• "Meriggio" Bianco di Toscana Centrale IGT 2018 (BIO)

      “Meriggio” Bianco di Toscana Centrale IGT 2018 (BIO)

      Sehr appetitlicher Sauvignon Blanc aus der Toskana. Helles Strohgelb, schöner Duft mit Aromen von hellen Beeren, Birne und Honig. Runder, harmonischer und frischer Geschmack, der sich lang und aromatisch ausbreitet. SUPERIORE.DE

      "The 2018 Meriggio is a very pretty white from Fontodi. In this vintage, Giovanni Manetti added 10% Trebbiano and also aged 1/3rd of the wine in terra cotta, both of which help retain a touch of freshness that is quite welcome. The combination of Panzano richness that comes so naturally, with the aromatics of Sauvignon and the energy of Trebbiano make for a compelling, super-expressive white." Vinous

      "This boasts classic varietal aromas of tropical fruit, crushed tomato vine and gooseberry. It's savory, linear and tangy, delivering juicy pineapple, grapefruit, cantaloupe, thyme and mouthwatering mineral alongside crisp acidity." Wine Enthusiast

      • Vinous:91 Punkte
      • Wine Enthusiast:91 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sauvignon
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 6 Monate Edelstahl
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 12,50 % vol
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 10-12 °C
      • Lagerpotenzial: 2022+
      • Speiseempfehlung: Spaghetti alle vongole
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09480118 · 0,75 l · 23,99 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      18,90 €17,99 €
    • "Meriggio" Bianco di Toscana Centrale IGT 2019 (BIO)

      “Meriggio” Bianco di Toscana Centrale IGT 2019 (BIO)

      Sehr appetitlicher Sauvignon Blanc aus der Toskana. Helles Strohgelb, schöner Duft mit Aromen von hellen Beeren, Birne und Honig. Runder, harmonischer und frischer Geschmack, der sich lang und aromatisch ausbreitet. SUPERIORE.DE

      "Fontodi's Meriggio is absolutely beautiful in 2019. Sauvignon aromatics lead into notes of apricot, mint, chamomile and wild flowers. Drink this vibrant, polished Sauvignon/Trebbiano blend over the next 2-3 years." Vinous

      • Bibenda:
      • Vinous:90 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sauvignon
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 6 Monate Edelstahl
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 12,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 26,25 g/l
      • Gesamtsäure: 5,25 g/l
      • Restzucker: 2,14 g/l
      • Sulfit: 92 mg/l
      • ph-Wert: 3,53
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 10-12 °C
      • Lagerpotenzial: 2023+
      • Speiseempfehlung: Spaghetti alle vongole
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09480119 · 0,75 l · 25,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      18,90 €
    • Chianti Classico DOCG 2017 (BIO)

      Chianti Classico DOCG 2017 (BIO)

      Chianti Classico von Giovanni Manetti bietet ein tiefgründiges, dicht gewobenes und dabei noch sehr jugendliches Bouquet aus dunklen und roten Beeren und feinen Würznoten. Der trockene, kirschige Geschmack mit lang anhaltenden Eindrücken, gut extrahiertem Tannin und der Sangiovese-typischen Säure zeigt deutlich erkennbaren Terroircharakter. Sehr klar, geradlinig, lang, immer frisch und saftig, mit ausgezeichneter Kraft und Balance. SUPERIORE.DE

      "Funkelndes, tiefes Rubin. Intensive und dichte Nase, zeigt zunächst Noten nach Gewürznelken und schwarzer Trüffel, dann viel Brombeere und Schwarzkirsche. Herzhaft und zupackend am Gaumen, zeigt viel Power, öffnet sich mit griffigem, herzhaftem Tannin, satter Druck, braucht noch etwas Reife." Falstaff

      "Lustrous mid crimson. Gorgeous lifted nose of sour cherry with a hint of nutmeg. Succulent and almost a little tart on the palate with a layer of powdery tannins. Amazingly fresh for this hot vintage. I presume part of the fruit was harvested very early in order to maintain the acidity." Jancis Robinson

      "The Fontodi 2017 Chianti Classico gives the impression of being slightly mature or advanced, even now straight out of the gate. The hot and dry vintage has shaped aromas of candied cherry, dried plum, rum raisin, white chocolate and a dusty note of wet chalk. The wine is quite beautiful in terms of mouthfeel, with well-integrated alcohol and tannins that close without sharpness or astringency. This dark and sultry Sangiovese shows moderate fruit, focused mostly on dark blackberry and dried cherry." Robert Parker

