate, sheltered by the Amiata mountain. Based on 100% Sangiovese Grosso with a yield of around 3.5 tons per hectare, this Rosso is fermented spontaneously in 70hL oak casks. After the malolactic fermentation, the wine ages for two years in 30 hL oak casks, plus an additional six months in bottle. The plush fruit is vibrant, supported by complex spices. It's a wine focused on grace, with yellow fruit, smoky woodland notes, liquorice, roasted nuts and a balsamic hint. The palate is silky and lifted by elegant acidity. Perfect balance and impressive drinkability." Decanter

      "The 2018 Rosso di Montalcino is a perfumed and feminine effort, blossoming in the glass to show dusty roses and violets with bright cherry and strawberry fruits. Hints of cedar and flowery undergrowth come forward over time to complete the expression. It’s silky in feel and energetic with mineral-laced, ripe red berries, spice and inner florals motivated by juicy acids. Licorice and a sweet and sour twang of wild berries linger, along with a gentle coating of fine tannin that is only felt toward the close." Vinous

      • Vinous:93 Punkte
      • James Suckling:92 Punkte
      • Decanter :93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: großes slawonisches Eichenholzfass
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,65 g/l
      • Gesamtsäure: 5,65 g/l
      • Restzucker: 1,15 g/l
      • Sulfit: 63 mg/l
      • ph-Wert: 3,42
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2032+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-006
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      klimatisiert gelagert

      29222118 · 0,75 l · 79,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      59,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2015 (BIO)

      Brunello di Montalcino DOCG 2015 (BIO)

      Nur in den besten Jahrgängen vinifiziert, überrascht er mit hellem Granatrot, fast könnte man meinen, es wäre ein Rosé. Bouquet nach Brombeere und kleinen süßen Waldbeeren, am Gaumen kirschig und dann so gar nicht beliebig mit einer zupackenden Säure und einem feinkörnigen Tannin. Ein großartiger, intellektueller Brunello für den fortgeschrittenen Kenner, der es gern hintergründig und außergewöhnlich liebt. SUPERIORE.DE

      "Wie stets ein Hort der Tradition mit seiner Blume nach Himbeeren, Veilchen und Leder; noch sehr jugendlicher Bau mit feinkörnigem Tannin, belebender Säure, verführerisches Finish auf Noten von Pflaumen, Leder und Tabak. Gefällt mit seiner Eleganz." Vinum

      "Funkelndes, aufhellendes Granatrot. Fein gezeichnete, sehr klare Nase nach frischen Kirschen und Zwetschken, etwas Chinarinde im Hintergrund. Rollt saftig und salzig über die Zunge, feines, griffiges Tannin in vielen Schichten, viel Spannung, sehr langer Nachhall." Falstaff

      "Tasted blind. Just mid ruby. Gorgeous, perfumed red-fruit nose with an elegant note of oatmeal. Bright, concentrated red fruit with plenty of acidity. Very elegant and understated, with fine sandy tannins. Long and complex finish." Jancis Robinson

      "There’s a real Burgundian feel here to the sour cherries, five spice, citrus, nutmeg and fresh oregnano. The tannins have a beautiful, porcelain-like feel; the acidity cuts a wide and long shape. Delicate, floral and refined. All about grace and elegance." James Suckling

      "On steep slopes in the southeast of Montalcino, Poggio di Sotto's vineyards are cooled by breezes coming off the nearby Monte Amiata. The Brunello is crafted from plots that range in altitude from 200 to 450 metres. Fermentations are spontaneous, maceration lasts one month and ageing is in 30-hectolitre Slavonian oak casks. This demonstrates the generosity of the vintage but is still fresh and graceful. Sweet fennel, underbrush and thyme blossoms give intricacy to pure red cherry fruit. Abundant chalky tannins build stealthily across the palate and provide a welcome dimension of texture, while Sangiovese's appetising juiciness shines through." Decanter

