Slow Food

Brunello di Montalcino "I Vigneti" DOCG 2010 Horizontale
3 Flaschen in Original-Holzkiste

Val di Suga | Tenimenti Angelini | Toskana

Tenimenti Angelini | Loc. Val di Cava | IT 53024 Montalcino

Texte folgen. (superiore.de)
Rebsorte: 100% Sangiovese Anbau: konventionell Ausbau: 36 Monate Tonneau/Barrique vegane Klärung: ja Filtration: Nein Alkoholgehalt: 15,00 % vol Verschluss: Naturkorken Trinktemperatur: 18-20°C Lagerpotenzial: 2033
Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 9 Stück auf Lager!

Val di Suga

Val di Suga | Toskana

Vom Brunello zu sprechen heißt nicht nur, über einen Wein zu berichten, vielmehr bedeutet es, von Montalcino zu erzählen, von einer Welt, die in jeder Flasche, in jedem Glas und jedem Schluck zu spüren ist. Die Gegend rund um Montalcino zeichnet sich durch ihre Gegensätzlichkeit aus. Nordwestlich dieser wunderschönen Stadt findet man einen besonders fruchtbaren Boden, der sich über sanft kultivierte Hügel erstreckt. Südlich von Montalcino ist die Landschaft karger, ja fast wild, die bebauten Felder sind den großen Wäldern, Lebensraum von Wildschweinen und Ziegen, abgewonnen worden. Dies beeinflusst natürlich die Beschaffenheit der Weinberge und der daraus resultierenden Erzeugnisse. Die Weine aus dem Norden sind weicher und "duftiger", die aus dem Süden hingegen ausgeprägter und alkoholhaltiger.

Die Verbindung des Brunello aus dem Norden mit dem aus dem Süden ergibt einen perfekten Wein. Val di Suga ist die einzige Kellerei der kleinen Welt Montalcino, die Weinberge südlich und nördlich dieser bezaubernden Stadt besitzt. Der Besitz erstreckt sich über 70 Hektar, 55 davon sind mit Weinbergen bedeckt. Die Kellerei verfügt über modernste Technik, ohne aber die Tradition aus den Augen zu lassen. Der Önologe Mario Calzolari ist überzeugt, dass nur die Verbindung beider Faktoren zum dauerhaften Erfolg führen kann. Die Kellerei Val di Suga wird von der Fachpresse für Ihre Leistung mit Auszeichnungen geradezu überhäuft. Über 90 Parkerpunkte, 3 Gläser im Gambero Rosso, Höchstbewertungen im Veronelli und im Wine Spectator sind nur einige der Auszeichnungen, die die Kellerei in der letzten Zeit erhalten hat. (superiore.de)

Gründungsjahr: 1994
Eigentümer: Familie Angelini
Önologe: Mario Calzolari
Rebfläche: 55 Hektar
Konventioneller Anbau

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Brunello di Montalcino DOCG 2009

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Sattes Rubin, betont rauchige Noten, dann Lakritze und Leder, die Frucht bleibt (noch) im Hintergrund. Zeigt sich am Gaumen sehr stoffig mit üppigem Tannin und lang. (superiore.de)

"Intensives, funkelndes Rubin mit Granatschimmer. Sehr klare, fein gezeichnete Nase, duftet spannend nach reifen Kirschen, Zwetschgen. Am Gaumen viel sattes, zupackendes Tannin, bildet das markante Rückgrat des Weines, dazu frische, präsente Frucht, im Finale nach Tabak." Falstaff

"Vincenzo Abbruzzese's 2009 Brunello di Montalcino is a dense and full-bodied rendition that delivers an enormously floral bouquet of crushed rose petal and dried potpourri with background tones of cinnamon stick, root beer and caramelized brown sugar. Past vintages of this wine have shown great power and structure in the mouth, but the 2009 vintage is veiled and nuanced instead. There's a silky and tight quality to the tannin backed by a long, polished feel. The wine never feels bulky or dense. It will be interesting to see how it evolves, but if you don't want to wait, it can also be consumed in the near-term." Robert Parker