      "Ripe black cherry, blackberry, iron, juniper and thyme flavors mark this solidly built red. The balance walks the line between the rich profile and the assertive tannins that deliver grip on the long finish." Wine Spectator

      "April's frost resulted in less productive vines. Giovanni Manetti saw this as an advantage in the drought-like conditions of summer. He explains that with fewer grapes, the vines suffered less stress and were able to continue ripening without shutting down. Initial scents of baked clay and dry earth make way for mint blossom and cherry. Clingy, muscular tannins wrap around dusty fruit with nuances of rust and cinnamon poking through and the acidity is remarkably racy and ripe." Decanter

      "A rich, layered Chianti Classico with intense cherry and flower character, as well as orange peel. Full-bodied with firm, velvety tannins and a flavorful finish." James Suckling

      "The 2017 Chianti Classico Fontodi is a wine of extreme elegance that shows how much the house style has evolved here. A decade ago, in a warm year the Fontodi Chianti Classico would have been opulent, but these days proprietor Giovanni Manetti seeks finesse more than power, and that is exactly what comes through here. Ripe red Sangiovese fruit, rose petal, blood orange and spice infuse this racy, exotic Chianti Classico with so much character. The 2017 spent two years in oak, half in cask and half in neutral oak. I loved it." Vinous

      "Fragrant and delicious, this opens with aromas of ripe black-skinned fruit, blue flower, leather, underbrush and a whiff of French oak. The full-bodied, enveloping palate delivers baked plum, Marasca cherry, licorice and a note of espresso framed in fine-grained enveloping tannins that give it a smooth texture and a weightless finesse." Wine Enthusiast

       

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Veronelli :90 Punkte
      • Doctor Wine:92 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:91 Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:95 Punkte
      • Decanter :92 Punkte
      • Falstaff:92 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,55 g/l
      • Gesamtsäure: 6,15 g/l
      • Restzucker: 0,51 g/l
      • Sulfit: 55 mg/l
      • ph-Wert: 3,52
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2026+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482117 · 0,75 l · 30,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      22,90 €
    • "Filetta di Lamole" Chianti Classico DOCG 2017 (BIO)

      “Filetta di Lamole” Chianti Classico DOCG 2017 (BIO)

      Filetta di Lamole stammt von ausgesuchten Lamole-Lagen der Familie Giovanni Manettis und wurde 2015 das erste Mal vinifiziert. Ein vielschichtiger, eleganter Chianti Classico, der nuanciert seine Aromen ausspielt und eine faszinierende Struktur aufweist. Rubinrot mit hellen Reflexen. Vielschichtiges Bouquet nach Kirsche, dann etwas teerige Noten, Veilchen und Waldblüten. In diesem Wein erkennt man die Handschrift Fontodis, und doch ist er anders, weil er subtiler und zurückhaltender mit seinen vorhandenen Kräften haushaltet. Ein wunderbarer Neuzugang im Fontodi-Portfolio, der umso mehr die Klasse und Vielseitigkeit des Weinguts unterstreicht. SUPERIORE.DE

      "Mid ruby. Soft sour-cherry nose with minerally hints. Gripping cherry fruit that is finely balanced. Great length and style." Jancis Robinson

      "Earthy aromas of truffle, camphor and blue flower mingle with whiffs of new leather. Smooth and supple, the rounded, savory palate offers fleshy black cherry, baking spice and smooth, polished tannins." Wine Enthusiast

      "Sitting at 600 metres above sea level and surrounded by forest, Fontodi's vineyards in the area of Lamole are much cooler than the estate's holdings in Panzano. Even in 2017, harvest didn't begin until October. It emerges from it shell slowly then offers an exquisite bouquet of fresh flowers and herbs. There is great focus here and an invigorating backbone of acidity piercing through dark currants. At the moment, tannins are still firm and imposing. Give this another year in the bottle." Decanter

      "The 2017 Chianti Classico Filetta di Lamole is absolutely gorgeous. In 2017, the Filetta di Lamole has a bit more body than usual because of the warmth of the year, and yet it retains its classic sense of energy and mid-weight structure. Crushed red berry, spice, mint, licorice and rose petal all open up in this super-expressive, inviting Chianti Classico." Vinous