      "Luminous red. Delicately smoky and ripe on the nose, with deep raspberry and red cherry aromas complicated by notes of sandalwood, licorice, graphite and sweet pipe tobacco. Full and rich but also very bright, with red and dark berry flavors given life by juicy, harmonious acidity and very nicely framed by supple tannins. Closes long, fresh, and expansive, deeper and less sweet than the estate’s 2018 Rosso di Montalcino also released this year. Utterly delicious and already accessible, this boasts noteworthy elegance and freshness for such a big ripe wine." Vinous

      "Poggio di Sotto doesn't miss a beat with this very special release. This is a glorious expression of the vintage, and the wine has absorbed the golden sunlight of Tuscany, delivering beautifully ripe, round and subtle fruit layers. The 2015 Brunello di Montalcino shows concentration, but not too much, and richness, but not too much. You get the power and the opulence of the vintage presented with the elegance and grace that is the house style at this venerated estate. Poggio di Sotto is one of the benchmarks of Montalcino. There's a lot of red fruit energy deep inside that should stir this wine on course as it ages over the next two decades." Robert Parker

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Veronelli :97 Punkte
      • Doctor Wine:93 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:96 Punkte
      • Vinous:96 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Decanter :96 Punkte
      • Vinum:18 Punkte
      • Falstaff:96 Punkte
      • Jancis Robinson:17,5 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 30 Monate großes slawonisches Eichenholzfass
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,85 g/l
      • Gesamtsäure: 5,85 g/l
      • Restzucker: 0,86 g/l
      • Sulfit: 88 mg/l
      • ph-Wert: 3,30
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2044
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-006
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      klimatisiert gelagert

      29222215 · 0,75 l · 212,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      159,00 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016 (BIO)

      Brunello di Montalcino DOCG 2016 (BIO)

      Nur in den besten Jahrgängen vinifiziert, überrascht er mit hellem Granatrot. Bouquet nach Brombeere, Veilchen und kleinen süßen Waldbeeren, am Gaumen kirschig und dann so gar nicht beliebig mit einer zupackenden Säure und einem feinkörnigen Tannin. Ein großartiger, intellektueller Brunello für den fortgeschrittenen Kenner, der es gern hintergründig und außergewöhnlich liebt. SUPERIORE.DE

      "Ach herrje, ist das wieder ein verführerischer, eleganter Duft, der an einen Mix aus feinstem Burgund und Piemont erinnert. Reife Herzkirschen und Himbeeren, einnehmende, aparte ätherische Kräuterwürze mit saftiger Lakritze, aber rotblaue Floralität sowie ein Touch Blutorange. Wow, ist das komplex. Am Gaumen elegante, feinmaschige Art, großer Spannungsbogen aus transparenter präziser Frucht und balsamischer Frische. Gehört wieder zu den besten des Jahrgangs. Bravo!" Weinwisser

      "Aufhellendes, funkelndes Granatrot. Verführerische Nase mit ausgeprägten Noten nach Waldhimbeere, etwas Erdbeere, unterlegt von Lakritzetönen. Am Gaumen überaus saftig und klar, viel Kirsche, dazu Granatapfel und etwas Blutorange, viel Spannung, sehr langer Nachhall." Falstaff

      "Just mid ruby. Finely perfumed, minerally nose with touches of sweet raspberry and cherry. Compact palate of youthful sweet fruit. Stunning balance between embryonic sweet fruit, supple acidity and long, finely chiselled tannins. Real precision." Jancis Robinson

      "A chewy, dusty-textured red with lots of intense tannins and fresh blue fruit, as well as black cherries and some orange-peel undertones. It’s full-bodied and tight with firm tannins at the end. Closed. Try after 2023." James Suckling

