Slow Food
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Ciacci Piccolomini

Piccolomini | Toskana

Die Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona war im Mittelalter der historische "Bischofspalast" Palazzo del Vescovo, bevor Gräfin Eva Bernini Cerretani den von ihr im Jahre 1868 erworbenen Besitz neun Jahre später an die aus Castelnuovo stammende Familie Francesco Ciacci verkaufte. Da Francescos Tochter Elda und Alberto Piccolomini d'Aragona, der direkte Nachkomme von Papst Pius II., keine direkten Nachfolger hatten, wurde das Anwesen 1983 von Giuseppe Bianchini übernommen. Er machte den damals nur wenige Hektar Rebflächen umfassenden Besitz durch den Zukauf eines Bauernhofs und weiterer Weinberge erst zu einem Winzerbetrieb im heutigen Sinne. Neben der von ihm selbst entworfenen Kellerei entspringen auch die Etiketten der Weine Giuseppes persönlichen Vorstellungen. Heute zählt Ciacci Piccolomini d'Aragona zu den besten und vornehmsten Betrieben unter den weit mehr als 200 Brunello-Produzenten.
 
Autofahrer kommen an dem rund 200 Hektar großen Landsitz vorbei, wenn sie auf der unbefestigten Straße von Castelnuovo dell'Abate nach Sant'Angelo in Colle fahren. Die Rebstöcke sind unweit des Flusses Orcia auf einer Höhe zwischen 240 und 360 Meter Höhe optimal nach Südosten ausgerichtet und gedeihen auf hervorragenden Galestroböden. Die Trauben werden im Palazzo verarbeitet, in dem Besucher das noch aus dem 17. Jahrhundert stammende Kellergewölbe besichtigen können. Der neue 2.500 Quadratmeter große Keller Molinello fügt sich unaufdringlich in die malerische Umgebung ein und dient als Headquarter und Weinshop. Er bietet großzügige Bereiche für die Vinifizierung, die teilweise in Holzfässern, aber auch in temperaturgeregelten Zementwannen vorgenommen wird. Die erlesensten Trauben des Guts sind für Brunello Pianrosso und Brunello Riserva Vigna di Pianrosso bestimmt.
 
Heute wird der Familienbetrieb von Giuseppes Kindern Paolo und Lucia Bianchini geleitet. Beide haben den von ihrem inzwischen verstorbenen Vater begonnenen Bau des neuen Weinkellers fertiggestellt. Die Geschwister kümmern sich zudem um die vor einigen Jahren neu erworbenen Parzellen in Montecuccio. Dort findet das typische Terroir von Montalcino seine geologische und mikroklimatische Fortsetzung. (superiore.de)
 
"Der Stil der Weine variiert je nach Typus, wobei sich der Brunello eng an die Tradition anlehnt." Gambero Rosso
 
Gründungsjahr: 1877
Eigentümer: Paolo Bianchini
Önologe: Paolo Vagaggini
Jahresproduktion: 200.000 Flaschen
Rebfläche: 40 Hektar
Konventioneller Anbau

Montecucco Sangiovese DOCG 2013 Montecucco Sangiovese DOCG 2013

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

Ein himmlischer Sangiovese-Wein, der intensiv nach Kirschen, Blaubeeren, Leder, Tabak und Vanille duftet. Im Mund weich und warm, schön ausbalanciert und unendlich lang. Im Abgang Ahnungen von Trockenpflaumen und dunkler Schokolade. (superiore.de)

Dieser Jahrgang wurde noch nicht bewertet.
Der 2011er erhielt folgende Auszeichnungen:

James Suckling: 91 Punkte
Rebsorten: 85% Sangiovese, 15% andere
Ausbau: 6 Monate Eichenfass/Barrique
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Rosso di Montalcino DOC 2012 Rosso di Montalcino DOC 2012

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

Sehr ausgewogen präsentiert sich der leuchtend rubinrote Rosso di Montalcino 2012. Herrliche Cassisnase, dazu blumig und fruchtig, am Gaumen harmonisch, komplex und von vollendeter Struktur. (superiore.de)