      "Chewy and rich with attractive cherry and dried-strawberry character, as well as intense tannins. Dried flowers, too. This is traditional and structured. Very tight. Needs time to soften." James Suckling

      • Bibenda:
      • Doctor Wine:90 Punkte
      • Vinous:92 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:91 Punkte
      • Decanter :92 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,15 g/l
      • Gesamtsäure: 5,82 g/l
      • Restzucker: 0,70 g/l
      • Sulfit: 69 mg/l
      • ph-Wert: 3,45
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2025+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09483317 · 0,75 l · 31,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      23,90 €
    • Chianti Classico DOCG 2018 (BIO)

      Chianti Classico DOCG 2018 (BIO)

      Chianti Classico von Giovanni Manetti bietet ein tiefgründiges, dicht gewobenes und dabei noch sehr jugendliches Bouquet aus dunklen und roten Beeren und feinen Würznoten. Der trockene, kirschige Geschmack mit lang anhaltenden Eindrücken, gut extrahiertem Tannin und der Sangiovese-typischen Säure zeigt deutlich erkennbaren Terroircharakter. Sehr klar, geradlinig, lang, immer frisch und saftig, mit ausgezeichneter Kraft und Balance. SUPERIORE.DE

      Dieser Jahrgang wurde noch nicht bewertet.
      Der 2017er erhielt folgende Auszeichnungen:

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Veronelli :90 Punkte
      • Doctor Wine:92 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:91 Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:95 Punkte
      • Decanter :92 Punkte
      • Falstaff:92 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,15 g/l
      • Gesamtsäure: 5,95 g/l
      • Restzucker: 0,48 g/l
      • Sulfit: 58 mg/l
      • ph-Wert: 3,49
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2027+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482118 · 0,75 l · 31,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      23,90 €
    • "Case Via" Pinot Nero IGT 2013 (BIO)

      “Case Via” Pinot Nero IGT 2013 (BIO)

      Rubinrot verströmt der Pinot Nero Case Via ein sortentypisches Bouquet nach Waldbeeren und Pfeifentabak, welches sich harmonisch mit der Fasswürze verbindet. Der weiche, charaktervolle Geschmack stützt sich auf die Kraft des Tannins und eine exzellente Aromastruktur. SUPERIORE.DE

      "This fragrant red opens with aromas of violet, rose, woodland berry, tilled earth and a whiff of new leather. The polished, fruity palate delivers juicy morello cherry, red raspberry, white pepper, and mineral alongside refined tannins and bright acidity. A licorice note wraps around the lingering finish." Wine Enthusiast

      "A fruitier style of pinot noir with strawberry, floral and mineral aromas and flavors. Medium to full body, light tannins and a citrusy finish. Always a delicious pinot." James Suckling

      • Bibenda:
      • Veronelli :90 Punkte
      • James Suckling:91 Punkte
      • Wine Enthusiast:91 Punkte
      • Rebsorte: 100% Pinot Nero
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,36 g/l
      • Gesamtsäure: 5,60 g/l
      • Restzucker: 1,87 g/l
      • Sulfit: 61 mg/l
      • ph-Wert: 3,58
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2030
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482813 · 0,75 l · 39,87 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      29,90 €
    • "Case Via" Pinot Nero IGT 2016 (BIO)

      “Case Via” Pinot Nero IGT 2016 (BIO)

      Kräftiges Rubinrot. Pinot Nero Case Via verströmt ein sortentypisches Bouquet nach Waldbeeren und Pfeifentabak, welches sich harmonisch mit der Fasswürze verbindet. Der weiche, charaktervolle Geschmack stützt sich auf die Kraft des Tannins und die exzellente Aromastruktur des Spätburgunders. SUPERIORE.DE

      "The 2016 Pinot Nero Case Via is a very special expression of the grape that shows darkness and increased concentration in this beautiful vintage. This wine offers a purely Tuscan take on Pinot Nero. It pours from the bottle with a dark garnet color, showing aromas of dried cherry, smoke, tar and road paving. The wine closes with a broad, mid-weight approach. This would be a nice bottle to open for a game dinner with roasted pheasant." Robert Parker