      "There is always something so recognisable and pure in Poggio di Sotto. The estate has made a great effort to preserve the genetic material of the vines, and the Sangiovese is a massal selection of its own biotypes. Aromas drip with ripe red cherry, Mediterranean herbs and white pepper. The fruit is sumptuous and very juicy – all raspberry and nectarine flesh. Beautifully weightless yet mouthfilling, it's racy and fluid with powdery tannins that cleanse the palate, and a lingering finish of orange blossom and tea." Decanter

      "You can lose yourself in the bouquet of the 2016 Poggio di Sotto Brunello di Montalcino. At one moment, the 2016 shows crushed cherries with autumnal spice; the next, it’s exotic florals and candied orange peels, and at another time flowery undergrowth, white smoke and wild berries. It’s unbelievably soft and pure, lifting the wine through saline-minerals, as sweet notes of cherry and raspberry begin to slowly saturate, yet what they leave behind is youthfully grippy tannins. With how structured the 2016 is today, it’s still enjoyable due to nervous acids and notes of sour citrus, which keep the expression fresh. The 2016 Poggio di Sotto Brunello is really a terrific effort and a classic in the making." Vinous

      "Alluring aromas of macerated cherry, strawberry and rose give way to a core of red fruit framed by iron, earth and tobacco in this elegant red, which is silky, but also well-structured, balanced and intense in a stylish profile. Very complex and promising." Wine Spectator

      • Vinous:96 Punkte
      • Wine Spectator :97 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Decanter :96 Punkte
      • Weinwisser:19,5 Punkte
      • Falstaff:99 Punkte
      • Jancis Robinson:18,5 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 30 Monate großes slawonisches Eichenholzfass
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,45 g/l
      • Gesamtsäure: 5,92 g/l
      • Restzucker: 0,78 g/l
      • Sulfit: 85 mg/l
      • ph-Wert: 3,38
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2046+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-006
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      klimatisiert gelagert

      29222216 · 0,75 l · 225,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      169,00 €
    • Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2011

      Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2011

      Die Brunello di Montalcino Riserva zeigt bemerkenswerte Tiefe und Konzentration. Im dichten Bouquet vielschichtige Aromen dunkelroter Kirschen, Pflaumen, exotischer Gewürze und Noten von Menthol und schwarzem Tee. Vollmundig am Gaumen, elegant, mit unendlich viel Frucht, seidigen Tanninen und glatter Textur. Lang und ausbalanciert im Abgang. SUPERIORE.DE

      "Leuchtendes, klares Granatrot. Zeigt dezent rauchige Noten, etwas Haselnüsse und Feuerstein, dann nach Granatapfel, Kirschen, Gojibeeren, spannend. Kompakte und dichte Frucht am Gaumen, entfaltet sich mit viel geschliffenem, präsentem Tannin, startet im hinteren Drittel noch mal voll durch, langer Nachhall und süßer Schmelz." Falstaff

      "This wine floored me. The 2011 Brunello di Montalcino Riserva is a stunning beauty and a wine well worth the attention (if you can afford its lofty pricing aspirations). Thankfully, the beauty of the contents will help alleviate some of the sticker shock. This is a supple and silky expression with an infinite array of Sangiovese-based aromas. You'll recognize wild cassis, forest floor, autumnal leaf, button mushroom, grilled herb, rosemary, balsam herb and red rose petal. The effect is fragrant and delicate. The mouthfeel is equally ethereal and nuanced. With only 3,500 bottles made, not many of us will have the luxury of trying this beautiful wine. And, that is really too bad." Robert Parker

      "Initially reserved, this ethereal red took some time to open but it was worth the wait, revealing enticing scents of violet, wild berry, rosemary and Mediterranean brush. The palate is all about extreme elegance, offering wild cherry, crushed strawberry, grilled herb and star anise alongside firm, refined tannins." Wine Enthusiast

      "Mid ruby with orange tinges. Hints of undergrowth and malt. Almost a tad jammy on the palate and then tangy strawberry fruit. Exotic, zesty, rich, multi-layered finish that goes on and on. Beautiful, chewy tannins." Jancis Robinson

