Slow Food
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Marchesi Antinori

Antinori | Toskana

Das Haus Antinori hat eine exponierte Stellung in der italienischen Weinwelt. Für diese Standfestigkeit sorgt ein großartiges Team aus Managern, Technikern und Weinbergarbeitern, die sich, ein jeder in seinem Bereich, dafür einsetzen, dass der wahrlich beachtliche Qualitätsstandard gehalten wird. Spiritus Rector und Koordinator des Ganzen ist Piero Antinori, der brillianteste und umsichtigste Unternehmer, den die italienische Weinszene vorzuweisen hat. Ihm zur Seite steht seit einigen Jahren Renzo Cotarella als Generaldirektor, und auch die drei Antinori-Töchter leisten wertvolle Mitarbeit. Neben dem Antinori-Stammhaus in Florenz gibt es eine ganze Reihe von Dependancen. So zum Beispiel Prunotto in Piemont, Pian delle Vigne in Montalcino, die Tenuta Belvedere in Bolgheri. (superiore.de)

"Mit Fug und Recht darf man die Kellerei Antinori wohl als die bedeutendste ganz Italiens bezeichnen. 26 Generationen dieser Dynastie haben sich in den letzten 600 Jahren mit der Kultur von Reben befasst. Wen wundert es da noch, dass Antinori heute einer der bekannstesten Namen der italienischen Weinszene ist? Die Marchesi bewirtschaften Ländereien von eindrucksvollen Dimensionen. Trotz der Großproduktion wahren sie den engen Bezug zum Weinberg. Niemand kommt an dieser Kellerei vorbei, die heute wie einst - als der Tignanello die Szene revolutionierte - der Weinwelt die Richtung vorzugeben mag." Gambero Rosso

Gründungsjahr: 1385
Eigentümer: Piero Antinori
Önologe: Renzo Cotarella
Jahresproduktion: 20.000.000 Flaschen
Rebfläche: 2.200 Hektar
Konventioneller Anbau

Chianti Classico "Badia a Passignano" Gran Selezione DOCG 2010 Chianti Classico "Badia a Passignano" Gran Selezione DOCG 2010

Marchesi Antinori | Toskana

Marchesi Antinori S.p.A. | Piazza Antinori 3 | IT 50123 Firenze

In gewohnter Glanzform präsentiert sich Antinoris Klassiker erstmals in der neuen Premium-Klasse Gran Selezione. Das charaktervolle Bouquet verbindet Noten von Sauerkirschen, Lakritz und lieblichem Tabak mit eleganten blumigen Nuancen. Am Gaumen schöne Struktur und perfekte Ausgewogenheit zwischen Alkohol und Säure. Sanfte, mit Feingefühl extrahierte Tannine, lang. (superiore.de)

"Funkelndes, dunkles Rubin mit leichtem Granatrand. Tiefgründige und dichte Nase, satt nach Brombeeren und reifen Zwetschken, im Hintergrund feine Tabaknoten. Fest und zupackend in Ansatz und Verlauf, entfaltet sich mit kernigem, herzhaftem Tannin, geprägt von Frucht und Gewürzen." Falstaff

"Dark berry and blueberry aromas with hints of lemon and floral undertones. Full body, silky tannins and a hazelnut, chocolate complexity to the whole thing. Delicious and flavorful yet always remains balanced." James Suckling

"Antinori's 2010 Chianti Classico Gran Selezione Badia a Passignano is laced with red cherry, plum, leather, tobacco and smoke. Layered and impeccably balanced in the glass, the 2010 impresses for its texture and exceptional sense of harmony. In this vintage, the Badia is dark, voluptuous and built on pure resonance. This is a terrific showing from Antinori." Antonio Galloni

"This opens with subtle aromas of dark berry, tobacco and exotic spice. The vibrant palate is more expressive, delivering a core of juicy black cherry accented by notes of raspberry, white pepper, vanilla, licorice and savory herb. This finessed wine is still young, but structured with tightly knit, yet fine-grained tannins (Cellar Selection)." Wine Enthusiast

"Renzo Cotarella is one of a handful of people who believe that the Gran Selezione category should be 100% Sangiovese. The 2010 Chianti Classico Gran Selezione Badia a Passignano is an elegant and seamless mono-variety expression that shows loads of Sangiovese character in this classic vintage. Aged only in large oak casks, the wine sports fresh berry flavors with sweet tannins and a long, velvety finish. I feel that this wine might get buried between the many other products offered by Marchesi Antinori. I hope not because ultimately the Gran Selezione offers very specific, territory-driven qualities that set it apart." Robert Parker
Kundenbewertungen: 5 Sterne (1)
Chianti Classico "Badia a Passignano" Gran Selezione DOCG 2010

Marchesi Antinori | Toskana

Kundenbewertungen (1)
5 Sterne 25.07.2016 · 08:35 Uhr
2016-07-25 08:35:46 Chianti Classico "Badia a Passignano" Gran Selezione DOCG 2010 32,50 €
Ein super Wein. Viel Körper und Intensität. Bleibt lange in Mund. Qualität kostet aber hier finde ich eine gute Preis /Qualität Verhältnis.
Duemilavini 2016: Guide l'Espresso 2016: Veronelli-Guide 2016: 96 Punkte / Doctor Wine 2016: 94 Punkte Vinibuoni 2016: Robert Parker: 92+ Punkte Antonio Galloni: 93 Punkte James Suckling: 93 Punkte Wine Enthusiast: 94 Punkte Falstaff: 91 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 14 Monate großes Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol
Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
"Solaia" Toscana IGT 2011 "Solaia" Toscana IGT 2011

