Slow Food
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E. Pira & Figli

Chiara Boschis | Piemont

Nach dem Tod von Luigi Pira war guter Rat teuer, weil seine Schwestern den traditionsreichen, mitten in Barolo gelegenen Familienbetrieb nicht weiterführen konnten. Doch nach rund einem Jahr wurde das piemontesische Weingut dann an Luigis langjährige Freunde, die Familie Boschis, verkauft. Der Vorbesitzer war bereits zu Lebzeiten ein Mythos und der letzte Weinmacher in Barolo gewesen, der seine Trauben noch mit den Füßen maischte. Als dann in den achtziger Jahren Chiara Boschis als sehr junge und energiegeladene Frau den Betrieb von ihren Eltern übernahm, knüpfte sie rasch an die Leistungen der edlen Weingarde in der Langhe an.

Chiara versieht ihre teils sehr schwere Arbeit mit großer Leidenschaft und begleitet aufmerksam alle Phasen zwischen Rebstock und Abfüllanlage. Im Laufe der Zeit hat die Winzerin ihren Weinstil veredelt und zu einer ausgewogenen Harmonie entwickelt. Ihre Gewächse sind heute geschmeidiger und erreichen etwas früher die Trinkreife. Die Weine sind alterungsfähig und überzeugen im Laufe der Jahre durch eine ungewöhnliche Komplexität und Tiefgründigkeit. In den zum Weingut E. Pira & Figli zählenden prächtigen Weinbergen wird ausgesprochen umweltverträglich gearbeitet, chemische Substanzen sind in allen Parzellen tabu. Das Traubengut ist immer äußerst hochwertig.

Die intelligente, fachlich sehr versierte und stets freundliche Gutsbesitzerin hat sich der piemontesischen Gruppe "Langa in" angeschlossen, die unter anderem durch kürzere Maischegärung und den Einsatz von Barriques den Barolo revolutioniert hat. Wenn Chiara die hauseigenen Etiketten öffentlich vorstellt, wirkt sie auf ihre Gesprächspartner stets sehr distinguiert und wortgewandt. Ihr Augenmerk gilt aber nicht nur den exzellenten Weinen. Die Winzerin erzeugt auch gemeinsam mit einigen anderen Jüngerinnen den bei Gourmets begehrten Castelmagno, die im Piemont bekannteste Käsesorte. (superiore)
 
"Der Fächer an verfügbaren Lagenweinen ist erstklassig und reicht vom hochberühmten Cannubi über den interessanten Via Nuova bis hin zum Mosconi, der aus einem bedeutsamen Grundstück in der Gemeinde Monforte d'Alba stammt." Gambero Rosso

Grüdung: Ende 1900
Eigentümer: Chiara Boschis
Jahresproduktion: 30.000 Flaschen
Rebfläche: 8,5 Hektar
Naturnaher Anbau

Barbera d’Alba Superiore DOC 2013 Barbera d'Alba Superiore DOC 2013

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Leuchtendes intensives Rubin, in der Nase sehr viel frische, klare Beerenfrucht, sehr elegant, am Gaumen betonte Säure im Ansatz, die dann einem feinen Tannin weicht, lang und saftig im Nachhall. (superiore.de)

"Wunderbar transparenter und leichtfüssiger Barbera, der nur 13 Vol.-% aufweist und neben Sauerkirsche und Zwetschge auch Orangenschale im Bouquet bietet. Erfrischend am Gaumen mit kristallklarer Säure und feinen, nussigen Tanninen. Sehr seriös und hochfein." Vinum

"A bright, fruity barbera with sliced-orange and plum aromas and flavors. Medium body, good fruit and a fresh finish." James Suckling
Gambero Rosso 2016: Duemilavini 2016: Vitae 2016: Doctor Wine 2016: 90 Punkte Robert Parker: 89 Punkte James Suckling: 90 Punkte Vinum: 16 Punkte
Rebsorte: 100% Barbera
Ausbau: 12 Monate gebrauchtes Barrique
Alkoholgehalt: 13,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Barbera d’Alba Superiore DOC 2014 Barbera d'Alba Superiore DOC 2014

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Leuchtendes intensives Rubin, in der Nase sehr viel frische, klare Beerenfrucht, sehr elegant, am Gaumen betonte Säure im Ansatz, die dann einem feinen Tannin weicht, lang und saftig im Nachhall. (superiore.de)
Gambero Rosso 2017:
Rebsorte: 100% Barbera
Ausbau: 12 Monate gebrauchtes Barrique
Alkoholgehalt: 13,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Langhe Nebbiolo DOC 2014 Langhe Nebbiolo DOC 2014