      "Fresh and vivid aromas of cherry and flower with cream undertones. Full body, firm and very silky with a beautiful intensity and precision. Excellent winemaking here." James Suckling

      "A total pleasure bomb, Poggio di Sotto's 2011 Brunello di Montalcino Riserva races across the palate with layers of intense, perfumed fruit and striking aromatics. Macerated dark cherry, spice, menthol and deeply spiced layers built to the huge, intense finish. The typical Poggio di Sotto volatile acidity is pretty much buried by the sheer density of the fruit. Best of all, the Riserva remains incredibly fresh and saline, which is so remarkable for the year." VINOUS

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Vitae:
      • Slow Wine:Großer Wein
      • Doctor Wine:93 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:96+ Punkte
      • Vinous:94-97 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:95 Punkte
      • Falstaff:97 Punkte
      • Jancis Robinson:17++ Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 4 Jahre großes slawonisches Eichenholzfass
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,60 g/l
      • Gesamtsäure: 5,70 g/l
      • Restzucker: 0,60 g/l
      • Sulfit: 94 mg/l
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2042+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      29222311 · 0,75 l · 392,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand2 Stück verfügbar

      294,00 €
    • Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2015

      Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2015

      Mit dem fruchtbetonten, runden und in allen Komponenten geradezu perfekten Jahrgang 2015 erklimmt die Riserva von Poggio di Sotto neue Sphären. Es ist nicht nur ein enorm klassischer Vertreter der Appellation, sondern er präsentiert darüber hinaus von allen Komponenten das gewisse kleine Quentchen mehr, was ihn zu einem ganz großen Wein macht und aus dem Meer sehr guter 2015er herausstechen lässt. Im Bouquet und am Gaumen ein begeisterndes Potpourri aus Primär- und Sekundärfrucht. Von Kirsche, Crème de Cassis, Teer, Lakritze und balsamischer Kräuterwürze bis hin zum perfekt eingebundenen Tannin und einer raffinierten Zedernholzkomponente finden wir hier alles, was einen hochkomplexen Roten ausmacht. Ein Klassiker, wie er perfekter nicht sein könnte. SUPERIORE.DE

      "Funkelndes, aufhellendes Rubin-Granat. Fein gezeichnete Nase mit ausgeprägten Noten nach reifen Himbeeren, saftige, frische Kirschen und einem Hauch Leder. Am Gaumen sehr eindrucksvoll, feines, leicht griffiges Tannin in vielen Schichten prägt den Wein, eingebettet in feinen Schmelz, reife rote Beerenfrucht, im Finale fester Druck." Falstaff

      "Extremely perfumed with black-cherry, plum and red-cherry aromas that follow through to a full body with very fine, pretty tannins that follow through to a flavorful finish. Pretty balance and refinement. All about finesse." James Suckling

      "Poggio Di Sotto's 2015 Brunello di Montalcino Riserva is undeniably elegant and feminine, impressing with an alluring bouquet which mixes spiced black cherry with hints of sage, mint, dried roses and white smoke. It enters the palate soft, lifted and youthfully understated, cascading bright red fruits laced with minerals across a core of stimulating acids as nuanced tannins slowly build. An air of red currant, licorice and inner florals linger, as the 2015 Riserva flexes its structural muscle throughout the cheek-puckering finale. This will require quite a bit of cellaring to fill out and settle down, yet is sure to be worth the wait. I followed the 2015 Riserva over the course of four days and it never declined." Vinous

      "There’s a leafy underbrush element to this red, punctuating the cherry, strawberry and earth flavors. Compact for now, yet balanced, with a taut, reserved finish. Offers tension and suppleness, with plenty in reserve." Wine Spectator

