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Wein

Jancis Robinson | Weinbewertung

Die Britin Jancis Robinson, MW, (*1950), ist die weltweit respektierteste und einflussreichste Wein-Autorin und Verkosterin. Und vermutlich jedenfalls die fleißigste und weitgereisteste. Sie studierte Mathematik und Philosophie in Oxford. Zum Thema Wein kam sie 1975, als man sie in der Chefredaktion von Wine & Spirits, einem traditionellen Magazin für den Fachhandel, engagierte.
 
1979 wurde sie die Wein-Korrespondentin der Sunday Times. Bald kannte man Jancis Robinson als Kolumnistin von unzähligen Magazinen und TV-Shows auch außerhalb Grossbritanniens. Wine-Spectator, Decanter, Feinschmecker, Falstaff und viele andere internationale Magazine publizierten ihre Kolumnen und Bewertungen.  1984 schaffte sie als erste nicht aus dem Weinhandel kommende Persönlichkeit die anspruchsvolle Prüfung zum Master of Wine. Seit 1990 schreibt sie die wöchentliche Wein-Kolumne in der Financial Times.
 
Einige ihrer vielen Bücher wurden zu Standardwerken der Weinliteratur. Das Oxford Wein-Lexikon (The Oxford Companion to Wine), "The World Atlas of Wine" (mit Hugh Johnson), sowie "Wine Grapes", worin sie mit Julia Harding (MW) und José Vouillamoz (einer der bekanntesten Traubensorten-Genforscher) 1368 verschiedene Rebsorten weltweit beschreibt. Seit 2000 ist sie auch online präsent und mit ihrem Team von Fachjournalisten und Masters' of Wine berichtet sie täglich aus der ganzen Weinwelt.
 
Ihr Fachmann für Italien ist Walter Speller. Er war ursprünglich Einkäufer für italienische Weine und schreibt auch für die Magazine Decanter und Wine. Walter Speller ist in Italiens Weinbranche als seriöser Verkoster sehr geschätzt. Inzwischen lebt er mehr in Padua als in London. Sein Engagement brachte den "Purple Pages" von Jancis Robinson auch in Italien deutlich mehr Anerkennung, die Bewertungen erfolgen nach der relativ strengen 20-Punkte-Skala.
Morellino di Scansano DOCG 2014 Morellino di Scansano DOCG 2014

Fattoria Le Pupille | Toskana

Az. Agr. Fattoria Le Pupille | Piagge Del Maiano 92 A | IT 58100 Grosseto

Tiefdunkelrote Farbe, schöne Fruchtaromen nach Kirschen und reifen, dunklen Beeren. Im Geschmack ausgewogen, komplex, dicht, finessenreich und mit seidenen Tanninen. (superiore.de)

"A beautiful wine that tastes so good now! Full-bodied and fine plus a fresh citrusy finish with dried fruits. Fine tannins. A Tuscan red that is a joy to drink anytime." James Suckling

"Just mid ruby with orange tinges. Savoury spice nose with layers of sweet cherry fruit. There seems to be a little oak there, but it is certainly subtle. Succulent and with a soft, rustic, tannic grip." Jancis Robinson
Duemilavini 2016: Vitae 2017: Vinibuoni 2017: James Suckling: 90 Punkte Jancis Robinson: 16,5 Punkte
Rebsorten: 85% Sangiovese, 15% Alicante und Malvasia Nera
Ausbau: 6 Monate Edelstahl
Alkoholgehalt: 13,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
"Hebo" Rosso Toscana IGT 2013 "Hebo" Rosso Toscana IGT 2013

Petra | Toskana

Terra Moretti Distribuzione s.r.l. | Via Bellavista 5 | IT 25030 Erbusco

Duftig und saftig der Hebo aus Cabernet Sauvignon, Sangiovese und Merlot. Ausgeprägtes Fuchtbouquet mit balsamischen Anklängen, optimal definierter, reicher Geschmack, in dem Tannin und Säure schön ausgewogen sind. (superiore.de)

"Mid crimson. Smells rather bordeaux-like but with a dusty overcoat and just a little earthy. Taut, fresh and on the leaner end of the spectrum with refined tannins. Nicely restrained and dry on the finish." Jancis Robinson
Jancis Robinson: 16,5 Punkte
Rebsorten: Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese
Ausbau: 9 Monate Tonneaux
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG 2011 Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG 2011