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Pira's Langhe Nebbiolo ist ein großer, reichhaltiger Wein, der nach dunklen Kirschen, Erdbeeren, Tabak und Gewürzen duftet. Hell und weit am Gaumen der cremige Geschmack mit dem fokussierten Finale. (superiore.de)
Dieser Jahrgang wurde noch nicht bewertet.
Der 2013er erhielt folgende Auszeichnungen:

Gambero Rosso 2016: Duemilavini 2016: Vitae 2016: Veronelli-Guide 2016: 89 Punkte / Robert Parker: 90 Punkte
Rebsorte: 100% Nebbiolo
Ausbau: 12 Monate gebrauchtes Barrique
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Barolo "Via Nuova" DOCG 2011 Barolo "Via Nuova" DOCG 2011

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Ein Gedicht ist der Via Nuova von Chiara Boschis. Intensives, sehr harmonisches Bouquet, duftet nach Rosenblättern, eingelegten Kirschen und zart nach Gewürzen. Im Geschmack zeigt sich dann die große Klasse: klare, reife Frucht, dicht und zugleich geschmeidig das Tannin, von enormer Länge und Vielschichtigkeit. (superiore.de)

"With fruit sourced from various vineyard sites across the appellation, the 2011 Barolo Via Nuova is edgier and sharper than the other two Barolos presented by Chiara Boschis this year. This expression is more vertical and immediate with bright aromas of white cherry, cassis, dried ginger and blue flower. Unlike many of its peers made in this warm vintage, Barolo Via Nuova is delicate, feminine and ethereal. It already shows beautifully at this young stage." Robert Parker

"The 2011 Barolo Via Nuova is once again fabulous. A wine that brings together the very best of the modern and traditional schools, the 2011 is all about balance. Hints of lavender, sage, violets, dark cherries, plums and new leather add nuance in a pure, crystalline Barolo endowed with tons of nuance allied to a vertical sense of structure. The sensual voluptuousness of the vintage softens some of the contours, which only adds to the wine's considerable appeal. Although it is early, the Via Nuova is shaping up to be one of the wines of the year. It is every bit that compelling." Antonio Galloni

"Bright, with cherry and strawberry flavors, this red is elegant and intense. Floral and tobacco notes add depth, leading to a minerally finish. Terrific balance." Wine Spectator

"Aromas of toasted oak, mocha and a whiff of coconut oak lead the nose while the firm palate offers dark cherry, espresso, dried sage and a hint of anise. The tightly wound tannins still pack youthful sharpness and need a few more years to soften up." Wine Enthusiast

"Soft and silky texture to this red with plum, berry and cherry character. Full body and a silky textured finish." James Suckling

Gambero Rosso 2016: Duemilavini 2016: Vitae 2016: Guide l'Espresso 2016: Veronelli-Guide 2016: 91 Punkte / Doctor Wine 2016: 91 Punkte Robert Parker: 92 Punkte Antonio Galloni: 95 Punkte Wine Spectator: 93 Punkte James Suckling: 93 Punkte Wine Enthusiast: 93 Punkte
Rebsorte: 100% Nebbiolo
Ausbau: 24 Monate Barrique
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Barolo "Via Nuova" DOCG 2012 Barolo "Via Nuova" DOCG 2012

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Barolo Via Nuova ist frisch und lebendig. Im Bouquet Veilchen, Gewürze, Menthol, Minze und verführerische Beerenaromen. Am Gaumen geradlinig und kompakt, mit feiner Mineralität und großer Eleganz. Ein sehr beeindruckender Barolo, der den Spagat zwischen Tradition und Moderne bestens vollführt. (superiore.de)

"Elegance and harmony are two leading traits that can be attributed to the 2012 Barolo Via Nuova. This wine represents a balanced blend of Nebbiolo grapes from various sites. That blending flexibility adds to the overall balance of the wine, which is very important in a vintage like 2012 that was not always easy across the various townships of the Barolo appellation. Bright cherry and blackberry are followed by spice and grilled herb." Robert Parker

