• "Inarno" Sangiovese Val d'Arno di Sopra DOC 2018 (BIO)

      “Inarno” Sangiovese Val d’Arno di Sopra DOC 2018 (BIO)

      Inarno ist ein Gemeinschaftsprojekt von befreundeten Nachbar-Winzern der Region, die die Trauben liefern und Petrolo, die die handwerkliche und authentische Vinifikation übernehmen. Ein traditionell gefertigter und doch moderner, frischer Sangiovese voller Schönheit und Großzügigkeit in seiner Aromatik und Fülle. SUPERIORE.DE

      "The 2018 Inarno is juicy, boisterous and flat out delicious. Super-ripe red cherry, leather, cedar, spice and tobacco all race out of the glass in a plush, forward wine with tremendous appeal. Best of all Inarno is a ridiculous value." Vinous

      • Vinous:89 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: Zementtank
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,50 g/l
      • Gesamtsäure: 5,25 g/l
      • Restzucker: 0,85 g/l
      • Sulfit: 78 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 16-18 °C
      • Lagerpotenzial: 2023
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
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      klimatisiert gelagert

      09823218 · 0,75 l · 16,76 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      12,57 €
    • "Torrione" Pietraviva Rosso Val d'Arno di Sopra DOC 2018 (BIO)

      “Torrione” Pietraviva Rosso Val d’Arno di Sopra DOC 2018 (BIO)

      Strahlendes Rubinrot mit ziegelroten Reflexen. In der Nase Pflaumen und Sauerkirschen, untermalt von Tabaknuancen und getrockneten violetten Blüten. Die feinmaschigen Tannine verbinden sich wunderbar mit den Noten von roten Früchten und Lakritz im Abgang. Sehr saftig, klar und ausbalanciert. SUPERIORE.DE

      "Petrolo's 2018 Torrione is fabulous. Deep, inky and generous, the 2018 packs a serious punch. Ripe dark red fruit, chocolate, spice, leather and tobacco are all kicked up a few notches, with sweet floral top notes that add aromatic lift. The 2018 is an especially boisterous Torrione, with all the elements in the right place. In a word: delicious." Vinous

      "This is such a fun edition of this wine with a fluttering heart sketched onto the front label. I imagine that the heart could be dedicated to proprietor Luca Sanjust's rambunctious mother who recently passed away. The wine opens to a dark and rich appearance with punchy aromas of tart cherry and wild berry. Warm aromas of tobacco, spice and cedar wood appear gradually as the wine opens in the glass." Robert Parker

      "A red with plenty of blackberry, black-olive, floral and oyster-shell character. It’s full-bodied, yet layered, extremely polished and beautiful. A dusty texture. Hazelnut and walnut undertones. From organically grown grapes. A little more merlot and cabernet sauvignon in the blend." James Suckling

      • Luca Maroni:91 Punkte
      • Robert Parker:94 Punkte
      • Vinous:92 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Rebsorten: 75% Sangiovese, 20% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 14 Monate Barrique/Tonneau
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 32,85 g/l
      • Gesamtsäure: 5,85 g/l
      • Restzucker: 0,95 g/l
      • Sulfit: 92 mg/l
      • ph-Wert: 3,51
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2028+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
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      klimatisiert gelagert

      09822118 · 0,75 l · 31,07 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      23,30 €
    • "Bòggina" Sangiovese Val d'Arno di Sopra DOC 2014

      “Bòggina” Sangiovese Val d’Arno di Sopra DOC 2014

      Im Bouquet die ganze Fülle des Sangiovese: Sauerkirsche, Pflaume, vielfältige florale Noten und Gewürze. Die filigranen Gerbstoffe verleihen Eleganz am Gaumen, dazu gesellen sich subtile Nuancen von Minze und Schokolade. SUPERIORE.DE

      "Very fine and silky with a tight and polished texture that shows wonderful length and definition. Medium body, pretty cherry and citrus character and a long and subtle finish. Well done for a difficult vintage." James Suckling

