-
“Le Volte dell’Ornellaia” Rosso Toscana IGT 2020
Reichhaltiges Bouquet nach süßen roten Beeren, balsamische Noten, feine Aromen von Tabak und Schokolade. Am Gaumen sehr harmonisch nach dunklen Kirschen, schmeichelnd voller Geschmack, perfekt ausgewogene Tannine, frische Säure und gute Länge. SUPERIORE.DE
"Der Le Volte 2020 ist ein überragend gelungener Jahrgang bei Ornellaia. Dieser preiswerte, hauptsächlich aus Merlot produzierte Rotwein wächst buchstäblich über sich hinaus. Er besticht durch eine dichte, satte Farbe und eine schöne, volle Frucht im Geruch, kirschig, saturiert, frisch und klar. Rund, schmelzig und mit schöner Struktur überzeugt er auf der Zunge, ist frisch, kernig und rassig, mit tollem Fluss und distinguierten Gerbstoffen. Ein druckvoller, konzentrierter und vor allem preiswerter, unbekümmerter Spaßwein aus der Toskana." Weinwisser
"Tiefes Rubinrot mit schimmerndem Kern. Grazil, fruchtbetont in der Nase auf eingelegte Kirsche, saftige Zwetschgen, dazu ein Touch Lakritz. Am Gaumen sehr zugänglich und offenherzig, ausgewogen, mit sehr gutem Trinkfluss, getragen von lebendiger Säure, und frischer, saftiger Frucht, bis ins knackige Finale." Falstaff
"A blend of Merlot, Sangiovese and Cabernet Sauvignon, the Ornellaia 2020 Le Volte dell'Ornellaia shows medium darkness and texture followed by a very primary and fruit-forward bouquet. There is a generous display of cherry, cassis and wild plum. On second nose, this easy and straightforward Tuscan blend reveals hints of spice, cardamon and polished river stone. In a hot vintage like this, the wine comes together nicely and rather effortlessly." Robert Parker
"Bright and young on the nose, smells like freshly-picked red cherries, almost like sweets, blackcurrant and cherry sweets braced by bramble fruits and soft perfume. Softly creamy and chalky on the palate, strawberries and red cherries have a chalky texture and quite a perfume to the flavour profile. There is fruit there but then it's subdued a little by a savoury wood aspect, sweet vanilla and spiced clove that edges the palate. Feels a little disconnected at the moment, not all in harmony, but it has a charm to it and will be approachable earlier. One that will give a lot of pleasure." Decanter
"Attractive aromas of blue fruit with slate and black-licorice character. It’s full-bodied with juicy fruit and an orange-peel undertone. Wet earth, some fresh sage and rosemary, too. I like the Mediterranean flavors in this vintage." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorten: 70% Merlot, 15% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 10 Monate gebrauchtes Barrique
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,25 g/l
- Gesamtsäure: 5,45 g/l
- Restzucker: 0,92 g/l
- Sulfit: 88 mg/l
- pH-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2028+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282520 · 0,75 l · 27,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
“Poggio alle Gazze dell’Ornellaia” Toscana Bianco IGT 2019
Poggio Alle Gazze ist ein sehr eleganter Sauvignon Blanc mit einer kleinen Beigabe Vermentino und Viognier. Fabelhaft nach Blumen, Ananas, Pfirsich und etwas Minze duftend. Raffiniert und ausdrucksstark am Gaumen, gut strukturiert und wunderbar lang. SUPERIORE.DE
"Leuchtendes Strohgelb mit leicht grünen Nuancen. Intensive und ansprechende Nase mit Noten nach Stachelbeere, frischer Ananas und Marille. Saftige Frucht am Gaumen, entfaltet sich mit knackiger Säure, schönes Spiel, vibrierend im Finale." Falstaff
"Bright and vivid sauvignon with sliced lemons and limes, as well as some grass and fresh fennel. Medium-bodied with gooseberry, lychee and lime flavors. Bright acidity. Bitter lemon at the finish." James Suckling
"The 2019 Poggio alle Gazze is bright and beautifully sculpted in this vintage. Lemon peel, white flowers, apple and exotic floral notes are nicely delineated. This is an especially perfumed edition of Poggio alle Gazze. Lime, green apple and exotic floral notes lead into the super-expressive finish." Vinous
"This remains one of the great, fresh and easy-drinking whites of the Tuscan Coast, and historically, it has a leg up on most of the newcomer Vermentinos that are so popular now. Indeed, this was the precursor and a direct link to the gastronomy of its birthplace, which is so heavily driven by the catch of the day netted by local fisherman. Floral and exotic fruit tones rise from the pretty bouquet with shadings of green papaya and citrus. About one-half of the total sees some oak aging, and the rest goes into steel vat and cement. The wine is luminous and bright with lots of energy and freshness." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 83% Sauvignon, 11% Vermentino, 6% Viognier
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 18 Monate 55/30/15 gebrauchtes -/neues Barrique/Edelstahl
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,00 % vol
- Gesamtextrakt: 21,63 g/l
- Gesamtsäure: 5,26 g/l
- Restzucker: 1,48 g/l
- Sulfit: 86 mg/l
- pH-Wert: 3,45
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 10-12 °C
- Lagerpotenzial: 2028+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09280119 · 0,75 l · 64,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand3 Stück verfügbar
“Poggio alle Gazze dell’Ornellaia” Toscana Bianco IGT 2020
Poggio Alle Gazze ist ein sehr eleganter Sauvignon Blanc mit einer kleinen Beigabe Vermentino und Viognier. Fabelhaft nach Blumen, Ananas, Pfirsich und etwas Minze duftend. Raffiniert und ausdrucksstark am Gaumen, gut strukturiert und wunderbar lang. SUPERIORE.DE
"Verführerische Frucht- und Blütenaromatik, auch balsamische Tee-Aromen; im Mund saftig, schöner Schmelz, mit viel Eleganz und einem geschmeidigen Finale auf Noten exotischer Früchte. Vereint Eleganz und Kraft." Vinum
"Tiefgründig, ernsthaft und würzig besitzt der Poggio alle Gazze eine enorm stoffige Präsenz, mit schöner Breite und rassig lebendiger Säure, die saftige Sauvignon Frucht wirkt dabei etwas weniger fokussiert und dient dem fülligen Gesamteindruck." Weinwisser
"Leuchtendes, strahlendes Strohgelb. In der Nase deutlich nach Sauvignon, Feuerstein, Limetten und Grapefruit, dazu feine salzige Komponenten. Am Gaumen sehr saftig und sehr salzig, breitet sich schön über die Zunge, tänzelnd, bricht dann im hinteren Bereich etwas ein, toller aromatischer Speisenbegleiter." Falstaff
"The 2020 Poggio Alle Gazze is a bright, aromatic white to drink now and over the next few years. White flowers, sage, mint, pear and citrus are all finely delineated. There’s great energy and focus. The Sauvignon Blanc is quite expressive in the 2020." Vinous
"The Ornellaia 2020 Poggio alle Gazze dell'Ornellaia is a delightfully fresh and tonic white blend made primarily with Sauvignon Blanc supplemented by Vermentino and Viognier. It pours from the bottle with crystalline luminosity and displays a full range of varietal flavors from lime to lemon grass, white flower and acacia. Despite the hot growing season, the wine's acidity is vibrant and bright." Robert Parker
"The grapefruit and white-peach character is very lively in this young white, with a zesty lemon undertone to it all. It’s medium-to full-bodied with crisp acidity and a flavorful finish. I keep thinking about oysters while I taste this!" James Suckling
mehr erfahren- Rebsorten: 69% Sauvignon, 22% Vermentino, 5% Viognier, 4% Verdicchio
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 18 Monate 55/30/15 gebrauchtes/neues Barrique/Edelstahl
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,00 % vol
- Gesamtextrakt: 22,15 g/l
- Gesamtsäure: 5,47 g/l
- Restzucker: 1,39 g/l
- Sulfit: 82 mg/l
- pH-Wert: 3,42
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 10-12 °C
- Lagerpotenzial: 2029+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09280120 · 0,75 l · 65,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
“Le Serre Nuove dell’Ornellaia” Bolgheri DOC 2020
Betörender Duft süßer, dunkler Beeren mit einem Hauch Cassis, Zedernholz und antikem Leder. Sehr ausgewogen am Gaumen, von schöner Viskosität mit einem eleganten Schmelz. Feinmaschiges Tannin, verhaltene mineralische Töne und eine wunderbar geschliffene Frucht begleiten in einen bemerkenswerten Abgang. Bei aller Eleganz zeigt er Druck und Kraft und verspricht mit der richtigen Dosis Säure ein langes Leben und erreicht fast schon das Niveau seines berühmten großen Bruders. SUPERIORE.DE
"Der intensiv rubinrote Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2020 offenbart ohne Scheu einen eindeutigen und großzügigen aromatischen Ausdruck, der von Noten reifer roter Früchte geprägt ist. Am Gaumen ist der Wein weich, rund und umhüllend, gleichzeitig jedoch vollmundig und gehaltvoll, wobei er eine gute Balance zwischen Struktur, Fülle und Eleganz aufweist." Olga Fusari, Önologin
"Sattes, fast undurchdringliches dunkles Rubin mit schimmerndem Kern. Grazil in der Nase mit Noten von schwarzem Ribes, Mokka, Tabakblatt und etwas Minze. Am Gaumen imposant und geschliffen, elegant, sehr gut integriertem Holz, feinkörnigem, festem Tannin, mit ausgezeichneter Struktur und langem Abgang mit viel dunkler Frucht." Falstaff
"This muscular red is saturated with cherry, plum, vanilla and earth flavors. As solid and sinewy as the tannic structure is, the fruit matches it step by step on the long finish." Wine Spectator
"The Ornellaia 2020 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a generous and darkly toned red blend that has the extra fruit fiber, sweetness and generous plumpness of a warm vintage. The fullness of the fruit is on full display, but in a very relaxed and natural manner. The wine never feels like too much. The tannins are yielding and velvety, and this purebred Tuscan red wraps thickly over the palate." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 44% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc, 13% Petit Verdot
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 15 Monate 25/75 neues/gebrauchtes Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,63 g/l
- Gesamtsäure: 5,41 g/l
- Restzucker: 1,18 g/l
- Sulfit: 84 mg/l
- pH-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2038+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282120 · 0,75 l · 74,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Limitierung auf 30 Artikel pro Kunde“Le Volte dell’Ornellaia” Rosso Toscana IGT 2020 · MAGNUM
Reichhaltiges Bouquet nach süßen roten Beeren, balsamische Noten, feine Aromen von Tabak und Schokolade. Am Gaumen sehr harmonisch nach dunklen Kirschen, schmeichelnd voller Geschmack, perfekt ausgewogene Tannine, frische Säure und gute Länge. SUPERIORE.DE
"Der Le Volte 2020 ist ein überragend gelungener Jahrgang bei Ornellaia. Dieser preiswerte, hauptsächlich aus Merlot produzierte Rotwein wächst buchstäblich über sich hinaus. Er besticht durch eine dichte, satte Farbe und eine schöne, volle Frucht im Geruch, kirschig, saturiert, frisch und klar. Rund, schmelzig und mit schöner Struktur überzeugt er auf der Zunge, ist frisch, kernig und rassig, mit tollem Fluss und distinguierten Gerbstoffen. Ein druckvoller, konzentrierter und vor allem preiswerter, unbekümmerter Spaßwein aus der Toskana." Weinwisser