"A silky, fine 2009 Brunello with light berry, chocolate and prune character. Medium to full body. Ultra-fine tannins. A wonderfully crafted Valdicava along the same lines as the excellent 2004." James Suckling

Veronelli-Guide 2015: 94 Punkte / Robert Parker: 92+ Punkte Wine Spectator: 90 Punkte James Suckling: 94 Punkte Falstaff: 91 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 24 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol
Brunello di Montalcino DOCG 2011

Il Poggione | Toskana

Tenuta Il Poggione | Loc. Monteano | S. Angelo in Colle | IT 53024 Montalcino

Klassisches Aroma von Sauerkirschen, Weichseln, dunklen Waldfrüchten und Gewürzen, feingliedrige Struktur, kompaktes, bestens eingebundenes Tannin, beeindruckender Abgang und bereits in jungen Jahren ein Genuss. (superiore.de)

"Il Poggione has done a terrific job with its 2011 Brunello di Montalcino. The wine is soft, yielding and charged with a velvety and smooth texture. It is deeply redolent of dark berry, black cherry, spice, leather and tobacco. The wine's sunny personality never feels flat or too dense. In fact, the wine offers a very tight and steely backbone that gives the wine stature and strength. This is one of my favorite Brunellos from the 2011 vintage." Robert Parker

"A dark, powerful wine, the 2011 Brunello di Montalcino offers notable depth and intensity. Il Poggione's 2011 is one of the richest, most powerful wines of the year. Black cherry, plum, lavender, cloves and new leather are some of the first nuances that open up. With time in the glass, the 2011 becomes more lifted, as brighter red cherry and raspberry-infused flavors gradually release. This is a rare 2011 that demands at least a good few years in the cellar. In 2011, Il Poggione did not bottle a Riserva. All the juice went into the straight Brunello." Antonio Galloni

"A red with plum, meat, cedar and sandalwood character on the nose and palate. Full-bodied, tight and structured. Racy finish. Refined at the end for a 2011." James Suckling

"A beefy style, evoking plum, leather, tobacco and earth flavors, backed by dense, dusty tannins. Starts out juicy before the gruff finish takes over. Fresh and long." Wine Spectator
Gambero Rosso 2017: Vitae 2017: Veronelli-Guide 2017: 93 Punkte / Vinibuoni 2017: Robert Parker: 95 Punkte Antonio Galloni: 94 Punkte Wine Spectator: 91 Punkte James Suckling: 93 Punkte Decanter: 95 Punkte / Platinmedaille
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 30 Monate großes Holzfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol
Rosso di Montalcino DOC 2014

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Vincenzo Abbruzzese vinifizierte 2014 keinen Brunello und keine Brunello Riserva, daher gelangten in diesem Jahrgang alle Trauben seiner Top-Lagen in diesen köstlichen Rosso! Satte, dunkle Farbe, intensiver Duft mit Noten von dunklen Kirschen und Bitterschokolade. Am Gaumen rund und geschmeidig, offen und mit griffigem Tannin, samtig im langen Finale. (superiore.de)

"The 2014 Rosso di Montalcino represents the majority of the harvest in a year that was extremely challenging and plagued with rain in the days leading up to the harvest. A pleasant, fruit-driven Rosso, the 2014 is an attractive wine to drink now and over the next 2-3 years, while the fruit retains its brightness. Sweet spice and floral notes add an attractive upper register through to the supple finish. There is a limit to what Abbruzzese and his long-time winemaker Attilio Pagli could do in 2014, and this is it." Antonio Galloni
Antonio Galloni: 88-90 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: Holzfass/Barrique
Alkoholgehalt: 13,50 % vol
Brunello di Montalcino "Vigna Paganelli" Riserva DOCG 2010
6 Flaschen in Original-Holzkiste

Il Poggione | Toskana

Tenuta Il Poggione | Loc. Monteano | S. Angelo in Colle | IT 53024 Montalcino

Erstklassige Brunello Riserva aus ebenso erstklassigem Jahrgang: im Bouquet komplex und tief mit blumigen Noten und Anklängen an Kakao, Vanille und Kirsche. Am Gaumen eine faszinierende Frucht, die gut mit den Tanninen verschmilzt und noch lange auf der Zunge nachklingt. Ein großer, eleganter Toskaner mit vielversprechendem Potenzial. (superiore.de)

