• Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Caparzo ist eines von zwei Anwesen in Montalcino (das andere heißt übrigens Altesino), das der überaus charmanten Elisabetta Gnudi Angelini gehört. Caparzos 2016er Brunello di Montalcino ist eine sehr klassische Interpretation, die den perfekten Stoff ohne ablenkenden Schnickschnack liefert. Der Wein öffnet sich mit Aromen von roten und violetten Früchten, im Hintergrund zeigen sich getrocknete Kräuter, Blumenerde, Zedernholz und leichte Gewürze. Die Früchte stammen aus einer Lage mit schwereren Lehmböden, man bekommt hier einen guten Eindruck von dieser zusätzlichen Dichte und Reichhaltigkeit. Der vom Klimaverlauf einfach perfekte Jahrgang 2016 bietet alles, was man in einem vorbildlichen und großzügigen Brunello sucht. Das ist Genuss pur, der Stil der Weine macht einfach Lust auf mehr ... SUPERIORE.DE

      "Dunkelleuchtendes Rubinrot. In der Nase leicht blumig, nach Veilchen, dann zitrusbetont auf Orangen und Zitronen, entwickelt sich allerdings im Glas und öffnet sich nach etwas Zeit auf rotbeerigen Nuancen gepaart mit edler Würze. Zeigt sich am Gaumen mit feinem Schliff, eleganter Preiselbeerfrucht, hat viele Schichten und tollen Druck, wirkt sehr ausgewogen, im Nachhall packendes Tannin." Falstaff

      "Prior to acquiring the Altesino estate, Elisabetta Gnudi Angelini purchased Caparzo in 1998. The property includes 28 hectares designated for Brunello and this estate bottling amalgamates vineyards from four distinct areas with different exposures and soils. The 2016 is charming with a delicate lightness and lively brightness. Violet, rosemary and liquorice aromas lead to cool mint and brambly notes on the palate. Easy flowing and seamless with smooth tannins and a dusty cherry finish." Decanter

      "The 2016 Brunello di Montalcino shows mineral-laced black cherries with earth tones and hints of tanned leather. It’s soft in texture with a polished display of ripe berries and savory spice, as zesty acids create a juicy expression while slow-mounting tannins collect upon the senses. This turns dry and structured toward the finale, yet with the balance for a long and steady evolution in the cellar. This is really very nice." Vinous

      "Plum, ripe-berry and floral aromas with hints of sandalwood and fresh mushrooms. It’s full-bodied with firm, ripe tannins and a fresh, crushed-stone finish. A little timid now." James Suckling

      "Ripe, sweet cherry and raspberry fruit are accented by floral, mineral and wild herbs in this alluring red. A backbone of dense, dusty tannins provides support, and the ripe fruit returns on the savory finish. Excellent length." Wine Spectator

      • Vinous:93 Punkte
      • Wine Spectator :96 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Decanter :93 Punkte
      • Falstaff:92 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 24 Monate Allier-Fass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,95 g/l
      • Gesamtsäure: 5,55 g/l
      • Restzucker: 0,98 g/l
      • Sulfit: 88 mg/l
      • ph-Wert: 3,41
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      29422216 · 0,75 l · 38,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      28,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016 (BIO)

      Brunello di Montalcino DOCG 2016 (BIO)

      Die 2016er Ausgabe von Col d'Orcias Brunello di Montalcino begeistert schon optisch durch ihre brillante rubinrote Farbe im Glas und betört die Nase mit einem Füllhorn zerdrückter schwarzer Kirschen mit einem Hauch brauner Gewürze und Salbei - finessenreich ergänzt durch Noten von weißem Rauch, Zedernholz und getrockneten Rosen. Im Trunk kommt er verführerisch und geschmeidig daher; süße rote Früchte werden von einer frischen und lebhaften Säure und pikanter Würze kontrastiert, und seine fein gewirkten Tannine steigen langsam zum Ende hin an. Der Abgang ist lang, strukturiert und sehr ausgewogen mit einem Nachhall herber Waldbeeren, einem Hauch roter Lakritze und hübschen Blüten. Er ist bereits heute ein wunderschöner Wein, doch der geduldige Kenner gibt ihm aber noch einige Jahre im Keller. SUPERIORE.DE

      "Edel leuchtendes Rubinrot. In der Nase nach frischen Himbeeren und frischen Kirschen, dann leicht nach Minze und Salbei, gepaart mit edlem Würze-Nachhall. Am Gaumen saftig und klar, öffnet sich auf frischer Frucht mit stützendem Tannin, lebendig und geschliffen, noch jung, trinkt sich sehr gut." Falstaff

      "A very polished, refined red with berry and flower aromas, as well as hints of citrus and rose petals. Medium to full body, fine tannins and a juicy finish. Lovely polish. Give it a year or two to come around, but already very pretty." James Suckling

      "This shows dark fruit and spice, while there's an extra layer of leather or cigar ash at the back. This wine is made with organic fruit. It displays a mid-weight mouthfeel with tight tannins and lively acidity, the kind that will cut through your favorite steak dinner." Robert Parker

      "Underbrush, wild-berry, pipe-tobacco and violet aromas lead the nose. On the full-bodied palate, taut tannins support black cherry, licorice and ground clove." Wine Enthusiast

      "This starts off as its usual youthfully reductive self, but with plenty of air it displays appealing perfumes of iris, violet and plum. Midweight and elegant, it seems to defy the generous warmth of the estate’s southwestern site. Nevertheless, layers of dark fruit wrap around the tight, flinty core while dry, powdery tannins give ample support. The finish lingers with spice and garrigue. I suspect this will age slowly and handsomely." Decanter

      "An earthy, meaty version, sporting black cherry, plum, raw beef, iron and bouillon aromas and flavors. The fruit element intensifies on the palate, playing out on a long finish that is balanced and fresh, showing dusty tannins." Wine Spectator

      "Dusty earth gives way to dried roses, incense, hints of cedar, sage, currants and black cherries in a display that makes the 2016 Col d'Orcia Brunello di Montalcino a very special experience. It’s nuanced and perfumed from start to finish, boasting silky textures contrasted by tart berries and minerals, but with sweet tannins that frame the expression perfectly. Its inner sweetness is balanced by bright acids, creating an almost-juicy sensation, right up until the moment you realize that your palate is aching with youthful tension. There’s so much going on and much more to come, making me wonder what the Poggio al Vento might offer in the 2016 vintage. For now, that doesn’t even matter, because the 2015 Col d'Orcia impresses on nearly every level." Vinous

      • Robert Parker:93 Punkte
      • Vinous:95 Punkte
      • Wine Spectator :94 Punkte
      • James Suckling:93 Punkte
      • Wine Enthusiast:93 Punkte
      • Decanter :93 Punkte
      • Falstaff:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 36 Monate Eichenfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,55 g/l
      • Gesamtsäure: 5,58 g/l
      • Restzucker: 1,25 g/l
      • Sulfit: 87 mg/l
      • ph-Wert: 3,49
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2037+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
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      klimatisiert gelagert

      09132116 · 0,75 l · 39,60 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      29,70 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Camiglianos Brunello di Montalcino 2016 zeigt eine beeindruckende Balance und Integrität. Er kontrastiert die delikate Süße der Frucht sehr schön mit den ätherischen und lakritzartigen Aromen, die einfach automatisch zum Sangiovese kommen, wenn er an der Südseite der spektakulären Appellation Montalcino angebaut wird. Am Gaumen überzeugt er mit seiner ausgewogenen Intensität und perfekt integrierten Tanninen. Im harmonischen, weichen Abgang überraschen dann spielerische Noten warmer Kirschsüße, die quasi den footprint der Camigliano-Weinidentität darstellt, ergänzend dann eine feine mineralische Ader. Das ist ein hochanständiger Wein von Camigliano aus einem wunderbaren Jahrgang, in dem das Weingut die Stärken der Natur vollends ausspielen kann. SUPERIORE.DE

      "Leuchtendes Rubinrot mit funkelndem Kern. In der Nase nach frischer Himbeere, Walderdbeeren, einem Hauch Orangenblüte, im Nachhall nach Erdbeermarmelade. Am Gaumen leicht salzig, spannt sich elegant auf, mit gutem Trinkfluss, im Nachhall leicht malzig." Falstaff

      "Licorice, eucalyptus, moist underbrush and crushed mint aromas take center stage along with whiffs of toasted walnut. The licorice note follows through to the solid palate along with dried cherry, roasted mushroom and coffee bean before finishing on a saline note." Wine Enthusiast

      "Black currant, raspberry and boysenberry flavors are shaded by woodsy, wild herb, menthol and graphite notes in this distinctive red. Expressive, if not the harmony of its peers, shows some fierce tannins flexing their muscles on the chewy, astringent finish." Wine Spectator

      "The Camigliano 2016 Brunello di Montalcino offers a more robust bouquet compared to its peers, with its dark and saturated fruit. One thing Camigliano has going for it is that it always delivers the characteristics of its environment. In this case, the vines are located in a warm, sun-drenched corner of Tuscany, and the warm ripeness of the fruit is a testament of place. You also get aromas of scorched earth, grilled porcino mushroom and a touch of burnt rubber or summer asphalt." Robert Parker

      • Robert Parker:93 Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • Wine Enthusiast:91 Punkte
      • Falstaff:92 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 24 Monate Eichenfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,74 g/l
      • Gesamtsäure: 5,85 g/l
      • Restzucker: 0,65 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,52
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09452216 · 0,75 l · 39,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      29,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Wunderschöner und sehr ausgewogener Roter aus den drei historischen Hauptbereichen Montalcinos, die aufgrund ihrer unterschiedlichen Hang- und Höhenlagen verschiedene geoklimatische Eigenschaften mitbringen - und somit für eine einzigartige Balance zwischen Frische und Struktur, Körper und Eleganz sorgen.