"Layers of animal, fresh wild strawberry with skin of dry cinnamon and lime on nose. Savory, sweet and grilled peach with layer of nutty, wood character." James Suckling

"Bright red. Enticing floral lift to the aromas of red cherry, ink and licorice. Sweet and suave, with red cherry, herbal and floral flavors carrying nicely through a long finish. Sneaky concentration and a suave texture make this an outstanding Rosso, and one that doesn’t try to be a Brunello." Antonio Galloni

"Violet, berry, meat juices and spice aromas lead the nose on this big, round Rosso. The ripe palate offers dense, black cherry, mature plum, mocha and sugary vanilla alongside a bracing, tannic backbone." Wine Enthusiast
Duemilavini 2015: Vitae 2015: Antonio Galloni: 90 Punkte James Suckling: 91 Punkte Wine Enthusiast: 89 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 12 Monate Eichenfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino DOCG 2011 Brunello di Montalcino DOCG 2011

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

Im Duft schwarze Kirschen, leichte Gewürznoten, etwas Vanille. Voller Körper, frische Frucht, schmeichelnde Textur und ein sauberes, seidiges Finish am Gaumen. Lang anhaltend. (superiore.de)

"The 2011 Brunello di Montalcino is a very beautiful wine that shows a fraction of good things to come. Very fruit-driven at the moment, it should flesh out further with time. Evident fruit underlines the warm growing conditions of this vintage. You get dark cherry, raspberry, dried strawberry and plum. The bouquet doesn't feel overripe per se, but you definitely get a taste of the warm growing season. Delve deeper, and this Brunello begins to reveal spice, herb, cola, tar and black licorice. These elements form the base of the wine's budding complexity. As nice as this wine is to drink now, I look forward to trying it five years from now." Robert Parker

"The 2011 Brunello di Montalcino is fabulous. In 2011, proprietor Paolo Bianchini bottled just one Brunello. That commitment to quality comes through loud and clear. Dark cherry, plum, smoke, tobacco and licorice all flesh out in an effortless, incredibly inviting wine. The warmth of the vintage and the natural generosity of these vineyards in Castelnuovo is evident, yet the 2011 possesses remarkable balance to match all of that intensity. I don't expect the 2011 to make old bones, but is gorgeous today. Readers should expect a flamboyant, decadently full-throttle wine built on voluptuousness and generous, racy fruit. Bianchini gave the 2011 three full years in cask." Antonio Galloni

"The aromas of wet earth, sliced mushroom and blueberry are very pretty. Full body, firm tannins. Structured and firm. Excellent." James Suckling

"Earthy and structured, this opens with aromas suggesting underbrush, grilled porcini, sunbaked earth, wild berry and dried aromatic herb. The big, bold palate doles out layers of mature black cherry, raspberry jam, licorice, sage, tobacco and black tea. Firm, velvety tannins provide structure and finesse." Wine Enthusiast
Duemilavini 2017: Vitae 2017: Veronelli-Guide 2017: 91 Punkte / Vinibuoni 2017: Robert Parker: 93 Punkte Antonio Galloni: 94 Punkte James Suckling: 94 Punkte Wine Enthusiast: 93 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 24 Monate Eichenfass
Alkoholgehalt: 15,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2006 Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2006

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

"Ein fabelhafter Jahrgang 2006. Intensives Rubin mit feinem Granatrand. Präsentiert sich in der Nase mit betont reifen Noten, viel Lakritze, dann nach eingelegten Pflaumen, leicht malzig im Hintergrund. Wirkt dann am Gaumen sehr frisch und jugendlich, öffnet sich mit kompaktem, dichtmaschigem Tannin, im Finale fester Druck." Falstaff

"Vigna Pianrosso is a vineyard-designate Brunello that opens with warming notes of spice, cardamom, ginger and rhubarb. The wine delivers a very smooth and creamy texture in the mouth." Wine Enthusiast

"This is a very rich Sangiovese on the nose with dried black cherries and strawberries. Lots of dark chocolate too. Loads of black chocolate cake and dried coffee cake character. Full and very powerful. Lots of ripe tannins. Goes on for minutes." James Suckling

