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Rosso Langhe DOC 2021
Strahlendes Rubinrot. Im Bouquet frisch mit einer schönen Präsenz von Sauerkirschen und roten Beeren. Im Trunk knackig frisch, das Tannin fein gewebt und im saftigen Finale subtile Noten von Feuerstein und Bittermandel. Sehr aromatisch und trinkig! SUPERIORE.DE
mehr erfahren- Rebsorten: 30% Barbera, 30% Dolcetto, 30% Nebbiolo, 10% Freisa, Albarossa, Pinot Nero
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 6 Monate Edelstahl
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 29,78 g/l
- Gesamtsäure: 5,85 g/l
- Restzucker: 2,41 g/l
- Sulfit: 90 mg/l
- pH-Wert: 3,34
- Verschluss: Drehverschluss
- Trinktemperatur: 16-18 °C
- Lagerpotenzial: 2026+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05373921 · 0,75 l · 16,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Dolcetto d’Alba DOC 2020
Sattes Rubinrot mit violettem Einschlag, der typisch kirschige Geschmack mit Noten von Rosen und Bittermandeln umschmeichelt den Gaumen. Dieser sehr authentische Dolcetto glänzt mit kraftvollem Körper und dem fruchtig-knackigen Abgang. SUPERIORE.DE
"Black cherry, rose and juniper aromas and flavors mark this pliable red. Picks up a touch of earth on the finish, yet this is overall pure and full of finesse." Wine Spectator
"The 2020 Dolcetto d'Alba is absolutely gorgeous. Bright red berry fruit, spice and floral accents all grace this energetic, vibrant, mid-weight Dolcetto. The Vajra Dolcetto is done entirely in steel. It is as classic as it gets. There's lovely freshness here." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Dolcetto
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 3 Monate Edelstahl
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 12,50 % vol
- Gesamtextrakt: 28,45 g/l
- Gesamtsäure: 5,90 g/l
- Restzucker: 0,62 g/l
- Sulfit: 32 mg/l
- pH-Wert: 3,48
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 16-18 °C
- Lagerpotenzial: 2024
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372620 · 0,75 l · 18,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Moscato d’Asti DOC 2022
Moscato d'Asti ist wichtiger Bestandteil der kulinarischen Tradition im Piemont. Ein heller Wein voller Reinheit und natürlicher Lebendigkeit für festliche und fröhliche Momente. Strohgelb mit grünen Einspielungen, dazu expressive Aromen von Salbei, exotischen Früchten, Aprikose und Pfirsich. Zart schmelzender Geschmack, die anhaltende Perlage schmeichelt dem Gaumen. Ein frisches, fröhliches Weinerlebnis! SUPERIORE.DE
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Moscato
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 3 Monate Edelstahl
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 5,50 % vol
- Gesamtextrakt: 25,65 g/l
- Gesamtsäure: 7,00 g/l
- Restzucker: 130,00 g/l
- Sulfit: 140 mg/l
- pH-Wert: 3,72
- Verschluss: Drehverschluss
- Trinktemperatur: 8-10 °C
- Lagerpotenzial: 2025
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05370222 · 0,75 l · 18,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
“Coste & Fossati” Dolcetto d’Alba DOC 2020 (BIO)
Dolcetto d'Alba Coste & Fossati gehört jedes Jahr zu den begehrtesten Weinen Weinen der Appellation. Ein sehr dunkel-violetter Tropfen mit dem Bouquet von gerösteten Mandeln, Kirschen, Teer und Schokolade. Am Gaumen voluminös, lang und reich, samtig und saftig mit subtiler Süße, beeindruckend die zupackende Textur. Schon heute ein Genuss und in einigen Jahren zweifellos ein großartiges Erlebnis. SUPERIORE.DE
"Leuchtendes Rot mit klaren violetten Reflexen. Noten von roten Früchten, Sauerkirsche, Blumen und ein umhüllender Abgang mit Lakritz und Menthol. Elegant, ausgewogen, komplex und harmonisch im Geschmack mit weichen Tanninen." Falstaff
"Intense and well defined, exuding black cherry, black currant, violet, freshly ground black pepper and graphite flavors. Dense and concentrated, with a lingering aftertaste." Wine Spectator
"The 2020 Dolcetto d'Alba Coste & Fossati offers a bit more depth than the straight Dolcetto but with the energy that runs through all the 2020s here. Dark cherry fruit, leather, spice, tobacco and dried herbs lend notable complexity. This is beautifully done." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Dolcetto
- Anbau: biologisch
- Ausbau: 8 Monate Tonneau
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 28,78 g/l
- Gesamtsäure: 5,95 g/l
- Restzucker: 1,65 g/l
- Sulfit: 72 mg/l
- pH-Wert: 3,38
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 16-18 °C
- Lagerpotenzial: 2026+
- Allergene: enthält Sulfite
- Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-015
klimatisiert gelagert05373220 · 0,75 l · 23,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
“Claré" Nebbiolo Langhe DOC 2021
Nicht wundern: Dieser ausdrucksstarke, frische Rote könnte auch ein Rosé sein und dazu hat er ein sehr feines, kaum spürbares Mousseux. Mit diesen Eigenschaften ist dieser ernsthafte Spaßmacher ein wunderbar erfrischender und zugleich äußerst schmackhafter Nebbiolo, der mit seinem expressiven Bouquet nach zerdrückten Himbeeren und Erdbeeren ein idealer Speisebegleiter oder auch "einfach nur" Frühlings- oder Sommerwein ist, den man ohne Probleme solo genießen kann. Für uns die herrlich trinkanimierende piemonteser Antwort auf die hochwertigen, trockenen Lambruschi der Emilia. Begeisterung pur! SUPERIORE.DE
"This wine is a stroke of genius and is quickly becoming an icon of the entry-level category of Italian wines. The G.D. Vajra 2021 Langhe Nebbiolo Claré J.C. is all Nebbiolo sourced from various sites with different soil types that are all specific to the Langhe. The wine is luminous and bright with lots of bright cherry and raspberry." Robert Parker
"The 2021 Nebbiolo Claré J.C. is a deep, translucent ruby color. It wafts up with a dazzling mix of crushed violets, lavender and blackberries tinged with a hint of sour citrus. This splashes across the palate, coming across as energetic and playful in nature, as tart wild berries are motivated by zest acidity, while leaving a coating of minerals and liquid stone in their wake. The 2021 finishes with a bitter twang and crunchiness, like biting into a raw cranberry, yet also remarkably fresh. The Claré J.C. is produced from younger Nebbiolo vines using about 20% whole-cluster fruit to create a throwback-styled wine, one that emphasizes a lighter, more energetic and slightly off-dry character. Enjoy it with a minute chill, but not cold." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 6 Monate Edelstahl
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 28,90 g/l
- Gesamtsäure: 5,98 g/l
- Restzucker: 2,55 g/l
- Sulfit: 66 mg/l
- pH-Wert: 3,40
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 16-18 °C
- Lagerpotenzial: 2026+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05373821 · 0,75 l · 24,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barbera d’Alba DOC 2020