      Rubinrot mit granatroten Reflexen, öffnet sich sofort mit einer reichen, komplexen Nase. Zunächst dunkle Kirsche, Chinotto-Orange und Veilchen. Dann öffnet er sich zu breiteren, komplexeren Noten von Heidelbeeren, Vanille, Tabak, Zimt und Schokolade mit einem subtilen Menthol-Finish. Dieser saftige 2016er Brunello di Montalcino bietet viel Energie und Helligkeit, die durch die Kirschfrucht und Waldbeeraromen in seinem Kern übertragen wird. Die Primärfrucht ist umgeben von Würze, gegrillten Kräutern und Blumenerde. Die natürliche Komplexität, Reinheit und Tiefe der Sangiovese-Traube kommt in diesem Traumjahrgang und besonders in diesem Brunello besonders gut zur Geltung. SUPERIORE.DE

      "Leuchtendes, edles Rubinrot mit strahlendem Kern. Offenherzige und einladende Nase, leicht fleischig, mit Nuancen von reifen Sauerkirschen, Pfeffer und Himbeeren, im Nachhall nach Hagebutten. Zeigt sich am Gaumen sehr geschliffen und ausgewogen, mit engmaschigem Tannin, öffnet sich toll während des Verlaufs, leicht salziges Finish." Falstaff

      "Bricky ruby. Senescent fruit sweetness, lovely ripe cherry and undergrowth. Some apparent oak sweetness on the palate too but even so there is a delicacy here, perhaps because the tannins are so fine and relatively light. Elegant, dry, delicate, long, even juicy." Jancis Robinson

      "There’s something savory and slightly rustic about the 2016 Brunello di Montalcino that I find quite attractive. Baked black cherries, balsamic spice and hints of animal musk form up to create a beguiling display. The textures are silky-smooth, with cooling acids and salty minerals lifting the expression while giving way to tart red fruits. Tannins mount, slowly drying out the senses yet there’s still plenty of pleasure to be found here today, as the 2016 comes across as both youthfully structured but also spicy and fresh. This is a blend of Val di Suga’s vineyards throughout Montalcino." Vinous

      "Dusty notes with crushed gravel and dried tea leaves are a prelude to aromas of fresh button mushrooms and hints of fennel. Savory mushrooms and olives, followed by firm, fine-grained tannins. Structured and full-bodied." James Suckling

      • Vinous:92 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Falstaff:92 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 36 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,50 g/l
      • Gesamtsäure: 6,10 g/l
      • Restzucker: 0,60 g/l
      • Sulfit: 26 mg/l
      • ph-Wert: 3,41
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2037+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09052116 · 0,75 l · 39,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      29,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2015 (BIO)

      Brunello di Montalcino DOCG 2015 (BIO)

      Leuchtend Rot mit rubinroten Reflexen. Aroma von Rosenblättern, kleinen roten Beeren, etwas Minze. Am Gaumen klar, schöne und vielschichte Primärfrucht, die Tannine geschmeidig und elegant. Ein mittelgewichtiger, aber deshalb überhaupt nicht weniger attraktiver Brunello mit einer Frische und Gesamtbalance, die ihn im hervorragenden Jahr 2015 zu einem bemerkenswerten, eigenständigen Teil der Favoritenriege macht! SUPERIORE.DE

      "Funkelndes, intensives Rubingranat. Eröffnet in der Nase mit Noten nach Preisel- und Gojibeeren, etwas Safran, saftige Kirsche. Herzhaftes, zupackendes Tannin am Gaumen, griffig, zeigt betont erdige Noten, wirkt noch sehr jung." Falstaff

      "Tasted blind. Lustrous mid ruby. Quite closed and a little savoury on the nose. Supple and gentle fruit on the palate and still a little shy. Finely sculpted tannins on the finish." Jancis Robinson

      "Deep red. Forward aromas of tobacco, sweet spices and ripe red cherry on the very inviting nose. Supple, with graceful and polished red fruit and herb flavors that are nicely creamy but lively on the long, expressive finish." Vinous

      "The Col d'Orcia 2015 Brunello di Montalcino (made with organic fruit) has a very distinctive aromatic profile with subtle hints of rusty iron and moist potting soil. However, this wine also shows an impressive evolution in the glass with those earthy and sanguine notes lifting to reveal sweet oak tones of vanilla and baking spice that remain pronounced in a second underlayer. To me, Col d'Orcia's wines are almost always characterized by a medicinal or balsamic element, and the primary fruit is downplayed as a result. This vintage puts on a good show with wild berry, blackcurrant and dried blackberry. That said, this wine is more ethereal and spicy than it is fruity per se." Robert Parker

      "A full, very layered young Brunello with cherry, floral and light toffee and cedar character. It’s very layered and fine-tannined. Lively acidity and focus. Really attractive dried citrus at the end. From organically grown grapes. Give this two or three years to soften. Try after 2022 and onwards." James Suckling

      "This combines the best characteristics of Sangiovese, with cherry and strawberry fruit, earth, leather and iron notes and balsamic elements of wild thyme, rosemary and Mediterranean scrub. Shows a bit of heat on the finish, yet remains fresh and long. Best from 2023 through 2042." Wine Spectator

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Veronelli :92 Punkte
      • Robert Parker:93 Punkte
      • Vinous:92+ Punkte
      • Wine Spectator :94 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Falstaff:92 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 36 Monate Eichenfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,85 g/l
      • Gesamtsäure: 5,35 g/l
      • Restzucker: 1,36 g/l
      • Sulfit: 90 mg/l
      • ph-Wert: 3,51
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
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      klimatisiert gelagert

      09132115 · 0,75 l · 41,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand9 Stück verfügbar

      30,90 €
    • Brunello di Montalcino "Ugolforte" DOCG 2016

      Brunello di Montalcino “Ugolforte” DOCG 2016

      Die 2016er Ausgabe des Ugolforte ist ein wunderschönes Ebenbild dieses Jahrgangs. Unverfälscht, rassig, dynamisch und sehr präzise schreitet dieser Brunello voran. Im Bouquet deutlich nach reifer Kirsche, Tabak und etwas feuchter Erde. Am Gaumen zuerst das pure Sangiovese-Gefühl: schöne kleine rote Beeren, Wildkirsche, lebhafte Säure. Danach ein undurchdringliches Geflecht roter und schwarzer Früchte, die zusammen mit einem feinen Netz aus Tanninen und Mineralien mehr und mehr von sich preisgeben. Komprimiert und mit jedem Schluck offener und präsenter stellen sich die schön gefächerten Geschmackskomponenten dar, bis sie dann mit einem Hauch von Lakritze in einen aristokratisch langen und frischen Abgang münden. SUPERIORE.DE

      "Sattes, leuchtendes Rubinrot. In der Nase schüchtern, gibt von allem etwas aber nicht zu viel Preis. Am Gaumen kompakt und geschliffen, engmaschiges Tannin, öffnet sich auf klarer, salziger Frucht, druckvoll und lange." Falstaff

      "Blue-flower, star anise, coffee- bean and crushed mint aromas take shape in the glass. On the austere, linear palate, taut, close-grained tannins accompany sour cherry, blood orange and licorice while firm acidity keeps it light on its feet." Wine Enthusiast

      "Just after the 2016 harvest, the ColleMassari Group’s Claudio Tipa purchased the San Giorgio property and immediately started the conversion to organic viticulture. Ageing has also been adjusted - this no longer sees any new barriques and instead matures entirely in 30hL Slavonian oak casks. It shows wonderful restraint with subtle scents of lavender, lilac and mint blossom. Black cherry and earth appear on the palate, which is firm and admirably uncompromising in its constitution. A robust and concentrated yet buoyant Brunello." Decanter

      "This red is fresh, with pure black cherry fruit accented by licorice, earth, tobacco and spice notes. Firmly structured yet more sleek than dense, thanks to a brisk acidity, the lingering tannins are offset by an echo of ripe fruit." Wine Spectator

      "The 2016 Brunello di Montalcino Ugolforte is a dark beauty, impressing with its youthful poise but also its potential. Mint leaf and a dusting of cedar give way to crushed stone, wild strawberry and hints of flowery undergrowth. There are depths of velvety textures and polished red/black fruits, which create a sense of elegance; yet you can feel that there are layers here which are currently unseen. A complex web of fine tannins and minerals penetrate deeply, just as brisk acids and remnants of tart woodland berries fight to remain prevalent; yet all that remains is a hint of licorice. Wow." Vinous

      "This is a full-bodied red with ripe blackberry, smoked-meat and burnt-orange notes. Strong tannins with a lots of chewiness. Quite tight on the finish. But there is pureness and beauty to this. More opulent than the 2015." James Suckling