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Veronelli :90 Punkte
      • Vinibuoni:
      • James Suckling:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 18 Monate großes Holzfass/Tonneau
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,20 g/l
      • Gesamtsäure: 5,90 g/l
      • Restzucker: 1,00 g/l
      • Sulfit: 90 mg/l
      • ph-Wert: 3,56
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2025+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09822814 · 0,75 l · 38,97 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      35,00 €29,23 €
    • "Bòggina C" Sangiovese Val d'Arno di Sopra DOC 2015

      “Bòggina C” Sangiovese Val d’Arno di Sopra DOC 2015

      Das C im Namen des Boggina steht für den ca. 18 Monate im großen Holz und Tonneau ausgebauten Classico: Im Bouquet die ganze Fülle des Sangiovese - Sauerkirsche, Pflaume, vielfältige florale Noten und Gewürze. Die filigranen Gerbstoffe verleihen Eleganz am Gaumen, dazu gesellen sich subtile Nuancen von Minze und Schokolade. SUPERIORE.DE

      "Sour cherry, tea and tobacco aromas. Bright, juicy fruit core on a finessed palate with herbal complexity. Good length." Decanter

      "A dense and beautiful young sangiovese with dried cherry, orange rind and flowers. Full body, tight and silky with a long and seamless finish. Tannic and structured. A fantastic sangiovese. Aged in cask. No new wood. Give it two to three years to soften." James Suckling

      "Sangiovese from the central rows of Petrolo’s Bòggina vineyard ferments in cement tanks and rests in a mix of large French oak casks and tonneaux for 18 months, giving a wine with dark cherry flavors accented by black spice. It feels woodsy and earthy, with lively acidity and a cooling ferrous tone." Wine&Spirits

      • Bibenda:
      • Veronelli :90 Punkte
      • Vinibuoni:
      • James Suckling:95 Punkte
      • Decanter :90 Punkte / Silbermedaille
      • Wine&Spirits:90 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 18 Monate großes Holzfass/Tonneau
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,20 g/l
      • Gesamtsäure: 5,90 g/l
      • Restzucker: 1,00 g/l
      • Sulfit: 90 mg/l
      • ph-Wert: 3,56
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2028+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09822815 · 0,75 l · 44,07 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      36,94 €33,05 €
    • "Bòggina C" Sangiovese Val d'Arno di Sopra DOC 2018 (BIO)

      “Bòggina C” Sangiovese Val d’Arno di Sopra DOC 2018 (BIO)

      Das C im Namen des Boggina steht für den ca. 18 Monate im großen Holz und Tonneau ausgebauten "Classico": Im Bouquet die ganze Fülle des Sangiovese - Sauerkirsche, Pflaume, vielfältige florale Noten und Gewürze. Die filigranen Gerbstoffe verleihen Eleganz am Gaumen, dennoch ist es der Archetyp eines straffen und wunderbar präzisen Sangiovese mit beeindruckender Tiefe. SUPERIORE.DE

      "The purity of fruit is just right in this red with dried berries, dried leaves, terracotta and dried tobacco. Some smoke, too. It’s full-bodied, yet vivid and focused. No new wood. From organically grow grapes from a single vineyard. A beauty and so drinkable now, but will improve nicely with age." James Suckling

      "From old-vine (and organic) Sangiovese planted in 1952, the Petrolo 2018 Val d'Arno di Sopra Bòggina C is a gorgeous wine with thick flavors and dark saturation. This is a beautiful expression - polished, bright and intense. It offers pure fruit flavors of wild cherry, cassis, dried basil, crushed flower and candied orange skin. The wine is silky and mid-weight in texture, but it produces a very long and polished finish. This wine hits all the proverbial Sangiovese high notes." Robert Parker

      "The 2018 Bòggina C (Bòggina Classico) is another superb wine from Petrolo. Here, Sangiovese is aged in oak, which gives the wine more mid-palate depth and broader shoulders, which, frankly, the wine seems to benefit from. Dark cherry, licorice, leather, spice and menthol build as the 2018 shows everything its got. Impressive." Vinous