Klassischer Barbera aus dem Hause Vajra. Granatrot, sehr angenehme Nase mit leichter Kirschnote und den Aromen feiner Gewürze. Im Geschmack reichhaltig und von der typischen Quirligkeit eines traditionellen und anspruchsvollen Weins der Region Alba. SUPERIORE.DE
"Vajra's 2020 Barbera d'Alba is juicy, vibrant and absolutely delicious. Racy red/purplish berry fruit, spice, rose petal and mint are all kicked up in a tasty, impeccable Barbera that delivers the goods, big time." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Barbera
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 12 Monate Edelstahl/Holzfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 15,00 % vol
- Gesamtextrakt: 29,75 g/l
- Gesamtsäure: 6,15 g/l
- Restzucker: 2,35 g/l
- Sulfit: 38 mg/l
- pH-Wert: 3,39
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 16-18 °C
- Lagerpotenzial: 2026+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05373320 · 0,75 l · 26,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Nebbiolo Langhe DOC 2020
Exzellenter Langhe Nebbiolo. Granatrot, augeprägter Duft nach reifen Kirschen, Himbeeren, getrocknetem Rosenblatt und Waldbeeren. Der sehr saftige und dennoch kühl-elegant wirkende Geschmack zeigt sein seidiges und dennoch solide flankierendes Tannin und eine harmonische Säure. Ein tiefgründiger Roter mit viel Nachdruck. SUPERIORE.DE
"The 2020 Langhe Nebbiolo is an excellent choice for drinking now and over the next handful of years, as the aromatics are quite open and expressive. Sweet tobacco, cedar, dried herbs, mint and crushed red berry fruit build into the layered finish. This mid-weight Nebbiolo from vineyards in Barolo, Novello and Sinio is a real charmer." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 6 Monate Edelstahl/1 Monat Holzfass
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,00 % vol
- Gesamtextrakt: 29,15 g/l
- Gesamtsäure: 5,90 g/l
- Restzucker: 2,79 g/l
- Sulfit: 63 mg/l
- pH-Wert: 3,36
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 16-18 °C
- Lagerpotenzial: 2027+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372420 · 0,75 l · 26,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar
Pinot Nero Langhe DOC 2021 (BIO)
Vajras Pinot Nero ist eine Auslese der besten Trauben und ein Wein von großer Persönlichkeit. Frisch und blumig duftend, komplexe, tiefe Frucht mit flüssiger Geschmacksentwicklung und kess anmutender Mineralik. Seidig, lang und sehr ausdrucksstark. SUPERIORE.DE
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Pinot Nero
- Anbau: biologisch
- Ausbau: 18 Monate Tonneau
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,50 % vol
- Gesamtextrakt: 28,72 g/l
- Gesamtsäure: 5,75 g/l
- Restzucker: 0,35 g/l
- Sulfit: 48 mg/l
- pH-Wert: 3,50
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 16-18 °C
- Lagerpotenzial: 2029+
- Allergene: enthält Sulfite
- Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-015
klimatisiert gelagert05372721 · 0,75 l · 31,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barbera d’Alba Superiore DOC 2020 (BIO)
Dieser Wein trägt den kleingedruckten Namen Viola delle Viole, obwohl seine Früchte aus dem Weinberg Bricco delle Viole und dem Bricco Bertone stammen, zwei Lagen mit unterschiedlichen Bodentypen, von denen der eine für Struktur und der andere für aromatische Reinheit sorgt. Vajras Barbera d'Alba Superiore öffnet sich mit einer dunklen, fast undurchdringlichen Erscheinung. Im Bouquet entfalten sich kräftige Aromen von Brombeerkonfit und eingemachten Kirschen. Man spürt seine Wärme und den Reichtum und es führt kein Weg daran vorbei. Es ist ein Barbera in Supergröße, der in Bezug auf Extraktion und Intensität noch einen draufsetzt. Im Abgang zeigt sich eine fast süße Note, gefolgt von einer guten Säure. Er zeigt große aromatische Vollkommenheit, Länge und einen sehr akzentuierten Stil. SUPERIORE.DE
"Leuchtendes Rubinrot. Noten von reifen roten Früchten, süßen Gewürzen, Veilchen, Erde und Unterholz. Vollmundig, strukturiert, tief und frisch, weiche Tannine und balsamischer Abgang." Falstaff
"The 2020 Barbera d'Alba Superiore emerges from Bricco Bertone in Sinio, just outside the Barolo zone. Black cherry, gravel, spice, menthol and leather confer gravitas to this very young Barbera. The Superiore has a track record of aging exquisitely. I wouldn't dream of touching a bottle anytime soon. This is one of the most under the radar wines in all of Piedmont." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Barbera
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 18-24 Monate großes Holzfass
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 15,00 % vol
- Gesamtextrakt: 32,65 g/l
- Gesamtsäure: 7,25 g/l
- Restzucker: 2,85 g/l
- Sulfit: 49 mg/l
- pH-Wert: 3,39
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2031+
- Allergene: enthält Sulfite
- Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-015
klimatisiert gelagert05372520 · 0,75 l · 35,99 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
“Pétracine” Riesling Langhe DOC 2020 (BIO)
Pionier des Riesling auf italienischem Boden ist Aldo Vajra. Schon als Student von der Sorte fasziniert, pflanzte er die ersten Reben der Sorte Weißer Riesling in der Langa. Sehr helles Gelbgrün in der Jugend, das sich zu einem kräftigen Strohgelb entwickelt. Auch die Aromen des edlen Pètracine nehmen einen vielfältigen Verlauf. Beginnend mit Pfirsich und Aprikose folgen zarte florale und Zitrusnoten in seiner Lebensmitte, während mit zunehmender Reife Mineralität im Vordergrund steht. Am Gaumen harmonisch und präzise strukturiert, fast streng, faszinierend komplex und lang. Tolles Reifepotenzial! SUPERIORE.DE
"Crystalline and luminous, both in appearance and personality, the G.D. Vajra 2020 Langhe Riesling Pétracine opens to light tones of honey, orchard fruit and soft tropical tones. At this young stage, the wine expresses its primary fruit best, although we can expect the bouquet to take all those fascinating aromatic twists and turns that only this grape can deliver." Robert Parker
"The 2020 Riesling Pétracine is fresh, vibrant and full of energy. Orchard fruit, mint, lime, crushed rocks and white flowers are all very nicely delineated. Weightless and bright, the Riesling feels especially taut in 2020. It's a style that is hugely appealing." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Riesling
- Anbau: biologisch
- Ausbau: 9 Monate Edelstahl
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 12,50 % vol
- Gesamtextrakt: 23,65 g/l
- Gesamtsäure: 6,78 g/l
- Restzucker: 4,25 g/l
- Sulfit: 72 mg/l
- pH-Wert: 3,38
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 10-12 °C
- Lagerpotenzial: 2026+
- Allergene: enthält Sulfite
- Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-015
klimatisiert gelagert05370120 · 0,75 l · 38,65 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar
“Kyè" Freisa Langhe DOC 2017