"Tiefes Rubinrot mit schimmerndem Kern. Grazil, fruchtbetont in der Nase auf eingelegte Kirsche, saftige Zwetschgen, dazu ein Touch Lakritz. Am Gaumen sehr zugänglich und offenherzig, ausgewogen, mit sehr gutem Trinkfluss, getragen von lebendiger Säure, und frischer, saftiger Frucht, bis ins knackige Finale." Falstaff
"A blend of Merlot, Sangiovese and Cabernet Sauvignon, the Ornellaia 2020 Le Volte dell'Ornellaia shows medium darkness and texture followed by a very primary and fruit-forward bouquet. There is a generous display of cherry, cassis and wild plum. On second nose, this easy and straightforward Tuscan blend reveals hints of spice, cardamon and polished river stone. In a hot vintage like this, the wine comes together nicely and rather effortlessly." Robert Parker
"Bright and young on the nose, smells like freshly-picked red cherries, almost like sweets, blackcurrant and cherry sweets braced by bramble fruits and soft perfume. Softly creamy and chalky on the palate, strawberries and red cherries have a chalky texture and quite a perfume to the flavour profile. There is fruit there but then it's subdued a little by a savoury wood aspect, sweet vanilla and spiced clove that edges the palate. Feels a little disconnected at the moment, not all in harmony, but it has a charm to it and will be approachable earlier. One that will give a lot of pleasure." Decanter
"Attractive aromas of blue fruit with slate and black-licorice character. It’s full-bodied with juicy fruit and an orange-peel undertone. Wet earth, some fresh sage and rosemary, too. I like the Mediterranean flavors in this vintage." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorten: 70% Merlot, 15% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 10 Monate gebrauchtes Barrique
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,25 g/l
- Gesamtsäure: 5,45 g/l
- Restzucker: 0,92 g/l
- Sulfit: 88 mg/l
- pH-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2030+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282620 · 1,5 l · 39,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand6 Stück verfügbar
Limitierung auf 3 Artikel pro Kunde“Le Serre Nuove dell’Ornellaia” Bolgheri DOC 2020 · 0,75l in Geschenkkarton
Betörender Duft süßer, dunkler Beeren mit einem Hauch Cassis, Zedernholz und antikem Leder. Sehr ausgewogen am Gaumen, von schöner Viskosität mit einem eleganten Schmelz. Feinmaschiges Tannin, verhaltene mineralische Töne und eine wunderbar geschliffene Frucht begleiten in einen bemerkenswerten Abgang. Bei aller Eleganz zeigt er Druck und Kraft und verspricht mit der richtigen Dosis Säure ein langes Leben und erreicht fast schon das Niveau seines berühmten großen Bruders. SUPERIORE.DE
"Der intensiv rubinrote Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2020 offenbart ohne Scheu einen eindeutigen und großzügigen aromatischen Ausdruck, der von Noten reifer roter Früchte geprägt ist. Am Gaumen ist der Wein weich, rund und umhüllend, gleichzeitig jedoch vollmundig und gehaltvoll, wobei er eine gute Balance zwischen Struktur, Fülle und Eleganz aufweist." Olga Fusari, Önologin
"Sattes, fast undurchdringliches dunkles Rubin mit schimmerndem Kern. Grazil in der Nase mit Noten von schwarzem Ribes, Mokka, Tabakblatt und etwas Minze. Am Gaumen imposant und geschliffen, elegant, sehr gut integriertem Holz, feinkörnigem, festem Tannin, mit ausgezeichneter Struktur und langem Abgang mit viel dunkler Frucht." Falstaff
"This muscular red is saturated with cherry, plum, vanilla and earth flavors. As solid and sinewy as the tannic structure is, the fruit matches it step by step on the long finish." Wine Spectator
"The Ornellaia 2020 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a generous and darkly toned red blend that has the extra fruit fiber, sweetness and generous plumpness of a warm vintage. The fullness of the fruit is on full display, but in a very relaxed and natural manner. The wine never feels like too much. The tannins are yielding and velvety, and this purebred Tuscan red wraps thickly over the palate." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 44% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc, 13% Petit Verdot
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 15 Monate 25/75 neues/gebrauchtes Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,63 g/l
- Gesamtsäure: 5,41 g/l
- Restzucker: 1,18 g/l
- Sulfit: 84 mg/l
- pH-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2038+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09283920 · 0,75 l · 84,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Limitierung auf 6 Artikel pro Kunde“Ornus dell’Ornellaia” IGT 2019 dolce · in Geschenkkarton
Ornus dell'Ornellaia, die süße, goldfarbene Spätlese aus Petit Manseng, hat ein außerordentlich komplexes Bouquet mit deutlichen Noten von reifen tropischen Früchten, getrockneten Aprikosen und Blütenhonig. Am Gaumen vielschichtig, intensiv mit eindrucksvoller Balance zwischen Geschmeidigkeit, selbstbewusster Frucht und präziser, lebendige Säure. Im endlosen Nachhall subtile Noten von getoastetem Eichenholz und Crème Brûlée. SUPERIORE.DE
"An elegant dessert white, with bright acidity defining the caramel, honey, roasted almond and butter flavors. Balanced, lingering on the vibrant finish." Wine Spectator
"The 2019 Ornus dell’Ornellaia, 100% Petit Manseng, is a gorgeous sweet wine. Candied apricot, passionfruit, orange jam, honey, spice and ginger lend notable complexity throughout. The 2019 is quite deep and intense, but with no excess weight. This is an especially fine edition." Vinous
"Packaged in its distinctive amphorae-shaped 375-milliliter bottle, the Ornellaia 2019 Ornus dell'Ornellaia (made with late-harvest Petit Manseng) shows a shiny golden color with polished copper highlights. The wine is redolent of sweet honey, dried apricot, jasmine and a touch of lemon blossom or bergamot. The mouthfeel is glycerine-rich and creamy, with a pretty heaviness that is packed with sweetness, fruit and the necessary acidity to invite sip after sip. This dessert wine is a lot of fun." Robert Parker
"A gorgeous sweet wine that brings a smile to your face. Dried apricots and flowers with peach pie on the nose. Full-bodied with medium sweetness and phenolic tension that gives you a firm and persistent mouth-feel. It tightens on the finish. Medium-sweet finish. Lovely acidity." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Petit Manseng
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 12 Monate Barrique
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 147,20 g/l
- Gesamtsäure: 6,10 g/l
- Restzucker: 116,70 g/l
- Sulfit: 192 mg/l
- pH-Wert: 3,36
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 12-14 °C
- Lagerpotenzial: 2034+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09280219 · 0,375 l · 197,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand7 Stück verfügbar
Limitierung auf 3 Artikel pro Kunde“Poggio alle Gazze dell’Ornellaia” Toscana Bianco IGT 2020 · MAGNUM in Original-Holzkiste
Poggio Alle Gazze ist ein sehr eleganter Sauvignon Blanc mit einer kleinen Beigabe Vermentino und Viognier. Fabelhaft nach Blumen, Ananas, Pfirsich und etwas Minze duftend. Raffiniert und ausdrucksstark am Gaumen, gut strukturiert und wunderbar lang. SUPERIORE.DE
"Verführerische Frucht- und Blütenaromatik, auch balsamische Tee-Aromen; im Mund saftig, schöner Schmelz, mit viel Eleganz und einem geschmeidigen Finale auf Noten exotischer Früchte. Vereint Eleganz und Kraft." Vinum
"Tiefgründig, ernsthaft und würzig besitzt der Poggio alle Gazze eine enorm stoffige Präsenz, mit schöner Breite und rassig lebendiger Säure, die saftige Sauvignon Frucht wirkt dabei etwas weniger fokussiert und dient dem fülligen Gesamteindruck." Weinwisser
"Leuchtendes, strahlendes Strohgelb. In der Nase deutlich nach Sauvignon, Feuerstein, Limetten und Grapefruit, dazu feine salzige Komponenten. Am Gaumen sehr saftig und sehr salzig, breitet sich schön über die Zunge, tänzelnd, bricht dann im hinteren Bereich etwas ein, toller aromatischer Speisenbegleiter." Falstaff
"The 2020 Poggio Alle Gazze is a bright, aromatic white to drink now and over the next few years. White flowers, sage, mint, pear and citrus are all finely delineated. There’s great energy and focus. The Sauvignon Blanc is quite expressive in the 2020." Vinous
"The Ornellaia 2020 Poggio alle Gazze dell'Ornellaia is a delightfully fresh and tonic white blend made primarily with Sauvignon Blanc supplemented by Vermentino and Viognier. It pours from the bottle with crystalline luminosity and displays a full range of varietal flavors from lime to lemon grass, white flower and acacia. Despite the hot growing season, the wine's acidity is vibrant and bright." Robert Parker
"The grapefruit and white-peach character is very lively in this young white, with a zesty lemon undertone to it all. It’s medium-to full-bodied with crisp acidity and a flavorful finish. I keep thinking about oysters while I taste this!" James Suckling
mehr erfahren- Rebsorten: 69% Sauvignon, 22% Vermentino, 5% Viognier, 4% Verdicchio
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 18 Monate 55/30/15 gebrauchtes/neues Barrique/Edelstahl
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,00 % vol
- Gesamtextrakt: 22,15 g/l
- Gesamtsäure: 5,47 g/l
- Restzucker: 1,39 g/l
- Sulfit: 82 mg/l
- pH-Wert: 3,42
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 10-12 °C
- Lagerpotenzial: 2031+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09280520 · 1,5 l · 84,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand9 Stück verfügbar
“Le Volte dell’Ornellaia” Rosso Toscana IGT 2020 · Doppel-MAGNUM in Original-Holzkiste
Reichhaltiges Bouquet nach süßen roten Beeren, balsamische Noten, feine Aromen von Tabak und Schokolade. Am Gaumen sehr harmonisch nach dunklen Kirschen, schmeichelnd voller Geschmack, perfekt ausgewogene Tannine, frische Säure und gute Länge. SUPERIORE.DE
"Der Le Volte 2020 ist ein überragend gelungener Jahrgang bei Ornellaia. Dieser preiswerte, hauptsächlich aus Merlot produzierte Rotwein wächst buchstäblich über sich hinaus. Er besticht durch eine dichte, satte Farbe und eine schöne, volle Frucht im Geruch, kirschig, saturiert, frisch und klar. Rund, schmelzig und mit schöner Struktur überzeugt er auf der Zunge, ist frisch, kernig und rassig, mit tollem Fluss und distinguierten Gerbstoffen. Ein druckvoller, konzentrierter und vor allem preiswerter, unbekümmerter Spaßwein aus der Toskana." Weinwisser
"Tiefes Rubinrot mit schimmerndem Kern. Grazil, fruchtbetont in der Nase auf eingelegte Kirsche, saftige Zwetschgen, dazu ein Touch Lakritz. Am Gaumen sehr zugänglich und offenherzig, ausgewogen, mit sehr gutem Trinkfluss, getragen von lebendiger Säure, und frischer, saftiger Frucht, bis ins knackige Finale." Falstaff