      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :94 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Wine Enthusiast:92 Punkte
      • Decanter :94 Punkte
      • Falstaff:94 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 30 Monate Eichenfass
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,25 g/l
      • Gesamtsäure: 5,90 g/l
      • Restzucker: 1,25 g/l
      • Sulfit: 88 mg/l
      • ph-Wert: 3,48
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2043+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      29642216 · 0,75 l · 49,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      36,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016 (BIO)

      Brunello di Montalcino DOCG 2016 (BIO)

      Als wir zu Beginn der 2000er Jahre durch Zufall dieses Weingut fanden, beeindruckte uns auf den ersten Blick die Bescheidenheit und der Purismus der Winzerfamilie Biliorsi. Das ist bis heute so, hier bleibt man sich und seiner Philosophie treu und bringt in guten Jahren gerade mal 10.000 Flaschen eines "etwas anderen" Brunello in den Keller. So auch 2016 - und das Ergebnis ist wie immer typisch und keineswegs auf plumpe Anbiederung aus. Tief dunkles Rubinrot, im Bouquet kleine schwarze Beeren, Zedernholz, Waldboden und ein fein-nussiges Röstaroma. Am Gaumen dann vielschichtig und kraftvoll, mit erdig-rustikalen Nuancen und einer komplexen Mischung aus dunkler Frucht, Edelhölzern, einer feinen Pflaumennote und etwas Schokolade. Sehr intensiv, impulsiv und lang und so gar nichts für Liebhaber polierter Einheitsweine. SUPERIORE.DE

      "The Fornacina 2016 Brunello di Montalcino opens to a darkly saturated appearance and toasted aromas of roasted nut backed by dark blackberry fruit. Made with organic fruit, this Brunello is fermented in stainless steel and aged in large oak casks in a traditional and straightforward manner. Production in this vintage is 10,000 bottles. There is lot of intensity here, and the wine draws its power not only from the fruit, but also in large part from the oak aging. Indeed, its fruit-driven aromas share equal billing with campfire ash and smoked cedar or mahogany." Robert Parker

      "This is a ripe and full red with complex aromas of cedar, cloves, tobacco and dried mushrooms. Distinct, earthy quality underneath ripe plums and licorice. Layers of chocolatey tannins. Black truffles, too." James Suckling

      • Robert Parker:93 Punkte
      • James Suckling:96 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,25 g/l
      • Gesamtsäure: 5,45 g/l
      • Restzucker: 0,76 g/l
      • Sulfit: 87 mg/l
      • ph-Wert: 3,47
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-006
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      klimatisiert gelagert

      09542116 · 0,75 l · 49,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      36,90 €
    • Brunello di Montalcino "Pelagrilli" DOCG 2013

      Brunello di Montalcino “Pelagrilli” DOCG 2013

      Aromen von dunkler Kirsche, Pflaume, Rauch und Gewürzen, üppig, reich und strukturiert am Gaumen: Pelagrilli zeigt jedes Jahr seine beachtliche Persönlichkeit. SUPERIORE.DE

      "Leuchtendes, sattes Rubinrot. Sehr satte und würzige Nase, präsente Holzwürze mit reifen Beeren. Nach etwas Luft auch leicht nach verbranntem Gummi,vielschichtig. Herzhaft mit viel reifer Frucht und süßem, geschliffenem Holztannin, öffnet sich samtig am Gaumen und endet harmonisch und lange." Falstaff

      "Siro Pacenti's 2013 Brunello di Montalcino Pelagrilli offers a terrific package of intensity, freshness, firmness and complexity. It delivers generously on all fronts. The bouquet peels back to reveal wild cherry, rose hip, dried herb and toasted almond. The fruit tastes less ripe here (compared to wines from the southern parts of the appellation), and you do feel that acidic pinch on the close. This wine should flesh out and grow in volume with a few more years of bottle aging." Robert Parker

      "A seriously floral Brunello that combines rose petals and raspberry essence with more intense dried strawberries, chocolate shavings, herbs and cedar. The palate doesn't hold back but is still extremely well balanced and refined with tight, grainy tannins and a long, succulent finish." James Suckling

      "Concentrated and quite deep ruby! A nose packed with cherry. Generous mouthful of fruit and richly tannic too. Rustic, long and direct." Jancis Robinson

      "Underbrush, menthol, star anise and plum aromas mingle with a whiff of exotic spice. The aromas carry over to the austere, firmly structured palate along with espresso, toasted oak, sour cherry and licorice. It's still tight and primary, with firm acidity and youthfully bracing close-grained tannins that grip the finish." Wine Enthusiast

      "Bright red. Spicy dark berries, flint and brown spices on the aromatic nose. Supple and broad but youthfully reticent; intriguing suggestions of spice and orange peel complement the flinty red cherry and dark berry flavors. Finishes with substantial but polished tannins. This really needs some time to expand in the bottle." Ian d’Agata (vinous.com)

      "The rich plum, cherry, leather and graphite aromas and flavors are matched by dense, mouthcoating tannins in this intense red. Balanced and long, with hints of menthol and earth. If you like beefy reds, this is for you." Wine Spectator

      • Robert Parker:92 Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • James Suckling:96 Punkte
      • Wine Enthusiast:91 Punkte
      • Falstaff:93 Punkte
      • Jancis Robinson:16 Punkte
      • Vinous:91 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 32,20 g/l
      • Gesamtsäure: 5,40 g/l
      • ph-Wert: 3,50
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2035+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09662613 · 0,75 l · 49,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      36,90 €
    • Brunello di Montalcino "Pelagrilli" DOCG 2014

      Brunello di Montalcino “Pelagrilli” DOCG 2014

      Mit Aromen von dunkler Kirsche, Pflaume, Rauch und Gewürzen, üppig, reich und strukturiert am Gaumen, zeigt der nur in Kleinstmenge produzierte Jahrgang 2014 seine beachtliche Persönlichkeit. SUPERIORE.DE

      "Noten von Kirschen, Macchia, auch Pfeffer- und Ledernoten; stattlicher Bau mit robusten Gerbstoffen, der Ausklang harmonisch, voller Saft und Kraft und grosser Länge. Auch 2014 eine hervorragend gefertigte und überaus komplexe Annata von Giancarlo Pacenti." Vinum

      "Leuchtendes, sattes Rubin-Granat. Klare und einprägsame Nase, duftet intensiv nach reifen Zwetschken und dunklen Kirschen, etwas Macchiakräuter im Hintergrund. Zeigt am Gaumen viel saftige, reife Frucht, nach Brombeeren und Himbeeren, ansprechende Dichte, entfaltet sich mit feinmaschigem Tannin, im Finale fester Druck." Falstaff

      "This red shows complexity and depth to the plum, cherry, almond, graphite and tobacco flavors. Offers good grip and fine balance overall. Firms up on the finish, but lingers nicely." Wine Spectator

      "The 2014 Brunello di Montalcino Pelagrilli is a mid-weight effort with a bouquet that spans a wide breadth with dark fruit notes followed by spice, tobacco and camphor ash. Those aromas are layered and pleasantly complex. The house style always prizes precision, fruit ripeness and well-managed tannins. All of those qualities apply here." Robert Parker

      "Underbrush, camphor, tobacco and oak aromas mingle with wild berry. On the linear full-bodied palate, fine-grained polished tannins and bright acidity support Marasca cherry, raspberry, baking spice and espresso." Wine Enthusiast

      "Vivid ruby-red. Clean fresh notes of redcurrant, balsamic oils, flint and violet on the nose and in the mouth. Vibrant and juicy, with a very lithe mouthfeel, excellent clarity and cut and a long finish." Vinous

      "Very pretty black-cherry and fresh-mushroom character on the nose. Medium-bodied with integrated, polished and chewy tannins. Flavorful finish." James Suckling

      • Robert Parker:91+ Punkte
      • Vinous:92 Punkte
      • Wine Spectator :91 Punkte
      • James Suckling:92 Punkte
      • Wine Enthusiast:92 Punkte
      • Vinum:18 Punkte
      • Falstaff:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,85 g/l
      • Gesamtsäure: 5,55 g/l
      • Restzucker: 1,15 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,50
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2033
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09662614 · 0,75 l · 50,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand1 Stück verfügbar

      37,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Volles, sattes Rubinrot. Raffiniertes Bouquet von Himbeere, Granatapfel und etwas weißem Pfeffer. Schwungvoll und vielschichtig am Gaumen mit einer sehr klassischen Sangiovese-Stilistik, kraftvoll, intensiv und dabei sehr harmonisch. Mit seinem edlen Tannin schreitet er selbstbewusst in einen langen, faszinierend tiefen Abgang. Dieser Wein aus dem hervorragendem Jahrgang 2016 setzt einen Meilenstein in der langen und erfolgreichen Historie der Familie Fanti. SUPERIORE.DE

      "The 2016 Brunello di Montalcino is sweetly spiced, hauntingly floral and seductive from the first tilt of the glass. A dusting of confectioners’ sugar gives way to bright cherries, candied orange, mint leaf and lavender to form an extroverted yet delectable display. It’s seamless and silky in the mouth, with a subtle twang of citrus and vibrant acids that energize the expression, ushering in ripe red hints of herbal-tinged black berries. Rounded tannins come forward through the close under an air of licorice and violets. The 2016 is already so easy to like for its primary intensity, yet it should really be cellared for three to five years for maximum effect. It’s a great value for age-worthy Brunello that overdelivers." Vinous