Vajra hat das Potenzial der Freisa-Traube mit Kyè nicht nur erkannt, sondern neu definiert. Die Frische der Rebsorte erinnert ein wenig an Barbera und besitzt eine ähnliche Struktur wie die Nebbiolo-Traube. Ein explosiver Wein mit dunklen Früchten, Veilchen, Mineralien, Menthol und Gewürzen. Wahnsinnig schön und mehrdimensional, die Frucht bleibt primär und die Tannine sind fest. Eleganz auf ganzer Linie und dabei ganz Freisa, nur ohne die altertümliche Rustikalität dieser einheimischen Sorte. SUPERIORE.DE
"This wine has developed its own cult following over the years. Named after a local dialectal expression for "who is it," the 2017 Langhe Freisa Kyè is super intense in this hot vintage. The wine draws upon those vintage conditions to present an extra dark appearance, with aromas of Morello cherry, dried blackberry and spice. I always get a subtle note of black pepper with the popular Freisa grape. The mouthfeel is rich, and you can really sink your teeth into this cheerful and unusual red from Piedmont." Robert Parker
"The 2017 Langhe Freisa Kyé is polished, understated and supremely beautiful. Over the last few years, the Vajras have tamed some of the rusticity of Freisa, but there is still plenty of varietal character here. All the elements are very well balanced. Wild cherry, plum, spice, licorice, tobacco, grilled herbs and coffee abound. I would give the 2017 a year or two in bottle, as there is still a bit of edginess to the tannin. Then again, that is Freisa, when it is made with this level of ambition." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Freisa
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 26 Monate großes Eichenholzfass
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 15,00 % vol
- Gesamtextrakt: 29,85 g/l
- Gesamtsäure: 6,15 g/l
- Restzucker: 1,98 g/l
- Sulfit: 86 mg/l
- pH-Wert: 3,55
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 16-18 °C
- Lagerpotenzial: 2028+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05373117 · 0,75 l · 41,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
“Pétracine” Riesling Langhe DOC 2021 (BIO)
Pionier des Riesling auf italienischem Boden ist Aldo Vajra. Schon als Student von der Sorte fasziniert, pflanzte er die ersten Reben der Sorte Weißer Riesling in der Langa. Sehr helles Gelbgrün in der Jugend, das sich zu einem kräftigen Strohgelb entwickelt. Auch die Aromen des edlen Pètracine nehmen einen vielfältigen Verlauf. Beginnend mit Pfirsich und Aprikose folgen zarte florale und Zitrusnoten in seiner Lebensmitte, während mit zunehmender Reife Mineralität im Vordergrund steht. Am Gaumen harmonisch und präzise strukturiert, fast streng, faszinierend komplex und lang. Tolles Reifepotenzial! SUPERIORE.DE
"The 2021 Riesling Pétracine is soft, open-knit and quite tasty, with pretty tropical accents that play off more varietal orchard fruit, mint and floral notes. Drink this refreshing, elegant white over the next handful of years." Vinous
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Riesling
- Anbau: biologisch
- Ausbau: 9 Monate Edelstahl
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 13,00 % vol
- Gesamtextrakt: 23,85 g/l
- Gesamtsäure: 6,55 g/l
- Restzucker: 3,85 g/l
- Sulfit: 70 mg/l
- pH-Wert: 3,34
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 10-12 °C
- Lagerpotenzial: 2027+
- Allergene: enthält Sulfite
- Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-015
klimatisiert gelagert05370121 · 0,75 l · 42,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barolo “Albe” DOCG 2017
Barolo Albe stammt aus den drei Parzellen Fossati, Castello della Volta und Costa di Vergne. Brillant und fein geformt am Gaumen, ausdrucksstarke, blumige Noten verschmelzen mit leuchtend roten Früchten, Minze und gemahlenen Beeren zu einem lebendigen und markanten Barolo, der mit purer Energie und Klasse ausgestattet ist. Er ist saftig und fruchtig und nicht nur aufgrund seines vergleichsweise moderaten Preises ein klarer Kauf! SUPERIORE.DE
"Wunderbar klar und präzise, mit reichlich charmanter Frucht erfreuend, balanciert und mit samtigem Tannin, dazu zarte Würze und eine salzig erdige Note im Abgang, in jeder Phase animierend und auch ein wenig fordernd." Weinwisser
"Translucent ruby. Edgy, tarry nose that's very ethereal. Tannic grip and quite a bit of heat on the way there. Floats on the palate – it's certainly not heavy, and has quite enough freshness. Long and relatively open." Jancis Robinson
"Sweet, charming, and attractive with fresh and youthful aromas. Great mid-palate concentration. Multi-layered and meaty with a velvety texture." Decanter
"The 2017 Barolo Albe is exquisite. Bright and beautifully lifted, the 2017 Albe is a wine of pure and total pleasure. All the elements come together so gracefully. Crushed flowers, red berries, mint, cinnamon and lavender are some of the many notes that open in the glass. The 2017 is so nicely done in the way it captures the radiance of the year and the classicism that runs through all these wines. Vineyard sites are Fossati, Costa di Vergne and Le Volte." Vinous
"Fresh and floral aromas with plum, orange peel and some cedar follow through to a medium body with fine tannins and a fresh finish. Very drinkable now, but will improve with age." James Suckling
"Red berry, rose and camphor aromas waft out of the glass. Tangy and delicious, the smooth, full-bodied palate doles out ripe Marasca cherry, fleshy raspberry and hints of ground baking spice framed in taut, polished tannins. It's already accessible but also has good midterm aging potential." Wine Enthusiast
"This is one of the most accessible and trustworthy wines you can buy from Piedmont. Keeping in line with past vintages, the G.D. Vajra 2017 Barolo Albe opens to medium concentration and a very expressive or fruit-forward bouquet. This hot-climate 2017 edition shows a little more ripeness and roundness as is to be expected, but these results are a safe bet nonetheless. Cherry and raspberry aromas are followed by blue flower and pressed violets. Set this bottle aside for medium or long-term drinking." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 36 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,25 g/l
- Gesamtsäure: 5,95 g/l
- Restzucker: 0,78 g/l
- Sulfit: 73 mg/l
- pH-Wert: 3,44
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2040+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372217 · 0,75 l · 47,99 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar
Barolo “Albe” DOCG 2018
Brillant und fein geformt am Gaumen. Ausdrucksstarke, blumige Noten verschmelzen mit leuchtend roten Früchten, Minze und gemahlenen Beeren zu einem lebendigen und markanten Barolo, der mit purer Energie und Klasse ausgestattet ist. Albe ist saftig und fruchtig und nicht nur aufgrund seines vergleichsweise moderaten Preises ein klarer Kauf. Er stammt aus den drei Parzellen Fossati, Castello della Volta und Costa di Vergne. SUPERIORE.DE