      • Luca Maroni:92 Punkte
      • Robert Parker:95 Punkte
      • Vinous:96 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate großes Holzfass/Tonneau
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,65 g/l
      • Gesamtsäure: 5,95 g/l
      • Restzucker: 1,15 g/l
      • Sulfit: 90 mg/l
      • ph-Wert: 3,46
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
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      klimatisiert gelagert

      09822818 · 0,75 l · 49,25 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      36,94 €
    • "Bòggina C" Sangiovese Val d'Arno di Sopra DOC 2016 (BIO)

      “Bòggina C” Sangiovese Val d’Arno di Sopra DOC 2016 (BIO)

      Das C im Namen des Boggina steht für den ca. 18 Monate im großen Holz und Tonneau ausgebauten "Classico": Im Bouquet die ganze Fülle des Sangiovese - Sauerkirsche, Pflaume, vielfältige florale Noten und Gewürze. Die filigranen Gerbstoffe verleihen Eleganz am Gaumen, dennoch ist es der Archetyp eines straffen und wunderbar präzisen Sangiovese mit beeindruckender Tiefe. SUPERIORE.DE

      "Savoury iodine cherry fruit on the nose with touches of spicy and savoury rather than sweet oak. Hints of Moroccan leather and minerally notes. Sappy red-fruit palate with a cool edge and just medium-bodied feel. Gritty tannins adding depth." Jancis Robinson

      "This vibrant, balanced red is rich, with plum, cherry, iron and tobacco notes. Firms up nicely, suggesting a decade or more of development ahead, ending with a tangy aftertaste of fruit and mineral." Wine Spectator

      "The 2016 Bòggina C, 100% Sangiovese vinified in cement and aged in oak, is a total knock-out. Readers will find a wine endowed with fabulous richness and depth. Black cherry, plum, lavender, spice and espresso all flesh out in a generous, deeply expressive wine that is ample and nuanced at the same time." VINOUS

      "The 2016 Val d'Arno di Sopra Bòggina C is a pure expression of Sangiovese from vines planted in 1952. Give the wine a little time to open in the glass; once it does, it offers a beautiful display of forest fruit, spice, leather and earthy tones. Unlike the Bòggina A that is aged in amphorae, the Bòggina C is fermented in concrete vats using ambient yeasts. It sees extended maceration times and is aged in French 40-hectoliter casks and tonneaux. Some 11,000 bottles were made. This single-vineyard expression of Sangiovese reveals impeccable balance and elegance." Robert Parker

      "This is so focused and precise with fantastic depth and beauty. A pure definition of sangiovese. Full-bodied, tight and refined. Yet, full of strength and length. Succulent, too. A single-vineyard wine with soul." James Suckling

      • Bibenda:
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:94+ Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :93 Punkte
      • James Suckling:96 Punkte
      • Jancis Robinson:17,5 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate großes Holzfass/Tonneau
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,35 g/l
      • Gesamtsäure: 5,85 g/l
      • Restzucker: 1,05 g/l
      • Sulfit: 95 mg/l
      • ph-Wert: 3,49
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2028+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
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      klimatisiert gelagert

      09822816 · 0,75 l · 50,56 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      37,92 €
    • "Bòggina A" Sangiovese Val d'Arno di Sopra DOC 2018 (BIO)

      “Bòggina A” Sangiovese Val d’Arno di Sopra DOC 2018 (BIO)

      Das A im Namen des Boggina steht für den ca. 6 Monate in Terracotta-Amphoren à 400-600 Liter ausgebauten Naturwein, der ohne weitere Zugabe von Sulfiten in einer Auflage von gerade mal 1.200 Flaschen abgefüllt wird. Helles, leuchtendes Granatrot. Im Bouquet ätherisch, sehr filigran und nuanciert, bei gleichzeitig sehr präziser Duft-Interpretation der Sangiovese-Traube. Im Trunk von mittlerem Gewicht, dabei von ausgesprochen schöner Struktur und authentischer Sangiovese-Frucht. Im Abgang von hohem Trinkfluss, mit seidigem Tannin und betörender Länge. Ein Meisterwerk an Schönheit und Eleganz. SUPERIORE.DE