      "Though light on its feet, this red evokes plenty of cherry, wild thyme, eucalyptus and tar flavors. A vibrant acidity drives the finish, while mature tannins mesh nicely, echoing the cherry theme." Wine Spectator

      "The Fanti 2016 Brunello di Montalcino comes roaring out with terrific intensity and balance. This vintage certainly marks a landmark for the Fanti family as I don't remember a new release as confident and impactful as this. The wine is round and smooth, with layers of dark fruit, cherry and spice. These various aromas blend nicely, showing the right contrasts where necessary. This is a classic expression of the vintage with some of the extra texture and power that defines this estate located in the Castelnuovo dell'Abata area." Robert Parker

      "A red with dark cherry, plum and hints of milk chocolate on the nose and palate. It’s full-bodied with layers of fruit and velvety tannins. Flavorful, if a bit tight at the finish. Serious Brunello." James Suckling

      • Robert Parker:94+ Punkte
      • Vinous:93 Punkte
      • Wine Spectator :93 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 28 Monate 50/50 Barrique/großes Eichenholzfass
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,85 g/l
      • Gesamtsäure: 5,45 g/l
      • Restzucker: 2,56 g/l
      • Sulfit: 82 mg/l
      • ph-Wert: 3,33
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2035+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09562316 · 0,75 l · 51,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      38,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Der Brunello di Montalcino 2016 von Altesino steht stolz unter seinesgleichen. Sein Bouquet hat einen ausgeprägten floralen Charakter und mit reizvollen Noten von gepressten Rosenblättern und getrockneten Veilchen. Die Fruchttöne sind elegant und harmonisch ausgeprägt und reichen von hellroten Kirschen bis hin zu roten Johannisbeeren. Am Gaumen fest, gut strukturiert, die vielschichtige Frucht wird von einer raffinierten Fenchel- und Lakritznote akzentuiert. Lang und monumental im Finale, großartig! SUPERIORE.DE

      "This polished red opens with aromas recalling violet, wild berry, forest floor and new leather. On the bright, savory palate, lithe, fine-grained tannins accompany spiced cranberry, pomegranate, blood orange and vanilla before finishing on bitter almond. Fresh acidity keeps it light on its feet." Wine Enthusiast

      "One of four estates in Tuscany owned by Elisabetta Gnudi Angelini, Altesino counts six vineyard sites throughout Montalcino. They extend from the region’s far north all the way to the southeastern corner of Castelnuovo dell’Abate. An assembly of these, the 2016 Brunello has a sunny, fluid Mediterranean character. It is graciously scented with cinnamon, lavender and sage blossom. Traces of orange and leather appear on the palate. Mid-weight with succulent fruit and fresh, ripe tannins, this is almost approachable now but will offer delightful mid-term drinking." Decanter

      "Remarkably pretty and poised yet packed full of potential, the 2016 Brunello di Montalcino lifts with grace and elegance, showing dusty roses, wild strawberry, white smoke and hints of wet stone. It’s silky and refined, with cooling acids and minerals giving way to savory red berries and spice. Energy remains high, even as fine tannins create a classically dry and youthful expression, tapering off to violet florals, mocha and a hint of licorice that seems to linger for well over a minute. This is deceptively drinkable today, yet it has all of the necessary components to gain in weight and complexity over a decade or more of cellaring." Vinous

      "Fresh violet, forest-floor and some pear-skin aromas, underneath brambleberries. Fresher style of Brunello. It's medium-bodied with silky tannins and a great balance between fresh-fruit and forest flavors." James Suckling

      "Balsamic aromas of wild thyme, juniper, eucalyptus and pine lead off, with cherry and plum fruit at the core. There’s latent energy that’s restrained for now by the grip of tannins, yet this is lithe and nimble despite the solid structure." Wine Spectator

      "Bold cherry, dried raspberry and myrtle add to the intensity and the brightness of the bouquet. The Altesino 2016 Brunello di Montalcino displays a lively and fruit-forward ensemble with an infectious and cheerful sense of energy. This is a tonic and crisp expression of Sangiovese with lifted berry aromas backed by subtle spice, tar and licorice gained over two years of barrel aging." Robert Parker

      • Robert Parker:95+ Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :95 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Wine Enthusiast:92 Punkte
      • Decanter :94 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 24 Monate slaw. Eichenholzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 32,26 g/l
      • Gesamtsäure: 5,58 g/l
      • Restzucker: 1,05 g/l
      • Sulfit: 53 mg/l
      • ph-Wert: 3,50
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2038+
      • Speiseempfehlung: Braten, Edelwild, reifer Käse
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09682316 · 0,75 l · 53,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      39,90 €
    • Brunello di Montalcino "Poggio al Granchio" DOCG 2015

      Brunello di Montalcino “Poggio al Granchio” DOCG 2015

      Der Name Poggio al Granchio stammt von dem kleinen Teich in der Mitte des Weinguts, der sich unter einer imposanten Steineiche befindet und in dem einige energiegelandene Süßwasserkrebse leben. Es ist das Gebiet mit den am höchsten gelegenen Weinbergen auf dem Hügel von Montalcino. Es ist ein Weinberg, der die Morgensonne abbekommt und dem starken klimatischen Einfluss des Monte Amiata (ehemaliger Vulkan und heiliger Berg der Etrusker) ausgesetzt ist, der sich gegenüber erhebt. Dieses Gebiet von Montalcino hat reiche Galestro-Böden, die besonders gut für Brunello sind. Auf Galestro wird der Sangiovese mineralisch und schmackhaft, mit seidigen Tanninen; in der Nase hat er Noten von reifen Früchten des Unterholzes, kombiniert mit diesem unverkennbaren Hauch von Feuerstein, den man direkt auf dem Schiefer riechen kann. Am Gaumen zeigt der Wein einen subtilen, eleganten, aber durchsetzungsfähigen Einstieg und erweist sich als schmackhaft und mineralisch. Der Brunello ist hier von dunkler Farbe und hat ein großes Alterungspotential.

      Intensives rubinrot mit violetten Schimmern. Kräftiges und geschärftes Bouquet nach frischen Kirschen, roten Johannisbeeren, Brombeeren, Anis und Myrte. Am Gaumen hat er eine unverkennbar subtile Sangiovese-Typizität, die wunderbar gefächerten Primäraromen werden flankiert von langen, seidigen Tanninen. Er hat sehr einen schmackhaften und mineralischen Abgang, den so nur diese Gegend dem Sangiovese geben kann. SUPERIORE.DE

      "Funkelndes Rubin mit viel Granat. Vielschichtige Nase mit Noten nach Zwetschken, eingelegten Kirschen und Lakritze. Am Gaumen sehr gute Spannung, entfaltet sich mit präsentem, griffigem Tannin, zeigt Biss und im Finale festen Druck." Falstaff

      "Ripe, featuring sweet plum, cherry, balsamic and iron notes, this is powerful and expressive. Dense tannins underlie the fruit on the lingering aftertaste." Wine Spectator

      "Purity of cherries and watermelon comes through here with some fresh, floral character to the aromas. Medium to full body. Round and fruit-laden tannins follow through to a flavorful finish with lovely fruit." James Suckling

      "Full, deep red. Aromas of blueberry, red cherry cola, violet, coffee and smoke, complicated by balsamic undertones. An absolutely beautiful wine that is already sweet, pliant and accessible, but with a solid, polished spine nicely framing the musky red fruit, mocha, and licorice flavors and ensuring a long life ahead. Clearly deeper than the regular and Vigna al Lago 2015 Brunellos, this finishes long and suave. Made with grapes picked in a vineyard in the southeastern sector of Montalcino. This 2015 is excellent." Vinous

      "Val di Suga makes three single-vineyard expressions of Sangiovese, and this is one of them. The 2015 Brunello di Montalcino Poggio al Granchio comes from a sun-kissed 18-hectare plot located at the southeastern side of the appellation that also sees very cool nights, thanks to the soft breezes and diurnal shifts that come off the nearby Monte Amiata. You can see a sketch of this vineyard in the little drawing on the front label. Compared to the other wines in this series, this wine is distinguished by a thickly textured mouthfeel and warm aromas of dark plum and blackberry. That acidity comes in at the end to give the wine linearity and length." Robert Parker

      • Gambero Rosso:
      • Veronelli :94 Punkte
      • Doctor Wine:93 Punkte
      • Robert Parker:94+ Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :93 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Falstaff:94 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 24/6 Monate Tonneau/Betontank
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,24 g/l
      • Gesamtsäure: 6,05 g/l
      • Restzucker: 0,72 g/l
      • Sulfit: 36 mg/l
      • ph-Wert: 3,43
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2040+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09052515 · 0,75 l · 53,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      39,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Mit dem 2016er Brunello gelingt Campogiovanni ein überaus gelungener Auftritt: dichtes Granatrot mit wohlparfümiertem Bouquet von schwarzen Früchten, Espresso, gegrilltem Fleisch und asiatisch anmutenden Gewürzaromen. Viskos und konzentriert am Gaumen, und trotz seiner Kraft und Ausdrucksstärke offenbart sich schon in jungen Jahren die Hingabe zu Eleganz und Finesse. Außergewöhnlich gut! SUPERIORE.DE