Tenuta di Gracciano | Toskana

Tenuta di Gracciano della Seta | Via Umbria 59/61 | IT 53045 Montepulciano

Intensiv rubinrote Vino Nobile Riserva mit würzigem Bouquet aus Aromen von getrockneten Früchten, Zimt, Nelken und Süßholz. Am Gaumen glatt und mit vielfältigen Nuancen, schöne Fülle, Struktur und Intensität, geschmeidige Tannine. Sehr niveauvoller Genuss zum hervorragenden Preis. (superiore.de)

"Deep ruby with brown-blackish tinges. Oatmeal with a layer of ripe fruit and hints of spice. Ripe yet fluid fruit on the palate and nicely balanced by grainy tannins." Jancis Robinson
Veronelli-Guide 2016: 92 Punkte / Slow Wine 2016: Vino Slow Jancis Robinson: 17 Punkte
Rebsorten: 95% Prugnolo Gentile, 5% Canaiolo und Merlot
Ausbau: 24 bis 30 Monate Tonneau
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
"Meriggio" Bianco di Toscana Centrale IGT 2015 (BIO) "Meriggio" Bianco di Toscana Centrale IGT 2015 (BIO)

Tenuta Fontodi | Toskana

Az. Agr. Fontodi | Giovanni e Marco Manetti s.s. | IT 50022 Panzano in Chianti

Sehr appetitlicher Sauvignon Blanc aus der Toskana. Helles Strohgelb, schöner Duft mit Aromen von hellen Beeren, Birne und Honig. Runder, harmonischer Geschmack, der sich lang und komplex ausbreitet. (superiore.de)

"Fragrant and herbally scented citrus with the richness of lees and the freshness of the variety. Herbal but has notes of orange, too. Smoky, long, sophisticated finish. One of the best European Sauvignon Blancs I have tasted in a long time." Jancis Robinson
Jancis Robinson: 17,5 Punkte
Rebsorte: 100% Sauvignon
Ausbau: 6 Monate Edelstahl
Alkoholgehalt: 13,50 % vol
Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-014

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Rosso di Montalcino DOC 2014 Rosso di Montalcino DOC 2014

Lisini | Toskana

Az. Agr. Lisini Podere Casanova | Sant'Angelo in Colle | IT 53024 Montalcino

Dunkles Rubin, Duft von Sauerkirschen, Waldfrüchten und Rauch. Im Geschmack eine fruchtige Frische, samtiges Tannin und feine Würze. Sauber und harmonisch bis zum geradlinigen Abgang. (superiore.de)

"Palish crimson. Spicy, sweet fruit on the nose. Soft fruit with grip on the palate. Long and delicious." Jancis Robinson

"Rose, violet, wild berry and a whiff of forest floor lead the nose on this young, approachable red. The bright, savory palate offers morello cherry, raspberry and aromatic herb set against firm acidity and polished tannins. A blast of orange zest closes the finish." Wine Enthusiast
Duemilavini 2017: Vinibuoni 2017: Wine Enthusiast: 89 Punkte Jancis Robinson: 16 Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 8 Monate Holzfass
Alkoholgehalt: 13,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Rosso del Soprano IGT 2012 Rosso del Soprano IGT 2012

Az. Agr. Palari | Sizilien

Palari Di Salvatore Geraci | Loc. Santo Stefano Di Briga | IT 98100 Messina

Mitreißende Lebendigkeit, große Eleganz und eine ungeahnte Fülle bietet dieser Sizilianer aus überwiegend Nerello Mascalese und Nerello Cappuccio. Frische und Saftigkeit im harmonischen Geschmack, der in einen intensiven und langen Abgang übergeht. (superiore.de)

"The 2012 Rosso del Soprano is slightly softer and plusher compared to the previous vintage. This was a warm growing season in Sicily and the vines reached quick maturity. As a result, you gain a clear view onto wild berry, red currant, and boysenberry aromas. At the back, spice, leather, tar and resin add to the wine's appeal and its complexity. I like the softer approach presented here, together with the wild side of the indigenous gapes represented. It offers an authentic taste of Mediterranean winemaking with lots of personality that will appeal to those looking for offbeat flavors." Robert Parker