      "The 2018 Bòggina A (Bògginanfora) offers a striking expression of Sangiovese. Sweet red cherry, mint, orange peel and cinnamon all grace this silky, mid-weight wine from Petrolo and proprietor Luca Sanjust. The translucent beauty of Sangiovese comes through loud and clear. The Bòggina A (Bògginanfora) is 100% Sangiovese fermented and aged in amphora. What a gorgeous wine." Vinous

      "The Petrolo 2018 Val d'Arno di Sopra Bòggina A is Sangiovese that has been aged in amphorae. The Bòggina A is pure and punchy in its fruit intensity, with chiseled aromas of wild cherry and dried rose potpourri. The wine offers very soft and subdued tannins, with the natural structure and staying power coming from the crunchy healthiness of the fruit." Robert Parker

      "The purity of fruit here is impressive with cherries, plums and highlights of grilled meat and wet earth. Some tile, too. Full-bodied with chewy tannins that are pure and polished. Lots of fruit at the end, but not overdone. From organically grown grapes. Fermented and aged in amphora." James Suckling

      • Robert Parker:94 Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 6 Monate in Terracotta-Amphore
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,65 g/l
      • Gesamtsäure: 5,95 g/l
      • Restzucker: 1,00 g/l
      • Sulfit: 15,15 mg/l
      • ph-Wert: 3,45
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2025+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
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      klimatisiert gelagert

      09823518 · 0,75 l · 63,56 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      47,67 €
    • "Bòggina A" Sangiovese Val d'Arno di Sopra DOC 2016 (BIO)

      “Bòggina A” Sangiovese Val d’Arno di Sopra DOC 2016 (BIO)

      Das A im Namen des Boggina steht für den ca. 6 Monate in Terracotta-Amphoren à 400-600 Liter ausgebauten Naturwein, der ohne weitere Zugabe von Sulfiten in einer Auflage von gerade mal 1.200 Flaschen abgefüllt wird. SUPERIORE.DE

      "Leuchtendes, aufhellendes Granatrot. Eröffnet mit betont erdigen Noten, dann nach Preiselbeeren und Himbeeren. Am Gaumen viel feinmaschiges Tannin, umwoben von feinem Schmelz, sehr klar und saftig." Falstaff

      "The 2016 Bòggina A is 100% Sangiovese done in amphora. Crushed flowers, dried rose petals, mint, sweet tobacco and savory herbs give the wine much of its distinctive, pungent personality. Time in the glass helps soften some of the more angular contours that are present initially, while also allowing the aromatics to fully emerge." VINOUS

      "This is elegant, offering cherry, plum, tobacco, leather and earth flavors, backed by lively acidity. Harmonious and long, echoing the leather and tobacco elements, with a hint of mineral." Wine Spectator

      "Extremely refined and beautiful with tight density of fruit and polished, linear tannins. Full to medium body and a bright, beautiful finish. Iron and stones, too. Made in amphora." James Suckling

      "Aged in amphorae, the 2016 Val d'Arno di Sopra Bòggina A is a pure expression of Sangiovese. The wine is beautifully ethereal, delicate and fragile, showing focused purity and intensity at the same time. In a nutshell, this wine embraces all the best characteristic of this iconic vintage, especially in terms of the crystalline authenticity of its varietal aromas. Luca Sanjust experimented with Spanish clay vessels and then went back to Tuscan terracotta amphorae made with clay from Impruneta (not far from Florence). This wine is light and luminous with mid-weight texture but a very long and silky finish. It is a true beauty." Robert Parker

