Slow Food
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Valdicava

Valdicava | Toskana

Seit 1987 führt Vincenzo Abbruzzese Regie im Weingut Valdicava im Norden des Montalcino-Gebietes. Martini Bramante, sein Großvater mütterlicherseits, hatte das Anwesen im Jahr 1953 erworben und 1968 mit der Brunello-Produktion begonnen. Weine unter einem eigenen Label wurden allerdings erst ab 1977 in den Handel gebracht. Davor klebte noch ein Etikett des Brunello-Konsortiums mit dem Familiennamen auf den Flaschen. Die ersten Reben wurden vor mehr als 50 Jahren gepflanzt. Seit 1987 kümmert sich Vincenzo, ein großer Pferdefreund, mit großer Hingabe und Sorgfalt um den Winzerbetrieb. Etwa seit dieser Zeit wacht auch der versierte Önologe Attilio Pagli als Berater über die Wein-Philosophie des Hauses. Die Rebflächen wurden in der Folgezeit überholt, die Keller saniert. Die Investitionen haben sich gelohnt: In fast jedem Jahr entsteht in der Tenuta Valdicava ein sehr fülliger und körperreicher Brunello, der durch seine feste Struktur und einen langen Abgang überzeugt.

Die 19 Hektar Rebland bilden einen fast geschlossenen Bereich an den Hängen des Montosoli-Hügels in 300 Metern Höhe. Sie sind nach klassischen Vorgaben ausschließlich und nicht zu dicht mit Sangiovese grosso bestockt und wurden fast vollständig für Brunello ausgewiesen. Bei der Bepflanzung wird die Massenselektion praktiziert, die Traubenerträge werden sehr klein gehalten. Vincenzo, ein wahrer Qualitätsfanatiker, hält sich nach eigenen Worten täglich in seinen Weinbergen auf. Über die naturnahe Arbeit im Weinberg wacht der Agronom Andrea Paoletti.

Der unterirdische und inzwischen erweiterte Weinkeller ist im klassischen Stil gehalten. Er ist zweckmäßig eingerichtet und verzichtet auf jeglichen modischen Schnickschnack. Es stehen Apparaturen, Anlagen und Fässer unterschiedlicher Größe und Herkunft bereit. Die größten Fässer sind für den Brunello bestimmt. Die Gärung läuft im Edelstahl- oder Betontank und teilweise in Holzbottichen ab. Die in der Tenuta Valdicava gelebte Leidenschaft für Wein und das stete Streben nach Gewächsen mit individuellem Charakter werden regelmäßig durch hohe Bewertungen der internationalen Fachpresse belohnt. (superiore.de)

"Valdicava has been somewhat of a controversial property over the last few years. The Brunellos are typically very concentrated and dense when young, which can make them hard to assess. Make no mistake about it though; these are very serious wines whose only difficulty lies in giving them a few more years in bottle than the vast majority of Brunellos. A vertical tasting last year going back to 1988 published on www.erobertparker.com showed that the Valdicava Brunellos age exquisitely." Robert Parker

Gründungsjahr: 1953
Eigentümer: Vincenzo Abbruzzese
Önologe: Attilio Pagli
Jahresproduktion: ca. 50.000 Flaschen
Rebfläche: 19 Hektar
Konventioneller Anbau

Rosso di Montalcino DOC 2012 Rosso di Montalcino DOC 2012

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Überaus gelungen ist Valdicavas 2012er Rosso di Montalcino. Er überzeugt mit seinem ausladenden Bouquet von Sauerkirschen, dunklen Waldfrüchten und würzigen Noten. Gut strukturiert und viel saftiges Tannin im Geschmack, sehr beachtlich der Abgang. (superiore.de)

"Starts out with cherry and earth notes, turning tight and austere on the finish. Food will help tame this, as will a little time in the bottle. Best from 2015 through 2020." Wine Spectator

"Good medium red. Ripe, slightly high-toned aromas of raspberry, chocolate and minerals. Large-scaled, intensely flavored and well-delineated, showing a pronounced flinty aspect to the fresh red and darker berry flavors. Finishes pure and long, with a firm tannic backbone that avoids coming off as dry." Antonio Galloni
Veronelli-Guide 2015: 89 Punkte / Antonio Galloni: 89 Punkte Wine Spectator: 88 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: Holzfass/Barrique
Alkoholgehalt: 13,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Rosso di Montalcino DOC 2013 Rosso di Montalcino DOC 2013