"Silky and elegant, offering cherry, raspberry, currant and violet aromas and flavors. Detailed and firmly structured, with refined tannins and a lingering aftertaste of red fruits. A Brunello of finesse and harmony." Wine Spectator

Duemilavini 2012: Guide l'Espresso 2012: Veronelli-Guide 2012: 93 Punkte / Wine Spectator: 95 Punkte James Suckling: 96 Punkte Wine Enthusiast: 91 Punkte Falstaff: 91 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 30 Monate Eichenfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 3 Stück auf Lager!
 
Brunello di Montalcino DOCG 2012 Brunello di Montalcino DOCG 2012

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

Im Duft schwarze Kirschen, leichte Gewürznoten, etwas Vanille. Voller Körper, frische Frucht, schmeichelnde Textur und ein sauberes, seidiges Finish am Gaumen. Lang anhaltend. (superiore.de)

"Wow. I love the texture and beauty of this young Brunello. Medium to full body with a dense and tightly compacted palate. Dried cherry light cedar and chocolate. It goes on for minutes. Gorgeous now. Excellent acid fruit balance, but will improve with age." James Suckling

"Mid ruby with narrow orange rim. Spicy nose that is not showing a lot of fruit (yet). Generous, long palate that is already accessible." Jancis Robinson

"The 2012 Brunello di Montalcino is a beautifully finessed and elegant wine. It offers a very pleasing sense of balance in which no one characteristic overpowers the next. A dark ruby appearance gives the wine an open and inviting personality. The bouquet produces a subtle medley of wild berry, blueberry, underbrush and toasted almond aromas. The mouthfeel is lean, but it also shows polished and silky persistence. If you don't have the patience to wait, it tastes great even at this early stage." Robert Parker
Robert Parker: 93 Punkte James Suckling: 94 Punkte Jancis Robinson: 16,5 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 24 Monate Eichenfass
Alkoholgehalt: 15,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2012 Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2012

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

Der 2012er Brunello Vigna di Pianrosso liegt dunkel und schwer im Glas. Getrocknete Rosenblüten, süßer Tabak, Rauch, Granit und ein leichter Anis-Hauch im Bouquet. Sehr nuancenreich, glatt und harmonisch am Gaumen, eine helle Säure und polierte Tannine geben dem Wein Lebendigkeit und Frische. Außerordentlich attraktiv! (superiore.de)

"This is all about finesse and beauty with such great length and polish. It literally melts in your mouth. Full-bodied yet agile and vivid. So many undertones of cedar, berries, cream and light toffee. Fabulous. Contender for the wine of the vintage." James Suckling

"This release comes near in terms of power and purity, although it bears some of the weight of the hot vintage. The darkness of fruit is more pronounced and the tannins are a bit softer. The long finish offers tobacco, balsam herb and dried fruit." Robert Parker
Robert Parker: 94 Punkte James Suckling: 97 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 30 Monate Eichenfass
Alkoholgehalt: 15,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino "Pianrosso Santa Caterina d’Oro" Riserva DOCG 2006 Brunello di Montalcino "Pianrosso Santa Caterina d'Oro" Riserva DOCG 2006

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

"Sattes, funkelndes Rubingranat. Spannende und intensive Nase, zeigt Noten nach Kardamom, reifen Zwetschken und Brombeeren. Am Gaumen viel straffes Tannin, zupackend und herzhaft, zeigt im hinteren Bereich schöne Kirschfrucht, saftig, im hinteren Bereich dann etwas rau, wirkt im Moment noch recht streng, hat aber viel Stoff und Potenzial." Falstaff

"The 2006 Brunello di Montalcino Riserva Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro is impressive. Interestingly, it is quite a bit better than the regular Pianrosso. In this difficult vintage the decision to make a Riserva probably robbed the straight Pianrosso of some high quality fruit. Black cherries, flowers, licorice and mint are woven together in this powerful, structured Brunello while firm tannins frame the long, intense finish. I especially like the way the fruit continues to flesh out with additional time in the glass. This is a great showing and a terrific effort from Ciacci." Robert Parker