"A blend of Merlot, Sangiovese and Cabernet Sauvignon, the Ornellaia 2020 Le Volte dell'Ornellaia shows medium darkness and texture followed by a very primary and fruit-forward bouquet. There is a generous display of cherry, cassis and wild plum. On second nose, this easy and straightforward Tuscan blend reveals hints of spice, cardamon and polished river stone. In a hot vintage like this, the wine comes together nicely and rather effortlessly." Robert Parker
"Bright and young on the nose, smells like freshly-picked red cherries, almost like sweets, blackcurrant and cherry sweets braced by bramble fruits and soft perfume. Softly creamy and chalky on the palate, strawberries and red cherries have a chalky texture and quite a perfume to the flavour profile. There is fruit there but then it's subdued a little by a savoury wood aspect, sweet vanilla and spiced clove that edges the palate. Feels a little disconnected at the moment, not all in harmony, but it has a charm to it and will be approachable earlier. One that will give a lot of pleasure." Decanter
"Attractive aromas of blue fruit with slate and black-licorice character. It’s full-bodied with juicy fruit and an orange-peel undertone. Wet earth, some fresh sage and rosemary, too. I like the Mediterranean flavors in this vintage." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorten: 70% Merlot, 15% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 10 Monate gebrauchtes Barrique
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,25 g/l
- Gesamtsäure: 5,45 g/l
- Restzucker: 0,92 g/l
- Sulfit: 88 mg/l
- pH-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2032+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282420 · 3 l · 46,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Le Serre Nuove dell’Ornellaia” Bolgheri DOC 2020 · MAGNUM in Original-Holzkiste
Betörender Duft süßer, dunkler Beeren mit einem Hauch Cassis, Zedernholz und antikem Leder. Sehr ausgewogen am Gaumen, von schöner Viskosität mit einem eleganten Schmelz. Feinmaschiges Tannin, verhaltene mineralische Töne und eine wunderbar geschliffene Frucht begleiten in einen bemerkenswerten Abgang. Bei aller Eleganz zeigt er Druck und Kraft und verspricht mit der richtigen Dosis Säure ein langes Leben und erreicht fast schon das Niveau seines berühmten großen Bruders. SUPERIORE.DE
"Der intensiv rubinrote Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2020 offenbart ohne Scheu einen eindeutigen und großzügigen aromatischen Ausdruck, der von Noten reifer roter Früchte geprägt ist. Am Gaumen ist der Wein weich, rund und umhüllend, gleichzeitig jedoch vollmundig und gehaltvoll, wobei er eine gute Balance zwischen Struktur, Fülle und Eleganz aufweist." Olga Fusari, Önologin
"Sattes, fast undurchdringliches dunkles Rubin mit schimmerndem Kern. Grazil in der Nase mit Noten von schwarzem Ribes, Mokka, Tabakblatt und etwas Minze. Am Gaumen imposant und geschliffen, elegant, sehr gut integriertem Holz, feinkörnigem, festem Tannin, mit ausgezeichneter Struktur und langem Abgang mit viel dunkler Frucht." Falstaff
"This muscular red is saturated with cherry, plum, vanilla and earth flavors. As solid and sinewy as the tannic structure is, the fruit matches it step by step on the long finish." Wine Spectator
"The Ornellaia 2020 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a generous and darkly toned red blend that has the extra fruit fiber, sweetness and generous plumpness of a warm vintage. The fullness of the fruit is on full display, but in a very relaxed and natural manner. The wine never feels like too much. The tannins are yielding and velvety, and this purebred Tuscan red wraps thickly over the palate." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 44% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc, 13% Petit Verdot
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 15 Monate 25/75 neues/gebrauchtes Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,63 g/l
- Gesamtsäure: 5,41 g/l
- Restzucker: 1,18 g/l
- Sulfit: 84 mg/l
- pH-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2040+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09283020 · 1,5 l · 110,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Ornellaia” Bolgheri Superiore DOC 2019
Der Jahrgang 2019 war geprägt von wechselhaftem Klima. Kälte- und Regenperioden wechselten sich mit langen Dürre- und Hitzephasen ab. Nach einem unbeständigen Frühling und einem fast perfekten Sommer führte die Absenkung der Temperaturen Ende September zu Weinen mit großer Finesse und Aromen-Reichtum. Ornellaia 2019 ("Il Vigore" - Die Lebenskraft) ist ein kraftvoller, geheimnisvoller und faszinierender Wein, der bei der ersten Probe nicht alle Facetten offenbart, sondern den Gaumen neugierig macht, seine unterschiedlichen Nuancen zu entdecken.
Intensives Rubinrot. Im Bouquet faszinierende würzige und balsamische Noten, darunter Aromen von schwarzem Pfeffer, Salbei und aromatischen Kräutern. Der Wein ist vollmundig und lebendig im Mund, füllt den Gaumen mit seiner dichten und eleganten Tanninvene und endet mit einem persistenten und wunderbar frischen Finale. Klar und fest am Gaumen, erst allmählich offenbart er eine grandiose Struktur und fächert Frucht, Tannine und eine wunderbar harmonische Säure auf. Man sollte nicht den Fehler machen, ihn zu früh zu öffnen, er wird mit den Jahren noch an Eleganz und Tiefe zulegen. SUPERIORE.DE
"Der intensiv rubinrote Ornellaia 2019 besticht mit einem verführerisch würzigen Bukett, aus dem sich Noten von schwarzem Pfeffer, Salbei und Kräutern besonders hervorheben. Am Gaumen leitet sich der Wein vollmundig und gleichzeitig temperamentvoll ein, verwöhnt mit seinen intensiven, eleganten Tanninen und klingt mit einer lang anhaltenden, frischen Note aus." Olga Fusari, Önologin
"Beim ersten Anschnuppern noch verschlossen, mit der Belüftung steigern sich die fruchtigen und balsamischen Facetten zu einem herzhaften Potpourri: Schwarze Johannisbeeren, Würze, Leder; der Ansatz mit Verve, die Gerbstoffe feinkörnig, anhaltend und vielschichtig das Finale. Überzeugt mit seiner Noblesse und Fülle, mit "Il Vigore" - Kraft - umschreibt das Weingut den Jahrgang selbst." Vinum
"Dieser Ornellaia besticht schon im Duft mit einem eher kühlen, eleganten Bouquet, also eher im vornehmem Bordeaux-Style statt wie früher "kalifornisch". Dabei bleibt er seiner extrem würzig-ätherischen Ader mit herrlich mediterraner Macchia, balsamischen Noten und reifen roten und blauen Früchten treu, ist aber in der Anmutung eher auf Eleganz und Frische aus als auf Konzentration und Druck. Am Gaumen enorm saftig mit prägnanter Dichte und zupackenden, aber hoch elaborierten, engmaschigen Tanninen, eine feine Säure lässt ihn seidig-elegant und doch auch lebendig wirken. Das erinnert nicht nur Axel Heinz an 2015 und 2007." Weinwisser
"Sattes Rubin-Violett. Sehr vielschichtige Nase mit Noten nach Brombeere, Cassis und Holunderbeere, dann feine Gewürze, etwas Zimt, Kardamom und Zedernholz. Geschliffen und fein am Gaumen, öffnet sich mit viel feinmaschigem Tannin, reife Beerenfrucht, im hinteren Bereich ein Feuerwerk an Gewürzen, feiner Fruchtschmelz." Falstaff
"A youthful red, concentrated and balanced, with blackberry, plum, earth and spice flavors gaining lift from the vibrant structure, while tannins envelop the lively fruit components. The finish is shored up by fine-grained tannins. This has all the components in the right place." Wine Spectator
"This is a beautiful expression of coastal Tuscany and the sunny Mediterranean. The Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore Ornellaia pours from the bottle with a specific darkness that has elements of both inky saturation and ruby highlights. The wine is saturated and rich - this is something you notice off the bat - but it also reveals a pleasing lightness or grace that is transmitted to both the bouquet and the palate. Dark fruit, pressed blackberry and plum mingle with more substantial aromas of spice, leather and sweetly cured tobacco. The tannins are beautifully managed, and the wine sports considerable heft and density on the palate that drives a very long and pleasurable mouthfeel." Robert Parker
"The aromas of blackcurrants, fresh basil and thyme, as well as cedar and sandalwood are so attractive. It’s full-bodied and very linear with tight tannins that draw you down the length of this young wine. Wet-earth and cool-stone undertones. It’s solid and so structured. A classic Ornellaia for the cellar. Try after 2027." James Suckling
"The 2019 Ornellaia is one of the most elegant wines I have ever tasted here. All the elements are so well-balanced. Dark and racy, with fabulous class and pedigree to burn, the 2019 is superb from the very first taste. Dark plum, mocha, new leather, licorice and spice build over time, but it is the wine’s stunning finesse that impresses most. The 2019 has the highest percentage of Cabernet Sauvignon since the 2002. That very much comes through in the wine’s vibrancy and aromatic presence." Vinous
"Pure delicious fruit expression on the nose, the best and brightest black cherry aromas, so pure and defined. Supremely elegant with delicate perfume surrounding the rich fruit aromas with a dusting of vanilla and milk chocolate. Excellent tension on the palate - you feel this is so direct and pristine, the flavours just driving from start to finish in one straight push but with concentration and intensity. It's not so layered or expansive at this point but so well executed - you can feel the power. Tannins are grippy with ripe blackcurrants, a fleshy kind of texture to the palate with a hint of dry stoniness and salinity on the finish alongside liquorice and clove. So young and too young to drink but this has incredible depth, confidence and restraint. It's sleeping now." Decanter
mehr erfahren- Rebsorten: 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 4% Petit Verdot, 3% Cabernet Franc
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 18 Monate Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 31,95 g/l
- Gesamtsäure: 5,15 g/l
- Restzucker: 0,95 g/l
- Sulfit: 85 mg/l
- pH-Wert: 3,44
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2050+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282219 · 0,75 l · 332,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Limitierung auf 2 Artikel pro Kunde“Ornellaia” Bianco Toscana IGT 2019
Ornellaia Bianco ist eine Cuvée aus vornehmlich Sauvignon Bianco von drei ausgesuchten, kleinen Weinbergen der Tenuta dell'Ornellaia. Er fermentiert 10 Monate auf der Hefe, was ihm Frische, Präzision und eine feine Zitrusnote verleiht. Zartes Goldgelb. In der Nase ein Füllhorn heller Früchte, dazu eine wundervolle Minz- und Zitrusnote. Am Gaumen komplex, üppig und vielschichtig. Einer der ganz großen Weißweine Italiens, ganz im Stil des Hauses. SUPERIORE.DE