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Satte, dunkle Farbe, intensiver Duft mit Noten von dunklen Kirschen und Bitterschokolade. Am Gaumen rund und geschmeidig, offen und mit griffigem Tannin, samtig im langen Finale. (superiore.de)

"Valdicava's 2013 Rosso di Montalcino is full of floral and dark red/purplish stone fruit notes. The freshness of the year comes through in the wine's aromatic complexity and nuance. The finessed, long finish is particularly of note. I tasted the 2013 from steel just prior to bottling." Antonio Galloni
Antonio Galloni: 90 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: Holzfass/Barrique
Alkoholgehalt: 13,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Rosso di Montalcino DOC 2014 Rosso di Montalcino DOC 2014

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Vincenzo Abbruzzese vinifizierte 2014 keinen Brunello und keine Brunello Riserva, daher gelangten in diesem Jahrgang alle Trauben seiner Top-Lagen in diesen köstlichen Rosso! Satte, dunkle Farbe, intensiver Duft mit Noten von dunklen Kirschen und Bitterschokolade. Am Gaumen rund und geschmeidig, offen und mit griffigem Tannin, samtig im langen Finale. (superiore.de)

"The 2014 Rosso di Montalcino represents the majority of the harvest in a year that was extremely challenging and plagued with rain in the days leading up to the harvest. A pleasant, fruit-driven Rosso, the 2014 is an attractive wine to drink now and over the next 2-3 years, while the fruit retains its brightness. Sweet spice and floral notes add an attractive upper register through to the supple finish. There is a limit to what Abbruzzese and his long-time winemaker Attilio Pagli could do in 2014, and this is it." Antonio Galloni
Antonio Galloni: 88-90 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: Holzfass/Barrique
Alkoholgehalt: 13,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino DOCG 2009 Brunello di Montalcino DOCG 2009

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Sattes Rubin, betont rauchige Noten, dann Lakritze und Leder, die Frucht bleibt (noch) im Hintergrund. Zeigt sich am Gaumen sehr stoffig mit üppigem Tannin und lang. (superiore.de)

"Intensives, funkelndes Rubin mit Granatschimmer. Sehr klare, fein gezeichnete Nase, duftet spannend nach reifen Kirschen, Zwetschgen. Am Gaumen viel sattes, zupackendes Tannin, bildet das markante Rückgrat des Weines, dazu frische, präsente Frucht, im Finale nach Tabak." Falstaff

"Vincenzo Abbruzzese's 2009 Brunello di Montalcino is a dense and full-bodied rendition that delivers an enormously floral bouquet of crushed rose petal and dried potpourri with background tones of cinnamon stick, root beer and caramelized brown sugar. Past vintages of this wine have shown great power and structure in the mouth, but the 2009 vintage is veiled and nuanced instead. There's a silky and tight quality to the tannin backed by a long, polished feel. The wine never feels bulky or dense. It will be interesting to see how it evolves, but if you don't want to wait, it can also be consumed in the near-term." Robert Parker

"A silky, fine 2009 Brunello with light berry, chocolate and prune character. Medium to full body. Ultra-fine tannins. A wonderfully crafted Valdicava along the same lines as the excellent 2004." James Suckling

Veronelli-Guide 2015: 94 Punkte / Robert Parker: 92+ Punkte Wine Spectator: 90 Punkte James Suckling: 94 Punkte Falstaff: 91 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 24 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino DOCG 2010 Brunello di Montalcino DOCG 2010

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Komplexer Duft nach Brombeeren und Gewürznoten, daneben auch vegetabile Andeutungen. Dichter Geschmack mit höchst eleganten Tanninen und einem nicht enden wollenden Nachhall. (superiore.de)

"Helle Farbe für Valdicava. Süsslich, zart und fein im Duftbild, sehr verhaltene Frucht, stimmig und delikat, nicht so üppig wie erwartet. Weiche, reife Frucht im Mund mit nussiger Note von feinem Holzausbau, gute, feste Art. Ganz abgerundet und feingliedrig körperreich mit gut aufgefächerter Gerbstoffpräsenz." Weinwisser