      "Baked plum, dark-spice and forest-floor aromas mingle with whiffs of crushed mint. Fleshy and concentrated, the chewy palate doles out mouthfuls of raspberry jam, licorice and tobacco before an espresso finish. It's already surprisingly accessible, with rounded, fine-grained tannins." Wine Enthusiast

      "The 2016 Brunello di Montalcino from San Felice displays rich black cherry and plum with complements of sweet spice, cedar shavings and cooling mintiness. The textures are silky, ushing in a polished mix of red/black berries laced with salty minerals. It’s medium in body and youthfully compact; yet it is also showing a glimpse of what’s to come, as inner florals build over notes of licorice and cloves. A web of fine tannins coat all that they touch in youthful poise, as this tapers off with violet inflections. This is a very nice expression of the 2016 vintage form southern Montalcino." Vinous

      "This red is intense, featuring incisive aromas of macerated cherry and plum, leather, earth and juniper flavors. A tad rustic, burly tannins line the finish, yet stay fresh and anchored on the fruit component. Shows excellent length." Wine Spectator

      "Black-cherry and black-mushroom with bark and mahogany aromas and flavors. It’s full-bodied, yet tight and focused with a firm, chewy finish. Give it two or three years to soften." James Suckling

      • Vinous:93 Punkte
      • Wine Spectator :94 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 36 Monate Holzfass und Edelstahl
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,85 g/l
      • Gesamtsäure: 5,82 g/l
      • Restzucker: 1,78 g/l
      • Sulfit: 75 mg/l
      • ph-Wert: 3,44
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2038+
      • Speiseempfehlung: gegrilltes Fleisch, Pecorino
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      29182116 · 0,75 l · 53,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      39,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Brunello di Montalcino DOCG 2016

      Der Brunello di Montalcino 2016 ist eine atemberaubende Kreation aus einem ikonischen Jahrgang. Es war das ideale Jahr für den Sangiovese, seine komplette und wahre Magie zu zeigen. Man spürt die tiefe innere Kraft und Integrität der Frucht, dennoch öffnet sich der Wein sanft im Bouquet mit Eleganz und Anmut. Die aktuelle Ausgabe zeigt eine erstaunliche Komplexität mit einem Bouquet, das sich behutsam und subtil öffnet, um dunkle Kirschen, Gewürze, Balsamkraut und getrocknete Veilchen zu enthüllen. Am Gaumen spiegeln sich die Eindrücke auf ideale Weise präzise und wohlproportioniert wider, begleitet von einer inneren Weichheit und Finesse, die uns vollends begeistert hat. SUPERIORE.DE

      "Sattes, funkelndes Rubin-Granat. Einprägsame und präsente Nase, satt nach reifen Zwetschken, Kirschen und auch Brombeeren, im Hintergrund etwas Leder und Lakritze. Saftig und fest am Gaumen, öffnet sich mit griffigem, zupackendem Tannin, tiefgründig, hat festen Druck im Finale." Falstaff

      "Lustrous ruby. Savoury, meaty and brooding. Still quite closed. With aeration stony minerally notes emerge. Bags of sour-cherry and raspberry fruit in perfect balance with the finely chiselled tannins. Mouth-watering, long and focused." Jancis Robinson

      "Camphor, new leather, underbrush and blue-flower aromas mingle together in the glass along with a whiff of toasted nut. On the firmly structured palate, assertive, close-grained tannins and an acidic backbone accompany dried cherry, licorice and tobacco." Wine Enthusiast

      "A red with blackberry, cherry, some walnut and chocolate, as well as mahogany. Tea, too. It's full-bodied and firm-tannined with beautiful length and depth. Linear and very fine." James Suckling

      "Among Montalcino's largest estates, Il Poggione continues to impress in 2016 under father and son winemaking duo, Fabrizio and Alessandro Bindocci. The wine wears its warm, southwestern origins assuredly on its sleeve, exhibiting dark bramble fruit intertwined with baked thyme and rosemary, fragrant wet earth and leather. It is weighty but not weighed down, and sports the grip and zip of the vintage, the lingering finish full of tobacco and spice." Decanter

      "The Il Poggione 2016 Brunello di Montalcino opens to a medium dark appearance with pretty Sangiovese shine and a little ruby sparkle. This vintage shows a slightly untamed or wild side with a dense and heavier fruit profile. The focus here is on blackberry, dried cherry, tobacco and even a touch of smoky tobacco or horse saddle. The wine shows the firm grip and tannic backbone that is a common trait in this vintage, especially with the vineyards on this southern, sunlit side of the appellation. I also get a considerable flash of acidity on the close, almost too much, that certainly needs a few more years to soften. You really need to wait with this one." Robert Parker

      "This Brunello leads with black cherry, black currant and violet aromas, augmented by flavors of iron, tobacco and spice. Dusty tannins emerge on the lingering finish, while the sweet fruit persists. Should be compelling in a decade." Wine Spectator

      "I'm not sure how Il Poggione manages to remain one of the largest producers of Brunello, maintaining such a high level of quality and turning out some of the best wines of the vintage year after year - but they do. The 2016 Brunello di Montalcino is yet another stunning example. Depths of mineral-encased black cherries, sage, allspice, licorice, tobacco and crushed violets lift up from the glass. It's seamlessly silky, even as the palate is peppered with tart red and black berries, nervous acids and savory exotic spices. This shows the density and weight of the vintage in a youthfully monolithic stance, yet with all the necessary components to maintain perfect balance. The 2016 Il Poggione seems to fold in upon itself through the finish, which is dark, mysterious and structured, with only hints of black tea and licorice to tempt the imagination. It's a classic in the making." Vinous

      • Robert Parker:95 Punkte
      • Vinous:97 Punkte
      • Wine Spectator :96 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:93 Punkte
      • Decanter :96 Punkte / Goldmedaille
      • Falstaff:95 Punkte
      • Jancis Robinson:18 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 30 Monate großes Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 32,75 g/l
      • Gesamtsäure: 6,05 g/l
      • Restzucker: 1,12 g/l
      • Sulfit: 77 mg/l
      • ph-Wert: 3,35
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2040
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09082316 · 0,75 l · 53,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      39,90 €
    • Brunello di Montalcino "Poggio al Granchio" DOCG 2016

      Brunello di Montalcino “Poggio al Granchio” DOCG 2016

      Der Name Poggio al Granchio stammt von dem kleinen Teich in der Mitte des Weinguts, der sich unter einer imposanten Steineiche befindet und in dem einige energiegelandene Süßwasserkrebse leben. Es ist das Gebiet mit den am höchsten gelegenen Weinbergen auf dem Hügel von Montalcino. Es ist ein Weinberg, der die Morgensonne abbekommt und dem starken klimatischen Einfluss des Monte Amiata (ehemaliger Vulkan und heiliger Berg der Etrusker) ausgesetzt ist, der sich gegenüber erhebt. Dieses Gebiet von Montalcino hat reiche Galestro-Böden, die besonders gut für Brunello sind. Auf Galestro wird der Sangiovese mineralisch und schmackhaft, mit seidigen Tanninen; in der Nase hat er Noten von reifen Früchten des Unterholzes, kombiniert mit diesem unverkennbaren Hauch von Feuerstein, den man direkt auf dem Schiefer riechen kann. Am Gaumen zeigt der Wein einen subtilen, eleganten, aber durchsetzungsfähigen Einstieg und erweist sich als schmackhaft und mineralisch. Der Brunello ist hier von dunkler Farbe und hat ein großes Alterungspotential.

      Intensives rubinrot mit violetten Schimmern. Kräftiges und geschärftes Bouquet nach frischen Kirschen, roten Johannisbeeren, Brombeeren, Anis und Myrte. Am Gaumen hat er eine unverkennbar subtile Sangiovese-Typizität, die wunderbar gefächerten Primäraromen werden flankiert von langen, seidigen Tanninen. Er hat sehr einen schmackhaften und mineralischen Abgang, den so nur diese Gegend dem Sangiovese geben kann. SUPERIORE.DE

      "Funkelndes, intensives Rubinrot. Eröffnet mit feinen würzigen Noten nach Sandelholz und Lakritze, etwas Sternanis, dann viel Zwetschke. Griffiges, dichtes Tannin prägt den Gaumen, tiefgründig und erdig, leicht balsamische Noten, fester Druck und langer Nachhall." Falstaff

      "Smudgy ruby. Taut and zesty, with more tension than on the straight Brunello. Really tight but everything in place. Needs more time." Jancis Robinson

      "Aromas of roasted coffee bean, licorice and menthol form the nose along with hints of rose petal. Full bodied and elegantly structured, the smooth, enveloping palate features sour cherry, blood orange, espresso, star anise and toasted hazelnut set against tightly knit, fine-grained tannins." Wine Enthusiast

      "A dusty and mineral start to this, followed by dried lavender, smoke and truffle. It's full-bodied and juicy with a wealth of ripe cherries, wild strawberries and lemon peel. Ripe tannins. Tight and polished." James Suckling

      "The Poggio al Granchio vineyard lies on schistous or ‘galestro’ soil, which accounts for this Brunello’s iron-tinged, meaty succulence. The tannins have an engaging thickness, plumping up the fruit without colonising it, allowing the flinty flavours typical of this vineyard full play." Decanter