"A wine of extraordinary precision, the 2012 Barolo Via Nuova possesses stunning vibrancy and energy. Dark cherry, cherry pit, blood orange, orange peel, exotic spice and mint are all laced together in a chiseled Barolo that bristles with energy. Addictively beautiful and inviting, the Via Nuova is endowed with a super-classic, mid-weight feel, knock-out aromatics and fabulous overall balance." Antonio Galloni

"This shows such clarity and freshness with so much minerality. Blue fruits too. Medium to full body, linear tannins and acidity. Dark chocolate undertones." James Suckling

Gambero Rosso 2017: Duemilavini 2017: Veronelli-Guide 2017: 91 Punkte / Robert Parker: 92 Punkte Antonio Galloni: 95 Punkte James Suckling: 92 Punkte
Rebsorte: 100% Nebbiolo
Ausbau: 24 Monate Barrique
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Barolo "Via Nuova" DOCG 2013 Barolo "Via Nuova" DOCG 2013

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Im Bouquet Veilchen, Gewürze, Menthol, Minze und verführerische Beerenaromen. Am Gaumen geradlinig und kompakt, mit feiner Mineralität und großer Eleganz. Ein sehr beeindruckender Barolo, der den Spagat zwischen Tradition und Moderne bestens vollführt. (superiore.de)

"The 2013 Barolo Via Nuova is the most tannic and explosive of these three Barolos. The flavors are dark, powerful and intense throughout. Beams of searing tannin and vibrant, pointed acidity wrap around the virile, imposing finish. Readers will have to be patient with the 2013, as it is likely to be slow to mature in bottle. Even so, the purity of the flavors and textures is compelling." Antonio Galloni

"This is all about fruit defined by a purity and clarity that I really appreciate. Full body, a deep, and dense palate and a long and flavorful finish. Needs three or four years to soften, but what a beauty already. Best Via Nuova ever." James Suckling

"Lustrous mid ruby with the beginning of orange tinges. Lovely red-fruit nose with hints of fruit cake. Nice lift and freshness with hints of baking spices on the palate. Fresh and succulent with quite stalky tannins. Genuine and long." Jancis Robinson

Antonio Galloni: 96 Punkte James Suckling: 95 Punkte Jancis Robinson: 17 Punkte
Rebsorte: 100% Nebbiolo
Ausbau: 24 Monate Barrique
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Barolo "Mosconi" DOCG 2009 Barolo "Mosconi" DOCG 2009

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

"A wine with delicious berry, chocolate and cocoa character and hints of orange peel. Medium to full body, fine tannins and a pretty finish. This is so wonderful to drink now. Why wait?" James Suckling

"The south-facing Mosconi vineyard is known for making open, fruit-driven wines, and that is exactly the style here. Dark plums, espresso, licorice, cherries, menthol, tar and smoke are some of the many nuances that emerge as this forward, juicy Barolo shows off its considerable personality. The balance of fruit, acidity and tannin is simply masterful." Antonio Galloni
Kundenbewertungen: 5 Sterne (1)
Barolo "Mosconi" DOCG 2009

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Kundenbewertungen (1)
5 Sterne 22.06.2015 · 08:08 Uhr
2015-06-22 08:08:42 Barolo "Mosconi" DOCG 2009 56,90 €
Perfect
Gambero Rosso 2014: Duemilavini 2014: Veronelli-Guide 2014: 93 Punkte / Antonio Galloni: 93 Punkte Wine Spectator: 91 Punkte James Suckling: 91 Punkte
Rebsorte: 100% Nebbiolo
Ausbau: 24 Monate Barrique
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Barolo "Mosconi" DOCG 2011 Barolo "Mosconi" DOCG 2011

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Im Duft des Barolo Mosconi mischen sich Früchte mit balsamischen und minzigen Noten. Der reiche, saftige Geschmack steht auf einem soliden Tanninfundament, der enorm lange Abgang zeigt eine gewisse Würzigkeit. Ein eleganter und harmonischer Tropfen, bestimmt für ein langes Leben. (superiore.de)

"Rubin mit leichtem Granatschimmer, aber auch leichtes Sediment. Nase ist auf jeden Fall wow! Eröffnet mit Noten nach Anchovis, eingelegten Pfirsichen, dann viel Kirsche und Himbeere. Am Gaumen feinmaschiges Tannin mit süßem Kern, zupackend und herzhaft, aber baut sich auch in vielen Schichten auf, spannt einen weiten Bogen, im Finale sehr langer Nachhall." Falstaff