"Just mid ruby and healthy looking. Spicy and stony raspberry and cherry fruit that is lively and with notes of red fruit. The fruit becomes more concentrated the longer it sits in the glass. Supple and gentle fruit palate with crunchy tannins. Long and with a certain leggerezza. Filigree and at the same time intense." Jancis Robinson
"Aromas of ripe raspberries and dark spice follow through to a medium-to full-bodied palate, with some fine, fruit and spice-coated tannin and a medium finish that firms up at the end." James Suckling
"This wine consistently delivers one of the greatest values to be found in Italian wine. The G.D. Vajra 2018 Barolo Albe has all its cards in play as an immediately enjoyable and extremely food-friendly Nebbiolo. This really is the top of the category in that sense. With straightforward winemaking, the wine offers bold cherry, wild plum and plenty of fragrant blue flower and violet. This vintage has the added benefit of softly textured richness." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 36 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,55 g/l
- Gesamtsäure: 5,89 g/l
- Restzucker: 0,85 g/l
- Sulfit: 75 mg/l
- pH-Wert: 3,42
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2042
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372218 · 0,75 l · 56,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barolo Coste di Rose DOCG 2017
Coste di Rose präsentiert sich geradeaus, vorwärts getrieben und beeindruckt schon in jungen Jahren mit seiner erfrischenden Offenherzigkeit. Sehr präzises Bouquet nach Kirsche, Pflaume, Lakritze, Gewürzen und Menthol, am Gaumen dann ein weit und vielschichtig gespannter Fruchtbogen mit viel Saft und Kraft, stützenden Tanninen und einem vollen, langen, mineralisch-minzigen Abgang. SUPERIORE.DE
"Einer der burgundischsten Barolo, die ich kenne; Erdbeeren, Himbeeren und Granatapfel, mit guter Kraft und Dichte, kompakt und salzig, dazu immer von reichlich Frucht getragen, mit körnigem Tannin, das lange haften bleibt. Köstlich." Weinwisser
"Youthful mid ruby. Gorgeous, savoury leafy cherry fruit on the nose. Fragrant, elegant fruit palate. Very poised and sappy and with long coating tannins supporting the fruit. Can be approached now." Jancis Robinson
"Sweet-strawberry, flower, iodine and stone aromas follow through to a full body with firm, polished tannins that show finesse and form." James Suckling
"The 2017 Barolo Coste di Rose is pretty, supple and inviting. Some of the tannins need to resolve, but this is a young Barolo after all. The Coste di Rose doesn't have the sensuality of the Albe or the pedigree of the Viole, but it nevertheless has so much to give. Crushed flowers, sweet red berry fruit, mint, crushed rocks and sage are some of the many notes that linger. I won't be surprised if the 2017 is even better than this note suggests once it softens a bit." Vinous
"With fruit from higher-elevation vineyards in the village of Barolo, the 2017 Barolo Coste di Rose is quite elegantly downplayed and fragile. The wine reveals wild berry, cassis and lots of blue flower or lilac. A pretty mineral note recalls crushed limestone and is present through the long and polished mouthfeel. This wine overperforms, considering the challenges of this vintage that saw extreme weather, from spring frost to scorching summer temperatures. These vineyard sites performed better than most." Robert Parker
"Wild berry, menthol and tilled earth aromas mingle with whiffs of dark spice. Linear and savory, the lithe palate is already immediate, featuring juicy raspberry, red cherry, crushed mint and star anise accompanied by taut, polished tannins. Tangy acidity keeps it fresh and bright." Wine Enthusiast
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 36 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,00 % vol
- Gesamtextrakt: 29,85 g/l
- Gesamtsäure: 6,05 g/l
- Restzucker: 0,95 g/l
- Sulfit: 78 mg/l
- pH-Wert: 3,52
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2042+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05373817 · 0,75 l · 70,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar
Barolo Coste di Rose DOCG 2018
Der jüngste Spross in Vajras Barolo-Riege stammt aus einer 1,5 Hektar großen Parzelle in Coste di Rose, einer kleinen MGA (Menzioni Geografiche Aggiuntive) in der Region Barolo. Dabei handelt es sich um einen steilen Hang auf 310 Metern über dem Meeresspiegel mit einem hohen Anteil an sandigen Böden mit guter Drainage, dessen Reben und Böden naturnah bewirtschaftet werden. Dieser sehr zugängliche Barolo präsentiert sich geradeaus, vorwärtsgetrieben und beeindruckt schon in jungen Jahren mit seiner erfrischenden Offenherzigkeit. Sehr präzises Bouquet nach Kirsche, Pflaume, Lakritze, Gewürzen und Menthol, am Gaumen dann ein weit und vielschichtig gespannter Fruchtbogen mit viel Saft und Kraft, stützenden Tanninen und einem vollen, langen und mineralisch-minzigen Abgang. SUPERIORE.DE
"Helles, leuchtendes Rubinrot. Reichhaltige Nase mit blumigen Noten von Veilchen, Rosen und einem leichten Hauch von Blutorange. Am Gaumen ist er saftig, leicht, mit gut eingebundenen Tanninen und angenehmem Nachgeschmack. Schöne Säure, frischer und mineralischer Abgang." Falstaff
"Very clean red-berry fruit on the nose, together with citrus and cedar notes. Medium body with fine-grained tannins and a tight bead of fruit at the end." James Suckling
"The 2018 Barolo Coste di Rose is a delicate, understated Barolo that will need a bit of time to fully emerge. There's lovely purity to the fruit here, but also some angular contours that need to resolve. The 2018 is a mid-weight wine in the style of the vintage, and yet there is fine balance." Vinous
"Plenty of hidden depth of black cherry and plum. Notes of Raspberry and strawberries with complexity and a fine balance and length." Decanter
"With fruit from above the village of Barolo, the G.D. Vajra 2018 Barolo Coste di Rose shows a large aromatic scope and ample substance. This vineyard is characterized by very high density Diano sandstone, which explains the wine’s bigger sensorial impact. Its texture is velvety and smooth, and the wine offers lots of purple and red fruits with soft earth and perfumed flower. The vintage is open knit and broad in scope, perhaps lacking some of the brilliant focus you get in the cooler years." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 36 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,41 g/l
- Gesamtsäure: 6,11 g/l
- Restzucker: 1,02 g/l
- Sulfit: 75 mg/l
- pH-Wert: 3,50
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2043+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05373818 · 0,75 l · 74,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barolo Ravera DOCG 2017