"Lovely aromas of dark fruit with blackberries, flowers and hints of cloves. Full body, with chewy and velvety tannins that are polished and pretty. Long and juicy. Powerful wine. Very creamy texture. Glorious red. Drink now or hold." James Suckling

"A wellspring of tobacco, underbrush, tea and mineral notes more than fruit at this point, this red acquiesces to its formidable structure now, yet it's built for the long haul. There's sweet fruit and intensity that should emerge over time." Wine Spectator

Kundenbewertungen: 5 Sterne (1)
Brunello di Montalcino "Pianrosso Santa Caterina d'Oro" Riserva DOCG 2006

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Kundenbewertungen (1)
5 Sterne 02.12.2013 · 18:09 Uhr
2013-12-02 18:09:46 Brunello di Montalcino "Pianrosso Santa Caterina d'Oro" Riserva DOCG 2006 75,90 €
KLASSE
Gambero Rosso 2013: Duemilavini 2013: Veronelli-Guide 2013: 91 Punkte / Vinibuoni 2013: Robert Parker: 94 Punkte Wine Spectator: 94 Punkte James Suckling: 95 Punkte Falstaff: 93 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 4 Jahre Eichenfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 4 Stück auf Lager!
 
Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2006 MAGNUM in Original-Holzkiste Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2006
MAGNUM in Original-Holzkiste

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

"Ein fabelhafter Jahrgang 2006. Intensives Rubin mit feinem Granatrand. Präsentiert sich in der Nase mit betont reifen Noten, viel Lakritze, dann nach eingelegten Pflaumen, leicht malzig im Hintergrund. Wirkt dann am Gaumen sehr frisch und jugendlich, öffnet sich mit kompaktem, dichtmaschigem Tannin, im Finale fester Druck." Falstaff

"Vigna Pianrosso is a vineyard-designate Brunello that opens with warming notes of spice, cardamom, ginger and rhubarb. The wine delivers a very smooth and creamy texture in the mouth." Wine Enthusiast

"This is a very rich Sangiovese on the nose with dried black cherries and strawberries. Lots of dark chocolate too. Loads of black chocolate cake and dried coffee cake character. Full and very powerful. Lots of ripe tannins. Goes on for minutes." James Suckling

"Silky and elegant, offering cherry, raspberry, currant and violet aromas and flavors. Detailed and firmly structured, with refined tannins and a lingering aftertaste of red fruits. A Brunello of finesse and harmony." Wine Spectator

Kundenbewertungen: 5 Sterne (1)
Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2006
MAGNUM in Original-Holzkiste

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Kundenbewertungen (1)
5 Sterne 02.12.2013 · 18:09 Uhr
2013-12-02 18:09:46 Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2006<br>MAGNUM in Original-Holzkiste 92,00 €
TOP
Duemilavini 2012: Guide l'Espresso 2012: Veronelli-Guide 2012: 93 Punkte / Wine Spectator: 95 Punkte James Suckling: 96 Punkte Wine Enthusiast: 91 Punkte Falstaff: 91 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 30 Monate Eichenfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 4 Stück auf Lager!
 
Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2007  MAGNUM in Original-Holzkiste Brunello di Montalcino "Pianrosso" DOCG 2007
MAGNUM in Original-Holzkiste

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

Pianrosso 2007 ist ein frischer, geradliniger Brunello. Im Bouquet nach dunklen roten Früchte, Blumen und Gewürzen. Tiefe und Kraft am Gaumen, intensiv bis ins anhaltende Finale. Ein großer Wein mit extrovertiertem Charakter. (superiore.de)

"Funkelndes Rubingranat. Klare und einprägsame Nase, satt nach Himbeeren und Brombeeren. Zeigt sich am Gaumen sehr geschliffen, viel reife Frucht, entfaltet sich mit feinkörnigem Tannin, baut sich lange auf, im Finale feine Gewürznoten." Falstaff