      "Black currant, cherry and plum flavors abound in this red, accented by licorice, tar, menthol, iron and tobacco notes. Pure, detailed and harmonious, with spice and mineral elements lingering on the long aftertaste. Almost approachable now, but better in three to five years." Wine Spectator

      "The 2016 Brunello di Montalcino Poggio al Granchio is a dark and rich expression of earth and black fruits, laced with crushed stone minerality and hints of sour citrus. There are depths of silky textures here yet also a lifted and cooling feel to the expression, giving way to zesty wild berries, savory spice, mint and inner florals. It’s classically structured and showing only a glimpse of what’s to come after time in the cellar, leaving an impression of poise and purity. The Poggio al Granchio is a gorgeous expression of the vintage, hailing from the Southeast of Montalcino and refined entirely in large Slavonian oak. Tasted twice with consistent results." Vinous

      • Vinous:96 Punkte
      • Wine Spectator :95 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:93 Punkte
      • Decanter :95 Punkte
      • Falstaff:95 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 24/6 Monate Tonneau/Betontank
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,71 g/l
      • Gesamtsäure: 5,95 g/l
      • Restzucker: 0,69 g/l
      • Sulfit: 35 mg/l
      • ph-Wert: 3,40
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2042+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09052516 · 0,75 l · 57,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      42,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2014

      Brunello di Montalcino DOCG 2014

      Im Bouquet schöne Primärfrüchte wie Kirsche und Brombeere, ebenso Zimt, Gewürze und eine rauchige Note. Sehr reich und komplex am Gaumen, fleischig, mit Anklängen an getrocknete Gewürze und Räucherschinken. Ein ausdauernder Wein mit wunderschöner Tiefe und Länge, der bereits heute viel Freude bereitet. SUPERIORE.DE

      "Deep ruby-red. Aromas and flavors of ripe dark cherry and spicy underbrush. Remarkably big and round, exuding notes of coffee, tobacco, ripe, sweet dark cherry and herbs; very enjoyable and very ripe, with greater definition and precision than many 2014 Brunellos from the southern reaches of the denomination." VINOUS

      "Dry-wood and floral aromas with a wealth of red cherries. On the palate there’s a smooth array of bright red berries, delivered on nutty, supple and even-paced tannins." James Suckling

      "The Uccelliera 2014 Brunello di Montalcino exhibits the elegant and delicate side of this mighty Tuscan appellation. This vintage is characterized by mid-weight wines that are thinner in structure and less impactful in terms of overall intensity. However, there is a good argument to make that this softer approach is especially well-suited to a wine like Brunello that is never shy in terms of power. The vintage conditions in 2014 hold the wine back just a tad, and that restraint is welcome. From one of my absolute favorite Brunello producers, this wine is elegant and fine with bright fruit tones followed by sour cherry, licorice and dried rose bud." Robert Parker

      • Bibenda:
      • Veronelli :93 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:93+ Punkte
      • Vinous:92 Punkte
      • James Suckling:92 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 36 Monate Holzfass/Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2042+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09982114 · 0,75 l · 57,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand1 Stück verfügbar

      42,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2015

      Brunello di Montalcino DOCG 2015

      Mittelhelles, glänzendes Rubinrot. Saftige dunkle Kirschen, Rosenblüten, würzige Kräuter, Minze und wilde Blumen. Ein Wein mit Tiefe, seidigen Tanninen und einem runden, geschmeidigen Finish, der die Liebhaber fruchtbetonter Brunello begeistern wird. Die 2015er Ausgabe ist ein Paradebeispiel für Harmonie und Ausdruck, sehr gelungen! SUPERIORE.DE

      "Glänzendes, sattes Rubingranat. Intensive und dichte Nase mit Aromen nach reifen Himbeeren, etwas Lakritze und Zwetschken. Zeigt feinmaschiges Tannin mit festem Biss, feine Frucht, im Finale fester Druck, klar und geradlinig." Falstaff

      "A more delicate style than many 2015s, this displays cherry, strawberry, mineral and tobacco flavors. Builds in weight as the solid matrix of tannins asserts itself on the lively finish. Best from 2022 through 2038." Wine Spectator

      "Recognized by its red shield-shaped label, the Poggio San Polo 2015 Brunello di Montalcino is a dark and nicely concentrated expression of Sangiovese. This wine shows proverbial meat on its bones with rich cherry and cassis, backed by cola, potting soil and balsam wood. The bouquet grows in intensity as the wine warms in the glass. The tannins are well integrated within the depth and length of the mouthfeel. Give this Brunello a few more years to flesh out and soften." Robert Parker

      "The ripe red fruit here is so expressive and floral, featuring dried rose petals, hibiscus, poppies, dried strawberries and raspberries. It falls inwards on the palate, compressed and captivating, gathering rough-edged strands of tannins as it goes, threading them through an iron-fisted, central core of flavor and texture. Drink from 2025." James Suckling

      "Wild berry, camphor, tobacco and cocoa aromas fill the glass. Smooth, juicy and delicious, the full-bodied palate delivers ripe black cherry, raspberry compote and licorice while firm fine-grained tannins offer support. Fresh acidity keeps it balanced." Wine Enthusiast

      • Bibenda:
      • Veronelli :93 Punkte
      • Robert Parker:93 Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Wine Enthusiast:95 Punkte
      • Falstaff:94 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 24 Monate Holzfass/Barrique
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,40 g/l
      • Gesamtsäure: 6,10 g/l
      • Restzucker: 0,50 g/l
      • Sulfit: 80 mg/l
      • ph-Wert: 3,49
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2038+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      29152115 · 0,75 l · 58,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      43,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2012

      Brunello di Montalcino DOCG 2012

      Im Duft schwarze Kirschen, leichte Gewürznoten, etwas Vanille. Voller Körper, frische Frucht, schmeichelnde Textur und ein sauberes, seidiges Finish am Gaumen. Lang anhaltend. SUPERIORE.DE

      "Mittleres, reifendes Rot; einladende Frucht, vielschichtig; rund und fein, fruchttief, etwas Karamell, zartes Tannin, lang." Merum (JLF)

      "Funkelndes, klares Rubingranat. Eröffnet mit Noten nach Safran und Lakritze, dann viel Kirsche, etwas Granatapfel. Feinmaschiges Tannin am Gaumen, breitet sich gut auf, viel reife Frucht, geschmeidig und lange, salzig." Falstaff

      "Wow. I love the texture and beauty of this young Brunello. Medium to full body with a dense and tightly compacted palate. Dried cherry light cedar and chocolate. It goes on for minutes. Gorgeous now. Excellent acid fruit balance, but will improve with age." James Suckling

      "Mid ruby with narrow orange rim. Spicy nose that is not showing a lot of fruit (yet). Generous, long palate that is already accessible." Jancis Robinson

      "The 2012 Brunello di Montalcino is a beautifully finessed and elegant wine. It offers a very pleasing sense of balance in which no one characteristic overpowers the next. A dark ruby appearance gives the wine an open and inviting personality. The bouquet produces a subtle medley of wild berry, blueberry, underbrush and toasted almond aromas. The mouthfeel is lean, but it also shows polished and silky persistence. If you don't have the patience to wait, it tastes great even at this early stage." Robert Parker

      "Dark spice, ripe berry, forest floor, Mediterranean brush and new leather aromas lead the nose on this powerfully structured wine. On the full-bodied palate, baking spice, licorice and pipe tobacco notes accent a juicy black cherry core while firm, velvety tannins provide the framework." Wine Enthusiast

      • Bibenda:
      • Doctor Wine:92 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:93 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:95 Punkte
      • Merum:
      • Falstaff:92 Punkte
      • Jancis Robinson:16,5 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 24 Monate Eichenfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 33,50 g/l
      • Gesamtsäure: 5,90 g/l
      • Restzucker: 1,70 g/l
      • Sulfit: 129 mg/l
      • ph-Wert: 3,40
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2033+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09712412 · 0,75 l · 58,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      43,90 €
    • Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2015

      Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2015

      Wie bei der Annata kommen die Trauben für diese Riserva aus den drei historischen Hauptbereichen Montalcinos, die aufgrund ihrer unterschiedlichen Hang- und Höhenlagen verschiedene geoklimatische Eigenschaften mitbringen - und somit für eine einzigartige Balance zwischen Frische und Struktur, Körper und Eleganz sorgen.