"Wir hatten 2019 einen sehr kühlen Frühling und fast so viel Regen wie 2018. Der größte Unterschied zwischen den beiden Jahren ist, dass der Sommer 2019 viel trockener war. Wir haben gute Tagesverschiebungen gesehen, die zu einer späten Ernte führten. Zum Beispiel mussten wir die Merlots nicht so schnell ernten, wie wir es oft tun. Die Ernte war eine Woche später als 2018." Axel Heinz, Weingutsdirektor
"Ornellaia Bianco 2019 hat eine strohgelbe Farbe mit grünen Reflexen. In der Nase entfaltet er eine herrliche Komplexität aus ausgeprägten pflanzlichen und balsamischen Noten von Salbei, Thymian und Kräutern, begleitet vom Duft nach Früchten mit hellem Fruchtfleisch. Das aromatische Profil wird durch eine zarte Vanillenote ergänzt. Im Mund präsentiert sich der Wein ausladend und samtig, mit einer schönen Dichte, die den Gaumen fein umhüllt. Die Verkostung findet ihren Abschluss in einem langen und schmackhaften Finale, geprägt von einer typischen Mineralität, die das ursprüngliche Terroir des Weins unverkennbar widerspiegelt." Olga Fusari, Önologin
"Er besitzt eine dichte, rassige Nase mit feinem Sauvignon-Aroma und frischer, gelber Frucht, tiefgründig und würzig. Intensiv und klar erscheint der Ornellaia bianco 2019 im Mund mit viel mineralischem Druck auf der Zunge. Ausgezeichnete Frische, eigenständig und intensiv, salzig und lang." Weinwisser
"Strahlendes Strohgelb. In der Nase mit starkem Ausdruck, duftig, nach saftiger Pampelmuse, Cassis, dazu Holunderblüten und knackiger Granny Smith, im Hintergrund nach edler weißer Schokolade. Zeigt sich am Gaumen saftig und mit geschliffenem Eintritt, zart cremig, hat viel Strahlkraft, im Finale mit elegantem Nachklang und feinem Druck." Falstaff
"The 2019 Ornellaia Bianco is a very reserved wine. It does not appear to have the depth of some of its predecessors, but that is mostly attributable to a shift in picking earlier and using more large format oak. Lemon peel, white flowers, mint, sage and green pear lend energy to this taut, Bordeaux-inspired blend. Readers should plan on cellaring this for at least a year." Vinous
"The Ornellaia 2019 Ornellaia Bianco is fragrant and fresh, but the wine also shows a rather robust side with extra concentration. This is a hallmark of the vintage, and you even notice it in the distinctive light golden hue that shines prettily from the glass. To the nose, the wine displays a summery set of aromas with stone fruit, ripe peach, midnight jasmine and a touch of fragrant beeswax. There is some density to the otherwise streamlined mouthfeel, with white almond flavors on the close and an elegant touch of crushed stone or chalk. This 2019 vintage is poised for more years of bottle age." Robert Parker
"Lots of sweat pear and ripe green apple on the nose with some lemon grass and green melon. Medium-to full-bodied with a solid core of fruit that is tight and focused. Stone and dried-flower undertones to it. Vivid, lemony finish. Serious phenolic tension and framing to the wine. Drinkable now, but will age beautifully in time." James Suckling
"So sophisticated and elegant, a brilliant expression of Sauvignon Blanc with smoky, stone, lemon aromas alongside pear and green apple - aromatic and so open. Excellent mouthfeel, there's such a lovely weight, slightly viscous with a hint of sweetness but then you get this clarity and complexity from clear aromatics but also the freshness. Nothing is too much, each part playing out in terms of weight, structure, acidity and length. It's the succulence then at the same time the salinity that captivated me, the two playing against each other with the support from plumped up and cushioned fruit giving the overall weight. Really lovely - a treat to taste." Decanter
mehr erfahren- Rebsorten: 81% Sauvignon, 19% Viognier
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 10 Monate Hefelager in Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,00 % vol
- Gesamtextrakt: 23,25 g/l
- Gesamtsäure: 5,75 g/l
- Restzucker: 1,65 g/l
- Sulfit: 95 mg/l
- pH-Wert: 3,40
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 10-12 °C
- Lagerpotenzial: 2031+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09280319 · 0,75 l · 364,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand1 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Le Serre Nuove dell’Ornellaia” Bolgheri DOC 2020 · Doppel-MAGNUM in Original-Holzkiste
Betörender Duft süßer, dunkler Beeren mit einem Hauch Cassis, Zedernholz und antikem Leder. Sehr ausgewogen am Gaumen, von schöner Viskosität mit einem eleganten Schmelz. Feinmaschiges Tannin, verhaltene mineralische Töne und eine wunderbar geschliffene Frucht begleiten in einen bemerkenswerten Abgang. Bei aller Eleganz zeigt er Druck und Kraft und verspricht mit der richtigen Dosis Säure ein langes Leben und erreicht fast schon das Niveau seines berühmten großen Bruders. SUPERIORE.DE
"Der intensiv rubinrote Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2020 offenbart ohne Scheu einen eindeutigen und großzügigen aromatischen Ausdruck, der von Noten reifer roter Früchte geprägt ist. Am Gaumen ist der Wein weich, rund und umhüllend, gleichzeitig jedoch vollmundig und gehaltvoll, wobei er eine gute Balance zwischen Struktur, Fülle und Eleganz aufweist." Olga Fusari, Önologin
"Sattes, fast undurchdringliches dunkles Rubin mit schimmerndem Kern. Grazil in der Nase mit Noten von schwarzem Ribes, Mokka, Tabakblatt und etwas Minze. Am Gaumen imposant und geschliffen, elegant, sehr gut integriertem Holz, feinkörnigem, festem Tannin, mit ausgezeichneter Struktur und langem Abgang mit viel dunkler Frucht." Falstaff
"This muscular red is saturated with cherry, plum, vanilla and earth flavors. As solid and sinewy as the tannic structure is, the fruit matches it step by step on the long finish." Wine Spectator
"The Ornellaia 2020 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a generous and darkly toned red blend that has the extra fruit fiber, sweetness and generous plumpness of a warm vintage. The fullness of the fruit is on full display, but in a very relaxed and natural manner. The wine never feels like too much. The tannins are yielding and velvety, and this purebred Tuscan red wraps thickly over the palate." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 44% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc, 13% Petit Verdot
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 15 Monate 25/75 neues/gebrauchtes Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,63 g/l
- Gesamtsäure: 5,41 g/l
- Restzucker: 1,18 g/l
- Sulfit: 84 mg/l
- pH-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2042+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09283120 · 3 l · 126,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand3 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Massetino” Toscana IGT 2020
"Bereits seit der Geburtsstunde des Masseto wurden die Trauben stets einer äußerst rigorosen Selektion unterzogen, um höchstmögliche Qualität zu erzielen. 2017 wurden Weine von einigen erst vor wenigen Jahren mit Merlot und Cabernet Franc neu bepflanzten Parzellen, die heute durch eine beeindruckende Bruchsteinmauer abgegrenzt sind, in die engere Auswahl für Masseto genommen. Ein Teil dieser Parzellen hatte noch nicht ausreichend Charakter entwickelt, um in den Masseto selbst aufgenommen zu werden. Sie zeigten jedoch bereits genügend Potenzial und Persönlichkeit, gemeinsam mit anderen Komponenten, die nicht im Master-Blend verwendet werden, für die Kreation eines Zweitweins – den Massetino.
2017 war der allererste Jahrgang des Massetino. Er kam 2019, genau 30 Jahre nach dem ersten Masseto-Jahrgang auf den Markt. Der von den italienischen Architekten Zito & Mori neu entworfene Weinkeller wurde ebenfalls 2019 feierlich eingeweiht. Die Geburt des Zweitweins und die Eröffnung des Weinkellers stellen für Masseto einen historischen Moment dar und tragen eindeutig zu seiner Anerkennung als Weingut bei. Der Massetino zeigt bereits eine selbstbewusste Persönlichkeit, was nicht verwundert, da er mit Masseto den gleichen Stammbaum teilt. Genau wie sein älterer Bruder stellt er den Kontrast von Kraft und Opulenz in Verbindung mit Zurückhaltung und Klasse gekonnt zur Schau." Axel Heinz, Weingutsdirektor
"Die satte purpurrote Farbe des Massetino 2020 fällt sofort ins Auge und spiegelt seine starke Identität wider. In der Nase offenbaren sich Noten von reifen Kirschen und Unterholz, die am Gaumen mit schöner knackig-frischer Frucht entsprechend zum Ausdruck kommen. Mit seinem Zusammenspiel von Kraft und einem würzigen Finale verkörpert der Massetino 2020 perfekt die typischen Eigenschaften des Jahrgangs." Gaia Cinnirella, Weinmacherin und Kellermeisterin
"Leuchtendes, intensives Rubinviolett. Kompakte und ansprechende Nase mit Noten nach reifen Brombeeren, getrockneten Tomaten und Schwarzer Ribisel, im Hintergrund dezente Würze. Zupackend und herzhaft am Gaumen, zeigt viel kerniges Tannin, viel Tabak, etwas Brombeere, benötigt noch Zeit." Falstaff
"The estate's second wine, Massetino is produced in even smaller quantities than the flagship Masseto. First produced in the 2017 vintage from younger vines now approaching 20 years old, with some plot selection too, it has always included a small proportion of Cabernet Franc in the blend along with the Merlot. Massetino 2020 is a precise wine with beautifully aromatic plum and cherry scents supported by touches of damp earth and liquorice. In the mouth, soft, bright cherry and peppery spice are given definition by clean acidity and fine-grained tannins, with a long, floral and fresh finish. Gorgeous." Decanter
"The Masseto 2020 Massetino is extremely generous and rich. This wine puts it all out there in full view with a bouquet that is stitched together with ripe blackberry and black cherry preserves, black stone or pencil shaving, sweet spice, cigar, smoke and tar. This was a warm and sunny vintage, and you feel the power of those sunbeams locked within the dark, opulent and concentrated fruit on display here. This is a special treat, and the 2020 edition offers a clear identity for Massetino." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 94% Merlot, 6% Cabernet Franc
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 15 Monate neues Barrique
- Filtration: nein
- Alkoholgehalt: 15,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2039+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09284320 · 0,75 l · 600,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Massetino” Toscana IGT 2018
"Bereits seit der Geburtsstunde des Masseto wurden die Trauben stets einer äußerst rigorosen Selektion unterzogen, um höchstmögliche Qualität zu erzielen. 2017 wurden Weine von einigen erst vor wenigen Jahren mit Merlot und Cabernet Franc neu bepflanzten Parzellen, die heute durch eine beeindruckende Bruchsteinmauer abgegrenzt sind, in die engere Auswahl für Masseto genommen. Ein Teil dieser Parzellen hatte noch nicht ausreichend Charakter entwickelt, um in den Masseto selbst aufgenommen zu werden. Sie zeigten jedoch bereits genügend Potenzial und Persönlichkeit, gemeinsam mit anderen Komponenten, die nicht im Master-Blend verwendet werden, für die Kreation eines Zweitweins – den Massetino.