      • Vinous:95 Punkte
      • Wine Spectator :96 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Falstaff:97-99 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 4 Jahre großes slawonisches Eichenholzfass
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,85 g/l
      • Gesamtsäure: 5,82 g/l
      • Restzucker: 0,85 g/l
      • Sulfit: 88 mg/l
      • ph-Wert: 3,36
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2046+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      29222315 · 0,75 l · 398,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      299,00 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2015 (BIO) <br>6 Flaschen in Original-Holzkiste

      Brunello di Montalcino DOCG 2015 (BIO) · 6 Flaschen in Original-Holzkiste

      Nur in den besten Jahrgängen vinifiziert, überrascht er mit hellem Granatrot, fast könnte man meinen, es wäre ein Rosé. Bouquet nach Brombeere und kleinen süßen Waldbeeren, am Gaumen kirschig und dann so gar nicht beliebig mit einer zupackenden Säure und einem feinkörnigen Tannin. Ein großartiger, intellektueller Brunello für den fortgeschrittenen Kenner, der es gern hintergründig und außergewöhnlich liebt. SUPERIORE.DE

      "Wie stets ein Hort der Tradition mit seiner Blume nach Himbeeren, Veilchen und Leder; noch sehr jugendlicher Bau mit feinkörnigem Tannin, belebender Säure, verführerisches Finish auf Noten von Pflaumen, Leder und Tabak. Gefällt mit seiner Eleganz." Vinum

      "Funkelndes, aufhellendes Granatrot. Fein gezeichnete, sehr klare Nase nach frischen Kirschen und Zwetschken, etwas Chinarinde im Hintergrund. Rollt saftig und salzig über die Zunge, feines, griffiges Tannin in vielen Schichten, viel Spannung, sehr langer Nachhall." Falstaff

      "Tasted blind. Just mid ruby. Gorgeous, perfumed red-fruit nose with an elegant note of oatmeal. Bright, concentrated red fruit with plenty of acidity. Very elegant and understated, with fine sandy tannins. Long and complex finish." Jancis Robinson

      "There’s a real Burgundian feel here to the sour cherries, five spice, citrus, nutmeg and fresh oregnano. The tannins have a beautiful, porcelain-like feel; the acidity cuts a wide and long shape. Delicate, floral and refined. All about grace and elegance." James Suckling

      "On steep slopes in the southeast of Montalcino, Poggio di Sotto's vineyards are cooled by breezes coming off the nearby Monte Amiata. The Brunello is crafted from plots that range in altitude from 200 to 450 metres. Fermentations are spontaneous, maceration lasts one month and ageing is in 30-hectolitre Slavonian oak casks. This demonstrates the generosity of the vintage but is still fresh and graceful. Sweet fennel, underbrush and thyme blossoms give intricacy to pure red cherry fruit. Abundant chalky tannins build stealthily across the palate and provide a welcome dimension of texture, while Sangiovese's appetising juiciness shines through." Decanter

      "Luminous red. Delicately smoky and ripe on the nose, with deep raspberry and red cherry aromas complicated by notes of sandalwood, licorice, graphite and sweet pipe tobacco. Full and rich but also very bright, with red and dark berry flavors given life by juicy, harmonious acidity and very nicely framed by supple tannins. Closes long, fresh, and expansive, deeper and less sweet than the estate’s 2018 Rosso di Montalcino also released this year. Utterly delicious and already accessible, this boasts noteworthy elegance and freshness for such a big ripe wine." Vinous

      "Poggio di Sotto doesn't miss a beat with this very special release. This is a glorious expression of the vintage, and the wine has absorbed the golden sunlight of Tuscany, delivering beautifully ripe, round and subtle fruit layers. The 2015 Brunello di Montalcino shows concentration, but not too much, and richness, but not too much. You get the power and the opulence of the vintage presented with the elegance and grace that is the house style at this venerated estate. Poggio di Sotto is one of the benchmarks of Montalcino. There's a lot of red fruit energy deep inside that should stir this wine on course as it ages over the next two decades." Robert Parker