Ravera ist jedes Jahr der kräftigste in der formidablen Barolo-Riege von Vajra. Strahlendes, intensives Rubinrot. Sehr intensive, fruchtbetonte Nase mit Noten nach reifen Waldhimbeeren, Brombeeren, auch etwas dunkler Johannisbeersaft, im Hintergrund etwas Lorbeer. Ravera präsentiert sich sehr saftig in Ansatz und Verlauf, zeigt viel knackige Kirschfrucht, öffnet sich mit feinmaschigem, präsentem Tannin, das sehr gut eingebaut ist. Im Finale ein langer Nachhall. SUPERIORE.DE
"Erinnert im Duft sofort an dunkle Beeren und Kalkböden, zeigt sich seidig elegant, cremig süß und geschmeidig, strahlt Wärme aus, wird zum Ende hin rosinig und balsamisch bei stets präsenter Tanninfülle." Weinwisser
"Strahlendes Rubinrot. Duftende und ausdrucksstarke Nase, einladend und komplex nach Himbeeren, Waldfrüchten, Hagebutten, unterlegt von sanfter Würze, sogar mit Anklängen von reifen Pfirsichen. Am Gaumen dicht verwoben mit sanftem Druck, zieht komplex, spannt einen weiten Bogen, endet mit griffigem Tannin." Falstaff
"Transparent garnet. Broad, sweet, chestnut sort of aromas on the nose. Big-shouldered and quite concentrated. Very complete and with a minerally undertow. This is a bit of a charmer with great presence. Even a hint of red-cherry fruit that seems to be overpowering the (considerable) tannin. Beautiful balance in this evidently serious wine." Jancis Robinson
"The G.D. Vajra 2017 Barolo Ravera shows solid build and consistency, with more rich and saturated fruit compared to the other Barolo releases from this historic estate. The Ravera cru offers broad shoulders with a tight textural fabric. That powerful approach makes a good sounding board for the wine's dark cherry, plum, dark mineral and spice flavors. This is more of a red meat wine." Robert Parker
"The 2017 Barolo Ravera is gorgeous right out of the gate. I am so impressed with its depth and pedigree. Rose petal, sweet red berry fruit, lavender, spice and dried herbs are all finely delineated in a Barolo of tremendous presence. Orange peel, cinnamon and cedar develop later, adding shades of dimension. Time in the glass brings out the wine's stature and power. The 2017 is going to be fascinating to follow. Today, it is just breathtaking. That's all there is to it." Vinous
"Notable for its purity of fruit, this Barolo features black cherry, black currant, violet, mineral and tar aromas and flavors. Harmonious and lithe, with an underpinning of mineral that lingers through the dynamic finish." Wine Spectator
"Very floral with pure fruit, such as cherries and raspberries. It’s full-bodied with ultra fine tannins that are energetic and focused. The center palate shows such wonderful fruit character, yet it’s weightless and energetic." James Suckling
"From the township of Novello and from what is now widely recognized as one of the denomination's top vineyard sites, this is just stunning, offering intense aromas of wild berries, new leather, floral notes, camphor and grilled herb. The delicious, structured palate shows finesse and power, featuring ripe red cherry, blood orange, cedar, licorice and mineral notes suggesting tangy iron. Noble tannins provide support. Reflecting the vintage, this won't need years to come around but will also age well for at least another decade." Wine Enthusiast
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 42 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 31,36 g/l
- Gesamtsäure: 5,90 g/l
- Restzucker: 0,52 g/l
- Sulfit: 65 mg/l
- pH-Wert: 3,42
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2043+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372317 · 0,75 l · 78,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barolo Ravera DOCG 2014
Barolo Ravera von Vajra ist ein erdiger, reicher Tropfen mit robuster Tanninstruktur und wohlbemessenem Säurenerv - ein imponierender Wein, dessen Höhepunkt in den nächsten Jahren man schon jetzt entgegen fiebern darf. SUPERIORE.DE
"Tasted blind. Surprisingly dark ruby for this vintage. Brooding richness on the nose. Plenty of sour cherry on the palate and firm, somewhat drying tannins. This is still very youthful, and unsettled." Jancis Robinson
"This rich red is laced with cherry fruit and feels approachable now. Offers firm underlying tannins, along with accents of mineral and tobacco. Balanced, with a long finish." Wine Spectator
"A stark contrast to the Bricco delle Viole, Vajra's 2014 Barolo Ravera is a tannic, powerful wine. There is quite a bit of power and depth, but the tannins are also rustic and a touch rough around the edges. The 2014 is going to need time to settle down." VINOUS
"The 2014 Barolo Ravera is indeed a fuller and more structured expression. The bouquet opens to dark fruit, iodine and mineral nuances. Ravera is a low-altitude vineyard from an estate that is specialized in high-altitude Nebbiolo farming. That added power is well suited to this thinner vintage." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 42 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,00 % vol
- Gesamtsäure: 5,50 g/l
- Restzucker: 0,30 g/l
- Sulfit: 65 mg/l
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2035
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372314 · 0,75 l · 84,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand7 Stück verfügbar
Barolo “Baudana” DOCG 2017
Schwarze Kirschfrucht, Rauch, Wildkräuter, Süßholz und Teer bilden eine überzeugende Kulisse aus Aromen, Geschmacksrichtungen und Texturen, während sich dieser schillernde, energiegeladene Barolo im Glas öffnet. Das intensive Finale wird von feinen Rosenblüten, Lavendel und einer feinen mineralisch-salzigen Ader begleitet. Sein stabiles Tanningerüst wartet noch auf einige weitere Jahre der Flaschenreife, wie das typischerweise bei einem klassischen Serralunga-Barolo der Fall ist. Ein Wein voller Energie und Intensität. SUPERIORE.DE
"Leuchtendes Rubin mit schimmerndem Kern. Tiefe Nase, würzig, edles Holz, feine Kirschen und Walderdbeeren, auch nach Brombeeren, sehr einladend. Am Gaumen saftig und sehr fruchtbetont, mit knackigem Verlauf und feinem Tannin, von mittlerem Gewicht, enorm hoher Trinkfluss." Falstaff
"Youthful mid ruby. Perfumed and inviting with earthy hints and concentrated fruit. Generous mouthful of cherry, which at the same time is very contained and with a good dose of acidity. Very fine, persistent tannins underneath clinging to the fruit. Finely balanced and nervy at the same time." Jancis Robinson
"Luigi Baudana is the historical brand name of this estate, managed by the Vajra winery. The wine is fermented and aged in big Slavonian oak casks. The first impression amazes on the nose for its freshness. Peppery spice, restrained fruits and pomegranate juice, without any oxidative touch. The fairly natural and refreshing acidity balances well-packed but austere tannins, and represents the character of this cru. It's assertive on the finish at present, but although it needs more bottle ageing, the texture is remarkable." Decanter