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Robert Parker:95 Punkte
      • Vinous:92 Punkte
      • Wine Spectator :93 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Falstaff:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 6 Monate in Terracotta-Amphore
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,40 g/l
      • Gesamtsäure: 6,05 g/l
      • Restzucker: 0,95 g/l
      • Sulfit: 14,80 mg/l
      • ph-Wert: 3,47
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2023+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
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      klimatisiert gelagert

      09823516 · 0,75 l · 63,56 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      47,67 €
    • "Bòggina A" Sangiovese Val d'Arno di Sopra DOC 2015

      “Bòggina A” Sangiovese Val d’Arno di Sopra DOC 2015

      Das A im Namen des Boggina steht für den ca. 6 Monate in Terracotta-Amphoren à 400-600 Liter ausgebauten Naturwein, der ohne weitere Zugabe von Sulfiten in einer Auflage von gerade mal 1.200 Flaschen abgefüllt wird. SUPERIORE.DE

      "Very perfumed aromas of plum, dried berry, cedar, and flower. Full body, with velvety tannins and a juicy finish. Love the texture and richness to this wine. Fascinating smoky undertone. Amphora gives it a life and energy of its own. No wood." James Suckling

      "Bright ruby of pale to medium intensity. Warm, fragrant, almost burnt aromas and real texture and tension. The wine really does taste as though it had little bits of clay dissolved in it – but rather agreeably. Long and vibrant." Jancis Robinson

      "Bòggina A originated in 2011, when Sanjust decided to ferment and age a portion of the wine in amphorae. The 2015 Bòggina A is a delicious rendering of unadorned sangiovese, its fresh red-cherry flavors brimming with vibrant acidity. Lean and taut at first, the wine fleshes out with exposure to air, evolving into darker fruit tones tinged with anise and fennel." Wine&Spirits

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Vinibuoni:
      • James Suckling:95 Punkte
      • Jancis Robinson:17,5 Punkte
      • Wine&Spirits:92 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 6 Monate in Terracotta-Amphore
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,20 g/l
      • Gesamtsäure: 5,90 g/l
      • Restzucker: 1,00 g/l
      • Sulfit: 15 mg/l
      • ph-Wert: 3,56
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2022
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
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      klimatisiert gelagert

      09823515 · 0,75 l · 64,85 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      48,64 €
    • "Bòggina B" Trebbiano Toscana IGT 2017 (BIO)

      “Bòggina B” Trebbiano Toscana IGT 2017 (BIO)

      Bòggina Bianco ist ein äußerst schmackhafter und frischer Trebbiano von ca. 50 Jahre alten Reben. Er entstand aus Luca Sanjusts Begegnung mit Lucien Le Moine (Mounir Souma), einem großen Produzenten im Burgund, der mit Inspiration und Know How maßgeblich zum Gelingen dieses außergewöhnlichen Projekts beigetragen hat. Die Vinifikation erfolgt in französischen Eichenfässern und Tonneaux, die speziell für diesen Wein hergestellt und von Lucien Le Moine ausgewählt wurden. Der Wein bleibt für die gesamte Reifezeit von über 2 Jahren "sur lies" (auf der Hefe), was ihm eine ungemein frische Aromatik und Harmonie gibt. Ein extrem rarer Ausnahme-Weißwein, der gerade mal in Kleinstauflage von 1.000 Flaschen hergestellt wird. SUPERIORE.DE

      "Posh oak and lemon nose with notes of hazelnuts. A hint of petrol, which might indicate the very hot year. Viscous lemon and green-apple palate with citric acidity. Tight and linear palate upholstered with ripe lemon fruit. The plentiful oak is well integrated in the lemon-curd aromas on the finish. Lemony lusciousness." Jancis Robinson