2017 war der allererste Jahrgang des Massetino. Er kam 2019, genau 30 Jahre nach dem ersten Masseto-Jahrgang auf den Markt. Der von den italienischen Architekten Zito & Mori neu entworfene Weinkeller wurde ebenfalls 2019 feierlich eingeweiht. Die Geburt des Zweitweins und die Eröffnung des Weinkellers stellen für Masseto einen historischen Moment dar und tragen eindeutig zu seiner Anerkennung als Weingut bei. Der Massetino zeigt bereits eine selbstbewusste Persönlichkeit, was nicht verwundert, da er mit Masseto den gleichen Stammbaum teilt. Genau wie sein älterer Bruder stellt er den Kontrast von Kraft und Opulenz in Verbindung mit Zurückhaltung und Klasse gekonnt zur Schau." Axel Heinz, Weingutsdirektor
Masseto besteht bekanntlich zu 100% aus Merlot, während der Massetino zu 92% aus Merlot und zu 8% aus Cabernet Franc besteht, einer Rebsorte, die an diesem Teil der toskanischen Küste spektakuläre Ergebnisse erzielt. Die Zugabe von Cabernet Franc verleiht diesem Wein eine ganz andere Persönlichkeit und hebt die hohen Töne des Weins oder die ausgeprägteren Aromen von schwarzen Oliven, Aspirin und Mineralien hervor, die hinter den üblichen Aromen von schwarzen Kirschen, Gewürzen und Tabak sofort ins Auge fallen. Dieser Wein ist verspielter und letztlich fruchtbetonter, mit weniger Fruchtgewicht. Der Merlot stammt von denselben blauen Lehmböden, die den Masseto auszeichnen, und der Wein wird weniger intensiv in Eichenholz ausgebaut. Das merkt man an der Frische der Aromen, der eleganten, schwerelosen Qualität des Mundgefühls und den weicheren Tanninen. SUPERIORE.DE
"Very ripe and intense with dried berry, cherry and walnut, as well as some tar and smoke. You can see the wood, too. Full-bodied with layers of dark-fruit, vanilla and coffee oak character. Rather flamboyant. Give it time to come together and calm down. Try after 2023, when it will be more together." James Suckling
"The 2018 Massetino, here in its second release, picks up where the 2017 left off. Let’s start with what is plainly obvious. Massetino, the second wine of Masseto, is more complex and nuanced than most flagship wines in Tuscany’s Maremma. The 2018 beautifully balances energy, aromatic depth and fruit intensity. Mocha, cedar, leather, licorice and blackberry jam all run through the 2018, infusing it with notable complexity. The purity of the fruit is just striking. Once again, the Franc is such a strong and distinctive marker. I loved it. The 2018 spent 15 months in oak and a month in tank prior to bottling." Vinous
"Here's our new little super star from the Tuscan Coast. The 2018 Massetino is Merlot with a dash of Cabernet Franc that makes all the difference in terms of the wine's aromatic precision and its overall staying power. Dark fruit and dried blackberry are followed by exotic spice and campfire ash. The aromas are fluid and relaxed, flowing seamlessly in unison and grace. If you love Masseto, you can't miss the Massetino. This wine offers a whole new take on the world-famous Merlot, and if we are to be honest, it paints a path to where future vintages of Masseto are going as an expression of a vineyard and territory rather than just a strict read of one grape." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 92% Merlot, 8% Cabernet Franc
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 15 Monate neues Barrique
- Filtration: nein
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2038+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09284318 · 0,75 l · 706,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand9 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Massetino” Toscana IGT 2019
"Bereits seit der Geburtsstunde des Masseto wurden die Trauben stets einer äußerst rigorosen Selektion unterzogen, um höchstmögliche Qualität zu erzielen. 2017 wurden Weine von einigen erst vor wenigen Jahren mit Merlot und Cabernet Franc neu bepflanzten Parzellen, die heute durch eine beeindruckende Bruchsteinmauer abgegrenzt sind, in die engere Auswahl für Masseto genommen. Ein Teil dieser Parzellen hatte noch nicht ausreichend Charakter entwickelt, um in den Masseto selbst aufgenommen zu werden. Sie zeigten jedoch bereits genügend Potenzial und Persönlichkeit, gemeinsam mit anderen Komponenten, die nicht im Master-Blend verwendet werden, für die Kreation eines Zweitweins – den Massetino.
2017 war der allererste Jahrgang des Massetino. Er kam 2019, genau 30 Jahre nach dem ersten Masseto-Jahrgang auf den Markt. Der von den italienischen Architekten Zito & Mori neu entworfene Weinkeller wurde ebenfalls 2019 feierlich eingeweiht. Die Geburt des Zweitweins und die Eröffnung des Weinkellers stellen für Masseto einen historischen Moment dar und tragen eindeutig zu seiner Anerkennung als Weingut bei. Der Massetino zeigt bereits eine selbstbewusste Persönlichkeit, was nicht verwundert, da er mit Masseto den gleichen Stammbaum teilt. Genau wie sein älterer Bruder stellt er den Kontrast von Kraft und Opulenz in Verbindung mit Zurückhaltung und Klasse gekonnt zur Schau." Axel Heinz, Weingutsdirektor
"Der Massetino 2019 verkörpert die typischen Eigenschaften dieses Jahrgangs. Seine Farbe ist dunkel und jugendlich, in der Nase präsentiert er sich mit perfekt gereiften schwarzen Früchten und einem würzigen Hauch von neuer Eiche und Lakritze. Am Gaumen ist der Wein vollmündig, mit einer samtigen, feinen Textur, die im ausgewogenen Verhältnis zu der frischen Säure und den ausgesprochenen Tanninen steht." Gaia Cinnirella, Weinmacherin und Kellermeisterin
"Sattes, funkelndes Rubin mit Violettschimmer. Intensive und ansprechende Nase mit viel satter Beerenfrucht, Schwarzkirsche, Brombeere und Cassis, dazu etwas Nougat und Tabak. Im Ansatz dicht und tiefgründig, dunkle Beerenfrucht, öffnet sich mit griffigem Tannin, braucht Lagerung." Falstaff
"The 2019 Massetino is fabulous once again in 2019. The estate has really hit on to something with their second wine. Inky dark fruit, mocha, chocolate, lavender, pencil shavings, licorice and espresso all meld together in the glass. Massetino has all the richness of the Grand Vin, but less heft, which makes it more approachable. The 2019 is a rich wine, with 15.5% alcohol, but that is not especially evident." Vinous
"Very attractive aromas of currants, spices and sweet tobacco with some graphite and slate. Full-bodied with a rich and rather dense mouth feel, plenty of fruit and a spicy, dark-chocolate aftertaste. A solid and sturdy second wine from Masseto. Try in 2023." James Suckling
"Tasted before bottling, the 2019 Massetino is shaping up beautifully. This is the third vintage made of the Merlot-based wine enhanced with a small part of Cabernet Franc. The Cabernet Franc is what distinguishes this euphemistically diminutive expression of Masseto, and it is its distinctive vinous signature. The 2019 vintage is soft and pliant but also incredibly rich and layered. It offers generous black fruit with ripe cherry and blackberry. Spice, tobacco and campfire ash fill in the rear and build the aromatic profile of this wine that is already stacked tall and proud. We still need to see how the 2019 plays out in the bottle, and I am especially interested to gauge how the thick and rich fruit concentration works against the less pronounced acidity of the vintage." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 94% Merlot, 6% Cabernet Franc
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 15 Monate neues Barrique
- Filtration: nein
- Alkoholgehalt: 15,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2039+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09284319 · 0,75 l · 706,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand6 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Ornellaia” Bolgheri Superiore DOC 2019 · MAGNUM in Original-Holzkiste
Der Jahrgang 2019 war geprägt von wechselhaftem Klima. Kälte- und Regenperioden wechselten sich mit langen Dürre- und Hitzephasen ab. Nach einem unbeständigen Frühling und einem fast perfekten Sommer führte die Absenkung der Temperaturen Ende September zu Weinen mit großer Finesse und Aromen-Reichtum. Ornellaia 2019 ("Il Vigore" - Die Lebenskraft) ist ein kraftvoller, geheimnisvoller und faszinierender Wein, der bei der ersten Probe nicht alle Facetten offenbart, sondern den Gaumen neugierig macht, seine unterschiedlichen Nuancen zu entdecken.