"The 2011 Barolo Mosconi shows thick lines and dark density with well-defined notes of dried cherry, balsam herb, licorice and dark chocolate. Its consistency is plush and soft, although that characteristic tannic backbone does much to keep the wine tightly stitched together. Barolo Mosconi delivers warm vintage traits on the nose and the textural firmness of a cooler year. The results are unique and compelling. This Barolo ages in oak for two years." Robert Parker

"A gorgeous red with pure fruit, flowers and almonds. Full body, firm tannins and a silky and delicious finish. Very fine. Great wine." James Suckling

"Licorice and cherry notes combine for an appealing effect in this supple red. The dense tannins are in proportion. Finishes fresh, with traces of mineral and tobacco balanced by lingering fruit." Wine Spectator

"A dark, brooding wine, the 2011 Barolo Mosconi captures the sense of this Monforte site in its intense flavors and broad, ample frame. Black cherries, savory herbs, mint, tobacco, smoke and incense all flesh out in the glass as this opulent, virile Barolo shows off its personality. While the Cannubi is purely silk and sensuality, the Mosconi is all muscle. It will therefore hold more appeal to readers who like massive, powerful Barolos." Antonio Galloni
Gambero Rosso 2016: Duemilavini 2016: Vitae 2016: Veronelli-Guide 2016: 94 Punkte / Robert Parker: 93 Punkte Antonio Galloni: 95 Punkte Wine Spectator: 93 Punkte James Suckling: 95 Punkte Falstaff: 94 Punkte
Rebsorte: 100% Nebbiolo
Ausbau: 24 Monate Barrique und großes Holzfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Barolo "Mosconi" DOCG 2012 Barolo "Mosconi" DOCG 2012

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Barolo Mosconi, der erste Wein des Weingutes von diesem südlich gelegenen Standort in Monforte, zeigt sich wunderschön aromatisch. Elegantes Bouquet aus mineralstoffreichen Kalksteinböden, kraftvoll, reich und saftig am Gaumen, die Tannine gut verwoben, Struktur und Länge vorbildlich. (superiore.de)

"The 2012 Barolo Mosconi is one of the big surprises of this tasting. This is a gorgeous expression with a deep and enduring sense of balance. The wine offers excellent intensity with black fruit and spice, nicely contrasted against more subtle tones of licorice, red rose and polished river stone. The tannins are firm and tight." Robert Parker

"Very delicate and aromatic with dried flowers and raspberry, blackberry undertones. Full body, yet balanced and very refined. Love the white pepper and berry aftertaste." James Suckling
Gambero Rosso 2017: Duemilavini 2017: Veronelli-Guide 2017: 93 Punkte / Robert Parker: 94 Punkte James Suckling: 94 Punkte
Rebsorte: 100% Nebbiolo
Ausbau: 24 Monate Barrique und großes Holzfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Barolo "Mosconi" DOCG 2013 Barolo "Mosconi" DOCG 2013

E. Pira & Figli - Chiara Boschis | Piemont

Az. Agr. E. Pira & Figli Chiara Boschis | Via Vittorio Veneto 1 | IT 12060 Barolo

Barolo Mosconi zeigt sich wunderschön aromatisch. Elegantes Bouquet aus mineralstoffreichen Kalksteinböden, kraftvoll, reich und saftig am Gaumen, die Tannine gut verwoben, Struktur und Länge vorbildlich. (superiore.de)

"Dark, ample and inviting, the 2013 Barolo Mosconi shows the pure power and breadth that is so typical of this site. Black cherry, plum, mocha, smoke, tobacco and licorice are all fused together. The Mosconi presents an especially virile, baritone expression of Nebbiolo, with less finesse than is found in the estate's other Barolos. That said, there is quite a bit of polish to play off the natural richness of Mosconi. The 2013 is an especially refined, layered wine for this site." Antonio Galloni

"This is very concentrated on the nose with so much blackberry, blueberry and ripe-strawberry character. Camomile-tea undertones. Full-bodied, very polished and sexy with racy tannins and a long and flavorful finish. Shows depth and texture." James Suckling

"Unusually deep ruby – oak? Balsamic, brooding nose. Ripe cherry fruit with proper depth while the tannins are a little drying for the moment, but no doubt they will integrate more with further bottle ageing." Jancis Robinson
Antonio Galloni: 94 Punkte James Suckling: 96 Punkte Jancis Robinson: 17 Punkte
Rebsorte: 100% Nebbiolo
Ausbau: 24 Monate Barrique und großes Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
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