Slow Food
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Castello di Monsanto

Castello di Monsanto | Toskana

Es war vor allem Charme und Magie der wunderschönen Collina del Poggio, die Fabrizio Bianchi veranlassten, sich im Jahre 1961 im Castello di Monsanto niederzulassen. Schon ein Jahr später nahm seine Vision, einen Cru in der Chianti-Region zu produzieren, konkrete Gestalt an: Die ersten 6.000 Flaschen des Vigneto il Poggio wechselten den Besitzer. Dass Bianchi die Parzelle II Poggio zur echten Einzellage machte, galt damals als revolutionär. Die Einführung wassergekühlter Stahltanks und die Umstellung von Kastanienholz auf slowenische Eiche war zumindest richtungsweisend.

An der klaren und kompromisslosen Absicht Bianchis, hochwertige und authentische toskanische Weine in viel Handarbeit und im Einklang mit der Natur zu erzeugen, hat sich bis heute nichts geändert. Doch während sein Qualitätskonzept anfangs eher belächelt wurde, zählt das Familiengut heute längst zum Establishment und zu den weltweit anerkannten Traditionsbetrieben der Toskana. Inzwischen wird das nahe der Gemeinde Barberino Val d'Elsa liegende Castello von Tochter Laura geführt. Sie entschied sich gegen eine Karriere als Juristin, um die Tenuta in der Tradition ihres in San Gimignano geborenen Vaters fortzuführen. Seinen Stil hat sie sogar noch weiter entwickelt.

Die Rebstöcke stehen auf einer Höhe von durchschnittlich 280 Metern über dem Meeresspiegel. Für sie bilden die mineralreichen Galestro-Böden den idealen Nährboden. Die am westlichen Rand des Chianti Classico entstehenden Weine spiegeln das enorme Potenzial des Terroirs wider. Die edlen Tropfen besitzen eine außergewöhnliche Persönlichkeit, sind komplex und von großer Tiefe.

Im Castello di Monsanto wirkt seit 2001 Andrea Giovannini als Önologe. Er war zuvor mehrere Jahre lang für die Weine von Ornellaia zuständig gewesen. Die Weinbereitung ist jedoch nicht Aufgabe einer einzigen Person, sondern des dreiköpfigen Teams. (superiore.de)

"Die Kellerei gehört wohl zu den faszinierendsten im Chianti Classico. Monsanto ist ein innovativer Betrieb, der Erneuerung in Tradition und Klassik verwandeln konnte." Gambero Rosso 2012

Gründungsjahr: 1962
Eigentümer: Fabrizio und Laura Bianchi
Önologe: Andrea Giovannini
Jahresproduktion: 450.000 Flaschen
Rebfläche: 72 Hektar
Konventioneller Anbau

Chianti Classico DOCG 2013 Chianti Classico DOCG 2013

Castello di Monsanto | Toskana

Fattoria di Monsanto | Via Monsanto 8 | IT 50021 Barberino Val D'Elsa

Der Chianti Classico verströmt schöne Frucht- und Würznoten, saftig und schmeichelnd am Gaumen. Gelungen - dieser Klassiker von Castello di Monsanto lässt den Duktus der noch größeren Roten dieser Kellerei erahnen. (superiore.de)

"Made with 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino, this medium-bodied red opens with aromas of black-skinned fruit, licorice, wet earth and a whiff of toast. The firm palate offers black cherry, ripe plum, espresso and clove alongside fine-grained tannins and fresh acidity." Wine Enthusiast

"The 2013 Chianti Classico is delicious. Perfumed, layered and absolutely exquisite in the glass, the 2013 opens with gorgeous layers of fruit to match its silky, super-expressive personality. All the elements fall into place effortlessly. Today, the flavors remain quite youthful, but look for the 2013 to develop greater complexity with a little more time in bottle. I would prefer to drink this distinctly fruity, open-knit Chianti over the next handful of years." Antonio Galloni

"A tangy and fresh red with lemon and dark cherry aromas and flavors. Medium body, crisp finish." James Suckling

"Here's a wine that will appeal to those who love Sangiovese and authentic Tuscan tastes. The 2013 Chianti Classico pushes all the right sensorial buttons. It comes off as clean and variety-specific with tight aromas of wild fruit, cassis, dried blueberries and balsam herb. The wine is lea and compact in the mouth for easy drinking. It offers more in terms of length and persistency than it does heft or concentration." Robert Parker

"Pure cherry takes center stage, framed by tar, earth, tobacco and mineral elements. Vivid and elegant, showing fine intensity and equilibrium, with a lingering aftertaste." Wine Spectator