Intensives Rubinrot. Im Bouquet faszinierende würzige und balsamische Noten, darunter Aromen von schwarzem Pfeffer, Salbei und aromatischen Kräutern. Der Wein ist vollmundig und lebendig im Mund, füllt den Gaumen mit seiner dichten und eleganten Tanninvene und endet mit einem persistenten und wunderbar frischen Finale. Klar und fest am Gaumen, erst allmählich offenbart er eine grandiose Struktur und fächert Frucht, Tannine und eine wunderbar harmonische Säure auf. Man sollte nicht den Fehler machen, ihn zu früh zu öffnen, er wird mit den Jahren noch an Eleganz und Tiefe zulegen. SUPERIORE.DE
"Der intensiv rubinrote Ornellaia 2019 besticht mit einem verführerisch würzigen Bukett, aus dem sich Noten von schwarzem Pfeffer, Salbei und Kräutern besonders hervorheben. Am Gaumen leitet sich der Wein vollmundig und gleichzeitig temperamentvoll ein, verwöhnt mit seinen intensiven, eleganten Tanninen und klingt mit einer lang anhaltenden, frischen Note aus." Olga Fusari, Önologin
"Beim ersten Anschnuppern noch verschlossen, mit der Belüftung steigern sich die fruchtigen und balsamischen Facetten zu einem herzhaften Potpourri: Schwarze Johannisbeeren, Würze, Leder; der Ansatz mit Verve, die Gerbstoffe feinkörnig, anhaltend und vielschichtig das Finale. Überzeugt mit seiner Noblesse und Fülle, mit "Il Vigore" - Kraft - umschreibt das Weingut den Jahrgang selbst." Vinum
"Dieser Ornellaia besticht schon im Duft mit einem eher kühlen, eleganten Bouquet, also eher im vornehmem Bordeaux-Style statt wie früher "kalifornisch". Dabei bleibt er seiner extrem würzig-ätherischen Ader mit herrlich mediterraner Macchia, balsamischen Noten und reifen roten und blauen Früchten treu, ist aber in der Anmutung eher auf Eleganz und Frische aus als auf Konzentration und Druck. Am Gaumen enorm saftig mit prägnanter Dichte und zupackenden, aber hoch elaborierten, engmaschigen Tanninen, eine feine Säure lässt ihn seidig-elegant und doch auch lebendig wirken. Das erinnert nicht nur Axel Heinz an 2015 und 2007." Weinwisser
"Sattes Rubin-Violett. Sehr vielschichtige Nase mit Noten nach Brombeere, Cassis und Holunderbeere, dann feine Gewürze, etwas Zimt, Kardamom und Zedernholz. Geschliffen und fein am Gaumen, öffnet sich mit viel feinmaschigem Tannin, reife Beerenfrucht, im hinteren Bereich ein Feuerwerk an Gewürzen, feiner Fruchtschmelz." Falstaff
"A youthful red, concentrated and balanced, with blackberry, plum, earth and spice flavors gaining lift from the vibrant structure, while tannins envelop the lively fruit components. The finish is shored up by fine-grained tannins. This has all the components in the right place." Wine Spectator
"This is a beautiful expression of coastal Tuscany and the sunny Mediterranean. The Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore Ornellaia pours from the bottle with a specific darkness that has elements of both inky saturation and ruby highlights. The wine is saturated and rich - this is something you notice off the bat - but it also reveals a pleasing lightness or grace that is transmitted to both the bouquet and the palate. Dark fruit, pressed blackberry and plum mingle with more substantial aromas of spice, leather and sweetly cured tobacco. The tannins are beautifully managed, and the wine sports considerable heft and density on the palate that drives a very long and pleasurable mouthfeel." Robert Parker
"The aromas of blackcurrants, fresh basil and thyme, as well as cedar and sandalwood are so attractive. It’s full-bodied and very linear with tight tannins that draw you down the length of this young wine. Wet-earth and cool-stone undertones. It’s solid and so structured. A classic Ornellaia for the cellar. Try after 2027." James Suckling
"The 2019 Ornellaia is one of the most elegant wines I have ever tasted here. All the elements are so well-balanced. Dark and racy, with fabulous class and pedigree to burn, the 2019 is superb from the very first taste. Dark plum, mocha, new leather, licorice and spice build over time, but it is the wine’s stunning finesse that impresses most. The 2019 has the highest percentage of Cabernet Sauvignon since the 2002. That very much comes through in the wine’s vibrancy and aromatic presence." Vinous
"Pure delicious fruit expression on the nose, the best and brightest black cherry aromas, so pure and defined. Supremely elegant with delicate perfume surrounding the rich fruit aromas with a dusting of vanilla and milk chocolate. Excellent tension on the palate - you feel this is so direct and pristine, the flavours just driving from start to finish in one straight push but with concentration and intensity. It's not so layered or expansive at this point but so well executed - you can feel the power. Tannins are grippy with ripe blackcurrants, a fleshy kind of texture to the palate with a hint of dry stoniness and salinity on the finish alongside liquorice and clove. So young and too young to drink but this has incredible depth, confidence and restraint. It's sleeping now." Decanter
mehr erfahren- Rebsorten: 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 4% Petit Verdot, 3% Cabernet Franc
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 18 Monate Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 31,95 g/l
- Gesamtsäure: 5,15 g/l
- Restzucker: 0,95 g/l
- Sulfit: 85 mg/l
- pH-Wert: 3,44
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2052+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09283419 · 1,5 l · 460,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand3 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Le Serre Nuove dell’Ornellaia” Bolgheri DOC 2019 · METHUSALEM 6 Liter in Original-Holzkiste
Betörender Duft süßer, dunkler Beeren mit einem Hauch Cassis, Zedernholz und antikem Leder. Sehr ausgewogen am Gaumen, von schöner Viskosität mit einem eleganten Schmelz. Feinmaschiges Tannin, verhaltene mineralische Töne und eine wunderbar geschliffene Frucht begleiten in einen bemerkenswerten Abgang. Bei aller Eleganz zeigt er Druck und Kraft und verspricht mit der richtigen Dosis Säure ein langes Leben. Ein großer Wein aus großem Jahrgang! SUPERIORE.DE
"Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2019 leuchtet in seiner typischen intensiven Farbe. In der Nase entfalten sich frische Aromen reifer roter Beeren, begleitet von lebhaften balsamischen Noten, die an den Duft von Zypressenzapfen und Eukalyptus erinnern. Am Gaumen präsentiert sich der Wein seidig-weich und vollmundig, mit einer eleganten Tanninstruktur und einem schmackhaften, langanhaltenden Finale." OLGA FUSARI (KELLERMEISTERIN ORNELLAIA)
"Funkelndes, sattes Rubin mit Violett. Frische und ansprechende Nase, eröffnet mit Noten nach Tabak, viel Brombeere und Cassis. Rund und geschmeidig in Ansatz und Verlauf, zeigt viel geschliffenes, gut eingebundenes Tannin, viel saftige Beerenfrucht." Falstaff
"The 2019 Le Serre Nuove dell’Ornellaia is delicate, refined and exceptionally beautiful. Floral accents and mid-weight structure inform a Serre Nuove that is all finesse. Dark red berry fruit, licorice, incense, cedar, aromatic dark spice and leather all meld together in an understated, fabulous Serre Nuove that delivers the goods. The 2019 is especially aromatic for a Merlot-based wine from the Tuscan coast. Give it a few years to come together." Vinous
"A blend of Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Petit Verdot, the 2019 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia shows a greater degree of focus and detail compared to the previous vintage that I tasted at the same time. This wine reveals the sharp contours and etched character of the Cabernet Franc, especially with black licorice and black pepper. The results are linear and pure. Elegant fruit notes of blackberry and dark currant add to the thick layering of the wine." Robert Parker
"Currants, sweet tobacco, walnut husk and flowers on the nose. Medium-to full-bodied, it grows on the palate, with firm yet polished tannins and a flavorful finish. Very solid and well-crafted second wine from Ornellaia." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorten: 54% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon, 14% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 15 Monate 25/75 neues/gebrauchtes Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,75 g/l
- Gesamtsäure: 5,35 g/l
- Restzucker: 1,15 g/l
- Sulfit: 85 mg/l
- pH-Wert: 3,44
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2043+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09284119 · 6 l · 145,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand2 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Le Serre Nuove dell’Ornellaia” Bolgheri DOC 2020 · METHUSALEM 6 Liter in Original-Holzkiste
Betörender Duft süßer, dunkler Beeren mit einem Hauch Cassis, Zedernholz und antikem Leder. Sehr ausgewogen am Gaumen, von schöner Viskosität mit einem eleganten Schmelz. Feinmaschiges Tannin, verhaltene mineralische Töne und eine wunderbar geschliffene Frucht begleiten in einen bemerkenswerten Abgang. Bei aller Eleganz zeigt er Druck und Kraft und verspricht mit der richtigen Dosis Säure ein langes Leben und erreicht fast schon das Niveau seines berühmten großen Bruders. SUPERIORE.DE
"Der intensiv rubinrote Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2020 offenbart ohne Scheu einen eindeutigen und großzügigen aromatischen Ausdruck, der von Noten reifer roter Früchte geprägt ist. Am Gaumen ist der Wein weich, rund und umhüllend, gleichzeitig jedoch vollmundig und gehaltvoll, wobei er eine gute Balance zwischen Struktur, Fülle und Eleganz aufweist." Olga Fusari, Önologin
"Sattes, fast undurchdringliches dunkles Rubin mit schimmerndem Kern. Grazil in der Nase mit Noten von schwarzem Ribes, Mokka, Tabakblatt und etwas Minze. Am Gaumen imposant und geschliffen, elegant, sehr gut integriertem Holz, feinkörnigem, festem Tannin, mit ausgezeichneter Struktur und langem Abgang mit viel dunkler Frucht." Falstaff
"This muscular red is saturated with cherry, plum, vanilla and earth flavors. As solid and sinewy as the tannic structure is, the fruit matches it step by step on the long finish." Wine Spectator
"The Ornellaia 2020 Bolgheri Rosso Le Serre Nuove dell'Ornellaia is a generous and darkly toned red blend that has the extra fruit fiber, sweetness and generous plumpness of a warm vintage. The fullness of the fruit is on full display, but in a very relaxed and natural manner. The wine never feels like too much. The tannins are yielding and velvety, and this purebred Tuscan red wraps thickly over the palate." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorten: 44% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc, 13% Petit Verdot
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 15 Monate 25/75 neues/gebrauchtes Barrique
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,63 g/l
- Gesamtsäure: 5,41 g/l
- Restzucker: 1,18 g/l
- Sulfit: 84 mg/l
- pH-Wert: 3,46
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2044+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09284120 · 6 l · 153,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand3 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Masseto” Toscana IGT 2017
"Seit 15 Jahren das Meisterstück des Weinmachers und Gutsdirektors Axel Heinz: ein komplexer Merlot wie er im Buche steht, aber kein Wein, den man sich auf den Kaminsims stellt, um ihn zu betrachten, sondern ein überaus verführerischer und – wenn seine Zeit gekommen ist – auch süffiger Tropfen: 2017 ist eine überraschend energiegeladene Interpretation, die nach Schwarzbeeren, getrockneten Kräutern und Lakritze duftet; das engmaschige Tannin überzeugt, entwickelt sich mit der Belüftung zu sehr viel Fülle und Charisma, zeigt aber auch die noblen Facetten eines Masseto. Kann reifen." Vinum
"Kraftvolles, leuchtendes Rubinviolett. Duftet satt nach Heidelbeeren, dazu feine Noten nach Gewürznelken, etwas Pflaumen. Tritt am Gaumen mächtig ein, öffnet sich mit Tannin in vielen Schichten, mächtiger Körper, im Finale fester Druck, aber auch recht heiß, viel Würze." Falstaff