"A chewy, tannic wine with dark berry, walnut and some tar. Full-bodied and flavorful. Firm and intense yet fine-grained tannins. Give it two or three years to come together." James Suckling
"From a historic vineyard in Serralunga d'Alba, the Luigi Baudana 2017 Barolo Baudana takes an extra minute to open and ultimately reveals a consistent and compact package of aromas centered on dark fruit, rusty earth and crushed flowers. It's quite nice the way the wine holds its cards closer to its proverbial chest. It lets its guard down one little piece at a time. There is some sweetness, too, and the wine feels weighty and powerful. I'd definitely give it a few more years of cellar aging so that the wine finds time to focus and flesh out. Some 3,500 bottles were released." Robert Parker
"Rich and round, this lively red is packed with bright cherry pie, plum tart and earth flavors, showing flourishes of menthol and tobacco. The tannins are well-mannered, and a mineral note emerges on the lingering aftertaste." Wine Spectator
"The 2017 Barolo Baudana is such a gorgeous wine. It, too conveys the power of Serralunga, but with a bit less heft than is typically the case. Sweet dark cherry, iron, cedar, rose petal, mint and white pepper give the 2017 its effusive, inviting personality. This is such a tremendous showing." Vinous
"Balsamic aromas of camphor and cedar mingle with rose and leather on this full-boded, savory red. Structured and delicious, the juicy palate is still youthfully austere, delivering ripe Marasca cherry, crushed raspberry, baking spice and licorice framed in noble tannins before a black tea finish." Wine Enthusiast
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 42 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 31,35 g/l
- Gesamtsäure: 6,05 g/l
- Restzucker: 0,72 g/l
- Sulfit: 70 mg/l
- pH-Wert: 3,44
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2042+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372817 · 0,75 l · 85,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barolo “Cerretta” DOCG 2017
Tiefrot mit rubinroten Reflexen. In der Nase ätherisch-süße Aromen schwarzer Kirsche. Cerretta aus der gleichnamigen Einzellage präsentiert sich am Gaumen nochmals saftiger und straffer als der Baudana. Sein Charakter ist in der Gesamtriege aller Vajra-Barolo frischer und primärer, aber deutlich härter und mit zunächst jungen und trockenen Tanninen. Dieser dicht gepackte Barolo gewinnt mit zunehmender Belüftung an Süße und Komplexität. Er verlangt von seinem Besitzer ebenso wie die Abfüllungen Baudana und Bricco dell Viole nach mehrjähriger Geduld, die allerdings dann überschwänglich belohnt werden wird. Kein Wein für Anfänger, mit Verlaub. SUPERIORE.DE
"Überrascht im ersten Augenblick mit einer frischen Kräuternote um dann mit Frucht und Frische zu punkten, auch Veilchen sind dabei; kompakt, fleischig wie ein Carne Cruda-Gericht, jugendlich, knackig, kühle Ader, und mit reichlich Würze ausgestattet. Einer der frischesten und knackigsten Barolo von 2017 in der Verkostung." Weinwisser
"Youthful ruby. Minerally, smoky/earthy cherry nose with a hint of exotic spice and black tea leaves. Lots of concentration but at the moment more subdued than their 2017 Baudana. Gorgeous, supple fruit and rich, truly powerful tannins that are still a little demanding right now. Concentrated, austere and still closed, but with lots of potential." Jancis Robinson
"A first wave of aromas is focused on wild rose and crushed flowers. More robust tones of ripe cherry, rusty earth and dark spice follow in time. This edition of Cerretta is surprisingly delicate and fine, going against almost everything we know about robust fruit from Serralunga d'Alba and the powerful 2017 vintage." Robert Parker
"Classically ‘Serralunga’ in character, the 2017 is still backward. Aromas suggest tobacco, tea leaf, hazelnut and mossy undergrowth. A steely, irony structure grips the tight, angular palate. Tannins are concentrated - as is the acidity – becoming grainier as they relent. A rush of salted black liquorice, white blossoms and granite washes across the finish. Give this time. From two plots - one on the northern slope of the Cerretta hill where Sant'Agata fossil marls meet Diano d'Alba sandstone, and the other on the east which sits on pure Lequio formation." Decanter
"Forest floor, prune, leather and pipe tobacco aromas make their way to the forefront. Showing the heat of the vintage, it's full-bodied and concentrated, offering cherry marinated in spirits, licorice and the warmth of evident alcohol. Tightly knit, enveloping tannins provide firm, velvety support." Wine Enthusiast
"A dark, somber wine, the 2017 Barolo Cerretta shows the more potent, brooding side of Serralunga. Black cherry, gravel, smoke, cured meats, cloves and menthol add to an impression of virile intensity and pure power. Readers will have to be patient here, but there is certainly a ton to look forward to. This is another impressive showing from Baudana and the Vajra family." Vinous
"This is really perfumed and enticing, offering intense floral and citrus character with some cherry. It’s full-bodied, yet tight and very reserved, with a long, racy finish. Fantastic depth of fruit here. Outstanding purity, too. Better in 2025." James Suckling
"This red boasts a beautiful balance between its cherry, strawberry, floral, eucalyptus and mineral aromas and flavors. Supple and elegant, despite the resonant tannins and lively acidity that boost the lingering aftertaste, with fine length. Don’t think about pulling the cork for five years." Wine Spectator
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 42 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 15,00 % vol
- Gesamtextrakt: 30,85 g/l
- Gesamtsäure: 5,65 g/l
- Restzucker: 0,48 g/l
- Sulfit: 62 mg/l
- pH-Wert: 3,40
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2043+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372917 · 0,75 l · 85,33 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barolo “Bricco delle Viole” DOCG 2017
Bricco delle Viole ist ein fortschrittlicher und fruchtgetriebener Barolo aus Einzellage, der uns gut konturiert, aber keineswegs eckig oder sperrig entgegenkommt. Tiefrote Kirsch- und Pflaumennoten mit schönen Anklängen an klassische blumige Noten und etwas Rosenholz. Am Gaumen ist er sinnlich und einnehmend, sein offenes, fruchtig-klassisches Bouquet gibt ihm zudem eine köstliche Komponente, die ihn unwiderstehlich macht. SUPERIORE.DE
"Wirkt im Vergleich kühl und fordernd, dabei nicht mit offenherziger Frucht geizend, strahlt Tiefgründigkeit aus; zeigt viel Würze und Frucht, ist saftig und harmonisch, mit süßer Frucht, alles ist harmonisch und wirkt gediegen, samtig und trotzdem fordernd bis zum langen Abgang." Weinwisser
"Leuchtendes, intensives Rubinrot. Fein gezeichnete Nase nach reifen Himbeeren, edler Würze, Kardamom, ein Hauch Pflaumen, Grafit. Am Gaumen mit saftigem Eintritt, wirkt frisch und kompakt, mit zartem Druck und feiner Balance, spannt einen finessenreichen Bogen, im Finale anhaltend." Falstaff