      Die längere Riserva-Reifung von ca. einem Jahr bereichert diesen Brunello sowohl in seiner Komplexität und Tiefe wie auch mit einem nuancenreicheren Bouquet. Es gibt hier von allem etwas mehr: Mehr Frucht, mehr Mineralien, Leder, Lakritze und dazu noch machen tiefe pflanzliche Aromen diesen Wein großzügiger, vielschichtiger und bezaubernder. Sein Körper ist auch aufgrund des wärmeren, opulenteren Jahrgangs 2015 vollmundiger und eleganter als in der frischeren, rassigeren und klarer fokussierten Annata 2016. SUPERIORE.DE

      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 24/6 Monate Tonneau/Betontank
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,82 g/l
      • Gesamtsäure: 5,84 g/l
      • Restzucker: 0,82 g/l
      • Sulfit: 51 mg/l
      • ph-Wert: 3,47
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2043+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09052615 · 0,75 l · 58,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      43,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2015 (BIO)

      Brunello di Montalcino DOCG 2015 (BIO)

      Beeindruckend wieder einmal der Brunello vom nahezu unbekannten und nunmehr bio-zertifizierten Weingut La Serena. Im Bouquet feine Schichten von Cassis, balsamischen Kräutern und eine Andeutung von Tabak. Druckvoll und primärfruchtig am Gaumen, fleischig und mit hervorragend eingebundenen Tanninen, die im Zuge weiterer Flaschenreife für zunehmende Eleganz sorgen werden. Ein von A bis Z harmonischer und gut komponierter Roter mit spannendem Alterungspotenzial. SUPERIORE.DE

      "La Serena's 2015 Brunello di Montalcino shows dusty florals up front, mingling with dried cherries, mint leaf, cedar box, and white smoke, as hints of undergrowth and animal musk develope in the glass. On the palate, I'm finding a soft, silky expression, showing earthy red berry tones amidst nervous acidity, adding sweetness and saturating minerality, as grippy tannins drench the senses. The finish is long, structured, and spicy, displaying a hint of orange citrus over a layer of fine tannin and inner earth tones, with cheek-puckering acids linger on. The 2015 is a powerful wine built on a core of primary fruit and acid, yet with enough tannic clout to find beautiful balance over time." Vinous

      "Enticing aromas and flavors of cherry, plum, earth, iron and blood mark this smooth, harmonious Brunello. Rich and dense, with chalky tannins. This will need some time to integrate fully." Wine Spectator

      "Dark-cherry and floral aromas with citrus and dried-lavender undertones. Full body and firm,chewy tannins with a solid structure and length. Needs time to soften and come together." James Suckling

      • Vinous:93 Punkte
      • Wine Spectator :94 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Holzfass/Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,25 g/l
      • Gesamtsäure: 5,25 g/l
      • Restzucker: 1,95 g/l
      • Sulfit: 65 mg/l
      • ph-Wert: 3,52
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2040
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09852115 · 0,75 l · 59,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      44,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2013

      Brunello di Montalcino DOCG 2013

      Herrlicher Brunello di Montalcino mit großzügigem Bouquet von roten Beeren, Kirschen und Gewürzen, die perfekt kontrastieren. Schlank und fest mit ätherischen Anspielungen am Gaumen geht der harmonische Geschmack mit großer Finesse einem anhaltenden Abgang entgegen. SUPERIORE.DE

      "Riper style with dried berry character that turns to flowers. Full body, very fruity with tannins that are covered with plum and cherry flavors. A friendly and opulnet red." James Suckling

      "Bright red with a pale rim. Pungently floral and spicy notes of cardamom and rose complicate red cherry aromas and flavors. Boasts a steely backbone and a very fresh, piercing personality. The long, very flinty finish showcases an enticing rising quality with aeration." Ian d’Agata (vinous.com)

      "Sweet plum and cherry flavors course through this round, fleshy red, with supporting roles from earth, spice and tobacco notes. Balanced yet firm enough, with excellent freshness on the long finish." Wine Spectator

      • Wine Spectator :93 Punkte
      • James Suckling:92 Punkte
      • Vinous:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/großes Fass
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 13,00 % vol
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      29452513 · 0,75 l · 59,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      44,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2013

      Brunello di Montalcino DOCG 2013

      Im Duft schwarze Kirschen, leichte Gewürznoten, etwas Vanille. Voller Körper, frische Frucht, schmeichelnde Textur und ein sauberes, seidiges Finish am Gaumen. Lang anhaltend. SUPERIORE.DE

      "Mittelintensives, warmes Rot; tiefe Fruchtnoten, Beerenkonfitüre; kraftvoll, dicht, feinherbes Tannin." Merum

      "Aufhellendes, leuchtendes Granatrot. Charmante, einladende Nase, duftet nach Rosenblättern, Granatapfel und Himbeeren, verwoben. Zeigt am Gaumen geschliffenes, viel feinmaschiges Tannin, breitet sich lange aus, reife Frucht, im Finale leichte Bitternote." Falstaff

      "This wine initially comes off as more somber, brooding and dark in personalty. The 2013 Brunello di Montalcino takes a few moments in the glass before its starts to relax and grow in volume and context. Before long, opulent tones of black fruit, spice and pipe tobacco. The wine is elegantly tempered and finessed on the close." Robert Parker

      "Bright red. The fresh, clean, perfumed nose hints at red cherry and blood orange. Then sweet and supple on the palate, but with a lively mouthfeel to the red fruit and underbrush flavors thanks to harmonious, vibrant acidity. Has much more midpalate flesh to support its acidity than some other less successful 2013 Brunellos, all of which are made in a similar high-acid style typical of the vintage. Finishes broad, savory and nicely persistent. This 2013 from Ciacci Piccolomini is made in a much cooler-climate style than is usual for this producer." Ian d’Agata (vinous.com)

      "Exuding cherry, strawberry, floral and tobacco aromas and flavors, this effusive, fruity style is bright and elegant, with terrific harmony and a long, mouthwatering finish that leaves a mineral impression. Very compelling." Wine Spectator

      "Aromas of light coffee, plum and cherry follow through to a full body with a wealth of dried fruit and hints of figs." James Suckling

      "Underbrush, tobacco, ripe berry and balsamic aromas abound in this delicious red. Smooth, full-bodied and savory, the succulent palate doles out Marasca cherry, raspberry compote, licorice and white pepper. It's well balanced, with firm yet refined tannins and fresh acidity." Wine Enthusiast

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Veronelli :93 Punkte
      • Robert Parker:94 Punkte
      • Wine Spectator :96 Punkte
      • James Suckling:93 Punkte
      • Wine Enthusiast:95 Punkte
      • Merum:
      • Falstaff:93 Punkte
      • Vinous:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 24 Monate Eichenfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 33,50 g/l
      • Gesamtsäure: 5,90 g/l
      • Restzucker: 1,70 g/l
      • Sulfit: 129 mg/l
      • ph-Wert: 3,40
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2034+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09712413 · 0,75 l · 59,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      44,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2012

      Brunello di Montalcino DOCG 2012

      Brunello 2012 von Mastrojanni verführt mit wunderschöner Ausstrahlung, Intensität und Finesse. Charaktervolles Bouquet nach süßen Kirschen, mediterranen Kräutern, Rauch und Tabak. Die prachtvolle Frucht und die eng geknüpften Tannine werden von einer hellen Säure getragen. Sehr gutes Lagerpotenzial. SUPERIORE.DE

      "Facettenreiche Nase nach Pflaumen, Leder und Tabak; im Mund saftig, die Säure spürbar, das Tannin gut eingebunden, rassig und kraftvoll, ohne die Finesse zu vergessen." Vinum

      "A very typical Brunello with berry and tobacco character plus hints of cedar. Full-bodied, chewy and tannic. Needs time to soften and come together. Savory wine." James Suckling

      "Mid ruby with bright bricky rim. Open, red-fruit nose and solid fruit palate. Grainy tannins that are a little demanding right now. Building up in complexity on the finish." Jancis Robinson

      "Beautifully saturated and dark, the 2012 Brunello di Montalcino offers a distinctively sophisticated personality. There's an air of nobility that is natural to Brunello, but that comes in limited supply in this warm vintage. You definitely get it here. The wine's bouquet offers a compelling medley of dark fruit tones that shift into savory spicy and balsam herb. Those automatic transitions are smooth and seamless. Another nice quality of the wine is that no one element overpowers or overshadows the other. It offers a great sense of balance. This wine has many cards to play and I am confident it will play them well over the next ten years of its evolution." Robert Parker

      "Luminous red. Highly complex nose offers aromas of red cherry, raspberry, flint and violet, plus a touch of beef bouillon; this is a candidate for the most complex nose of the vintage. Then textbook Sangiovese flavors of flinty red cherries, licorice and minerals. Long and clean on the perfumed, highly mineral finish." Ian d’Agata (vinous.com)

      • Bibenda:
      • Vitae:
      • Veronelli :91 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:94 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Vinum:17,5 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Vinous:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 36 Monate Allier-Fässer versch. Größe
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2036+
      • Speiseempfehlung: Braten von dunklem Fleisch
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      29412212 · 0,75 l · 61,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      45,90 €
    • Brunello di Montalcino DOCG 2015

      Brunello di Montalcino DOCG 2015

      In herrlich-intensivem Rubinrot strahlt La Gerlas höchst charmanter Brunello aus dem Traumjahr 2015. Dichte und zugleich klare Kirsch-Nase, unterlegt mit Brombeere, am Gaumen spielt er seriös seine große Eleganz aus, unterlegt von einem geschlifffenen Tannin, welches in einen schier endlos langen Abgang überleitet. SUPERIORE.DE

      "Intrigantes Bouquet mit Noten von Kirschen und Kräutern; exzellenter Bau, die Säure und die langlebigen Gerbstoffe perfekt im Einklang, viel Schmelz und Finesse, frisch und ausladend zugleich." Vinum

      "Lots of raspberry coulis, dried redcurrants and red-plum compote here. The medium-to full-bodied palate has fleshy and succulent appeal with juicy tannins and a fruit-forward finish." James Suckling