"The gamy 2010 Brunello di Montalcino does a great job of presenting intensity and elegance all in the same delicious package. That's not easy to do and the excellent 2010 fruit plays a big role in achieving this goal. The wine offers a long succession of aromas that span from ripe fruit, to smoked meat, to grilled herb and soft spice. Delicate tones of licorice, cola and anise seed add life and energy. The list goes on. The wine's mouthfeel is best characterized by softness and structure, a two-fold approach that gives high hopes for the long aging potential of this wine. Valdicava's Brunello will appeal to those who love earthy and leathery notes in their Brunello." Robert Parker

"The 2010 Brunello di Montalcino is one of the very best wines I have tasted here in recent years. Dark red cherries, mint, game, smoke, tobacco and licorice are all deeply expressive in a mid-weight, very classic feeling Brunello long on class and personality. Big yet silky tannins frame the dramatic, intense finish." Antonio Galloni

"Effusive aromas of incense, green olive, sweet strawberry and cherry, licorice and leather mark this structured version. The tannins are on the beefy side, but this finishes long, with enough fruit and spice for balance." Wine Spectator

"Absolutely stunning aromas of nectarine, orange peel, sweet black cherry, plums and flowers. Licorice and mushroom It's full body, with layers of ultra-fine tannins and hints of tangy acidity. Such beautiful length and beauty to this wine. It's powerful and structured yet shows a gorgeous finesse and length. Truly wondrous. So long and refined. The texture is phenomenal." James Suckling
Robert Parker: 93 Punkte Antonio Galloni: 94 Punkte Wine Spectator: 96 Punkte James Suckling: 99 Punkte Weinwisser: 18 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 24 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2009 Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2009

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Madonna del Piano - die Spitzenlage von Valdicava, die ihren Namen wegen der dort vorhandenen kleinen Kirche trägt. Eine große Riserva mit lieblichen Tabaknoten und Andeutungen von Sauerkirschen, der Geschmack offenbart eine herrliche Konsistenz und wundervoll gelöste Tannine. (superiore.de)

"This is the wine of the vintage with dark berry, chocolate, spice and mushroom character. Full body, silky and beautiful tannins and a long, long finish. A beautiful wine." James Suckling

"The 2009 Brunello di Montalcino Riserva Madonna del Piano is an expressive and articulate wine that speaks highly of Sangiovese and the Montalcino territory. The wine offers a pristine narrative of both grape and place with crystalline aromas of cherry, blackberry, spice, leather, smoke and Mediterranean herb. The bouquet peels back one delicious layer at a time. The mouthfeel is similarly successful with deep concentration and complexity. It imparts soft layers of dried fruit and velvety tannins. Endnotes of espresso bean and toasted almond add length and momentum." Robert Parker
Doctor Wine 2016: 95 Punkte Robert Parker: 95 Punkte James Suckling: 94 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 42 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2007 Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2007

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Dichtes, konzentriertes Rubinrot und ein großzügiges, intensives Bouquet. Neben einer frischen Frucht Tabak- und Ledernuancen eine aromatische Zimt- und Nelkenwürze. sophisticated der Geschmack, dem die frische Säure und die beachtliche Fülle Halt und Eleganz verleihen. Zurückhaltendes, perfekt integriertes Tannin, das auch im Abgang wie Seide knistert. (superiore.de)

"An impressively structured wine. Aromas of blueberries and blackberries with hints of violets. Full body, with velvety and rich tannins. Very tannic and powerful yet the tannins are polished and pretty. Layers of everything here. Give this another three to four years before opening." James Suckling

"Here's an unforgettable wine that absolutely makes the case for 2007 being one of the best vintages of late in Montalcino. The wine is broad and polished with masculine tones of dark fruit, leather and tobacco. These aromas evolve so quickly and with such pulsing intensity, the wine comes alive suddenly. There are dusty mineral shadings at the back with tightly textured tannins. Hold 10 more years." Wine Enthusiast (cellar selection 2013)

"The 2007 Brunello di Montalcino Riserva Madonna del Piano is another super-finessed wine. Subtle floral notes meld into expressive red berries in a sumptuous Brunello that captures the essence of the vintage. The style is rich and deeply textured, but the 2007, as outstanding as it is, needs at least a few more years in bottle. Once again, finesse rules the day." Robert Parker

Robert Parker: 96 Punkte Antonio Galloni: 95 Punkte Wine Spectator: 95 Punkte James Suckling: 98 Punkte Wine Enthusiast: 98 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 42 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2010 Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2010