      "A cellar-worthy expression of Trebbiano Toscano, the 2017 Bòggina B sees extended aging on the lees to create a creamy and generous medium to full-bodied white wine. The Etruscan-named Bòggina opens to a light golden color followed by Mediterranean aromas of stone fruit, apricot and candied orange peel. That sur lie aging contributes to the honey-like fattiness or creaminess of the wine that is played up a notch higher in a hot and dry vintage such as this, which resulted in extra fruit concentration. Trebbiano, with its loose clusters, is harvested immediately before Sangiovese. There are documents that trace the existence of Trebbiano in this part of Tuscany back to the 13th century. In fact, the grape was widely popular back then, and fruit from the vineyards near the Petrolo estate fetched top dollar." Robert Parker

      "The 2017 vintage of Luca Sanjust’s Bòggina Bianco one again makes the case that this is one of the best whites of Tuscany. The complex perfumes of white pepper, chalk, flint, pear tart, green apples, white chocolate and smoke are stunning. Then comes an incredibly linear texture that’s so vertical it could cut your mouth in two. Cutting, sweeping acidity makes an indent in the palate, which it expertly fills with praline, almond and nutmeg undertones. Full-bodied and very, very long on the finish with a well-judged play between oxidation and reduction." James Suckling

      • Bibenda:
      • Robert Parker:93 Punkte
      • James Suckling:97 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Trebbiano
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Tonneau auf der Hefe
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,00 % vol
      • Gesamtsäure: 6,84 g/l
      • ph-Wert: 3,31
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 10-12 °C
      • Lagerpotenzial: 2025+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09820117 · 0,75 l · 64,85 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

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    • "Bòggina B" Trebbiano Toscana IGT 2018 (BIO)

      “Bòggina B” Trebbiano Toscana IGT 2018 (BIO)

      Bòggina Bianco ist ein äußerst schmackhafter und frischer Trebbiano von ca. 50 Jahre alten Reben. Er entstand aus Luca Sanjusts Begegnung mit Lucien Le Moine (Mounir Souma), einem großen Produzenten im Burgund, der mit Inspiration und Know How maßgeblich zum Gelingen dieses außergewöhnlichen Projekts beigetragen hat. Die Vinifikation erfolgt in französischen Eichenfässern und Tonneaux, die speziell für diesen Wein hergestellt und von Lucien Le Moine ausgewählt wurden. Der Wein bleibt für die gesamte Reifezeit von über 2 Jahren "sur lies" (auf der Hefe), was ihm eine ungemein frische Aromatik und Harmonie gibt. Ein extrem rarer Ausnahme-Weißwein, der gerade mal in Kleinstauflage von ca. 1.000 Flaschen hergestellt wird. SUPERIORE.DE

      "The 2018 Bòggina B (Bòggina Bianco) is bright, focused and full of energy. Lemon peel, crushed rocks, mint and white pepper come alive in a wine that combines sizzling energy and depth. A hint of reduction remains, but it adds character without dominating the wine's balance. Wow!" Vinous

      "This is a niche wine that will capture your heart and mind. The Petrolo 2018 Bòggina B is a pure expression of Trebbiano that is aged carefully on the lees to add to its aromatic intensity and complexity. Trebbiano can sometimes produce viscous and waxy wines, but that's not the case here. This is a beautifully pure and sophisticated expression that offers honey, peach, acacia flower, toasted almond and spicy saffron. The aromas are delivered with extreme focus and sharpness, and that's the main takeaway of this vintage. Fresh acidity and racy mineral notes give this white wine the power to cut through an epic spaghetti alle vongole. If you don't already know Bòggina B, I highly recommend you try it." Robert Parker

      "This white offers serious layers of fruit and acidity with fantastically complex apples, honey blossom, nuts and walnuts on the nose and palate. It’s full-bodied, yet fresh and vivid. Acidity and fruit is all there. Soulful is the word. An exceptional wine that shows such complexity and beauty." James Suckling

      • Robert Parker:94+ Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • James Suckling:97 Punkte
      • Rebsorte: 100% Trebbiano
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Tonneau auf der Hefe
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 12,00 % vol
      • Gesamtsäure: 6,84 g/l
      • ph-Wert: 3,31
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 10-12 °C
      • Lagerpotenzial: 2026+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-004
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09820118 · 0,75 l · 64,85 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      48,64 €
    • "Torrione" Rosso Toscana IGT 2015 <br>MAGNUM in Original-Holzkiste