      "Made with organically grown Pinot Nero, fermented and aged in terr-cotta amphorae, this opens with aromas of leather, scorched soil, rose petal, wild berry and game. Earthy and elegant, the aromas follow through to the smooth structured palate along with pomegranate, rhubarb, licorice and tobacco. Fresh acidity gives it youthful tension while taut fine-grained tannins lend support and finesse." Wine Enthusiast

      "The 2016 Pinot Nero Case Via is fabulous. In fact, the 2016 may very well be the finest edition of Fontodi's Pinot I have ever tasted. A wine of tremendous aromatic intensity, inner sweetness and delineation, the 2016 Pinot simply has it all. Of course, the highly favorable growing season adds quite a bit of pedigree as well. The Fontodi Pinot is not especially varietal, but it is off the charts beautiful and absolutely compelling. What a wine!" Vinous

      • Robert Parker:94 Punkte
      • Vinous:96 Punkte
      • Wine Enthusiast:94 Punkte
      • Rebsorte: 100% Pinot Nero
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,55 g/l
      • Gesamtsäure: 5,55 g/l
      • Restzucker: 1,65 g/l
      • Sulfit: 68 mg/l
      • ph-Wert: 3,42
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2034+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482816 · 0,75 l · 49,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      36,90 €
    • "Case Via" Syrah IGT 2016 (BIO)

      “Case Via” Syrah IGT 2016 (BIO)

      Kräftiges Dunkelrubin. Pfeffer- und Würzakzente, Aromen reifer roter und dunkler Früchte und eine leicht animalische Note prägen den präzisen Duft. Die perfekte Balance zwischen Tannin, seidigen Elementen und der Säurekraft garantieren einen charaktervollen und kernigen Geschmack. SUPERIORE.DE

      "Delikate Aromen von Kirschconfit, Vanille und Schokolade; kernige Textur mit stämmigen Gerbstoffen, viel Fülle, Charakter und solider Länge, Beeren-Pfefferfinale, auch Kräuternoten. Zu einem würzigen Wildgericht." Vinum

      "Leuchtendes Rubinviolett. Eröffnet mit duftigen Noten nach Veilchen und Kohlröschen, Heidelbeeren, dann auch ausgeprägt würzige Komponenten. Am Gaumen weit und vielschichtig, satte Gewürznoten, viel Brombeere, dazu grifffiges, dichtes Tannin." Falstaff

      "A meaty, slightly gamy red, displaying blackberry and blueberry fruit. Licorice, graphite and spicy oak notes add depth as this stays saturated. Long on the finish and balanced, but needs a bit of time to harmonize." Wine Spectator

      "The 2016 Syrah Case Via is powerful, dense and rich, with all of the natural intensity of this great Tuscan vintage on display. The Fontodi Syrah is not especially varietal, but it is flat-out gorgeous if taken on its own terms. Today, the Syrah is one of the most backward wines in the range. It clearly needs time for the aromatics to develop, and yet there is so much to look forward to." Vinous

      "Fabulous syrah with crushed berries and minerals, together with tea-leaf, lavender and slate character. Medium to full body. Silky and polished tannins." James Suckling

      "I love the richness, coupled by the finesse of the 2016 Syrah Case Via. This beautiful expression hits that elusive intersection of elegance and power with bullseye precision. This is an impressive effort that brings forth beautifully balanced aromas of dark fruit, blackberry, spice, leather and earthy terracotta." Robert Parker

      • Robert Parker:95+ Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Vinum:17 Punkte
      • Falstaff:96 Punkte
      • Rebsorte: 100% Syrah
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,15 g/l
      • Gesamtsäure: 5,90 g/l
      • Restzucker: 1,45 g/l
      • Sulfit: 62 mg/l
      • ph-Wert: 3,45
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2034
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482416 · 0,75 l · 49,20 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand6 Stück verfügbar

      36,90 €
    • "Case Via" Pinot Nero IGT 2017 (BIO)

      “Case Via” Pinot Nero IGT 2017 (BIO)

      Kräftiges Rubinrot. Pinot Nero Case Via verströmt ein sortentypisches Bouquet nach Waldbeeren und Pfeifentabak, welches sich harmonisch mit der Fasswürze verbindet. Der weiche, charaktervolle Geschmack stützt sich auf die Kraft des Tannins und die exzellente Aromastruktur des Spätburgunders. SUPERIORE.DE