"Transparent pillar-box red. Powerful nose of dried something. Cherries? Rose petals? Perhaps both. Super-fresh, despite the alcohol, with such great presence in the mouth. It's not nearly ready but it's clearly destined for great things. Sweet and chewy with a strong mineral undertow. Jewel-bright fruit. Real lift but more powerful than ethereal. Even slightly pungent with a whiff of cordite. Really refreshing health juice. Great stuff." Jancis Robinson
"This silky Barolo boasts aromas and flavors of rose, black currant, cherry, raspberry and iron, with a touch of earth, showing terrific purity and length. This is more about finesse than power, though the tannins are present and should allow this to age." Wine Spectator
"Aromas of ripe strawberries and flowers follow through to a full body with firm, chewy tannins that are silky and very polished. That palate is very clear and precise. Attractive, if chewy finish." James Suckling
"The 2017 Barolo Bricco delle Viole is classy and elegant to the core. Medium in body and wonderfully translucent, the 2017 captures all of the finesse of this site. Naturally, the 2017 also shows the ripeness of the year, but it retains its sublime sense of poise. The 2017 Bricco delle Viole is one of the clear stand outs of the year." Vinous
"The G.D. Vajra 2017 Barolo Bricco delle Viole is packed with medium dark cherry fruit and plum. The wine also shows a savory side, with spice, hazelnut cream, licorice and lightly fragrant potting soil. This vintage sits solid on the palate, wrapping thickly over the senses, thanks to its creamy, fruit-driven consistency and well-managed tannins. These vines are high in elevation, ranging from 400 to 480 meters in altitude. Those higher elevations are key to interpreting a vintage that saw heat such as this." Robert Parker
"Precise and pure, this opens with cherry, raspberry and cranberry, while nuances of fresh earth, wild herb and incense permeate. The palate is taut; its upfront tannins long, firm and powdery. Surprisingly sinewy and racy, it has a sour red cherry and brushwood finish." Decanter
"Aromas of underbrush, pine forest, woodland berries and cedar form the enticing nose. Full-bodied and savory, the structured palate delivers ripe Morello cherry, raspberry compote, star anise and cinnamon before closing on pipe tobacco notes. Tightly knit but refined tannins provide the backbone, while surprisingly fresh acidity for the hot vintage keeps it balanced." Wine Enthusiast
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 42 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 15,00 % vol
- Gesamtextrakt: 30,25 g/l
- Gesamtsäure: 5,58 g/l
- Restzucker: 0,72 g/l
- Sulfit: 65 mg/l
- pH-Wert: 3,35
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2044+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372117 · 0,75 l · 90,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand9 Stück verfügbar
Barolo Ravera DOCG 2018
G.D. Vajras Ravera (dessen Lage sich über die Gemeinden Novello und Barolo erstreckt) ist stets der kantigste, kraftvollste und vertikalste ihrer Kollektion. Er stammt von Böden mit Lehm und Sandstein auf 320 bis 340 Metern über dem Meeresspiegel. Das ist der ideale Ort für Weine, die sowohl Kraft als auch Eleganz zeigen. Die Tannine sind süß, aber jede einzelne Faser des Rückgrats ist dicht und fest. Rote und violette Früchte mit Lakritze, Teer und weißem Trüffel sind hier fein säuberlich verpackt und offenbaren sich erst allmählich, aber dann mit schöner Präzision und Geradlinigkeit. Im Finale dann ein wunderschön langer Nachhall, großartig! SUPERIORE.DE
"Leuchtendes, strahlendes Rubinrot mit aufhellendem Rand. In der Nase ausdrucksstark, nach Waldbeeren, Holunderbeeren, auch blumig, dann Eukalyptus, dazu edle Würze, nach Schwarztee im Finale. Am Gaumen kompakt, saftig, mit dichtem Tannin, kommt in mehreren Schichten, energiegeladen, im Finale salzig." Falstaff
"Lustrous mid ruby. Subtle, fragrant and concentrated and with fantastic depth and earthy minerally notes. Cherry and raspberry fruit with a hint of damson. Richly tannic adding chew to the juicy elegant fruit. On the finish, quite a bit of tannins that still need to integrate into the very long fruit finish. Compact and pithy." Jancis Robinson
"High-toned vanilla notes tie in with blue fruit purity. Rich and weighty with layers of fresh strawberries, raspberries, dried tobaccos, leather and earthy notes on the palate." Decanter
"Rich, ripe mixed berries and perfumed bark on the nose. Medium-to full-bodied with some lightly firm tannin giving support to the fruit. Has a promising core. Give it a while to broaden out." James Suckling
"The 2018 Barolo Ravera is a powerful, tightly wound wine. Gravel, smoke, cured meats, spice, leather, tobacco and menthol emerge, but only with quite a bit of reticence. This deceptively mid-weight Barolo has a good bit of brawn." Vinous
"Seamlessly stitched together, the G.D. Vajra 2018 Barolo Ravera reveals tight layering and smooth texture. Fruit comes from an amphitheater of vines with Tortoniana epoch sandstone clay that is typical of parts of Barolo and Novello. What stands out here is the mineral character of the wine. It frames a dark core of plum, dark cherry and soft spice." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 42 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 31,15 g/l
- Gesamtsäure: 6,05 g/l
- Restzucker: 0,65 g/l
- Sulfit: 68 mg/l
- pH-Wert: 3,38
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2045+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372318 · 0,75 l · 92,00 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barolo “Baudana” DOCG 2018
Barolo Baudana 2018 stürmt das Glas mit viel Energie und Intensität. Schwarze Kirschfrucht, Rauch, Wildkräuter, Süßholz und Teer bilden eine überzeugende Kulisse aus Aromen, Geschmacksnuancen und Texturen, während sich dieser schillernde, kraftstrotzende Barolo im Glas öffnet. Das intensive Finale wird von feinen Rosenblüten, Lavendel und einer feinen mineralisch-salzigen Ader begleitet. Sein stabiles Tanningerüst wartet noch auf einige weitere Jahre der Flaschenreife, wie das typischerweise bei einem klassischen Serralunga-Barolo der Fall ist. SUPERIORE.DE
"Beautifully open-knit, minerally red-fruit nose. Notes of strawberries and raspberries. Succulent fruit palate with long chewy tannins. Closes up on the finish. Elegant constitution. Long and youthful. Promising." Jancis Robinson
"Ripe, musty fruit on the nose and palate. Medium-bodied with fine, firm tannins and good drive on the finish." James Suckling
"The Luigi Baudana 2018 Barolo Baudana is a full and generous wine, somewhat surprisingly so considering the understated personality of this vintage. That volume makes this bottle stand out in a crowd of 2018 releases. Dark cherry, plum, spice, rust and crushed flowers make for a soft and readily accessible wine." Robert Parker