Marchesi Antinori | Toskana

Marchesi Antinori S.p.A. | Piazza Antinori 3 | IT 50123 Firenze

Elegant das artikulierte Bouquet, das Beeren, Tabak und balsamische Noten erkennen lässt. Eindrucksvoll, persistent, großartig der Geschmack mit dem ungeheuer feinen Tannin und bemerkenswerter Frische. Hohes Verführungspotenzial! (superiore.de)

"This rich, bright red displays plum, blackberry, boysenberry, leather and spice notes, allied to a dense structure. Remains balanced and juicy through the finish and is built for the long haul." Wine Spectator

"A big, rich wine but there's lots of brightness and beauty at the same time. Shows licorice and asphalt. Full body with chewy tannins and a long finish. Terracotta, Tuscan dust and spice, plus balsamic too. This needs three to five years to soften. Intense finish." James Suckling

"Blackberry jam, cassis, grilled herbs and melted road tar meld together in the 2011 Solaia. Another super-exotic, racy 2011 from Antinori, Solaia is supremely beautiful. Mocha, espresso and sage are some of the many notes that add complexity. Hints of white truffle, lavender, smoke and licorice are laced into the exotic, racy finish. In 2011, Solaia has a dollop more of Cabernet Franc in the blend, added to give the wine a touch of freshness. Ripe and flashy to the core, the 2011 needs time to lose some of its youthful exuberance. At times, the 2011 could be easily mistaken for a wine from Napa Valley, such is its intensity." Antonio Galloni

Gambero Rosso 2015: Duemilavini 2015: Vitae 2015: Guide l'Espresso 2015: Veronelli-Guide 2015: 99 Punkte / Doctor Wine 2015: 97 Punkte Luca Maroni 2015: 93 Punkte Antonio Galloni: 96 Punkte Wine Spectator: 94 Punkte James Suckling: 96 Punkte
Rebsorten: 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 5% Cabernet Franc
Ausbau: 12 Monate Barrique
Alkoholgehalt: 15,00 % vol
Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 8 Stück auf Lager!
 
"Solaia" Toscana IGT 2012  6 Flaschen in Original-Holzkiste "Solaia" Toscana IGT 2012
6 Flaschen in Original-Holzkiste

Marchesi Antinori | Toskana

Marchesi Antinori S.p.A. | Piazza Antinori 3 | IT 50123 Firenze

Brillant - der Solaia 2012. Elegant das artikulierte Bouquet, das Beeren, Tabak und balsamische Noten erkennen lässt. Eindrucksvoll, persistent, charktervoll und schmelzig der großartige Geschmack mit den seidigen Tanninen. (superiore.de)

"Another intense, tightly-wound wine, the 2012 Solaia is likely to require a number of years in bottle before it is ready to drink. Graphite, smoke, plums, black cherries, rose petal and mint meld together effortlessly in the glass. Here, too, the style is all about grace and finesse. The 2012 Solaia is going require patience, but all the elements are in the right place. In 2012, the Cabernet Franc is nearly 7% of the blend, which is on the high side." Antonio Galloni

"The 2012 Solaia is the ultimate comfort wine: It serves as a beautiful monument to the potential of Italian wine. Let me give you some context. My lukewarm review of the 2011 vintage caused some heads to turn. Happily, the previous vintage has served as a springboard for this current release. Both 2011 and 2012 come from hot climatic conditions, but these wines are very different in style and content. The 2011 heat softened the lines that make up the varietal identity of this celebrated Tuscan blend of Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Sangiovese. Those lines are presented in sharp focus with the 2012 edition. The nose is redolent of dark berry, crushed mineral, plum, spice and touch of white pepper. The wine is integrated and seamless, but it speaks with a strong and articulate voice." Robert Parker

"This stunning expression of Solaia opens with ample aromas of exotic spices, tilled soil, mature black-skinned fruit and an underlying whiff of fragrant blue flowers. The vibrant, elegantly structured palate doles out high-toned black cherry, ripe blackberry, white pepper, cinnamon, clove and Mediterranean herbs alongside a backbone of firm, polished tannins and bright acidity." Wine Enthusiast

"Extremely impressive ripe dark fruits of blueberries, plums and blackberries follow through to a full body, round texture and bright acidity. The finesse and depth to this red is stunning making it a wonderful successor to the 2011 Solaia. Needs three or four years to soften and open." James Suckling

"Ripe plum and black cherry notes are augmented by toast, spice and tobacco details in this muscular red. Turns more compact on the finish, where dense, dusty tannins reign. Just needs time to integrate." Wine Spectator
Duemilavini 2016: Vitae 2016: Guide l'Espresso 2016: Veronelli-Guide 2016: 100 Punkte / Slow Wine 2016: Großer Wein Doctor Wine 2016: 98 Punkte Luca Maroni 2016: 94 Punkte Robert Parker: 95 Punkte Antonio Galloni: 94 Punkte Wine Spectator: 93 Punkte James Suckling: 97 Punkte Wine Enthusiast: 97 Punkte
Rebsorten: 73% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 7% Cabernet Franc
Ausbau: 12 Monate Barrique
Alkoholgehalt: 13,50 % vol
Allergenhinweis: enthält Sulfite
Achtung, nur noch 1 Stück auf Lager!
 
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