      "A pretty pinot with dried-strawberry and raspberry character and hints of smoked wood and meat. Medium to full body and firm, lightly chewy tannins. From organically grown grapes. Needs time to soften." James Suckling

      "The 2017 Pinot Nero Case Via is pliant and expressive. Sweet red berry, blood orange, flowers and earthy tones flesh out in the glass. As always, the Fontodi Pinot is first and foremost a wine of Chianti Classico, especially in its acid profile and overall structural feel." Vinous

      "Aromas of scorched soil, leather, rusty iron and dried botanical herb form the nose. Made with organically farmed Pinot Nero, the velvety, enveloping palate offers red berry, rhubarb, white pepper and rusty nail alongside fine-grained tannins." Wine Enthusiast

      • Bibenda:
      • Vinous:92 Punkte
      • James Suckling:92 Punkte
      • Wine Enthusiast:93 Punkte
      • Rebsorte: 100% Pinot Nero
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,35 g/l
      • Gesamtsäure: 5,49 g/l
      • Restzucker: 1,48 g/l
      • Sulfit: 73 mg/l
      • ph-Wert: 3,50
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2035+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482817 · 0,75 l · 50,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      37,90 €
    • "Case Via" Syrah IGT 2017 (BIO)

      “Case Via” Syrah IGT 2017 (BIO)

      Kräftiges Dunkelrubin. Pfeffer- und Würzakzente, Aromen reifer roter und dunkler Früchte und eine leicht animalische Note prägen den präzisen Duft. Die perfekte Balance zwischen Tannin, seidigen Elementen und der Säurekraft garantieren einen charaktervollen und kernigen Geschmack. SUPERIORE.DE

      "The 2017 Syrah Case Via is dark, ample and enveloping. Blackberry, chocolate, leather, licorice and spice infuse the 2017 with striking intensity to match its plush, textured feel. The Fontodi Syrah is done in a style that emphasizes fruit and overall richness more than savoriness or minerality." Vinous

      "This is a fascinating expression of Syrah that does not fit into our preconceived expectations of the grape, whether from the Old World or the New. The Fontodi 2017 Syrah Case Via opens to a rich, inky dark appearance. I got a sweet note of butterscotch or caramel at the start, but that subsided quickly to make room for black fruit, toasted wood, campfire ash and ripe plum. The wine is not exactly varietally pure, especially if you identify with the toasty Shiraz camp of Australia or the meaty, white peppercorn camp of the Rhône. Instead, this wine has a vaguely carbonic level of energy, zest and ripe primary fruit. The fruit is dark, bold, rich and Tuscan, with a direct and sunny personality." Robert Parker

      "A rich, intense syrah with aromas and flavors of green tobacco, dried meat and rich fruit. It’s full-bodied, yet tight and polished. Delicious at the end. Serious." James Suckling

      • Bibenda:
      • Robert Parker:93 Punkte
      • Vinous:93 Punkte
      • James Suckling:96 Punkte
      • Rebsorte: 100% Syrah
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 18 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 31,25 g/l
      • Gesamtsäure: 5,72 g/l
      • Restzucker: 1,38 g/l
      • Sulfit: 66 mg/l
      • ph-Wert: 3,42
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2035+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482417 · 0,75 l · 50,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

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    • Chianti Classico DOCG 2017 (BIO) <br>MAGNUM in Original-Holzkiste

      Chianti Classico DOCG 2017 (BIO) · MAGNUM in Original-Holzkiste

      Chianti Classico von Giovanni Manetti bietet ein tiefgründiges, dicht gewobenes und dabei noch sehr jugendliches Bouquet aus dunklen und roten Beeren und feinen Würznoten. Der trockene, kirschige Geschmack mit lang anhaltenden Eindrücken, gut extrahiertem Tannin und der Sangiovese-typischen Säure zeigt deutlich erkennbaren Terroircharakter. Sehr klar, geradlinig, lang, immer frisch und saftig, mit ausgezeichneter Kraft und Balance. SUPERIORE.DE

      "Funkelndes, tiefes Rubin. Intensive und dichte Nase, zeigt zunächst Noten nach Gewürznelken und schwarzer Trüffel, dann viel Brombeere und Schwarzkirsche. Herzhaft und zupackend am Gaumen, zeigt viel Power, öffnet sich mit griffigem, herzhaftem Tannin, satter Druck, braucht noch etwas Reife." Falstaff