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Veronelli :97 Punkte
      • Doctor Wine:93 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:96 Punkte
      • Vinous:96 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Decanter :96 Punkte
      • Vinum:18 Punkte
      • Falstaff:96 Punkte
      • Jancis Robinson:17,5 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 30 Monate großes slawonisches Eichenholzfass
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,85 g/l
      • Gesamtsäure: 5,85 g/l
      • Restzucker: 0,86 g/l
      • Sulfit: 88 mg/l
      • ph-Wert: 3,30
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2044
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-006
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      29222515 · 4,5 l · 214,22 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand2 Stück verfügbar

      964,00 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016 (BIO) <br>6 Flaschen in Original-Holzkiste

      Brunello di Montalcino DOCG 2016 (BIO) · 6 Flaschen in Original-Holzkiste

      Nur in den besten Jahrgängen vinifiziert, überrascht er mit hellem Granatrot. Bouquet nach Brombeere, Veilchen und kleinen süßen Waldbeeren, am Gaumen kirschig und dann so gar nicht beliebig mit einer zupackenden Säure und einem feinkörnigen Tannin. Ein großartiger, intellektueller Brunello für den fortgeschrittenen Kenner, der es gern hintergründig und außergewöhnlich liebt. SUPERIORE.DE

      "Ach herrje, ist das wieder ein verführerischer, eleganter Duft, der an einen Mix aus feinstem Burgund und Piemont erinnert. Reife Herzkirschen und Himbeeren, einnehmende, aparte ätherische Kräuterwürze mit saftiger Lakritze, aber rotblaue Floralität sowie ein Touch Blutorange. Wow, ist das komplex. Am Gaumen elegante, feinmaschige Art, großer Spannungsbogen aus transparenter präziser Frucht und balsamischer Frische. Gehört wieder zu den besten des Jahrgangs. Bravo!" Weinwisser

      "Aufhellendes, funkelndes Granatrot. Verführerische Nase mit ausgeprägten Noten nach Waldhimbeere, etwas Erdbeere, unterlegt von Lakritzetönen. Am Gaumen überaus saftig und klar, viel Kirsche, dazu Granatapfel und etwas Blutorange, viel Spannung, sehr langer Nachhall." Falstaff

      "Just mid ruby. Finely perfumed, minerally nose with touches of sweet raspberry and cherry. Compact palate of youthful sweet fruit. Stunning balance between embryonic sweet fruit, supple acidity and long, finely chiselled tannins. Real precision." Jancis Robinson

      "A chewy, dusty-textured red with lots of intense tannins and fresh blue fruit, as well as black cherries and some orange-peel undertones. It’s full-bodied and tight with firm tannins at the end. Closed. Try after 2023." James Suckling

      "There is always something so recognisable and pure in Poggio di Sotto. The estate has made a great effort to preserve the genetic material of the vines, and the Sangiovese is a massal selection of its own biotypes. Aromas drip with ripe red cherry, Mediterranean herbs and white pepper. The fruit is sumptuous and very juicy – all raspberry and nectarine flesh. Beautifully weightless yet mouthfilling, it's racy and fluid with powdery tannins that cleanse the palate, and a lingering finish of orange blossom and tea." Decanter

      "You can lose yourself in the bouquet of the 2016 Poggio di Sotto Brunello di Montalcino. At one moment, the 2016 shows crushed cherries with autumnal spice; the next, it’s exotic florals and candied orange peels, and at another time flowery undergrowth, white smoke and wild berries. It’s unbelievably soft and pure, lifting the wine through saline-minerals, as sweet notes of cherry and raspberry begin to slowly saturate, yet what they leave behind is youthfully grippy tannins. With how structured the 2016 is today, it’s still enjoyable due to nervous acids and notes of sour citrus, which keep the expression fresh. The 2016 Poggio di Sotto Brunello is really a terrific effort and a classic in the making." Vinous