"Komplexe Aromatik nach Schwarzkirschen, Lakritze und Waldkräutern; im Mund harmonisch, viel Stoff und doch auch Finesse; langer, mineralisch-fruchtiger Ausklang. Gut zugänglicher Wein, der auch noch reifen kann." Vinum

"Ciacci's 2007 Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso is beautifully layered in the glass. Hints of anise, dried rose petal and sweet tobacco add an attractive upper register. The Pianrosso is drinking beautifully today, although it appears to be maturing at a slightly faster pace than I envisioned last year. Personally, I prefer the straight Pianrosso to the Riserva Santa Caterina d'Oro, as it has more nuance and overall freshness. This is a beautiful Brunello from Ciacci and Proprietor Paolo Bianchini." Antonio Galloni

"Complex aromas of red fruits, flowers and fresh mushrooms follow through to a full body, with ultra-fine tannins and intense fruit and bright acidity. Goes on for a long, long time. So juicy and fruity. Hints of bitter lemon rind. Give this two or three years more of bottle age." James Suckling

Duemilavini 2013: Guide l'Espresso 2013: Veronelli-Guide 2013: 92 Punkte / Vinibuoni 2013: Robert Parker: 93 Punkte Antonio Galloni: 92 Punkte Wine Spectator: 92 Punkte James Suckling: 96 Punkte Vinum: 17 Punkte Falstaff: 93 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 30 Monate Eichenfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 7 Stück auf Lager!
 
Brunello di Montalcino "Pianrosso Santa Caterina d’Oro" Riserva DOCG 2010 Brunello di Montalcino "Pianrosso Santa Caterina d'Oro" Riserva DOCG 2010

Ciacci Piccolomini d’Aragona | Toskana

Az. Agr. Ciacci Piccolomini | Loc. Molinello | IT 53024 Castellnuovo

Tolle Brunello Riserva aus hervorragendem Jahrgang 2010. Prächig leuchtende Farbe, Duft von reifen Kirschen, Erdbeeren, Unterholz und Gewürzen, am Gaumen klar und geschliffen, reife Frucht, seidiges Tannin, viel Fülle und ausdauerndes Finale. (superiore.de)

"With so many fantastic wines produced in 2010, it's hard to make a shortlist of your favorites. One expression that should definitely be included is the stunning 2010 Brunello di Montalcino Riserva Vigna di Pianrosso Santa Caterina d'Oro. This is a graceful and super elegant wine with bold aromatic intensity that is followed by firm tannins and a polished, smooth texture. It offers power in the proverbial silken glove. But the wine is not simplistic by any stretch. The longer it warms in the glass, the more it delights and surprises. Delicate tones of wild berry, cassis, blanched almond and dried ginger work together in harmony." Robert Parker

"A dark, powerful wine, the 2010 Brunello di Montalcino Riserva Vigna di Pianrosso Santa Caterina d'Oro is endowed with serious depth and intensity. Mocha, black cherry, smoke, licorice and dark fleshed fruits are some of the signatures. This is an especially dark, brooding Brunello with massive fruit but less of the sheer radiance of the straight Pianrosso. Today, the 2010 comes across as a bit heavy. It will be interesting to see if acquires more finesse during its aging. The 2010 spent four full years in cask." Antonio Galloni

"A racy style, with a firm structure buoyed by cherry, leather, mineral and woodsy notes. Firm but poised, presenting terrific energy and cut." Wine Spectator

"Aromas of plums, flowers, fresh mushrooms and violets. Full body, firm and silky tannins and a long, long finish. Beautiful balance and length. Powerful tannins underneath the exquisite fruit. Great finish. Goes on for minutes." James Suckling

"Aromas of wild berry, forest floor, new leather, grilled herb, menthol and dark spice all come together on this full-bodied red. The structured palate is still young but shows great depth, offering mature black cherry, tobacco, clove and licorice framed in youthfully assertive tannins that give it an age-worthy structure." Wine Enthusiast
Robert Parker: 96 Punkte Antonio Galloni: 93+ Punkte Wine Spectator: 94 Punkte James Suckling: 100 Punkte Wine Enthusiast: 97 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 4 Jahre Eichenfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
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