      "Lustrous mid crimson. Gorgeous lifted nose of sour cherry with a hint of nutmeg. Succulent and almost a little tart on the palate with a layer of powdery tannins. Amazingly fresh for this hot vintage. I presume part of the fruit was harvested very early in order to maintain the acidity." Jancis Robinson

      "The Fontodi 2017 Chianti Classico gives the impression of being slightly mature or advanced, even now straight out of the gate. The hot and dry vintage has shaped aromas of candied cherry, dried plum, rum raisin, white chocolate and a dusty note of wet chalk. The wine is quite beautiful in terms of mouthfeel, with well-integrated alcohol and tannins that close without sharpness or astringency. This dark and sultry Sangiovese shows moderate fruit, focused mostly on dark blackberry and dried cherry." Robert Parker

      "Ripe black cherry, blackberry, iron, juniper and thyme flavors mark this solidly built red. The balance walks the line between the rich profile and the assertive tannins that deliver grip on the long finish." Wine Spectator

      "April's frost resulted in less productive vines. Giovanni Manetti saw this as an advantage in the drought-like conditions of summer. He explains that with fewer grapes, the vines suffered less stress and were able to continue ripening without shutting down. Initial scents of baked clay and dry earth make way for mint blossom and cherry. Clingy, muscular tannins wrap around dusty fruit with nuances of rust and cinnamon poking through and the acidity is remarkably racy and ripe." Decanter

      "A rich, layered Chianti Classico with intense cherry and flower character, as well as orange peel. Full-bodied with firm, velvety tannins and a flavorful finish." James Suckling

      "The 2017 Chianti Classico Fontodi is a wine of extreme elegance that shows how much the house style has evolved here. A decade ago, in a warm year the Fontodi Chianti Classico would have been opulent, but these days proprietor Giovanni Manetti seeks finesse more than power, and that is exactly what comes through here. Ripe red Sangiovese fruit, rose petal, blood orange and spice infuse this racy, exotic Chianti Classico with so much character. The 2017 spent two years in oak, half in cask and half in neutral oak. I loved it." Vinous

      "Fragrant and delicious, this opens with aromas of ripe black-skinned fruit, blue flower, leather, underbrush and a whiff of French oak. The full-bodied, enveloping palate delivers baked plum, Marasca cherry, licorice and a note of espresso framed in fine-grained enveloping tannins that give it a smooth texture and a weightless finesse." Wine Enthusiast

      • Gambero Rosso:
      • Bibenda:
      • Veronelli :90 Punkte
      • Doctor Wine:92 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:91 Punkte
      • Vinous:94 Punkte
      • Wine Spectator :92 Punkte
      • James Suckling:94 Punkte
      • Wine Enthusiast:95 Punkte
      • Decanter :92 Punkte
      • Falstaff:92 Punkte
      • Jancis Robinson:17 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique/Holzfass
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 14,50 % vol
      • Gesamtextrakt: 29,55 g/l
      • Gesamtsäure: 6,15 g/l
      • Restzucker: 0,51 g/l
      • Sulfit: 55 mg/l
      • ph-Wert: 3,52
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2028+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
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      klimatisiert gelagert

      09482517 · 1,5 l · 41,27 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versand< 24 Stück verfügbar

      61,90 €
    • "Vigna del Sorbo" Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2017 (BIO)

      “Vigna del Sorbo” Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2017 (BIO)

      Vigna del Sorbo gefällt auf den ersten Blick mit seinem vollen, kräftigen Rubinrot. Mit einer klaren, intensiven Fruchtigkeit, zu der sich kräuterwürzige Noten einstellen, vereinnahmt sie die Nase, bevor der weite, konsistente Geschmack und das geradlinige, makellose Finale einsetzen. Eine hervorragende Harmonie zwischen Struktur und Eleganz und seit Jahren eine der größten Gran Selezione im Chianti Classico. SUPERIORE.DE

      "The Fontodi 2017 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo is expressive, dark and thickly concentrated. I received my samples early and found that this wine was a little shy or slow to open in this early phase. If given extra time, the bouquet warms up to dark fruit, plum, rum cake and dried violet. I came back to the wine about two hours later and discovered a pretty note of crushed aspirin or carbon, with more crushed flower. The oak adds sweet spice and scorched earth, but these too will integrate with time." Robert Parker