"Deep purple colour. Sweet, smoky, with a mass of opulent black fruit on the nose. Mocha and nutmeg too – complex and enticing. Black fruit in a rush on the palate, accompanied by dense and rich tannins. Mouth-coating, fine-grained texture complements the massive intensity of fruit. Everything is turned up, but it is all in balance, making for an extremely impressive and long finish. Opulent and hedonistic." Jancis Robinson
"There's a meaty character to this intense, polished red, adding a seriousness to the dark plum, blackberry, iron, vanilla and chocolate flavors. A beam of bright acidity keeps this focused and drives the fruit- and spice-filled finish." Wine Spectator
"The 2017 Masseto is a spectacular wine in the making. Rich and sumptuous in the glass, the 2017 possesses off the charts intensity and plenty of structure as well. Red cherry jam, mocha, leather, licorice and a dash of new oak are all fused together in an opulent, seamless Masseto endowed with magnificent balance. The 2017 is quite simply a remarkable wine for such a challenging year. I can't wait to taste it from bottle." Vinous
"This is luscious, think Le Pin rather than Petrus if you are comparing to a Pomerol. The layers of spice are clear and distinct, from pepper to saffron to cloves, extremely rich but with an upward swing of acidity that keeps it gripped on to its base, and delivers the power and seduction of Masseto. An excellent vintage taking the extreme drought of the summer in its stride, proof of the exceptional location of this property. There are plenty of finely tuned tannins, but you have to wait until you are halfway through the palate before they start to build in intensity, so well brushed and supple they are at first. One to savour, for sure. 100% new oak. 24 months in barrel then another 12 months in bottle before being released from the estate." Decanter
"The Masseto 2017 Masseto puts on another exhilarating, knock-out performance for the third year in a row. The vines are planted at an altitude of 80 to 100 meters above sea level in blue clay soils that are unique to Bolgheri. That ideal position opens the vineyards to soft breezes, proximity to the sea, long daylight hours and cool diurnal shifts from the protective wall of low mountains at the back. It's a little garden of Merlot Eden. Fermentation kicks off in a combination of steel and oak tanks before the wine is racked over to barrique, where it rests for two years. The wine then goes into bottle for 12 months before its release. Like most vintages of Masseto tasted this early in the game, the oak is omnipresent, and it grounds the wine in terms of texture and structure. It is powerful, but that's always the case with Masseto. I tasted this wine next to the decidedly more playful Massetino, and the Masseto moves over the palate with substantial fruit weight and concentration gained over the course of this hot and dry growing season (which produced smaller, richer and more compact berries). You feel the oak tannins on the finish with toast and vanilla that will certainly shed as the wine ages. In fact, I went back to taste the wine 12 hours later, and they had already softened considerably." Robert Parker
"The 2017 Masseto is fabulous. A wine of tremendous inner perfume and sensuality, the 2017 dazzles from start to finish. Although not the most potent or structured Masseto, the 2017 impresses with its breathtaking finesse. The flavors are vibrant and remarkably pure from start to finish. Blackberry jam, bittersweet chocolate, spice, lavender and licorice all come alive in the glass. I have a hard time thinking of a Masseto with this much sheer allure at the outset. Masseto has so often been a wine of impact, but the 2017 says it all with finesse." Vinous
"The clarity of the ripe blackcurrants, black cherries and flowers in the nose is entrancing. Lavender, too. It’s full-bodied with firm, silky tannins that run long and straight through the wine, providing brightness and focus. Goes on for minutes. Strength with finesse Drink after 2024, but already wonderful to taste." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Merlot
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 22 Monate neues Barrique
- Filtration: nein
- Alkoholgehalt: 15,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2048+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282917 · 0,75 l · 1.280,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand7 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Masseto” Toscana IGT 2014
Ein imposanter und unvergesslicher Merlot von den sonnenüberfluteten Rebhängen in der mittelmeernahen Bolgheri-Zone. In der Fachpresse aus aller Welt mit überschwänglichem Lob bedacht. Dunkle, sehr reife Früchte und Tabak vereint er im Bukett. Samtige Tannine, eine einschmeichelnd alkoholische Art und ungeheure Persistenz gehören zu seinem weichen Geschmack. SUPERIORE.DE
"Kräftiges Rubingranat, gute Farbtiefe, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Attraktive Herzkirschenfrucht, zart nach Brombeeren und Lakritze, ein Hauch von Veilchen, Limettenzesten, Nuancen von Meersalz und Nougat. Komplex, elegant, feine Holzwürze, zart nach Karamell, präsente Tannine, gute Frische, bereits zugänglich, mineralischer Nachhall, dezente Röstanklänge im Nachhall, sicheres Zukunftspotenzial, bereits erstaunlich zugänglich, kann vom Fleck weg genossen werden." Falstaff
"Black olive, liquorice, dark chocolate, and plenty of furry tannic substance on the palate. Lovely bright acid too, giving a lift to the finish. Not a shy wine, but not brash either – this has subtlety and contrast." Jancis Robinson
"The 2014 Masseto has developed beautifully over the past few years of its oak and bottle evolution. This is a very distinctive edition of the iconic Italian Merlot that delivers a silky and streamlined approach. As bold and opulent as Masseto is in the warm vintages, I personally find those wines difficult to finish because the extract, concentration and intensity are so over the top. The best vintages of Masseto usually overpower any food dish you put before them. This is a subdued and downplayed expression instead. The cool summer season has shaped fresh berry notes of wild blackberry and cassis with drying mineral, tobacco, licorice and tar. There is evident sweetness here in terms of the wine's fruit flavors and its tannins, but there also is a cooling vein of acidity that makes the difference. The alcohol feels integrated and light. If you are hankering for a less massive and less muscular Masseto, this vintage is for you." Robert Parker
"A rich, powerful version, featuring cherry, strawberry, cedar, coffee and mocha flavors, this red opens up to reveal a polished feel and fine-grained yet muscular tannins on the finish." Wine Spectator
"Beautiful aromas of violets and blackberry with hints of spice. Some sweet tobacco. Full body, yet refined and polished with ultra-fine tannins and a long, long finish. The texture and intensity are exceptional. Fantastic for the vintage." James Suckling
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Merlot
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 24 Monate neues Barrique
- Filtration: nein
- Alkoholgehalt: 14,00 % vol
- Gesamtextrakt: 34,80 g/l
- Gesamtsäure: 5,40 g/l
- Restzucker: 1,40 g/l
- Sulfit: 108 mg/l
- pH-Wert: 3,52
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2045+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282914 · 0,75 l · 1.280,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand10 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Masseto” Toscana IGT 2018
Der 2018er kommt aus einem anspruchsvollen Jahrgang, ist aber auch der erste Jahrgang, der in der neuen Kellerei vinifiziert wurde. Diese basiert komplett auf Gravitation und das zahlt sich bei der Qualität sofort aus. Es ist ein Wein, der seinem einzigartigen Terroir und dem Jahrgang absolut gerecht wird. Ein dunkler Wein mit ausdrucksstarker Nase aus vollreifen Kirschen, Pflaumen und würziger neuer Eiche. Am Gaumen gehaltvoll und vollmundig, wie man es von einem Masseto erwarten würde, er präsentiert aber zugleich eine feine, samtige Textur, die den Jahrgang 2018 ausmacht. Der Abgang ist sehr lang mit einem Hauch erfrischender Tannine. Ein besonders eleganter Jahrgang des Masseto, der Vollmundigkeit und Eleganz in sich vereint. SUPERIORE.DE
"Kraftvolles Rubin mit violetten Nuancen. Intensive und einladende Noten nach köstlichem Nougat, dunklen Brombeeren und Zwetschken, dazu feine Kräuterwürze, etwas Kardamom. Am Gaumen viel Schmelz, präsente, dunkelbeerige Frucht, öffnet sich mit dichtem, feinmaschigem Tannin, ausgewogen und finessenreich, im Finale satter Druck und langer Nachhall." Falstaff
"Rich and solidly built, this red features black cherry, plum, cedar, vanilla and toasty oak aromas and flavors. A line of refined tannins marks the finish, yet overall this is balanced, remarkably fresh and expressive." Wine Spectator
"The 2018 Masseto is the vintage surprise few of us could have expected. The season saw rains just before harvest, and vintners were forced into dramatic last-minute decisions and risks. The expert team at Masseto navigated those challenges with deft precision in this first vintage executed in the new winery that is now fully dedicated and engineered to fulfill the expectations of this iconic Merlot from coastal Tuscany. The new gravity-flow building has angular concrete fermentors and an old-fashioned basket press. Dark fruit and ripe blackberry bleed slowly into spice, leather, chocolate and sweet tobacco. The wine shows generous extraction and concentration; however, it remains light and lifted throughout." Robert Parker
"The 2018 Masseto is going to be an absolute thrill for readers who follow this iconic Bolgheri Merlot. Silky, mid-weight and supremely gracious, the 2018 reminds me of the 2004 in its aromatic intensity and classic, refined feel. Inky red/purplish fruit, cedar, lavender, espresso, sage and mint are some of the many aromas and flavors that develop with time in the glass. There is so much to like here. More than anything else, I am struck by how ripe and well balanced the tannins are, something that is rare for Masseto, especially in the early going, when the wine can be a bit burly." Vinous
"This is extremely perfumed with flowers, cherries and blackberries, as well as hints of lavender. It’s full-bodied, yet so refined, linear and racy. Pure silk. The texture is every so polished. Succulent and subtle fruit at the end. New wood showing now. A sophisticated Masseto that shows balance and harmony. Builds with tannins at the finish. Needs time to come completely together. Try after 2025." James Suckling
"This is a showstopper of a wine, and one of the wines of the tasting. Lots of power here but the tannins just glide across the palate, gently with sophistication, with the dense and dark fruit covering the mouth and lingering. Round, ripe and juicy with excellent acidity that enhances the mineral undertones and spicy sides. Extremely well made by winemaker Axel Heinz and one that you just want another glass of immediately. Malolactic fermentation in 100% new oak barrique barrels, keeping the various lots separate for the first 12 months of ageing. The wines are then blended and put back in barrels for another year, totalling 24 months before bottling. Wines are then kept for an additional 12 months before being released." Decanter
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Merlot
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 24 Monate neues Barrique
- Filtration: nein
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2050+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282918 · 0,75 l · 1.320,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand8 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Masseto” Toscana IGT 2019