      “Torrione” Rosso Toscana IGT 2015 · MAGNUM in Original-Holzkiste

      Strahlendes Granatrot. In der Nase Pflaumen und Sauerkirschen, untermalt von Tabaknuancen. Die feinmaschigen Tannine verbinden sich wunderbar mit den Noten von roten Früchten und Lakritz im Abgang. Sehr klar und ausbalanciert. SUPERIORE.DE

      "On the ripe and sweet side, the 2015 Val d'Arno di Sopra Torrione is a terrific, easy-drinking red wine made near Arezzo in Tuscany. The bouquet is soft and sunny with red fruit aromas, cherry and crème de cassis. The wine offers a mid-weight finish with bright acidity that is characteristic of Sangiovese." Robert Parker

      "Lovely aromas of sweet fruit, flowers such as violets and black olives. Sandalwood undertones. Full body and extremely fine tannins. Persistent and sexy. Shows such intensity and finesse." James Suckling

      "The 2015 Torrione is gorgeous. Bright fruit and expressive floral notes give the Torrione striking energy. Hints of smoke, tobacco and game add further shades of complexity as the wine gains volume and nuance with air. Above all else, though, what stands out is an emphasis on energy that is quite a departure from the Petrolo style of years past. The 2015 is a winner. Don’t miss it." VINOUS

      "This is lean and taut, with cherry, leather, tobacco, earth and iron flavors. Leans to the dry side in the end, but has depth and character. Turns more elegant and complex with air." Wine Spectator

      • Bibenda:
      • Doctor Wine:92 Punkte
      • Robert Parker:90 Punkte
      • Vinous:90 Punkte
      • Wine Spectator :91 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Rebsorten: 80% Sangiovese, 15% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon
      • Anbau: naturnah
      • Ausbau: 14 Monate Barrique/Tonneau
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Nein
      • Alkoholgehalt: 13,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 32,30 g/l
      • Gesamtsäure: 5,86 g/l
      • Restzucker: 1,00 g/l
      • Sulfit: 101 mg/l
      • ph-Wert: 3,65
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2028+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09822615 · 1,5 l · 35,03 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand4 Stück verfügbar

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    Winzer vorgestellt
    Fattoria Petrolo
    Toskana | Chianti
    Fattoria Petrolo

    Weithin sichtbar ist der Torre di Galatrona, der Namensgeber für den Top-Wein der Fattoria Petrolo. Zwischen Florenz und Arezzo fließt der Arno. Das Val d'Arno, ein historisch immer umkämpftes, fruchtbares Gebiet, seit Jahrhunderten geprägt von Oliven, Wein und Wäldern, ist reich an ehemaligen Burgen und Kastellen. Der Turm von Galatrona geht vermutlich auf ein Bollwerk der Etrusker zurück. Und er ziert die Etiketten der Fattoria Petrolo, zu deren Ländereien er heute gehört.

    Das vielfach ausgezeichnete Weingut gehört seit 2011 zur DOC Valdarno di Sopra. Endlich besann man sich und bezeichnete diese Region wieder mit ihrem historischen Namen. Schon Cosimo II de Medici bezeichnete 1716 Val d'Arno di Sopra als eine der vier besten Zonen für Oliven- und Weinanbau in der Toskana. Jahrzehnte hindurch wurde die Region als Chianti Colli Aretini, also als die Hügel von Arezzo bezeichnet. Die Bestimmungen dieser Region waren aber der Familie Bazzocchi-Sanjust, die das Gut in den späten 1940er Jahren erwarb, zu leger. Lucia Bazzocci und ihr Sohn Luca Sanjust, der das Weingut heute führt, entschlossen sich Ende der 1980er Jahre die Produktion auf höchste Qualität zu trimmen und traten daher aus dem Consorzio aus. Deswegen wurden die Weine jahrelang als Rosso Toscana IGT etikettiert. Was die internationale Kritik nicht hinderte, bis zu 99 Punkte zu vergeben. James Suckling kürte den Galatrona 2015 gar zum zweitbesten Wein der Welt.