      "Powerful, tight red with currant and plum character. Hints of new wood and bark. Full-bodied with dark berries and hints of dark chocolate, as well as other dark fruit. Flavorful finish. Solid. Needs time to open." James Suckling

      "The summer was dry and warm without extreme heat and leading up to harvest, the nights cooled down substantially. His Vigna del Sorbo is one of the top wines among a robust set of stellar offerings from this outstanding vintage. It is remarkable for the freshness and purity that rises above the concentration and density. A mix of smoke, liquorice , black cherry and thyme emerges slowly. Even in their commanding grip, the tannins are perfectly polished and sophisticated. Full, packed with fruit but with incredible agility and lip-smacking tanginess, this lingers with fragrant earth, tobacco and crushed stone. For the long-haul." Decanter

      "The 2017 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo is a dense, packed wine. It is also surprisingly, almost shockingly backward. That is probably a good thing for its long-term aging prospects. Readers hoping to get an early glimpse into the 2017 before it shuts down may have a hard time doing that, as today acids and tannin dominate. I expect the 2017 will be stellar in another 4-5 years." Vinous

      • Bibenda:
      • Doctor Wine:94 Punkte
      • Vinibuoni:
      • Robert Parker:94 Punkte
      • Vinous:96+ Punkte
      • James Suckling:95 Punkte
      • Decanter :96 Punkte
      • Rebsorte: 100% Sangiovese
      • Anbau: biologisch
      • Ausbau: 24 Monate Barrique
      • vegane Klärung: Ja
      • Filtration: Ja
      • Alkoholgehalt: 15,00 % vol
      • Gesamtextrakt: 30,45 g/l
      • Gesamtsäure: 6,05 g/l
      • Restzucker: 2,55 g/l
      • Sulfit: 58 mg/l
      • ph-Wert: 3,41
      • Verschluss: Naturkorken
      • Trinktemperatur: 18-20 °C
      • Lagerpotenzial: 2035+
      • Allergenhinweis: enthält Sulfite
      • Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014
      mehr erfahren
      klimatisiert gelagert

      09482217 · 0,75 l · 102,53 €/l · Preis (DE) inkl. USt, zzgl. Versandsofort verfügbar

      76,90 €
    Winzer vorgestelltFontodiToskana | Chianti
    Fontodi

    Was haben die Kuppel der Kathedrale von Florenz und einige der besten Rotweine der Toskana gemeinsam? Die Erzeugerfamilie Manetti. Auch heute noch ist die Familie Manetti führend in der Terracotta-Herstellung. Während der ältere Bruder Marco sich um diese alte Tradition kümmert, hat Giovanni Manetti das Weingut Fontodi zu neuem Glanz geführt. Schon als 16-jähriger begann er mitzuhelfen und pflanzte seine ersten Reben in den legendären Lagen unterhalb von Panzano.

    Die wohl bekannteste Straße der Toskana ist die Chiantigiana, welche Florenz mit Siena verbindet. Rund 70 Kilometer Kurven, meist durch Weinberge. Ungefähr in der Mitte der Strecke liegt Panzano. Hoch oben am Kamm einer riesigen, nach Süden ausgerichteten Mulde in der Landschaft, die wie eine überdimensionale Venusmuschel voller Weinreben aussieht. Die Einwohner nennen sie "Conca d’Oro", die goldene Schale. Das kommt allerdings aus der Zeit, als hier noch Weizen angebaut wurde, weil der reife Weizen im Schein der Nachmittagssonne das ganze natürliche Amphitheater golden leuchten ließ. Heute ist es ein sattes Grün der Weinreben, das nur im späten Herbst goldgeld leuchtet, wenn sich die Blätter des Sangiovese färben. Den schönsten Blick hat man, wenn man von Süden kommt und die Serpentinen hinauffährt. Genau da, wo jeder Wein-Liebhaber anhält, um sein Foto von Panzano zu schiessen, zweigt rechts die Einfahrt zum Weingut Fontodi auf einem Hügel mit prächtiger Rundum-Sicht ab.