Der etwas später als gewöhnlich gelesene Masseto 2019 profitierte von dem sonnigen, milden Klima Anfang September, das ihm Fülle und gleichzeitig Ausgewogenheit verlieh. Seine jugendliche Farbe lässt einen reichhaltigen und intensiven Wein erahnen. In der Nase tapische Noten reifer Kirschen, Veilchen, Lakritze und Bitterschokolade. Am Gaumen spannt er ein großes Pfauenrad rund um den voluminösen Fruchtkern, im weiteren Verlauf zeigt er sich umhüllend üppig mit seinen samtigen und feinen Tanninen. Im langen Finale frisch und sehr elegant. Tolles Potenzial! SUPERIORE.DE
"Ein Potpourri an tiefen beerig-erdigen, aber auch angenehm herbalen Aromen erfüllt nach einiger Belüftung die Nase; am Gaumen ist der Wein opulent, aber auch geschliffen und mit viel hintergründigem Charakter, der Ausklang eine Symbiose zwischen Finesse und Struktur. Schon im Vorjahr grossartig, 2019 aber noch einen Hauch intriganter, ein Prachtexemplar eines grossen Merlot mit einem Hauch Toscanità!" Vinum
"Glänzendes, intensives Rubinviolett. Intensive und einladende Nase, zunächst etwas Rauch und Lakritze, dann viel Brombeere, Dörrpflaumen und Schwarzkirsche, im Hintergrund feine Würze. Blüht am Gaumen grandios auf, viel saftige Frucht, öffnet sich in vielen Schichten, hallt sehr lange nach, präzise und fein." Falstaff
"The Masseto 2019 has two main themes at heart: concentration and elegance. And managing those two seemingly contrasting elements requires a little bit of magic. That's the Masseto magic we look for. The 2019 vintage delivers it in spades with lovely concentrated fruit, blackberry, integrated spice, tobacco, crushed slate, pencil shaving and lots of texture and fiber to push a lasting mouthfeel. The wine's richness translates into density and power to the palate, meanwhile the bouquet reveals fluidity and new sides as the wine opens in the glass. The finish is tapered and focused." Robert Parker
"Tightly wound now, with blackberry, black currant, iron, rosemary, cedar and toasty oak spice aromas and flavors. Though firm and compact, this has plenty of fruit that persists on the vibrant, lingering and complex finish. Reveals very refined tannins." Wine Spectator
"The 2019 Masseto is fabulous. Silky, gracious and super-refined, the 2019 is a total knock-out. So often Masseto is a powerhouse at this stage, but the 2019 is so elegant, so precise. This is the first year that includes Cabernet Franc, 10% in this case. I can’t say I am at all surprised given how much Franc has added to Massetino. Red berry fruit, mocha, cinnamon and blood orange lend freshness throughout." Vinous
"Intense aromas of blackberries and black olives, together with hints of rosemary bush and lavender. Perfumed and nuanced. Full-bodied, yet so tight and integrated, with weightless tannins that frame the wine in a precise and curated fashion. Very structured and built for aging. It’s rather shy now, but will reward those who are patient. A kind of stealth in its nature. A more thought-provoking edition of Masseto. Needs time to show its true self. Try after 2027." James Suckling
"Masseto 2019 will be remembered as the first release with a bracing 10% of Cabernet Franc. Nevertheless, its poised wild fennel aroma with restrained bramble fruit, straw, graphite and balmy Mediterranean depth continues to finely represent the terroir of Bolgheri more than simply its grape varieties. The blue clay gives to the wine density - this year with a larger shoulder - grainy, ripe tannins and great fruit concentration sustained by enticing acidity and a sweet tobacco aftertaste. A sleek wine chiselled to perfection. It will keep going strong for decades." Decanter
mehr erfahren- Rebsorten: 90% Merlot, 10% Cabernet Franc
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 24 Monate neues Barrique
- Filtration: nein
- Alkoholgehalt: 15,00 % vol
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2052+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282919 · 0,75 l · 1.466,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand6 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde“Masseto” Toscana IGT 2013
Ein imposanter und unvergesslicher Merlot von den sonnenüberfluteten Rebhängen in der mittelmeernahen Bolgheri-Zone. In der Fachpresse aus aller Welt mit überschwänglichem Lob bedacht. Dunkle, sehr reife Früchte und Tabak vereint er im Bukett. Samtige Tannine, eine einschmeichelnd alkoholische Art und ungeheure Persistenz gehören zu seinem weichen Geschmack. SUPERIORE.DE
"Später Austrieb, späte Blüte, späte Lese – so könnte man den Jahrgang 2013 charakterisieren. Für den Masseto heißt das: Die Trauben konnten voll ausreifen. Mehr noch: durch die großen Temperatursprünge im September zwischen Tag und Nacht besitzt der Wein eine außerordentliche Frische, die sich schon im jungen Stadium bemerkbar macht durch blumige Veilchen- und Schwarze-Johannisbeer-Aromen sowie durch die frische Säure. Seidiges, süßes Tannin, dicht gewoben, kraftvoll und konzentriert am Gaumen mit feinen Schokoladennoten – ein langlebiger und am Ende mit Sicherheit großer Masseto." Dr. Jens Priewe (weinkenner.de)
"Sattes, undurchdringliches Rubin mit kräftigem Violettton. Satte Nase, sehr intensiv nach Tabak, dicht und tiefgründig, dann nach Brombeeren und Heidelbeeren, im Hintergrund erdig und würzig, vielschichtig. Schlägt am Gaumen ein Pfauenrad, viel dunkelbeerige Frucht, öffnet sich mit vielen Schichten von dichtem Tannin, baut sich lange auf, satter Druck, im Finale wie mit einem Nachbrenner." Falstaff
"Tasted from barrel, the 2013 Masseto is shaping up to be a super star. This edition of the wine is already more muscular and tight compared to the warm vintage expression in 2011 and 2012. This Masseto instead is linear and balanced with pretty fruit tones that are enhanced by enduring sensations of baking spice, dark chocolate and tobacco. The bouquet delivers the classic aromas you should expect of a Merlot of this high standard. The mouthfeel also shows a tight acidic vein that bodes well for the future evolution of this stunning wine. The tannins are youthful and unyielding but they also show firm structure and balance that serves to support the wine's rich extract and flavors." Robert Parker
"The 2013 Masseto is a wine of real vibrancy, clarity and precision. In some moments, the 2013 shows a bit of its voluptuous fruit, but it is rich, structured and clearly in need of time. Like all Massetos from cooler years, the 2013 is a long-distance runner. Give it time. A warm, dry summer helped the vineyards catch up after a late and irregular flowering. Cool nighttime temperatures provided the diurnal shifts at the end of the season that are so critical for the development of aromatics." Vinous
"Aromas of blueberry, violet, and rose that turn to black truffle. Full body, ultra-fine tannins and very long. So gorgeous and persistent. It goes on for minutes." James Suckling
"Offers an inviting nose of black cherry, blackberry, vanilla, toast and tobacco, while sweet fruit and mineral flavors abound. Focused yet generous, with beautiful balance and a long, spice-tinged aftertaste. Needs aeration to come together." Wine Spectator
"The 2013 has lots of top notes of creamy oak spice and dark berried fruit. A soft and round first impression evolves into a rich, but not heavy, wine with a gentle appeal and a nuanced palate of green peppercorn, tobacco spice, lively redcurrant and vanilla. It has a suave and energetic personality." Decanter
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Merlot
- Anbau: konventionell
- Ausbau: 24 Monate neues Barrique
- Filtration: nein
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 34,80 g/l
- Gesamtsäure: 5,40 g/l
- Restzucker: 1,40 g/l
- Sulfit: 108 mg/l
- pH-Wert: 3,52
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2045+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert09282913 · 0,75 l · 1.466,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand3 Stück verfügbar
Limitierung auf 1 Artikel pro Kunde

Sie ist Vorbild für den Weinbau in Italien, speziell in der Toskana und eine Marke, die einen Vergleich mit den größten Weinhäusern der Welt keineswegs fürchten muss. Die Rede ist von Ornellaia. Seit Jahren wächst die Bedeutung dieses malerisch in Bolgheri gelegenen Winzerbetriebs. Weine des Hauses waren zwischen 2007 und 2013 eine sicherere Geldanlage als Gold. Die Preisschwankungen fielen zudem vergleichsweise gering aus. Dies hat eine Untersuchung des Auktionshauses Sotheby's und Liv-Ex, einer internationalen Weinbörse in London, ergeben. Das toskanische Ausnahmegut wurde 1981 von Lodovico Antinori gegründet. Später übernahm Mondavi die Kapitalmehrheit. Heute gehört der Betrieb der Florentiner Familie Frescobaldi. Die Erzeugnisse von Ornellaia werden in 60 Ländern der Erde genossen, die Exportquote liegt bei rund 30 Prozent. Die Lieferungen gehen an angesehene Kunden und bedeutende Sammler. Regelmäßig übersteigt die Nachfrage bei weitem die Flaschenproduktion.
Die Weinberge des imagestarken Familienbetriebs erstrecken sich teils entlang der Via Bolgherese und in Bellaria, im Nordwesten von Bolgheri. Die nahezu perfekte Kellerei setzt in ihren Parzellen auf klassische Bordeaux-Sorten. Abhängig von der Unterzone sind die Böden durch alluvialen, vulkanischen oder marinen Ursprung geprägt. Die Meeresnähe und der Schutz durch die benachbarten Hügel begünstigen ein Mikroklima, in dem die Trauben perfekt reifen können. Sanfte Meeresbrisen mildern die Sommerhitze, im Winter schützen die Hügel vor eisigen Winden.
Die elitären Gewächse des mit fachkundigem Personal gesegneten Weinguts sind makellos in ihrem modernen Stil und in ihrer Technik. Sie spiegeln den Charakter des Terroirs und die großartigen Fähigkeiten ihrer Erzeuger wider. Die Trauben aus den einzelnen Lagen werden jeweils getrennt vergoren, da jeder Basiswein die verschiedenen Facetten seiner Herkunftsparzelle – die Böden, die Sonneneinstrahlung und die Rebsorte – ausdrücken soll. Erst nach einjähriger Fassreife werden die Weine miteinander vermählt. Sogar in schwierigen Jahren gelingen im Gut bemerkenswerte Tropfen.
In dem angesehenen Winzerbetrieb entstehen jedoch nicht nur Weine von höchster Qualität, sondern es wird dort auch der Kultur ein hoher Stellenwert eingeräumt. So wurde im Jahr 2009 das Projekt Vendemmia d’Artista aus der Taufe gehoben. Sein Ziel ist es, die Tradition des Kunstmäzenatentums aus der Renaissance wiederzubeleben und jedes Jahr mit einer streng limitierten Kleinstauflage (nur Großformate) in einen zeitgenössischen Kontext zu setzen. SUPERIORE.DE
"Der Ornellaia ist ein immens üppiger Wein mit herrlicher Geschmackstiefe. Wuchtiger und kraftvoller gibt sich gewöhnlich der Masseto. Beide zählen zu den besten (und teuersten) Roten Italiens. Selbst die zweite Garnitur, Le Serre Nuove und Le Volte, sind köstlich." Der große Johnson
"Ornellaia: Das sind 91 Hektar, bepflanzt mit Cabernet Sauvignon (43 ha), Merlot (33 ha), Cabernet Franc (7 ha) und Petit Verdot (8 ha). Wobei momentan nur 76 Hektar in Produktion sind: 30 Hektar im ursprünglichen Weinberg, weitere 46 Hektar im Weinberg Bellaria gleich hinter dem Ortsausgang von Bolgheri, der seit 1993 zum Unternehmen gehört. Eine aufschlussreiche Vertikal-Probe von 10 Ornellaia-Jahrgängen – von Leonardo Raspini, dem Direktor des Weingutes, in Zürich präsentiert – zeigte, dass sich die Qualität über die letzten Jahre merklich gesteigert hat: dank immer älter werdenden Reben, dank rigoroserer Mengenbeschränkung und dank der Einführung eines Zweitweines. Feststellen liess sich auch, dass Ornellaia selbst in schwierigen Jahren bemerkenswerte Weine gelingen." Weinwisser
Fakten
- Gründungsjahr: 1981
- Eigentümer: Familie Frescobaldi
- Weingutsdirektor: Axel Heinz
- Önologin: Olga Fusari
- Jahresproduktion: ca. 1 Mio. Flaschen
- Rebfläche: ca. 100 Hektar
- Konventioneller Anbau