      "Black cherry and black currant fruit is accented by tobacco, earth and mineral flavors in this sleek yet dense red. Balsamic elements of juniper, thyme and olive add depth as this cruises to a long finish. The potential lies in the excellent length." Wine Spectator

      "La Gerla's 2015 Brunello di Montalcino is gorgeous, showing depths of earthy moist soil, minerals and hints of animal musk up front, giving way to crushed strawberry and cherry, getting spicy with lifting minerals yet retaining a rich character throughout. On the palate, silky textures are matched by cool-toned acids and refreshing moist mineral tones, as zesty cherry and cedar come forward. It's so balanced and smooth, with high energy lasting into the long finish, showing saturating spice and salty minerals, yet remaining cool-toned and precise. The 2015 is a beautifully balanced wine that’s firmly rooted in the earth." Vinous

      "I tasted the 2015 Brunello di Montalcino after tasting the other samples from La Gerla, and it's amazing how clearly and convincingly that brawny Brunello character comes through. This is a robust and precise wine that shows dark berry fruit, red currant, spice, licorice and grilled herb. I love the way that all that beautiful Sangiovese intensity comes together with immediate focus and clarity." Robert Parker

      • Bibenda:
      • Veronelli :94 Punkte
      • Robert Parker:95 Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :94 Punkte
      • James Suckling:93 Punkte
      • Vinum:17,5 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: konventionell
      • Ausbau: 36 Monate Holzfass
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 33,52 g/l
      • Gesamtsäure: 5,78 g/l
      • Restzucker: 1,75 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,46
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2038+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09992115 · 0,75 l · 61,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      45,90 €
    Wissenswertes zuBrunello 
    Brunello

    Das berühmte kleine Städtchen Montalcino mit der eindrucksvollen Fortezza (Festung) weit sichtbar auf der höchsten Erhebung der Gegend thronend, ist untrennbar mit dem Rotwein Brunello verbunden und verdankt diesem wohl auch den heutigen Wohlstand. Denn der Brunello di Montalcino ist eine der legendärsten Erfolgsgeschichten im Weinbau Italiens. Wenn nicht gar weltweit.

    Im Süden der Toskana nahe Siena gelegen verbinden sich alle Vorzüge, die die Toskana zu bieten hat: Abgeschiedenheit, herrliche Weitsicht, die berühmten Zypressen-Alleen, gutes Essen, Ferienwohnungen in Weingütern und renovierten uralten Steinhäusern, sowie einer der berühmtesten Weine der Welt, der Brunello di Montalcino. So alt - schon von den Etruskern besiedelt - und jahrhundertelang umkämpft Montalcino auch ist, der Brunello selbst ist eigentlich eine recht junge Erfolgsgeschichte. Denn bis ca. 1980 gab es recht wenig Weinbau in der Region, sondern vielmehr Ackerland, weiße Trauben, wie den heute fast verschwundenen Moscadello di Montalcino und undurchdringliches Gestrüpp.

    Gerade einmal 63.583 Flaschen Brunello di Montalcino gab es vom Jahrgang 1980.

    Heute sind es jährlich rund 10 Millionen Flaschen. Aus damals 700 Hektar landwirtschaftlicher Anbaufläche wurden 24.000 Hektar, 3.500 davon sind dem Weinbau vorbehalten. Die Anzahl der Produzenten vervielfachte sich, darunter viele Investoren, auch aus dem Ausland, die für einen Hektar, der Brunello-Anbau erlaubt, schon einmal mehr als eine halbe Million Euro hinblättern.

    1966 wurde Brunello di Montalcino zur DOC, 1980 zur ersten DOCG Italiens, beides gleichzeitig mit dem "kleinen Bruder" Vino Nobile di Montepulciano, der jahrzehntelang der viel bekanntere Wein gewesen war. Erst ab Mitte der 1980er Jahre begann der eigentliche Boom. Dank einer sehr frühen Gründung eines Consorziums (1967), das schon damals sehr strikte Richtlinien zur Produktion und Qualitätskontrolle festschrieb, sowie der zeitigen DOCG-Ernennung im Jahr 1980, konnte trotz der enormen Expansion die Qualität gehalten werden. Auch heute noch sind, wohl als einzigem Consorzium von Weinproduzenten in Italien, alle der über 200 Produzenten Mitglied. Was eine einzigartige Markenbildung und Bekanntheit ermöglichte.

    Nicht alles ist Brunello.

    Nur 2.100 Hektar sind dem Brunello gewidmet, noch einmal 510 Hektar sind Weingärten für Rosso di Montalcino und knapp 1.000 Hektar sind mit anderen Traubensorten bepflanzt, die Hälfte davon wird Sant'Antimo DOC, benannt nach der Abtei, die es schon seit dem ersten Jahrtausend n. Chr. hier gibt. In Montalcino, sagt man, sei das Klima gleichmäßiger, die Sommer wärmer und trockener und der 1.700 Meter hohe Monte Amiata hält Widrigkeiten wie Sommergewitter oder Hagel zurück. Die Böden sind lehmig bis sandig, aber oft kalkhaltig und mit vielen Steinen durchsetzt. Deshalb können sich hier konzentrierte, langlebige Weine entwickeln.

    Es begann mit Biondi-Santi. Fast.

    Es gibt zwar Aufzeichnungen aus dem 14. Jh., in denen Brunello erwähnt war, aber erst Mitte des 19. Jahrhunderts selektierte Clemente Santi (1795-1865) in seinem Weingut Il Greppo die ersten, recht kompakten Sangiovese-Klone, die später zum Brunello werden sollten. Seinem Enkel Ferruccio (1848-1916), Sohn von Caterina Santi und Jacopo Biondi, gelang es, die hochwertige Selektion weiter auszupflanzen und stellte 1888, nach mehrjähriger Lagerung in großen Eichenfässern, den ersten als Brunello bezeichneten Rotwein vor. Da dieser Wein bis zum Ende des zweiten Weltkriegs nur viermal - 1888, 1891, 1925 und 1945 - produziert wurde, erreichte er eine Art Kultstatus und erzielte geradezu astronomische Preise. Tatsache ist jedenfalls, dass diese Sangiovese-Klone auch heute noch in Montalcino verwendet werden.

    Brunello di Montalcino ist strengen Produktions-Richtlinien unterworfen, die vom "Consorzio del Vino Brunello di Montalcino" überwacht werden. Jede Flasche trägt eine Banderole mit einer Nummer, mit welcher man den Wein zum Produzenten zurückverfolgen kann. Die Ertragsmengen sind reguliert, ebenso die Rebsorten, die für Brunello, Rosso, Sant'Antimo und Moscadello di Montalcino verwendet werden dürfen.

    Für Brunello di Montalcino ist das 100% Sangiovese. Auch heute noch ist die Mehrheit der Klone auf die Selektion von Biondi-Santi zurückzuführen. In den letzten Jahrzehnten wurde auch bei Castello Banfi unter wissenschaftlicher Leitung Klon-Selektion betrieben. Man nennt die Sangiovese-Traube hier auch einfach Brunello-Traube. Fachleute nennen ihn Sangiovese Grosso, weil es ein Klon mit etwas größeren Beeren ist als beispielsweise im Chianti.

    Im Rosso di Montalcino sind ebenfalls 100% Sangiovese vorgeschrieben, allerdings darf der Ertrag etwas höher sein und der Wein früher auf den Markt gebracht werden. Im Rosso Sant'Antimo sind auch andere Rebsorten erlaubt, die Hauptsorte muss aber immer zu mindestens 70% dominieren. Andere Rotweine, meist Cuvées, werden als Rosso Toscana IGT etikettiert.

    Unglaubliche Vielfalt und Stilistik.

    Wie in fast allen berühmten Weingegenden wird auch in Montalcino viel über Stilistik - den "wahren" Brunello diskutiert. Traditionalisten, die eine etwas schlankere, säurebetontere Stilistik bevorzugen und vorwiegend in großen (ca. 3.500-5.000 l) Fässern aus slawonischer Eiche ausbauen, stehen den "Modernisten" gegenüber, die mit Barriques (225 l) und Tonneaux (500 l) aus Frankreich arbeiten. Es ist halt wie immer Geschmackssache. Aber wenn ein Casanova di Neri dann 100 Punkte beim Winespectator erhält, denkt auch so mancher "Traditionalist" nach.

    Bei SUPERIORE.DE finden Sie eine riesige Auswahl der besten Brunello-Erzeuger aller Stilarten. Mehr als 20 Weingüter und mehr als 200 Weine aus Montalcino lagern für Sie ganzjährig klimatisiert. Vom Rosso di Montalcino über Brunello, spezielle Lagen-Selektionen bis hin zur raren Riserva, von der es in Top-Jahrgängen oft nur sehr wenige Flaschen gibt. Und natürlich auch in Magnums, Doppelmagnums oder in der 6er-Holzkiste. Suchen Sie sich aus, was Ihnen am besten schmeckt, denn das ist viel wichtiger als ein Name auf dem Etikett oder ein Punkt mehr oder weniger. Damit Sie sich leichter zurechtfinden, haben wir zur detaillierten Weinbeschreibung die Bewertungen der italienischen und internationalen Verkostern ergänzt. SUPERIORE.DE