"The 2010 Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli is a phenomenal achievement and a wine that captures not only the spirit of this classic vintage, but the true essence of an age-worthy wine like Brunello. This single vineyard Riserva is sharp, pristine and immaculate. It starts slow and shy, but then blossoms to beautiful intensity and aromatic brilliance. It delivers a very authentic and genuine read of Sangiovese with wild berry aromas followed by pressed violets, wet earth, tobacco and lightly toasted spice. The bouquet is seamless and very long in persistence. The same holds true for the mouthfeel. The wine delivers a fine and silky texture with a good dose of power and personality at the rear." Robert Parker

"A dark, intensely brooding wine, the 2010 Brunello di Montalcino Riserva Paganelli bursts from the glass with an exotic tapestry of lavender, menthol, smoke, plums, tar, smoke and licorice, all framed by huge, massive tannins. There is plenty of fruit though, which suggests, the 2010 is going to age effortlessly for several decades." Antonio Galloni

"The aromas to this Brunello riserva are stunning with subtle forest fruits, orange peel and mushrooms. Full body, very fine tannins and a long and persistent finish. The flavors are so complex with earth and dark fruits. Very fine and dusty tannins." James Suckling
Gambero Rosso 2017: Vitae 2017: Veronelli-Guide 2017: 94 Punkte / Vinibuoni 2017: Robert Parker: 98+ Punkte Antonio Galloni: 96 Punkte Wine Spectator: 94 Punkte James Suckling: 97 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 4 Jahre großes Holzfass
Alkoholgehalt: 15,00 % vol
Brunello di Montalcino DOCG 2010

Valdicava | Toskana

Valdicava Vincenzo Abbruzzese | Loc. Valdicava | IT 53024 Montalcino

Komplexer Duft nach Brombeeren und Gewürznoten, daneben auch vegetabile Andeutungen. Dichter Geschmack mit höchst eleganten Tanninen und einem nicht enden wollenden Nachhall. (superiore.de)

"Helle Farbe für Valdicava. Süsslich, zart und fein im Duftbild, sehr verhaltene Frucht, stimmig und delikat, nicht so üppig wie erwartet. Weiche, reife Frucht im Mund mit nussiger Note von feinem Holzausbau, gute, feste Art. Ganz abgerundet und feingliedrig körperreich mit gut aufgefächerter Gerbstoffpräsenz." Weinwisser

"The gamy 2010 Brunello di Montalcino does a great job of presenting intensity and elegance all in the same delicious package. That's not easy to do and the excellent 2010 fruit plays a big role in achieving this goal. The wine offers a long succession of aromas that span from ripe fruit, to smoked meat, to grilled herb and soft spice. Delicate tones of licorice, cola and anise seed add life and energy. The list goes on. The wine's mouthfeel is best characterized by softness and structure, a two-fold approach that gives high hopes for the long aging potential of this wine. Valdicava's Brunello will appeal to those who love earthy and leathery notes in their Brunello." Robert Parker

"The 2010 Brunello di Montalcino is one of the very best wines I have tasted here in recent years. Dark red cherries, mint, game, smoke, tobacco and licorice are all deeply expressive in a mid-weight, very classic feeling Brunello long on class and personality. Big yet silky tannins frame the dramatic, intense finish." Antonio Galloni

"Effusive aromas of incense, green olive, sweet strawberry and cherry, licorice and leather mark this structured version. The tannins are on the beefy side, but this finishes long, with enough fruit and spice for balance." Wine Spectator

"Absolutely stunning aromas of nectarine, orange peel, sweet black cherry, plums and flowers. Licorice and mushroom It's full body, with layers of ultra-fine tannins and hints of tangy acidity. Such beautiful length and beauty to this wine. It's powerful and structured yet shows a gorgeous finesse and length. Truly wondrous. So long and refined. The texture is phenomenal." James Suckling
Robert Parker: 93 Punkte Antonio Galloni: 94 Punkte Wine Spectator: 96 Punkte James Suckling: 99 Punkte Weinwisser: 18 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 24 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol




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