      "Alluring aromas of macerated cherry, strawberry and rose give way to a core of red fruit framed by iron, earth and tobacco in this elegant red, which is silky, but also well-structured, balanced and intense in a stylish profile. Very complex and promising." Wine Spectator

      • Vinous:96 Punkte
      • Wine Spectator :97 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Decanter :96 Punkte
      • Weinwisser:19,5 Punkte
      • Falstaff:99 Punkte
      • Jancis Robinson:18,5 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 30 Monate großes slawonisches Eichenholzfass
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,45 g/l
      • Gesamtsäure: 5,92 g/l
      • Restzucker: 0,78 g/l
      • Sulfit: 85 mg/l
      • ph-Wert: 3,38
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2046+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-006
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      klimatisiert gelagert

      29222516 · 4,5 l · 227,56 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand1 Stück verfügbar

      1.024,00 €
    Winzer vorgestelltPoggio di SottoToskana | Montalcino
    Poggio di Sotto

    Piero Palmucci war viele Jahre lang Körper und Seele von Poggio di Sotto. Der kantige Charakter des ehemaligen Logistikunternehmers spiegelte sich auch in seinen Weinen wider: verschlossen, klassisch und sehr persönlichkeitsstark. Seit 2011 gehört die wunderschöne, 32 Hektar große Kellerei im heißen Südwesten von Montalcino dem Sizilianer Claudio Tipa. Der gebürtige Sizilianer hat sich schon früh mit dem Thema Wein und mit dem Weinbau befasst, bis er den Entschluss fasste, seine Passion zum Beruf zu machen. Tipa besitzt bereits mit Colle Massari, Grattamacco und Tenuta di Montecucco einige Spitzengüter in der Toskana.

    Die gesamte Rebfläche der Fattoria Poggio di Sotto von zehn Hektar ist für Brunello bestimmt, vier Hektar sind mit rund 1.400 Olivenbäumen bestanden, der Rest ist Wald. Der erste Brunello di Montalcino datiert auf das zwei Jahre nach der Gutsgründung liegende Erntejahr 1991 zurück. Innerhalb kurzer Zeit zeichneten sich Weine von hoher Eleganz und großer Komplexität ab. Das gesamte Anwesen wird nach Kriterien des ökologischen Landbaus bewirtschaftet. Die steilen Weinberge mit südlicher Lage in Castelnuovo dell'Abate am Fuße des Monte Amiata erreichen Höhen zwischen 200 und 400 Metern. Und die felsigen Böden setzen sich aus Kies und Ton in den unteren Parzellen sowie sandigem Lehm in den höheren Lagen zusammen. Mit drei bis dreieinhalb Tonnen pro Hektar werden die Erträge gering gehalten.

    Im Keller erfolgt die Fermentation in Holz- und Edelstahltanks im Volumen von sieben Tonnen. Nach dem biologischen Säureabbau reifen die Weine in slawonischer Eiche, bevor sie in die Flasche kommen - zwei Jahre der Rosso, vier Jahre der Brunello und fünf Jahre der Brunello Riserva.

    Die Fattoria Poggio di Sotto hat schon unter ihrem Vorbesitzer Kultstatus erreicht. Die aktuellen Brunello-Jahrgänge tragen noch Palmuccis Handschrift. Und die im Keller ruhenden Jungweine zeigen nach Einschätzung von Experten, dass der neue Besitzer den unverwechselbaren Stil des Hauses konsequent weiterführt. SUPERIORE.DE

    Fakten

    • Gründungsjahr: 1989
    • Eigentümer: Piero Claudio Tipa
    • Önologe: Luca Marrone und Federico Staderini 
    • Jahresproduktion: ca. 35.000 Flaschen
    • Rebfläche: ca. 10 Hektar
    • Biologischer Anbau (ICEA-zertifiziert)