    Eine beeindruckende Lage, für das Chianti-Classico-Gebiet recht hoch aufsteigend und relativ steil, bis hinauf auf beinahe 500 m Seehöhe. Eine der besten Lagen für Sangiovese überhaupt, meint nicht nur Giovanni Manetti. Sangiovese braucht viel Sonnenlicht untertags, gute Durchlüftung und kühle Nächte, um feingliedrig und elegant zu werden. Das ist hier perfekt gegeben. Dazu kommt ein Boden aus Galestro, wie der Kalkmergel hier genannt wird. Durchzogen von uraltem brüchigem Schiefer, der die Reben aber tief wurzeln und die Weine mineralisch werden lässt. Nicht umsonst wird Fontodis Flagship-Wein, der Flaccianello, immer als einer der allerbesten reinsortigen Sangiovese Italiens ausgezeichnet.

    Giovanni Manetti könnte wohl auch Diplomat sein. Seine charmante, offene Art hat es ermöglicht, ein Vorbild-Projekt im italienischen Weinbau zu schaffen: "Panzano sostenibile" – nachhaltiges Panzano, denn wenn man biodynamischen Anbau betreibt, ist es sinnvoll, wenn es auch die Nachbarn tun" lächelt Manetti und stellt sein Licht unter den Scheffel. Wer Italien kennt, weiss, wie schwierig es ist, mehrere Unternehmer zu einer gemeinsamen Aktion zu bewegen. Heute sind praktisch alle Weingüter mit über 500 ha rund um Panzano bio oder in Umstellung. Das war wohl auch ein Grund, warum man Giovanni Manetti zum Präsidenten des Consorzio Chianti Classico wählte, weswegen in den letzten Jahren im gesamten Chianti-Gebiet ein deutlicher Trend zu biologischem Anbau bemerkbar ist.

    Neben der aufwändigen Arbeit in den Weingärten, die inzwischen 80 Hektar der insgesamt 130 ha Landbesitz einnehmen, baute Manetti einen neuen Keller, der, in drei Geschossen unterirdisch, die Verarbeitung der Trauben in natürlichem Gefälle ohne Pumpen ermöglicht. Modernste Einrichtung, von Stahl- und Holzgärständern über verschiedene Holzfass-Grössen, ist selbstverständlich, um jede Sorte und jede Lage spezifisch reifen zu lassen. Ein Teil davon sind Terracotta-Amphoren aus der Produktion seines Bruders. Noch sind das eher Experimente in kleiner Menge, die Qualität lässt aber bereits viele Kritiker neugierig werden, man darf gespannt sein. Auch in der önologischen Betreuung überlässt der Qualitäts-Fanatiker nichts dem Zufall, denn niemand geringerer als Franco Bernabei ist seit vielen Jahren Partner, mittlerweile von dessen Sohn Marco unterstützt.

    Neben Chianti Classico, Vigna del Sorbo, der Gran Selezione des Chianti aus der Einzellage und dem Flaccianello della Pieve, den drei Top-Weinen aus Sangiovese, die schon bis zu 100 Parker-Punkte erreichten, lässt der Syrah Case Via mit seiner feinen Würze immer wieder aufhorchen. Der gleichnamige Pinot Nero ist wohl auch einer der höchstbewerteten der Region und der Sauvignon blanc Meriggio ist ein feines weisses Pendant, wenn es einmal Fisch statt Bistecca sein soll.  SUPERIORE.DE

    "The big news in Chianti Classico these past few months is that Fontodi's Giovanni Manetti has been elected as the new president of the Consorzio Chianti Classico. He takes the reins from Sergio Zingarelli who was president for two very successful mandates that included the introduction of the Chianti Classico Gran Selezione category. I am very happy to hear of this change, mostly because I firmly believe that Giovanni's genteel and non-confrontational personality will allow for a moment of reflection and unity in a growers' association that has seen its share of controversy and infighting over the years. A mandate of tranquility would be the least we should expect of this new presidency. The most we can expect, however, is a stronger voice from growers over mapping and the delineation of subzones within the greater appellation, something I have been advocating. Giovanni Manetti and Fontodi represent the pinnacle of quality that can be achieved in this part of Tuscany. That he has become a symbolic head of the region only brings more prestige and pedigree to an appellation that demands our highest respect and admiration." Robert Parker (2018)

    Fakten

    • Gründungsjahr: 1968
    • Eigentümer: Giovanni Manetti
    • Önologe: Franco und Marco Bernabei
    • Jahresproduktion: ca. 400.000 Flaschen
    • Rebfläche: ca. 80 Hektar
    • Biologisch anerkannter Anbau (Zertifikat: ICEA)