    Die Fattoria Petrolo liegt auf einer Höhe zwischen 250 und 450 Metern über dem Meeresspiegel. Von den 272 ha Ländereien sind 26 ha mit Weinreben bestockt. Die ältesten Weingärten stammen aus 1947, die meisten Reben wurden nach Analysen mit Prof. Scienza von der Universität Mailand in den 1990er Jahren neu bepflanzt. Mit bis zu 5.500 Rebstöcken pro Hektar, die jedoch nur 25 hl/ha Ertrag bringen. Das ergibt ca. 70.000 Flaschen pro Jahr. Die Galestro-Böden sind typisch für das Apennin-Gebiet der Toskana, sind hier aber mit Schiefer, Kalk, Ton und Sandstein durchzogen und mineralisch geprägt.

    Neben der Leitsorte Sangiovese und geringen Mengen alter autochthoner, fast ausgestorbener Sorten, sind Merlot, aus dem der hochprämierte Galatrona reinsortig gekeltert wird, sowie ein wenig Cabernet Franc, Syrah und Petit Verdot gepflanzt. Der Cabernet Sauvignon steht in der höchsten Lage unterhalb des Turmes auf ca. 500 m Seehöhe und ist eine Buschkultur, hier Albarello genannt. Etwas Malvasia und Trebbiano ergänzen die Palette. Aus den weißen Trauben wird nicht nur ein sehr exquisiter und rarer Vin Santo produziert, sondern unter Mithilfe von Lucien le Moine aus dem Burgund auch ein für die Toskana ziemlich außergewöhnlicher Weißwein ("Boggina B"). In den letzten beiden Jahrzehnten ist Luca Sanjust öfters neue Wege gegangen, heute findet man im modernst ausgestatteten Keller auch so manche Terracotta-Amphore, neben Zementtanks für die Gärung und verschieden großen Holzfässern, von den klassischen großen "Botte" über Tonneaux bis zum Barrique. Je nach Rebsorte, Lage oder Cuvée.

    Luca hat ein Team angesehener Experten um sich geschart. Stefano Guidi und Simone Cuccoli sind die Önologen der Fattoria, Carlo Nesterini kümmert sich als Agronom um die Rebhügel und kein Geringerer als der große Chianti-Kenner Carlo Ferrini wurde als externer Berater gewonnen. Seit über 20 Jahren wurde teilweise biologischer Anbau betrieben, seit 2016 sind alle eignen Trauben aus zertifiziertem Bio-Anbau. Das engagierte Ziel ist die gesamte DOC Valdarno di Sopra auf biologischen Anbau umzustellen und damit Vorreiter in Italien zu werden. Eine gute Idee.  SUPERIORE.DE

    "Nicht von ungefähr tummelt sich die Kellerei seit Jahren in den oberen Rängen der toskanischen Weinliga ... In allen Produktionsphasen, insbesondere aber im Weinberg, wird hier mit akribischer Sorgfalt gearbeitet." Gambero Rosso

    "Luca Sanjust has long been working with extended skin macerations, amphorae and a non-interventionist's approach. He is a historian of local wine culture and ampelography. Indeed, he is one of the most vocal proponents of the recently established Val d'Arno di Sopra appellation." Robert Parker

    Fakten

    • Gründungsjahr: 1947
    • Eigentümer: Luca Sanjust di Teulada
    • Önologe: Stefano Guidi und Simone Cuccoli
    • Externer Berater: Carlo Ferrini
    • Jahresproduktion: ca. 70.000 Flaschen
    • Rebfläche: ca. 26 Hektar
    • Naturnaher/Biologischer Anbau