"The 2018 Barolo Baudana offers lovely creaminess and depth in the mid-weight style of the year. Sweet red cherry, blood orange, plum, pomegranate and sweet floral notes all meld together in this racy, inviting Barolo. There's lovely depth and texture throughout. The Baudana is the most forward and immediate of the Baudana Barolos." Vinous
"Rich, exuding cherry, raspberry, plum and floral notes, with iron, tobacco and tar accents lending complexity. Shows terrific balance and depth, with a tightly wound structure that bodes well for future development." Wine Spectator
"Managed since 2009 by the Vajra family, Luigi Baudana's Baudana is fermented in oak then aged in large casks for 32 months. Open-knit with a stunning intensity of pot pourri, wild strawberry, camphor in depth and sweet violet, its graceful style continues on the palate with refined silky tannins - firm and slightly dusty - refreshing acidity and a slightly warming finish. The finish is austere yet full of liquorice elegance, and the woven integration it exhibits will keep this strong for decades. A major success for a vintage of often leaner wines." Decanter
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 42 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 31,15 g/l
- Gesamtsäure: 6,05 g/l
- Restzucker: 0,72 g/l
- Sulfit: 70 mg/l
- pH-Wert: 3,44
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2044+
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372818 · 0,75 l · 98,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar
Barolo “Cerretta” DOCG 2018
Cerretto ist ein fruchtbetonter Wein von viriler, explosiver Kraft, der unter anderem zeigt, wie unterschiedlich die Weine von Serralunga sein können. Schwarze Kirsche, Pflaume, Salbei, Menthol und Lakritze treffen den Gaumen in einem festen, tanninhaltigen Barolo, der zwar etwas Geduld erfordern wird, aber sich heute schon mit bemerkenswerter Frische, Reinheit und Nuancierung präsentiert. Cerretta ist die Verkörperung von Reichtum und Struktur des Serralunga. SUPERIORE.DE
"Just mid ruby with the beginning of orange tinges. Still quite tight and a little closed on the nose with an undertow of soft, perfumed red fruit. Youthful, elegant and juicy red fruit with a firm layer of chewy, lip-smacking tannins that add fireworks to the long finish. Super-elegant and at the same time very structured." Jancis Robinson
"Bright red fruit and a nut-cream note on the nose. Medium-bodied with very fine, firm tannins and a long, intense finish. Solid and focused." James Suckling
"The 2018 Barolo Cerretta is a potent, searing wine, its mid-weight structure notwithstanding. Scorching tannins wrap around a core of dark red/black fruit, gravel, smoke, crushed rocks, menthol, licorice and game. The 2018 is going to need a number of years to come around and for those formidable tannins to soften." Vinous
"The 2018 Barolo Cerretta offers good focus with a sharp and linear style that gives way to forest berry, wild rose, rusty nail and crushed stone. The wine is extremely direct, and that's what sets it apart. In that sense, this wine is faithful to the characteristics of Serralunga d'Alba. The soils of Cerretta see a layer of white marl on the surface and red clay further down; that's where those rusty sensations must come from." Robert Parker
mehr erfahren- Rebsorte: 100% Nebbiolo
- Anbau: naturnah
- Ausbau: 42 Monate großes Eichenfass
- Vegan: ja
- Filtration: ja
- Alkoholgehalt: 14,50 % vol
- Gesamtextrakt: 30,35 g/l
- Gesamtsäure: 5,79 g/l
- Restzucker: 0,55 g/l
- Sulfit: 65 mg/l
- pH-Wert: 3,42
- Verschluss: Naturkorken
- Trinktemperatur: 18-20 °C
- Lagerpotenzial: 2045
- Allergene: enthält Sulfite
klimatisiert gelagert05372918 · 0,75 l · 98,67 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

Die edlen Tropfen von G.D. Vajra sind mit ihrer Eleganz und Schönheit eine Referenz für einen weltberühmten königlichen Wein. Die bereits seit den 1970er Jahren bestehende Kellerei liegt in Vergne, dem am höchsten gelegenen Dorf des westlichen Barolo-Gebiets. Dort werden vorrangig die Sorten Nebbiolo, Dolcetto und Barbera, aber auch die früher wichtige Freisa und sogar weiße Riesling-Trauben unter strenger Berücksichtigung ethischer Grundwerte angebaut. Die Initialen des Weinguts G.D. Vajra stehen für Giuseppe Domenico, Aldo Vajras Vater, der im Jahr 1972 die Gründungspapiere des Weinguts unterzeichnet hat, da Aldo selbst noch minderjährig war. Seine Ehefrau Milena ist in den 1980er Jahren dazu gekommen und zusammen gelangte es ihnen, den anfangs kleinen Betrieb mit den heutigen Spitzenlagen Bricco delle Viole, Coste di Vergne, Fossati und La Volta bei der Barolo-Produktion schließlich zu Weltruhm zu führen. Inzwischen sind Aldos Kinder Giuseppe, Francesca und Isidoro mit den Arbeiten im Unternehmen betraut.
Die Trauben von G.D. Vajra werden schon immer naturnah angebaut. Da sie erst spät zur Reife gelangen, sind die im Gut entstehenden authentischen, charakterstarken und facettenreichen Weine von einer kühlen Eleganz. Ihre aromatische Finesse wird in wunderschönen modernen und funktional gestalteten Kellerräumen mit einer lebendigen, aber wohlproportionierten Säure ins Gleichgewicht gebracht. Die Weine sind traditionell durch eine längere Mazeration geprägt und werden überwiegend in slowenischen Fässern ausgebaut. In diesem piemontesischen Winzerbetrieb werden Werte wie Ganzheitlichkeit und Harmonie großgeschrieben.
Im Jahre 2009 hat die bescheidene, sehr gastfreundliche und nichts dem Zufall überlassende Familie Vajra ihr schon von je her sehr hochwertiges Weinbergportfolio mit der Übernahme des Betriebs Baudana in Serralunga d'Alba nochmals aufgewertet. Dort gedeihen im Herzen des Barolo-Gebiets in den Top-Lagen Baudana und Cerretta zwei Gewächse erster Güte.
Dass die im Weingut G.D. Vajra mit großem persönlichen Einsatz produzierten Tropfen - allen voran der Bricco delle Viole - erstklassig sind, wird auch immer wieder durch Bewertungen in Weinführern wie Gambero Rosso, Robert Parker, Antonio Galloni oder auch im Veronelli-Guide bestätigt. SUPERIORE.DE
"Es ist ein wahrer Vergnügungspark an Sorten und Gebieten, den Aldo und Milena Vajra in den Jahren aufgebaut haben. Nur wenigen Betrieben im Langa-Gebiet ist es gelungen, erfolgreich mit hier nicht so üblichen Weinarten wie Riesling Renano, Pinot Nero, Freisa selbst zu experimentieren und dabei eine bewundernswerte stilistische Kohärenz für die großen Klassiker beizubehalten. (...) Mit dem Zukauf des Betriebs Luigi Baudana sind nun auch die Parzellen Baudana und Cerretta di Serralunga Teil des Familienbetriebes." Gambero Rosso 2015
Fakten
- Gründung: 1972
- Eigentümer: Milena und Aldo Vajra
- Jahresproduktion: ca. 350.000 Flaschen
- Rebfläche: ca. 60 Hektar
- Naturnaher Anbau