Kundenbewertungen: 4 Sterne (1)
Chianti Classico DOCG 2013

Castello di Monsanto | Toskana

Kundenbewertungen (1)
4 Sterne 11.01.2016 · 15:20 Uhr
2016-01-11 15:20:28 Chianti Classico DOCG 2013 10,90 €
Empfehlenswert
Gambero Rosso 2016: Duemilavini 2016: Guide l'Espresso 2016: Veronelli-Guide 2016: 88 Punkte / Vinibuoni 2016: Robert Parker: 89 Punkte Antonio Galloni: 89 Punkte Wine Spectator: 91 Punkte James Suckling: 90 Punkte Wine Enthusiast: 89 Punkte
Rebsorten: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo
Ausbau: 12 Monate großes Holzfass
Alkoholgehalt: 13,50 % vol
Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Chianti Classico "Il Poggio" Riserva DOCG 2009 Chianti Classico "Il Poggio" Riserva DOCG 2009

Castello di Monsanto | Toskana

Fattoria di Monsanto | Via Monsanto 8 | IT 50021 Barberino Val D'Elsa

"Die Tanninik ist im Chianti Classico Il Poggio Riserva schlichtweg perfekt, was den von Haus aus faszinierenden Tropfen noch einmal eine Spur mitreißender und gelungener dastehen lässt, ohne seine Entwicklung zu beeinträchtigen. Ein großer Roter mithin: strahlend, maßgeblich, mit immerwährendem, wechselvollem Aromaspiel in der von mediterraner Macchia beherrschten Nase ebenso wie im Mund - und über allem so schmackhaft und frisch, dass er einen gefährlich süffigen Trinkgenuss abgibt." Gambero Rosso

"Earthy aromas of underbrush, tobacco leaf, truffle and red berries take center stage in this intense blend of 90% Sangiovese and 10% Canaiolo/Colorino. The palate delivers succulent black cherry, mint and menthol sprinkled with toasted notes and espresso. It has structure and finesse alongside gripping, tongue-drying tannins. Give this a few more years." Wine Enthusiast

"A soulful combination of dried fruits and mushrooms on the nose and palate here. Full body, silky tannins and a juicy, rich finish. Firm and austere in a beautiful way. There's a real Chianti Classico character to this." James Suckling

"Subtle elegance is also the theme of the 2009 Chianti Classico Riserva Il Poggio. This wine sees some new oak and offers more density and aromatic richness as a result. Black fruit and spice are enhanced by tobacco and leather. Those characteristic herbal tones appear on the finish and ground this wine to a sense of territory." Robert Parker

Kundenbewertungen: 5 Sterne (1)
Chianti Classico "Il Poggio" Riserva DOCG 2009

Castello di Monsanto | Toskana

Kundenbewertungen (1)
5 Sterne 10.05.2016 · 17:00 Uhr
2016-05-10 17:00:37 Chianti Classico "Il Poggio" Riserva DOCG 2009 34,95 €
*** - Erinnerungen...
Gambero Rosso 2014: Veronelli-Guide 2014: 90 Punkte / Doctor Wine 2015: 95 Punkte Robert Parker: 92+ Punkte James Suckling: 93 Punkte Wine Enthusiast: 91 Punkte
Rebsorten: 90% Sangiovese, 7% Canaiolo, 3% Colorino
Ausbau: 18 Monate neues Barrique
Alkoholgehalt: 14,00 % vol
Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Vin Santo del Chianti Classico "Chimera" DOC 2005 Vin Santo del Chianti Classico "Chimera" DOC 2005

Castello di Monsanto | Toskana

Fattoria di Monsanto | Via Monsanto 8 | IT 50021 Barberino Val D'Elsa

"The 2005 Vin Santo del Chianti Classico La Chimera opens to a dark amber color and thick layers of glycerin that move in thick streaks down the side of the glass. It shows tertiary tones of burnt butter, toasted almond and candied fruit. This Vin Santo is very caramelized in personality with a chewy thickness that makes it a meal on its own, or an ideal pairing partner to an after-dinner cigar." Robert Parker
Duemilavini 2015: Vitae 2015: Guide l'Espresso 2015: Veronelli-Guide 2015: 90 Punkte / Doctor Wine 2015: 93 Punkte Vinibuoni 2015: Robert Parker: 94 Punkte Wine Spectator: 92 Punkte
Rebsorten: 50% Trebbiano, 50% Malvasia
Ausbau: 8 Jahre in Fässern aus verschiedenen Hölzern
Alkoholgehalt: 14,50 % vol
Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Chianti Classico "Il Poggio" Riserva DOCG 2010 Chianti Classico "Il Poggio" Riserva DOCG 2010

Castello di Monsanto | Toskana

Fattoria di Monsanto | Via Monsanto 8 | IT 50021 Barberino Val D'Elsa

Il Poggio Riserva '10 spiegelt sehr leger die große Persönlichkeit des Jahres. Dunkle Pflaumen, Menthol, Gewürze und Süßholz im präsenten Duft. Jede Menge Energie und Lebendigkeit im ausdauernden Geschmack, der mit seiner hervorragenden Struktur gutes Potenzial verspricht. (superiore.de)