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Madonna del Piano - die Spitzenlage von Valdicava, die ihren Namen wegen der dort vorhandenen kleinen Kirche trägt. Eine große Riserva mit lieblichen Tabaknoten und Andeutungen von Sauerkirschen, der Geschmack offenbart eine herrliche Konsistenz und wundervoll gelöste Tannine. (superiore.de)

"Here is a big wine with lofty ambitions and an impactful presentation. The Valdicava 2010 Brunello di Montalcino Riserva Madonna del Piano hits all the right buttons. The wine shows a profound sense of elegance and poise with subtle berry notes that blend into spice, licorice and tar. Those bright and lively aromatic components fold gracefully within the wine's tight texture, its sheer power and the silky nature of the tannins. This wine promises a long and steady aging future ahead." Robert Parker

"A pure, focused style, with a beam of black cherry anchoring the leather, mineral, hibiscus tea and earth flavors. Well-structured, young and fresh, with a lingering aftertaste of fruit, mineral and woodsy details." Wine Spectator

"A wine with superb finesse and depth. So subtle and understated yet powerful and long. The tannin intensity is amazing. It just builds like a massive wave. Superb. Give this time in the bottle. The length is endless." James Suckling
Robert Parker: 95+ Punkte Wine Spectator: 96 Punkte James Suckling: 100 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 42 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2006  MAGNUM in Original-Holzkiste Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2006
MAGNUM in Original-Holzkiste

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Dichtes, konzentriertes Rubinrot und ein großzügiges, intensives Bouquet. Neben einer frischen Frucht Tabak- und Ledernuancen eine aromatische Zimt- und Nelkenwürze. sophisticated der Geschmack, dem die frische Säure und die beachtliche Fülle Halt und Eleganz verleihen. Zurückhaltendes, perfekt integriertes Tannin, das auch im Abgang wie Seide knistert. (superiore.de)

"This beautiful riserva shows enormous thickness and blackness, like midnight of a new moon. The wine delivers impenetrable density, extraction, black fruit, spice, berry preserves, licorice, asphalt, ground black pepper, cherry liqueur and crème de cassis. There are seemingly no limits to the intensity and complexity here. The mouthfeel is dense, plush, firmly structured and very long. Keep this Brunello safely in your cellar 20 years or more." Wine Enthusiast

"I tasted this about a year ago at the winery and I was blown away. This time I tasted it in a blind tasting in Tuscany and it stood above the rest. Amazing aromas of blueberries and flowers, with black truffles and pie. Foie gras, mushrooms and white truffles too. Powerful, with great depth of gorgeous fruit and ultra-fine tannins. It fills your mouth with fruit and ripe tannins. Complex and long. A breathtaking wine. Truly glorious." James Suckling  

Robert Parker: 96 Punkte Antonio Galloni: 96 Punkte Wine Spectator: 92 Punkte James Suckling: 100 Punkte Wine Enthusiast: 98 Punkte Falstaff: 91 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 42 Monate Holzfass/Barrique
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 7 Stück auf Lager!
 
Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2010  MAGNUM in Original-Holzkiste Brunello di Montalcino "Madonna del Piano" Riserva DOCG 2010
MAGNUM in Original-Holzkiste

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Madonna del Piano - die Spitzenlage von Valdicava, die ihren Namen wegen der dort vorhandenen kleinen Kirche trägt. Eine große Riserva mit lieblichen Tabaknoten und Andeutungen von Sauerkirschen, der Geschmack offenbart eine herrliche Konsistenz und wundervoll gelöste Tannine. (superiore.de)

"Here is a big wine with lofty ambitions and an impactful presentation. The Valdicava 2010 Brunello di Montalcino Riserva Madonna del Piano hits all the right buttons. The wine shows a profound sense of elegance and poise with subtle berry notes that blend into spice, licorice and tar. Those bright and lively aromatic components fold gracefully within the wine's tight texture, its sheer power and the silky nature of the tannins. This wine promises a long and steady aging future ahead." Robert Parker

"A pure, focused style, with a beam of black cherry anchoring the leather, mineral, hibiscus tea and earth flavors. Well-structured, young and fresh, with a lingering aftertaste of fruit, mineral and woodsy details." Wine Spectator

"A wine with superb finesse and depth. So subtle and understated yet powerful and long. The tannin intensity is amazing. It just builds like a massive wave. Superb. Give this time in the bottle. The length is endless." James Suckling
Robert Parker: 95+ Punkte Wine Spectator: 96 Punkte James Suckling: 100 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 42 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 6 Stück auf Lager!
 
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