"Luminous medium red. Red cherry, raspberry, nutmeg and a whiff of violet on the nose. The palate offers plush fruit to support its savory soil tones, and flavors of ripe cherry, cocoa and sweet spices are framed by a strong acid spine. Concentrated and suave, offering polished tannins and a luscious mouthfeel on the long finish." Ian d'Agata

"Developing mid ruby with a bricky rim. Soft red fruit which is a touch exotic on the nose. Minty red fruit and garden herbs on the palate. Captivating. Velvety tannins and supple acidity. Satisfying, long and accessible. Delicious and original. You notice the heat, but it translates as something exotic rather than stewed fruit. Noticeable new oak, yet subtly done." Jancis Robinson
Gambero Rosso 2015: Robert Parker: 92 Punkte Jancis Robinson: 17 Punkte Ian d'Agata: 91 Punkte
Rebsorten: 50% Nerello Mascalese, 30% Nerello Cappuccio, 10% Nocera, 10% Galatena
Ausbau: 12 Monate Edelstahl/gebrauchtes Barrique
Alkoholgehalt: 13,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Morellino di Scansano "Poggio Valente" Riserva DOCG 2012 Morellino di Scansano "Poggio Valente" Riserva DOCG 2012

Fattoria Le Pupille | Toskana

Az. Agr. Fattoria Le Pupille | Piagge Del Maiano 92 A | IT 58100 Grosseto

Reif und intensiv das Bouquet des überaus eleganten, mit lieblichen Tanninen ausstaffierten Poggio Valente 2012, der Frische und Tiefgang gelungen verbindet. (superiore.de)

"This is the first vintage made with the help of consulting enologist Luca D'Attoma. The 2012 Morellino di Scansano Riserva Poggio Valente Riserva shows signs of the warm vintage. The quality of fruit is ripe, succulent and sweet, but the mouthfeel is slightly shorter and a tiny degree thinner. In fact, this wine reminds me very much of Brunello di Montalcino from the same vintage. That is no coincidence. In fact, Poggio Valente is a valiant red wine from Coastal Tuscany that rivals the best of Montalcino in terms of quality and philosophy. One of Luca's big changes at the winery is that he is moving the wines gradually over to bigger oak containers. He finds that the larger containers add more depth and nuance, especially with a grape like Sangiovese. This vintage shows dark fruit with balsam herb, exotic spice, cola and grilled rosemary." Robert Parker

"The 2012 Poggio Valente Riserva has come together nicely since I tasted it from barrel. A deep, imposing wine, the 2012 Riserva presents a compelling mélange of flavors and textures. Dark cherry, licorice, new leather, iron, smoke and savory herbs are some of the signatures. Today the 2012 is a bit virile and imposing. It will almost certainly benefit from another few years in bottle. There is plenty of Sangiovese character here." Antonio Galloni

"Lustrous mid ruby with orange tinges. Cherry fruit with a layer of fine oak which is much more obvious than in the straight Morellino. Quite brisk acidity and savoury, fine, grainy tannins. There is a slight astringency on the finish but it will doubtless mellow out with another year. Medium-term drinking only and really pretty right now." Jancis Robinson
Duemilavini 2017: Vitae 2017: Veronelli-Guide 2017: 94 Punkte / Vinibuoni 2017: Robert Parker: 93 Punkte Antonio Galloni: 92 Punkte Jancis Robinson: 17 Punkte
Rebsorten: 95% Sangiovese, 5% Merlot
Ausbau: 15 Monate 40/60 neues/gebrauchtes Holzfass
Alkoholgehalt: 14,00 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Chianti Classico Riserva DOCG 2011 (BIO) Chianti Classico Riserva DOCG 2011 (BIO)

Badia a Coltibuono | Toskana

Badia a Coltibuono | Loc. Monti di Sotto | IT 53013 Gaiole in Chianti

Kräftiges Rubinrot, wie von einem guten traditionell und biologisch erzeugten Wein erwartet. Ein wunderbares, elegantes und intensives Duftspektrum zwischen Sauerkirsche und Muskatnuss. Am Gaumen schön ausgewogen und mit jugendlicher Frische im lang anhaltenden Abgang. (superiore.de)

"Aromas of dried cherry, watermelon, and citrus undertones follow through to a full body, firm tannins and a fresh finish. Bright acidity. From organically grown grapes." James Suckling