"Aromas and flavors of eucalyptus, wild sage, juniper, currant and cherry mark this supple red. Complex, with a solid, tannic structure underneath and a fruity, woodsy aftertaste." Wine Spectator

"This needs air and opens like a beautiful rose with plum, mineral and berry character. Full body, round tannins and a fruity and clean finish. Very savory and subtly fruity." James Suckling

"The 2010 Chianti Classico Riserva Il Poggio is a toned and elegant wine with an enormous sense of inner harmony and grace. The wine is splendent in this classic vintage with clear pulses of forest fruit, spice, toasted almond, balsam herb, cola and dark licorice. Those balsam notes are one of the wine's most elegant features because they are delivered at perfect pitch. Silky tannins and bright acidity keep the wine very much alive in the mouth. Castello di Monsanto offers us a very authentic Chianti Classico." Robert Parker

"The 2010 Chianti Classico Riserva Vigneto Il Poggio is superb, but readers are going to have to be patient, as it is a wine for the cellar. It is quite evident the 2010 has already begun a move into a closed phase, as it is quite shut down in its aromatics. At the same time, the structural profile suggests it will enjoy a long drinking window starting around age 10-12, although that may be optimistic. Energetic, powerful and beautifully layered in the glass - with plenty of translucent energy - the 2010 Il Poggio is a wine to buy and forget about for another decade or so." Antonio Galloni
Gambero Rosso 2016: Duemilavini 2016: Guide l'Espresso 2016: Veronelli-Guide 2016: 93 Punkte / Doctor Wine 2016: 97 Punkte Vinibuoni 2016: Robert Parker: 93 Punkte Antonio Galloni: 96 Punkte Wine Spectator: 92 Punkte James Suckling: 93 Punkte
Rebsorten: 90% Sangiovese, 7% Canaiolo, 3% Colorino
Ausbau: 18 Monate neues Barrique
Alkoholgehalt: 14,00 % vol
Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Chianti Classico "Il Poggio" Riserva DOCG 2010  MAGNUM in Original-Holzkiste Chianti Classico "Il Poggio" Riserva DOCG 2010
MAGNUM in Original-Holzkiste

Castello di Monsanto | Toskana

Fattoria di Monsanto | Via Monsanto 8 | IT 50021 Barberino Val D'Elsa

Il Poggio Riserva '10 spiegelt sehr leger die große Persönlichkeit des Jahres. Dunkle Pflaumen, Menthol, Gewürze und Süßholz im präsenten Duft. Jede Menge Energie und Lebendigkeit im ausdauernden Geschmack, der mit seiner hervorragenden Struktur gutes Potenzial verspricht. (superiore.de)

"Aromas and flavors of eucalyptus, wild sage, juniper, currant and cherry mark this supple red. Complex, with a solid, tannic structure underneath and a fruity, woodsy aftertaste." Wine Spectator

"This needs air and opens like a beautiful rose with plum, mineral and berry character. Full body, round tannins and a fruity and clean finish. Very savory and subtly fruity." James Suckling

"The 2010 Chianti Classico Riserva Il Poggio is a toned and elegant wine with an enormous sense of inner harmony and grace. The wine is splendent in this classic vintage with clear pulses of forest fruit, spice, toasted almond, balsam herb, cola and dark licorice. Those balsam notes are one of the wine's most elegant features because they are delivered at perfect pitch. Silky tannins and bright acidity keep the wine very much alive in the mouth. Castello di Monsanto offers us a very authentic Chianti Classico." Robert Parker

"The 2010 Chianti Classico Riserva Vigneto Il Poggio is superb, but readers are going to have to be patient, as it is a wine for the cellar. It is quite evident the 2010 has already begun a move into a closed phase, as it is quite shut down in its aromatics. At the same time, the structural profile suggests it will enjoy a long drinking window starting around age 10-12, although that may be optimistic. Energetic, powerful and beautifully layered in the glass - with plenty of translucent energy - the 2010 Il Poggio is a wine to buy and forget about for another decade or so." Antonio Galloni
Gambero Rosso 2016: Duemilavini 2016: Guide l'Espresso 2016: Veronelli-Guide 2016: 93 Punkte / Doctor Wine 2016: 97 Punkte Vinibuoni 2016: Robert Parker: 93 Punkte Antonio Galloni: 96 Punkte Wine Spectator: 92 Punkte James Suckling: 93 Punkte
Rebsorten: 90% Sangiovese, 7% Canaiolo, 3% Colorino
Ausbau: 18 Monate neues Barrique
Alkoholgehalt: 14,00 % vol
Allergenhinweis: enthält Sulfite
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