"Forest floor, new leather, ripe, dark-skinned berry and hint of blue flower are some of the scents you'll discover on this structured, polished red. The smooth, delicious palate offers layers of fleshy black cherry, baking spice and dried Mediterranean herb while firm, refined tannins provide the framework." Wine Enthusiast

"The 2011 Chianti Classico Riserva delivers thick lines and more muscle than past vintages. Badia a Coltibuono is known for its streamlined, nuanced and elegant wines. They tend to be thinner in color and consistency in keeping with Sangiovese tradition. This vintage was warmer and the quality of fruit is slightly more pronounced as a result. Black cherry and cassis are followed by cola and grilled herb." Robert Parker

"Sweet coffee, milk chocolate, iron and black cherry. Earthenware aroma – there is something elemental about this wine. At a lovely stage of development – still bright with primary fruit but showing superb complexity of secondary flavour too." Jancis Robinson
Duemilavini 2016: Guide l'Espresso 2016: Veronelli-Guide 2017: 90 Punkte / Vinibuoni 2016: Robert Parker: 91 Punkte James Suckling: 92 Punkte Wine Enthusiast: 93 Punkte Jancis Robinson: 17,5 Punkte
Rebsorten: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo
Ausbau: 24 Monate großes Eichenholzfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol
Öko-Kontrollnr.: IT-BIO-006

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Morellino di Scansano "Poggio Valente" Riserva DOCG 2013 Morellino di Scansano "Poggio Valente" Riserva DOCG 2013

Fattoria Le Pupille | Toskana

Az. Agr. Fattoria Le Pupille | Piagge Del Maiano 92 A | IT 58100 Grosseto

Reif und intensiv das Bouquet des überaus stoffigen, mit lieblichen Tanninen ausstaffierten Poggio Valente aus dem Traumjahrgang 2013. Verbindet in gelungener Weise Frische und Tiefgang und endet in einem sehr eleganten Finale. (superiore.de)

"The 2013 Morellino di Scansano Riserva Poggio Valente is a breakthrough wine for Fattoria le Pupille and its talented winemaking team. This is a complete and balanced expression that shows its best side to all the senses: its appearance is richly saturated and bright; the bouquet is intense and complex; and the mouthfeel shows elegance and power. In all, this wine tastes and feels much younger than it really is and I have high hopes for its future aging ability. It shows a great sense of inner energy and liveliness that makes it a pleasure to drink in the near term as well. Soft flavors of black cherry, spice and grilled herb wrap thickly over the palate." Robert Parker

"This is very beautiful and structured with lots of perfectly ripe fruit and spicy, coffee undertones. Full body, velvety tannins and a savory finish. Lovely fruit and decadence." James Suckling

"Just shy of pale ruby with orange tinges. Open-knit strawberry and cherry nose, and really captivating. Truly integrated oak and notes of tobacco underneath, indicating that the wine is developing quickly. Fine yet solid tannins. Elegance and structure, while medium-term ageing is certainly possible." Jancis Robinson

ANKUNFTSOFFERTE bis 26.02.2017

oder solange der Vorrat reicht.

Robert Parker: 95+ Punkte James Suckling: 93 Punkte Jancis Robinson: 17++ Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 15 Monate Tonneau
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
Brunello di Montalcino DOCG 2012 Brunello di Montalcino DOCG 2012

Col d’Orcia | Toskana

Col d'Orcia S.r.l. Soc. Agr. | Via Giuncheti | IT 53024 Montalcino

Feines Waldbeerenaroma, zarte Noten von Lakritz, Kaffee und Gewürzen. Dicht und kompakt am Gaumen, Säure und Tannine gut ausbalanciert, im Finale Noten von frischen Kirschen. (superiore.de)

"Bright and freshly fruity with plum, cherry and walnut undertones. Medium to full body and firm and silky tannins. Really beautiful and bright. One of the best wines in years from here." James Suckling

"Tasted blind. Just mid ruby with orange tinges. Shy, yet rich cherry nose. A little reluctant on the palate, too, with juicy but closed cherry fruit. Fragrant and elegant and with an imposing, tannic structure, making the finish a little tough for the moment and demanding time. Undeniably elegant." Jancis Robinson
James Suckling: 93 Punkte Jancis Robinson: 17+ Punkte
Rebsorte: 100% Sangiovese
Ausbau: 36 Monate Eichenfass
Alkoholgehalt: 14,50 % vol

Allergenhinweis: enthält Sulfite
 
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